Fidelio Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Εγω δεν ξερω γιατι αφου το περασμα ηταν τοσο στενο και ηταν μοναδικο για να συνεχισει ο Ξερξης και μπορουσαμε να το υπερασπιστουμε σχετικα ευκολα, γιατι δε στειλανε στρατο και η Αθηνα και η Κορινθος και αλλες πολεις παρα μονο 6000 στρατο?Αν εχει καποιος πηγες η γνωσεις ας τα παραθεσει. είναι πραγματικά η πιο εύλογη ερώτηση που με ταλανίζει και μένα Το οτι ισχυρίζονται οτι πρόκειται για την καθυστέρηση του περσικού στρατού είναι μάλλον μούφα αν σκεφτείς οτι η μάχη κράτησε τρις μέρες, για εκείνη την εποχή σιγά το χρονικό διάστημα προκειμένου για την εμπόδιση γρήγορης προέλασης! Ασε που οι Σπαρτιάτες έφτασαν στο πέρασμα σχετικά νωρίτερα κάποιες μέρες. . . για ποια καθυστέρηση μιλάμε όλος ο χρόνος ήταν δικός τους ? Να αναφέρουμε επίσης ότι οι Σπαρτιάτες είχαν αρνηθεί την μάχη πιο ψηλά στην Θεσσαλία νωρίτερα, καθυστέρηση για να συνταχθεί η συμμαχία ; Χλωμό το κόβω , αν το πάρεις λογικά μάλλον κάτι άλλο κωμικο -τραγικό συνέβη, όχι γιατί όλοι μιλάνε για ομοψυχία ελλήνων και εθνική συνείδηση το 400 -500 πχ Καλά . . . Και έγω έχω και μια άλλη απορία , γιατί δεν συντάχθηκαν εξαρχής στον ισθμό ; Για να μην κάψουν οι Πέρσες την Αθήνα; Και που ήταν οι αθηναίοι στις Θερμοπύλες; Ασε που στο τέλος η Αθήνα κάηκε ! Μπάχαλο! και γαμώ τις διαπραγματέυσεις !! Μου είναι δύσκολο να πιστέψω οτι ο Λεωνίδας με αυτό που έκανε τους ένωσε στις πλαταιές , αλλά οχι οτι το αποκλείω. Αμα ξέρει κανείς βαρβάτη ιστορία ας μας διαφωτήσει . . .
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Εγώ νομίζω ότι ο Λεωνίδας βρέθηκε εκεί λόγω σκληρής-ακλόνητης ιδεολογίας, που θα προτιμούσε να κάνει το δικό του και να πεθάνει παρά να συμμετέχει στα σχέδια των άλλων. Εξάλλου φημίζονται για τέτοια οι Σπαρτιάτες, αυτός ήταν κι ο λόγος που ενώ κατέκτησαν την Αθήνα μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, η "αυτοκρατορία" τους δεν κράτησε και πολύ. Η στενοκεφαλιά εξακολουθούσε να τους δέρνει ακόμη κι όταν ο Θεμιστοκλής (αν θυμάμαι καλά) άλλαξε τις τότε τακτικές μάχης και έκαναν την μία ήττα μετά την άλλη αντί να ακολουθήσουν το νέο σύστημα. Μάλλον λειτουργούσαν σαν Έλληνες-Ιάπωνες που δεν βάζουν μυαλό παρά μόνο όταν αρχίσουν να τους εξοντώνουν μαζικώς.
