Προς το περιεχόμενο

Φεμινισμός

paschalia

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τι νομιζετε για το κινημα του φεμινισμου ?

Την ωφελησε την γυναικα ή την εβλαψε τελικα ?

--

Απαντηση απο αλλο τοπικ

Αρχικό μήνυμα απο paschalia Εμφάνιση μηνυμάτων

Βtw , τι εννοειτε απελευθερωση γυναικων ?

Η γυναικα ηταν αυτη που ειχε παντα το πανω χερι .

Δεν χρειαζονταν καποια κινηματα φεμινιστριων κ δε ξερω τι αλλα για να παρει δικαιωματα που την υποβιβασαν στην πραγματικοτητα .

Τι ακριβώς υποβίβασε την γυναίκα? Το δικαίωμα της να ψηφίζει? Να επιλέγει σύντροφο και να τον αλλάζει χωρίς να την θεωρούν πόρνη? Να έχει τον ίδιο μισθό με τον άντρα (οκ αυτό ακόμη και σήμερα δεν ισχύει κατά 100%) ?

Οσο για τις γυναίκες, δίκιο έχεις, είχαν πάντα το πάνω χέρι άρα δεν ήταν απαραιτητο να έχουμε δικαιωμα ψηφου. Θα μπορουσαμε να το είχαμε αφήσει ως εχει.

Θεωρω οτι η υπερβολη κ η επιμονη εβλαψαν το ολο κινημα .

Στην προσπαθεια τους να παρουν δικαιωματα που θα επρεπε να εχουν ( αλλα τυπικα κ μονο κ αλλα ουσιαστικα) , εφτασαν στο αλλο ακρο , με αποτελεσμα αντιθετο απ'οτι θα επρεπε.

Θελησαν να γινουν ισες με το αντρικο φυλο κ εχασαν περισσοτερα απ'οτι κερδισαν .

Δημοσ.

Θεωρω οτι η υπερβολη κ η επιμονη εβλαψαν το ολο κινημα .

Στην προσπαθεια τους να παρουν δικαιωματα που θα επρεπε να εχουν ( αλλα τυπικα κ μονο κ αλλα ουσιαστικα) , εφτασαν στο αλλο ακρο , με αποτελεσμα αντιθετο απ'οτι θα επρεπε .

Θελησαν να γινουν ισες με το αντρικο φυλο κ εχασαν περισσοτερα απ'οτι κερδισαν .

συμφωνω.μαλλον πιο πολλα κακα εφερε παρα καλα

Δημοσ.

Εγώ ξέρω ότι άντρες και γυναίκες είναι φυσιο-λογικά το ίδιο με εξέρεση συγκεκριμένος βιολογικές διαφορές όπως το ότι έχουν μια τρύπα και οι άντρες κάτι που μπαίνει στη τρύπα και ότι για λίγο καιρό μετά από γέννηση οι γυναίκες είναι λίγο πιο κοντά στα παιδιά.

Αλλά ως εκεί ή λίγο παραπέρα. Το ότι οι γυναίκες είναι «το μεγαλύτερο μυστήριο» και ότι οι γυναίκες είναι «εντελώς διαφορετικές» είναι στο τοπ 10 των μύθων του σήμερα.

Είναι ειρωνικό - και ουσιαστικά γελοίο - ότι κάποιοι που υποτίθεται είναι «ηθικοί» όταν θέλουν να μιλήσουν για τεράστιες διαφορές, χρησιμοποιούν τη ζωολογία. Ότι υποτίθεται είναι γενετικά «κατώτερες» του άντρα. Ξεχνάνε ότι αν θέλουν να το πάμε στα ζώα οι λιονταρίνες είναι εξαίρετοι κυνηγοί ή οι μαϊμουδίνες ενώ μπορεί να κάτσουν για λίγο καιρό κοντά στα παιδιά μπορούν άνετα να κυνηγήσουν ή να σπάσουν στο ξύλο κάποιον που απειλεί κτλ.

Δηλαδή, οι διαφορές φαινομενικά, επιφανιακά και τελικά ουσιαστικά υπάρχουν αλλά είναι κατά μεγάλο μέρος κοινωνικό κατεστημένο. Και μια παρένθεση, δεν είναι το ίδιο παντού, ακόμα και μεταξύ περιοχών της Ελλάδας. π.χ. οι Πελοποννήσιοι και Στερεοελλαδίτες μου φαίνονται - μπορεί να κάνω και λάθος λόγω μικρής εμπειρίας, παραδείγματα - λίγο παραπάνω φαλοκράτες από άλλους, οι Κρητικοί ενώ μπορεί να φαίνονται φαλοκράτες είναι και οι γυναίκες πιο "σκληρές" από άλλες περιοχές, στη Θεσσαλονίκη οι γυναίκες φαίνεται να μην αισθάνονται καταπιεσμένες καθόλου κτλ. Σε επίπεδο χωρών, π.χ. η Τουρκία έχει τις περισσότερες γυναίκες άνεργες (στο σπίτι δηλαδή), η Ελλάδα πολλές περισσότερες εργαζόμενες, αλλά όχι όπως οι Σκανδιναβικές π.χ. όπου είναι 50-50 άντρες γυναίκες στην εργασία. Θέλω να πω με αυτά τα παραδείγματα - που ίσως δεν είναι απόλυτα ακριβή, για τη συζήτηση - ότι φαίνεται ακόμα περισσότερο ότι πολλά θέματα στις "διαφορές" των δύο φύλλων είναι καθαρά κοινωνικά στεγανά - μιας και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή (με ακόμα και ίδιο "γενετικό" υλικό, αν έχουμε μερικούς ναζιστές που σκέφτονται αυτο).

