Προς το περιεχόμενο

Η αληθινή ιστορία των 300


Socratis_g

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Από το http://www.cinemanews.gr/v4/news.php?n=4388

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

 

 

Η Μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.) διαδέχθηκε αυτήν του Μαραθώνα και προηγήθηκε της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και της τελευταίας σύγκρουσης στις Πλαταιές. Γνωρίζουμε τα πάντα από το σχολείο: Πως ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας ηγήθηκε μιας στρατιάς 300 άριστων Σπαρτιατών οπλιτών και 700 Θεσπιέων και εμπόδισε για λίγο την προέλαση των Περσών και την καταστροφή της Αθήνας. Πως αδυνατούσαν οι εκατομμύρια Πέρσες να νικήσουν τους λιγοστούς Έλληνες, οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν σαρκαστικά ότι θα πολεμήσουν υπό σκιάν, αφού τα βέλη των Περσών ήταν τόσα πολλά που κάλυπταν τον ήλιο. Πως, τέλος, ο προδότης Εφιάλτης αποκάλυψε στον Ξέρξη ένα μυστικό πέρασμα και βρέθηκαν οι Πέρσες πίσω από τους Έλληνες, κυκλώνοντάς τους και οδηγώντας τους στον (ένδοξο και ηρωικό) θάνατο.

 

 

 

ΟΙ ΠΗΓΕΣ

 

 

 

Οι βασικές μας πηγές για τη Μάχη των Θερμοπυλών είναι το 7ο βιβλίο των Ιστοριών του Ηροδότου και το 11ο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Διόδωρου Σικελιώτη (1ος αι. π.Χ.). Ο πρώτος αριθμεί τον στρατό του Λεωνίδα σε 6.000 συνολικά, εκ των οποίων “οι τριακόσιοι άνδρες [από τη Σπάρτη] που οδήγησε στις Θερμοπύλες διαλέχτηκαν από τον ίδιο κι είχαν όλοι γιους”. Ο Διόδωρος τους υπολογίζει σε 7.200. Διαφωνία υπάρχει και για τους αντιπάλους: πάνω από πέντε εκατομμύρια αναφέρει ο Ηρόδοτος, ενώ γύρω στο ένα εκατομμύριο συν 1.200 επανδρωμένα πλοία τούς περιορίζει ο Διόδωρος, σημειώνοντας πάντως ότι “λένε πως τα ποτάμια που είχαν πάντα νερό στέρεψαν εξαιτίας του ατελείωτου πλήθους, ενώ τα πελάγη καλύφθηκαν ολότελα από τα πανιά των πλοίων. Oι μεγαλύτερες λοιπόν δυνάμεις των οποίων η περιγραφή έχει παραδοθεί στην ιστορική μνήμη είναι αυτές που συνόδευαν τον Ξέρξη”. Η μάχη διήρκεσε τρεις ημέρες και δεν θα είχε τελειώσει τόσο σύντομα εάν ο Εφιάλτης δεν είχε προδώσει ένα μυστικό μονοπάτι που οδήγησε τους ʽΑθάνατουςʼ του Ξέρξη, την ομάδα επιλέκτων του Πέρση μονάρχη, στα μετόπισθεν των Ελλήνων. Η μνήμη των νεκρών ηρώων που έπεσαν στη Μάχη των Θερμοπυλών έχει συνδεθεί με το γνωστό επίγραμμα “Ω ξείνʼ, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”.

 

 

 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

 

 

 

Λεωνίδας:

βασιλιάς της Σπάρτης και απόγονος του Ηρακλή. Στο ξεκίνημα του πολέμου, οι Σπαρτιάτες είχαν πάρει χρησμό από τους Δελφούς που έλεγε ότι ή θα χανόταν η πόλη τους από έναν ξένο ή θα σκοτωνόταν ένας Σπαρτιάτης βασιλιάς. Όταν συνειδητοποίησε ότι ζούσαν την τελευταία μέρα της μάχης, διέταξε τους συμμάχους να φύγουν και κράτησε μόνο τους Σπαρτιάτες του και τους Θεσπιείς που δεν τον υπάκουσαν. Λέγεται ότι παρήγγειλε στους στρατιώτες του να τελειώσουν γρήγορα το πρωινό τους, διότι θα δειπνούσαν στον Άδη. Απάντησε με το γνωστό “μολών λαβέ” στον Ξέρξη όταν εκείνος του ζήτησε να παραδώσουν τα όπλα.