KWSN_Men Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Καλα, οι περσες γιατι δεν στειλανε ενα κατασκοπευτικο αεροπλανο να χαρτογραφησει τα στενα?Περα απο την πλακα, αυτοι οι περσες δεν βαζανε μυαλο (που λεει και το συνθημα)....Τον Δαρειο τον περιελαβε ο Μεγας Αλεξανδος και μπηκε και κατελαβε και την Περσεπολη που ητανε ουσιαστικα η πρωτευουσα και καρδια της περσικης αυτοκρατοριας. Στη συνεχεια ξαναβγαλανε γλωσσα και τους περιελαβε ο Λεωνιδας με τους λοιπους συμμαχους....Ε!τι στο καλο? Μα τα περσικα χαλιά και τις γατες. Λίγο ανάποδα. Πρώτα τους περιέλαβε ο Μιλτιάδης, ακολούθησε ο Παυσανίας και μετά τους αποτελείωσε ο Αλέξανδρος.
KWSN_Men Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 είναι πραγματικά η πιο εύλογη ερώτηση που με ταλανίζει και μένα Το οτι ισχυρίζονται οτι πρόκειται για την καθυστέρηση του περσικού στρατού είναι μάλλον μούφα αν σκεφτείς οτι η μάχη κράτησε τρις μέρες, για εκείνη την εποχή σιγά το χρονικό διάστημα προκειμένου για την εμπόδιση γρήγορης προέλασης! Ασε που οι Σπαρτιάτες έφτασαν στο πέρασμα σχετικά νωρίτερα κάποιες μέρες. . . για ποια καθυστέρηση μιλάμε όλος ο χρόνος ήταν δικός τους ? Να αναφέρουμε επίσης ότι οι Σπαρτιάτες είχαν αρνηθεί την μάχη πιο ψηλά στην Θεσσαλία νωρίτερα, καθυστέρηση για να συνταχθεί η συμμαχία ; Χλωμό το κόβω , αν το πάρεις λογικά μάλλον κάτι άλλο κωμικο -τραγικό συνέβη, όχι γιατί όλοι μιλάνε για ομοψυχία ελλήνων και εθνική συνείδηση το 400 -500 πχ Καλά . . . Και έγω έχω και μια άλλη απορία , γιατί δεν συντάχθηκαν εξαρχής στον ισθμό ; Για να μην κάψουν οι Πέρσες την Αθήνα; Και που ήταν οι αθηναίοι στις Θερμοπύλες; Ασε που στο τέλος η Αθήνα κάηκε ! Μπάχαλο! και γαμώ τις διαπραγματέυσεις !! Μου είναι δύσκολο να πιστέψω οτι ο Λεωνίδας με αυτό που έκανε τους ένωσε στις πλαταιές , αλλά οχι οτι το αποκλείω. Αμα ξέρει κανείς βαρβάτη ιστορία ας μας διαφωτήσει . . . Ο ελληνικός στρατός που μαζεύτηκε στις Πλαταιές είναι ο μεγαλύτερος οπλιτικός στρατός όλων των εποχών. Απ' ότι φαίνεται ήταν περίπου 100.000 άνδρες. Τέτοιο στρατό δεν είχε ο Μέγας Αλέξανδρος, ούτε καν το Βυζάντιο συγκέντρωνε τέτοιους στρατούς. Ήταν μάλλον μάχη ή ταν ή επι τας για τους Έλληνες, και ας έδειχναν θετικά τα πράγματα ήδη, οπότε συγκεντρώθηκαν όλοι όλοι μπορούσαν να πολεμήσουν, πιθανόν μεταξύ των ηλικιών 20-50, πιθανόν και παραπάνω. Δυνάμεις των 10.000 αντρών ήταν σπάνιες στις ελληνικές μάχες, συνήθως ήταν πολύ μικρότεροι οι αριθμοί. Οπότε μια δύναμη της τάξης των 5-6 χιλιάδων για τα ελληνικά δεδομένα ήταν μεγάλη. Μια συμμαχική δύναμη των 10.000 χιλιάδων λοιπόν πήγε στα Τέμπη, σε βοήθεια των