Και κάτι ακόμα, πολλοί καθησυχάζονται ότι "ήρθε ισότητα" αλλά εκτός από το ότι αγνοούν π.χ. τα παραπάνω παραδείγματα περί ανεργίας και επαγγελματικής ανισότητας γενικότερα σε συγκεκριμένες χώρες, μπερδεύουν και την ισότητα με την σεξουαλική απελευθέρωση, διότι μια βόλτα να κάνεις στο περίπτερο θα δεις τις περισσότερες γυναίκες στα εξώφυλλα να είναι με το βυζί έξω (η 'όμορφη παρθένα') και τους άντρες πρότυπα με κοστούμι και γραβάτα (ο 'ισχυρός πλούσιος').

Δημοσ.

Δεν νομίζω οτι οι γυναίκες είχαν και μεγάλες απώλειες από την υπόθεση αυτή, σε αντίθεση με τους άντρες...

Ακόμη και σήμερα η γυναίκα έχει το δικαίωμα της επιλογής, μπορεί να εργαστεί σκληρά και να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους άντρες σε αποδοχές. Ή μπορεί αν θέλει να θυσιάσει την καριέρα της και να βρει έναν πλούσιο άντρα να την συντηρεί.

Εφόσον μια γυναίκα εργάζεται, είναι ανεξάρτητη και δεν έχει ανάγκη να παρακαλάει κανέναν άντρα. Αν δεν της φέρεται καλά τον χωρίζει με χαρακτηριστική άνεση.

Αν δεν βοηθάει ο άντρας στις υποχρεώσεις του σπιτιού έχει το κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί. Δεν είναι δυνατόν να δουλεύει μια γυναίκα όσο και ο άντρας και να κάνει και όλες τις δουλειές του σπιτιού.

Γι'αυτό ακριβώς και έχουν αυξηθεί τα διαζύγια, όχι γιατί οι άνθρωποι έγιναν ξαφνικά πιο ανήθικοι και δεν τιμάνε τον γάμο τους.

Επίσης συμφωνώ με τον «leuko», για το οτι προσπαθούν να μας περάσουν τον μύθο της ευαίσθητης και εύθραστης και μυστηριώδης γυναίκας που δεν μπορεί να κάνει οτι και ο άντρας.

Μοναδική εξαίρεση είναι η σωματική δύναμη στην οποία υστερούν οι γυναίκες, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά με βάση όλα όσα έχει συμπεράνει η επιστημονική κοινότητα.

Δημοσ.

φεμινισμός και πράσινα άλογα και δρακονιανοι ερπετοειδείς

κατ' εμέ απέτυχε παταγωδώς

____γιατί δημιούργησε ''γυναίκες'' που θυσιάσαν την ευκαιρία να κάνουν οικογένεια/φίλους/ες

[ενώ μπορούσαν] για να κάνουν καριέρα

{δέν εννοώ να πιάσουν απλά μια δουλειά που θα τους παρέχει αξιοπρέπεια

αλλά να φτάσουν στις ανώτερες στιβάδες των τεθωρακισμένων S.U.V. και άλλων

''απαραίτητων'' αγαθών}

____στην ίδια κατηγορία με τους κάγκουρες που δέν έκαναν οικογένεια[ενώ μπορούσαν]

για να φτιάξουν / αγοράσουν το παρανο'ι'κά ακριβό αμάξι τους

+καταδίκασον+

Δημοσ.

Εμένα ο φεμινισμός με λυπεί αφάνταστα...

Πρέπει να είμαστε πολύ πίσω σαν ανθρωπότητα αφού αναγκάστηκε να εφευρεθεί αυτός ο όρος. Πλέον δεν νομίζω ότι ισχύει ο φεμινισμός. Η γυναίκα είναι παντού το ίδιο με τον άντρα. Ο άντρας είναι παντού το ίδιο με την γυναίκα. Και έτσι πρέπει να είναι. Ο άνδρας και η γυναίκα ανήκουν στους ανθρώπους και οι δύο. Ο φεμινισμός (ή μάλλον η αιτία δημιουργίας τους) μας έκανε να θέλουμε να φύγουμε απο αυτήν την τάξη και να πάμε στην πιο ζωϊκή μας φύση.