 

 

Ξέρξης:

βασιλιάς των Περσών. Ανέλαβε να ολοκληρώσει το σχέδιο του πατέρα του Δαρείου να κυριεύσει την Ελλάδα. Λέγεται ότι την πρώτη μέρα της Μάχης των Θερμοπυλών ανησύχησε τρεις φορές για την τύχη του στρατού του και κατάλαβε ότι είχε μεν πολλούς άνδρες, αλλά ελάχιστους πολεμιστές. Στη μάχη αυτή έχασε τους δύο αδελφούς του. Ο Αισχύλος τον παρουσίασε ως τραγικό πρόσωπο, έρμαιο της μοίρας και της πατρικής κατάρας.

 

 

Εφιάλτης:

κάτοικος της Τραχίνας. Πρόδωσε στους Πέρσες ένα μυστικό μονοπάτι που τους οδήγησε στη νίκη και το όνομά του από τότε έγινε συνώνυμο των άσχημων ονείρων. Λέγεται ότι αργότερα ο Εφιάλτης, από φόβο για τους Σπαρτιάτες, απέδρασε στη Θεσσαλία και στο διάστημα της απουσίας του, ορίστηκε αμοιβή για το κεφάλι του. Φονεύθηκε από τον συντοπίτη του Αθηνάδη, τον οποίον οι Σπαρτιάτες αντάμειψαν ανάλογα.

 

 

Διηνέκης:

Σπαρτιάτης οπλίτης. Είπε το παροιμιώδες “ωραία, τότε θα πολεμήσουμε υπό σκιάν” όταν του ανακοινώθηκε ότι οι Πέρσες ήταν τόσοι πολλοί ώστε τα βέλη τους μπορούσαν να σκεπάσουν τον ήλιο.

 

 

Δημάρατος:

Σπαρτιάτης εξόριστος. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως είπε κατά λέξη στον Ξέρξη: “Σε διαβεβαιώ ότι αν νικήσεις αυτούς τους άνδρες και τους υπόλοιπους Σπαρτιάτες που βρίσκονται ακόμα στην πατρίδα τους, δεν υπάρχει άλλο έθνος στον κόσμο που θα τολμούσε να σου αντισταθεί ή να κάνει την παραμικρή κίνηση εναντίον σου. Βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το καλύτερο βασίλειο της Ελλάδας, αυτό που έχει τους γενναιότερους άνδρες”.

 

 

Τυρραστιάδας:

Πέρσης αυτόμολος. Σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη, αυτός ειδοποίησε τον Λεωνίδα για την προδοσία του Εφιάλτη και πρόλαβε έτσι ο Σπαρτιάτης βασιλιάς να διώξει τους περισσότερους συμμάχους.

 

 

Υδάρνης:

ο αρχηγός των 10.000 ʽΑθανάτωνʼ, της επίλεκτης προσωπικής φρουράς του Ξέρξη που έγραψε τον τραγικό επίλογο της Μάχης των Θερμοπυλών.

 

 

Δημόφιλος:

ο αρχηγός των 700 Θεσπιέων που δεν εγκατέλειψαν το πλευρό του Λεωνίδα, αλλά που — άγνωστο γιατί — έχουν παραγκωνισθεί στην ιστορική συνείδηση από τους 300 Σπαρτιάτες.

 

 

Μεγιστίας:

μάντης. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ήταν ο πρώτος που ειδοποίησε τον Λεωνίδα για την προδοσία του Εφιάλτη καθώς την είχε διαβάσει στα σπλάχνα των ζώων της θυσίας την τελευταία νύχτα. Ο Λεωνίδας του ζήτησε να φύγει όμως εκείνος έμεινε και πέθανε στη μάχη.

 

 

 

ps: Δεν το άνοιξα στο "κινηματογράφος" επειδή κάνω ιστορική αναφορά.

  • Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Επισκέπτης
Δημοσ.

To στενό των Θερμοπυλών ουδεμία σχέση είχε με την σημερινή γεωγραφική εικόνα, καθώς απ' ότι έχω διαβάσει στην ουσία πρόκειται για ένα τοίχος το οποίο είχε ένα άνοιγμα που χωρούσαν με το ζόρι 2 άμαξες (περίπου 21 μέτρα).

Αργότερα το τοπίο άλλαξε κατά πολύ αφού με τον καιρό κύλησαν χώματα από τα βουνά.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Το στενό των Θερμοπυλών απασχόλησε κατά καιρούς επιστήμονες και γεωλόγους για τη σπουδαιότητα της στρατιωτικής και γεωγραφικής θέσης του. Το στενό αυτό για τους επιστήμονες κρύβει ένα μυστήριο. Κανένας δεν αμφισβήτησε την ύπαρξή του, παρόλο που σήμερα στην θέση του υπάρχει πεδιάδα. Είναι δύσκολο όμως να φανταστεί κάποιος την καταστροφή του συγκεκριμένου σημείου από φυσικά μόνο αίτια.