Θεσσαλών που την ζήτησαν. Όταν ο Αλέξανδρος ο Α' ειδοποίησε ότι ο Ξέρξης δεν θα περνούσε από τα Τέμπη αλλά από άλλο πέρασμα (Σαραντάπορος), οι σύμμαχοι αποχώρησαν και οι Θεσσαλείς άμεσα μήδισαν. Εξάλλου οι Σπαρτιάτες την εποχή εκείνη την περίοδο γιόρταζαν τα Κάρνεια και οι υπόλοιποι Έλληνες ήταν απασχολημένοι και με τους Ολυμπιακούς. Η συμμαχική δύναμη πήγε στις Θερμοπύλες ώστε μαζί με την ελληνική ναυτική δύναμη στο Αρτεμίσιο, να εμποδίσει την πορεία του Ξέρξη από στεριά και θάλασσα. Η συμμαχική δύναμη δεν ήταν εξαρχής μεγαλύτερη καθώς υπήρχε διαμάχη μεταξύ Αθηναίων και Πελοποννήσιων για το που θα είναι η γραμμή άμυνας. Οι Αθηναίοι επιβιβάστηκαν στα πλοία τους για τη ναυμαχία τους Αρτεμισίου. Οι υπόλοιποι έμειναν στις Θερμοπύλες. Απ' ότι φαίνεται, οι Αθηναίοι πίστευαν ότι μπορούσαν να συντρίψουν τον Περσικό στόλο και μετά να περικυκλώσουν τους Πέρσες ή και να τους εξαναγκάσουν σε λιμό, μια και θα τους είχαν κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού. Μετά την ήττα στις Θερμοπύλες, ο συμμαχικός στόλος αποχώρησε από το Αρτεμίσιο με μεγάλες απώλειες, έχοντας όμως προκαλέσει (μαζί και με μια καταιγίδα στην Εύβοια) ακόμα μεγαλύτερες απώλειες στον περσικό στόλο. Μετά από αυτό, οι Αθηναίοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την πόλη τους. Αυτά θυμάμαι, πιθανόν να έχω κάνει και λάθη σε αρκετά σημεία. Αλλά σε γενικές γραμμές πρέπει να πεφτω μέσα.
KWSN_Men Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Διάλλειμα από δουλειά κάνω. Και αν κοιμόμασταν, θα ήμασταν insomniacs;
lefterhs Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Και έγω έχω και μια άλλη απορία , γιατί δεν συντάχθηκαν εξαρχής στον ισθμό ; Για να μην κάψουν οι Πέρσες την Αθήνα; Και που ήταν οι αθηναίοι στις Θερμοπύλες; Ασε που στο τέλος η Αθήνα κάηκε ! Μπάχαλο! και γαμώ τις διαπραγματέυσεις !! Μου είναι δύσκολο να πιστέψω οτι ο Λεωνίδας με αυτό που έκανε τους ένωσε στις πλαταιές , αλλά οχι οτι το αποκλείω. Αμα ξέρει κανείς βαρβάτη ιστορία ας μας διαφωτήσει . . . Οι αθηναιοι και οι κορινθιοι ειχαν επανδρωσει τις τριηρεις τους. Αυτες οι δυο πολεις ειχαν τις περισσοτερες στο συμμαχικο στολο. Μετα τις Θερμοπυλες ο στρατος μεταφερθηκε στον Ισθμο, οπου εκτισε αμυντικο τειχος και περιμενε τους Περσες. Μετα την ηττα στη Σαλαμινα το μεγαλυτερο μερος του περσικου στρατου (300000) επεστρεψε για τον χειμωνα στη Θεσσαλια. Το υπολοιπο συνοδεψε τον Ξερξη στην Ασια. Η μαχη των Πλαταιων εγινε σχεδον 1 χρονο μετα τη ναυμαχια της Σαλαμινας και οχι αμεσως. Η ναυμαχια εγινε το Σεπτεμβρη του 480πχ και η μαχη στις Πλαταιες το καλοκαιρι του 479πχ.
Harkon Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 πάντως μπράβο σας ρε παιδιά. τα περισσότερα από αυτά τα είχα ξεχάσει τελειώς..
The_Judas Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Και έγω έχω και μια άλλη απορία , γιατί δεν συντάχθηκαν εξαρχής στον ισθμό ; Για να μην κάψουν οι Πέρσες την Αθήνα; Και που ήταν οι αθηναίοι στις Θερμοπύλες; Ασε που στο τέλος η Αθήνα κάηκε ! Μπάχαλο! και γαμώ τις διαπραγματέυσεις !! Μου είναι δύσκολο να πιστέψω οτι ο Λεωνίδας με αυτό που έκανε τους ένωσε στις πλαταιές , αλλά οχι οτι το αποκλείω. Αμα ξέρει κανείς βαρβάτη ιστορία ας μας διαφωτήσει . . . Εγώ πιστεύω οτι ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής σκέψης. Για να κερδιθεί ένας πολεμος δεν αρκεί το να μαζέψεις στρατό και να τον αραδιάσεις σαν πρόβατα στο πεδίο της μάχης. Γι'αυτό και θυσιάστηκαν κάποιοι στις Θερμοπύλες για να καθυστερήσουν τους Πέρσες και γι'αυτό και αποχώρησαν από την Αθήνα και την άφησαν έρμαιο των Περσών όπως αναφέρεις. Χάθηκε δηλαδή μια μάχες αλλά στο τέλος κερδίθηκε ο πόλεμος. Αυτό λέγεται τακτική υποχώρηση και ανασύνταξη. Οι Αθηναίοι βλεποντας την Αθήνα να καίγεται από τους Πέρσες, βρίσκονταν στην Σαλαμίνα και προετοιμάζονταν για τις επερχόμενες μάχες. Στην ναυμαχία της Σαλαμίνας καταστράφηκε τελικά το 80% περίπου του Περσικού στόλου. Επίσης μην θεωρείς δεδομένη την ενότητα των Ελλήνων, πολλοί Πελοποννήσιοι πίστευαν οτι οι Περσικοί πόλεμοι δεν τους αφορούσαν γιατί είχαν χτίσει ένα τείχος στον Ισθμο της Κορίνθου και ένιωθαν ασφαλείς. Σε αντίθεση με αυτό, οι Αθηναίοι τους πίεζαν να συμμετέχουν στον πόλεμο, τον οποίο είχαν υποστεί από πρώτο χέρι οι ίδιοι! Την ίδια στιγμή οι Πέρσες (κοντά στο 479 π.Χ) είχαν προτείνει στους Αθηναίους να διαπραγματευτούν και να συμμαχήσουν μαζί τους. Οι Σπαρτιάτες μονίμως σνομπάραν τους Αθηναίους, αλλά φοβήθηκαν οτι μια επικείμενη συμμαχία των Αθηναίων με τους Πέρσες θα αχρήστευε την αποτελεσματικότητα του τείχους στον Ισθμό, λόγω του ισχυρού ναυτικού στόλου. Οπότε και έστειλαν ισχυρή δύναμη 10.000 στρατιωτών. Την στήριξη των Σπαρτιατών ακολούθησε και η βοήθεια αρκετών Ελληνικών πόλεων-κρατών δημιουργώντας μια δύναμη 100.000 αντρών που οδηγήθηκε τελικά στην μάχη των Πλαταιών για να αντιμετωπίσει 300.000 Πέρσες. Μόλις έμαθε ο Μαρδόνιος για την συμμαχία Αθηνας-Σπάρτης, λεηλάτησε για 2η φορά την Αθήνα!