Ποιά είναι η αιτία της καταστροφής του συγκεκριμένου σημείου και πότε θεωρείται ότι έγινε αυτό χρονολογικά; Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα τείχος πάρα πολύ στενό, όπου μετά βίας μπορούσαν να περάσουν 2 άμαξες, μία που ερχόταν από τον Βορρά και μία που ανέβαινε από τον νότο με πλάτος 18 μέτρων. Η γεωγραφική θέση του ήταν ευνοϊκή και από την πλευρά της θάλασσας, αφού μπορούσε να προστατευτεί από τον ναυτικό στόλο

 

 

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ εφημερίδα "ΤΟ ΘΕΜΑ" αρ. φυλ. 107

 

 

 

 

 

Δηλαδή μπορεί να λέω ανακρίβειες (στην ουσία έβαλα 3μέτρα παραπάνω) αλλά αφενός προσφέρω κάτι στην συζήτηση αναπτύσοντας την χωρίς ανώριμα και ανούσια σχόλια και αφετέρου δεν θα κάτσω να πάρω τοις μετρητοίς την όποια ιστορία του 480π.Χ όπου κάποιος θα μπορούσε να πει πως δεν ήταν 300 αλλά 301 οι στρατιώτες, άρα δεν ισχύει. Αλίμονο.

Δημοσ.

Το προβλημα που υπαρχει με την ταινια δεν ειναι τα γεγονοτα ή η τοποθεσια αλλα ο προσβλητικος κατα τους ιρανους παρουσιαση του βασιλιά Ξερξη. Γι αυτο και η απαγορευση της ταινιας στο Ιραν. Διοτι λεει προσβαλει σκοπιμος τον Ξερξη για να αντιπαθισει ο κοσμος το Ιραν. Καλα αυτα ειναι Χολυγουντιανες χαζομαρες, εγω παντος δεν αισθανθηκα προσβολη απο την ταινια Μεγ.Αλεξανδρος που για να πω την αληθεια και σαν ταινια και μονο την βρηκα βαρετη. Παντως ο κοσμος δειχνει να υπολογιζει πολυ τον κινηματογραφο οπως για παραδειγμα τα 2 φιλμ της Τουρκιας που θελουν να προβαλουν τον "αντρικειο" Κεμαλ .

Τι φορμουλα ειναι αυτη ρε παιδια, ακου φιλε μου κολλημα που τρωει ο κοσμος και δεν κοιταει τα σοβαρα σημερινα κοινωνικα προβληματα του.

Δημοσ.

Εγω δεν ξερω γιατι αφου το περασμα ηταν τοσο στενο και ηταν μοναδικο για να συνεχισει ο Ξερξης και μπορουσαμε να το υπερασπιστουμε σχετικα ευκολα, γιατι δε στειλανε στρατο και η Αθηνα και η Κορινθος και αλλες πολεις παρα μονο 6000 στρατο?

Αν εχει καποιος πηγες η γνωσεις ας τα παραθεσει.

Δημοσ.
Εγω δεν ξερω γιατι αφου το περασμα ηταν τοσο στενο και ηταν μοναδικο για να συνεχισει ο Ξερξης και μπορουσαμε να το υπερασπιστουμε σχετικα ευκολα, γιατι δε στειλανε στρατο και η Αθηνα και η Κορινθος και αλλες πολεις παρα μονο 6000 στρατο?

Αν εχει καποιος πηγες η γνωσεις ας τα παραθεσει.

 

Οι Ελληνες ήθελαν να ανακόψουν την επίθεση των Περσών για να προετοιμάστούν καλύτερα.

 

Πράγμα το οποίο και έγινε τελικά, με την μάχη των Θερμοπυλών ανακόπηκε προσωρινά η επίθεση των Περσών. Η θυσία των Σπαρτιατών ένωσε και ενέπνευσε περισσότερο τους Ελληνες, οι οποίοι αντιμετώπισαν τελικά ενωμένοι (και καλύτερα οργανωμένοι) τους Πέρσες στην μάχη των Πλαταιών όπου και κέρδισαν.