Mithrantir Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2007 Αρχικά οι Σπαρτιάτες και οι Κορίνθιοι είχαν αποφασίσει να αμυνθούν στο τείχος που έκτιζαν στον Ισθμό. Αλλά ο Ξέρξης τους αιφνιδίασε με το να αναγκάσει το στρατό σε γρήγορες πορείες και λόγω της ελάχιστης αντίστασης που συναντούσε. Οι Αθηναίοι είχαν θυμώσει με την στρατηγική των Σπαρτιατών να τους γράψουν κανονικά και να προστατεύσουν μόνο την Πελοπόννησο. Λόγω της γρήγορης προέλασης του Περσικού στρατού, οι Σπαρτιάτες είδαν οτι δε προλάβαιναν να ολοκληρώσουν τις εργασίες του τείχους, οπότε και αποφάσισαν να στείλουν μια δύναμη για να καθυστερήσει την προέλαση των Περσών. Ο Λεωνίδας είχε εντολή να καθυστερήσει και όχι να νικήσει γι' αυτό και δεν είχε μεγάλη δύναμη οπλιτών μαζί του. Οι Αθηναίοι που είχαν αποστείλει το στόλο και δύναμη οπλιτών είχαν σκοπό να αναγκάσουν το Ξέρξη να υποχωρήσει, γι αυτό και επέμεναν να διαλύσουν το στόλο των Περσών αναγκάζοντας τους να μειώσουν το ρυθμό προέλασης και παράλληλα να έχουν το συνεχή φόβο οτι μπορεί να τους την πέσουν από πίσω (ναυτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα). Εδώ τα χάλασαν με τους Σπαρτιάτες που όπως είπα δεν είχαν σαν πρωταρχικό στόχο την ήττα του Περσικού στρατού στις Θερμοπύλες. Και χώρισαν τα τσανάκια τους. Οι 300 Σπαρτιάτες είχαν εντολή να μη γυρίσουν αν δεν "αγοράσουν" αρκετό χρόνο για την ολοκλήρωση του τείχους. Και γι αυτό έμειναν. Οι 700 Θεσπιείς έμειναν γιατί το θεώρησαν σωστό. Αν δεν υπήρχε ο Εφιάλτης τότε μπορεί και οι Σπαρτιάτες να έφευγαν μόλις έπαιρναν το μήνυμα οτι το τείχος ήταν εντάξει.
slim_shady Δημοσ. 23 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2007 Απορω αν ολα αυτα τα μαθατε στο σχολειο...Στο βιβιλιο μας γινεται μια απλη αναφορα της μαχης και τιποτα παραπανω...Πραγματικα εχω μεινει με ανοιχτο το στομα..Ποτε θα τα μαθουμε εμεις οι μικροι ολα αυτα???Μαλλον ποτε
KWSN_Men Δημοσ. 23 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2007 Προφανώς και όχι. Τα βιβλία του σχολείου ως επί το πλείστον είναι τρισάθλια, των καινούργιων περιλαμβανομένων.
omnislash Δημοσ. 23 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2007 Εγώ αρχαία και νεότερη ιστορία έμαθα από τα κλασσικά εικονογραφημένα πάντως.Και Ηρόδοτο και Θουκυδιδη που είχαμε.Να μου πεις εμένα μου άρεσε η ιστορία στους άλλους;Γενικά θεωρώ πως πιο εύκολα μαθαίνει κανείς χρονολογίες και μάχες παρά τι γινόταν στην καθημερινή ζωή το 300 πχ.η πχ τους διαφορους ρυθμούς τέχνης. Πάντως εγώ θεωρώ ως καλύτερα βιβλία ιστορίας αυτά της περιόδου του Γεωργίου Παπανδρέου που δεν ήταν και "αντισυνταγματικά"(για όποιον το πιασε). Πχ θα μπορούσαν στο παιδί παρέα με τη διήγηση να του δίανε και ένα τεύχος τοων κλασσικών εικονογραφημένων να δει τις μάχες από κοντά κτλ...
Spartacos Δημοσ. 23 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2007 απορω πως καταφερε σε ενα θεμα για τους 300 και τους περσικους πολεμους να μπλεξει την εκκλησια
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.