Δημοσ.
Εγω δεν ξερω γιατι αφου το περασμα ηταν τοσο στενο και ηταν μοναδικο για να συνεχισει ο Ξερξης και μπορουσαμε να το υπερασπιστουμε σχετικα ευκολα, γιατι δε στειλανε στρατο και η Αθηνα και η Κορινθος και αλλες πολεις παρα μονο 6000 στρατο?

 

Για τους Κορίνθιους που νομίζω ότι άργησαν στο Μαραθώνα καταδίκασαν τους αρχηγούς τους σε θάνατο.Αυτό θα πει εθνική πολιτική!!!.Οχι σαν κάποιυος που λέγανε "Η Κύπρος είανι μακριά".Για τον Κίμωνα το 470 δεν ήταν πάντως.Οι Αθηναίοι θα στέλναν στρατό αλλά είχαν κάτι γιορτές και λέγανε δε βαριέσαι.:evil: Τα καλά της "δημοκρατίας τους"

 

οι οποίοι αντιμετώπισαν τελικά ενωμένοι (και καλύτερα οργανωμένοι) τους Πέρσες στην μάχη των Πλαταιών όπου και κέρδισαν.

 

Διορθώστε με αλλά νομίζω μετά τις Θερμοπύλες είχαμε τη Σαλαμίνα, οι πλαταιές ήταν στο τέλος με την ατάκα του Παυσανία που έδωσε στους στρτιώτες του να φάνε το φαγητό που προοριζότανε για το Μαρδόνιο

Επισκέπτης
Δημοσ.
Sorry, δεν αναφερόμουν σε εσένα. Τώρα κατάλαβα ότι απαντάς σε εμένα.

 

 

 

Καλά δεν πειράζει. Αλλά έτσι κι αλλιώς "αμφιλεγόμενα και ανακριβή" μπορεί να πει κάποιος πως είναι γεγονότα που συνέβησαν πριν 20 χρόνια, κατά πόσο μάλλον για ιστορία που εξελίχθηκε πριν 2500 χρόνια.

Πάντως εγώ θεωρώ λίγο ύπουλη την ταινία αφού είναι λογικό πως αν ήμουν Ιρανός θα αισθανόμουν προσβολή. Και υποθέτω πως ο χρόνος που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες δεν είναι καθόλου τυχαίος. Άσε που η "πηγάδα του Λεονάϊντας" αυτή που τους κλωτσάει μέσα θα μπορούσε να είναι έμεση αναφορά στο πηγάδι του Μελιγαλά που πετάγαν τα κομμούνια εκεί στην Πελλοπόνησο. lolol.

Δημοσ.
Για τους Κορίνθιους που νομίζω ότι άργησαν στο Μαραθώνα καταδίκασαν τους αρχηγούς τους σε θάνατο.Αυτό θα πει εθνική πολιτική!!!.Οχι σαν κάποιυος που λέγανε "Η Κύπρος είανι μακριά".Για τον Κίμωνα το 470 δεν ήταν πάντως.Οι Αθηναίοι θα στέλναν στρατό αλλά είχαν κάτι γιορτές και λέγανε δε βαριέσαι.:evil: Τα καλά της "δημοκρατίας τους"

 

 

 

Διορθώστε με αλλά νομίζω μετά τις Θερμοπύλες είχαμε τη Σαλαμίνα, οι πλαταιές ήταν στο τέλος με την ατάκα του Παυσανία που έδωσε στους στρτιώτες του να φάνε το φαγητό που προοριζότανε για το Μαρδόνιο

 

Ετσι είναι, η μάχη των Πλαταιών ήταν η τελευταία πράξη στον πόλεμο εναντίον των Περσών.

Δημοσ.
Μην τα παραθέτετε χωρίς πηγές ρε, θα μας βάλουνε χέρι.

 

Με Mail μου το σκάσανε το πρωί,

ούτε που ήξερα ότι ήτανε του Γιάννη Μπίκα. :!:

Δημοσ.

Καλα, οι περσες γιατι δεν στειλανε ενα κατασκοπευτικο αεροπλανο να χαρτογραφησει τα στενα?

Περα απο την πλακα, αυτοι οι περσες δεν βαζανε μυαλο (που λεει και το συνθημα)....Τον Δαρειο τον περιελαβε ο Μεγας Αλεξανδος και μπηκε και κατελαβε και την Περσεπολη που ητανε ουσιαστικα η πρωτευουσα και καρδια της περσικης αυτοκρατοριας. Στη συνεχεια ξαναβγαλανε γλωσσα και τους περιελαβε ο Λεωνιδας με τους λοιπους συμμαχους....Ε!τι στο καλο? Μα τα περσικα χαλιά και τις γατες.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...