Δημοσ.
Ο άνδρας και η γυναίκα ανήκουν στους ανθρώπους και οι δύο. Ο φεμινισμός (ή μάλλον η αιτία δημιουργίας τους) μας έκανε να θέλουμε να φύγουμε απο αυτήν την τάξη και να πάμε στην πιο ζωϊκή μας φύση.

Το πιο γελοίο της υπόθεσης είναι ότι ακόμα και στα ζώα η ισότητα είναι μεγαλύτερη απ' ότι κάποιοι απολιθωμένοι φαλλοκράτες θέλουν. Σχεδόν σε όλα τα θηλαστικά μπορεί να κάτσει η θηλύκια περισσότερο με τα μικρά λίγο μετά τη γέννηση (κυρίως για το γάλα), αλλά καί κυνήγι θα πάει, καί θα σπάσει στο ξύλο κανέναν που την απειλεί.

Δημοσ.
φεμινισμός και πράσινα άλογα και δρακονιανοι ερπετοειδείς

κατ' εμέ απέτυχε παταγωδώς

____γιατί δημιούργησε ''γυναίκες'' που θυσιάσαν την ευκαιρία να κάνουν οικογένεια/φίλους/ες

[ενώ μπορούσαν] για να κάνουν καριέρα

{δέν εννοώ να πιάσουν απλά μια δουλειά που θα τους παρέχει αξιοπρέπεια

αλλά να φτάσουν στις ανώτερες στιβάδες των τεθωρακισμένων S.U.V. και άλλων

''απαραίτητων'' αγαθών}

____στην ίδια κατηγορία με τους κάγκουρες που δέν έκαναν οικογένεια[ενώ μπορούσαν]

για να φτιάξουν / αγοράσουν το παρανο'ι'κά ακριβό αμάξι τους

+καταδίκασον+

Τα παραδείγματα που αναφέρεις είναι αποτέλεσμα του καταναλωτισμού και του καπιταλισμού και όχι του φεμινισμού.

Πάντως σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του στην υπόθεση ο καπιταλισμός, γιατί οι εταιρίες είχαν ανάγκη για περισσότερο εργατικό δυναμικό και βοήθησαν και αυτές προς την κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» των γυναικών.

Δημοσ.

Εννοείς πως οι εταιρίες είχαν έλλειψη εργατικού δυναμικού (?????), και έτσι οι γυναίκες "καριέρας" βρήκαν την ευκαιρία να μπουν στην αγορα... Δεν το νομίζω. Ήταν θέμα γοήτρου περισσότερο, ανεξαρτησίας κτλ..

Δημοσ.

Οι γυναίκες που δουλεύουν και μεγαλώνουν - συνήθως μαζί με τον άντρα τους - τα παιδιά τους με τα χρήματα που βγάζουν είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο. Είναι η ρουτίνα τους και όπως ακριβώς και οι άντρες το κάνουν - ειδικά μετά από χρόνια - κυρίως για το εισόδημα. "Καριέρας", "γόητρο"; Μερικοί ακούγονται λες και έχουν μόνο επαφή με νοικοκυρές που φοβούνται να μιλήσουν στον άντρα τους.

Δημοσ.

Βέβαια, όλα αυτά περί ισότητας τα λέμε για λίγες κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Όταν στην Αφρική γίνονται ακόμα κλειτοριδεκτομές και στην Ασία σκοτώνουν τα νεογέννητα κοριτσάκια ή χωρίζουν τις γυναίκες τους επειδή δεν τους γεννάνε γιους, είναι ειρωνικό να επικεντρωνόμαστε στο αν ο μισθός ανδρών και γυναικών είναι ίσος. Αν φεμινισμός σημαίνει αγώνας για την αναγνώριση του δικαιώματος της γυναίκας να καθορίζει την τύχη της στη ζωή, δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να διαφωνεί.

Δημοσ.

Έχει βγάλει η Ε.Ε. κάτι ενδιαφέροντες καταλόγους με αυτά (είναι στα σάιτ τους). Εμείς είμαστε μαζί με κάτι Πορτογαλίες και Ισπανίες με κάπως λιγότερες γυναίκες απ' ότι άντρες στο επάγγελμα (η Ιταλία νομίζω χειρότερα) και οι περισσότερες καλύτερα, π.χ. Σουηδία μοντέλο σε αυτά, σχεδόν 50-50, ή μάλλον 50-50 όντως.

Δημοσ.
Εννοείς πως οι εταιρίες είχαν έλλειψη εργατικού δυναμικού (?????), και έτσι οι γυναίκες "καριέρας" βρήκαν την ευκαιρία να μπουν στην αγορα... Δεν το νομίζω. Ήταν θέμα γοήτρου περισσότερο, ανεξαρτησίας κτλ..

Οι γυναίκες στην Αμερική ας πούμε άρχισαν να δουλεύουν κυρίως στον 2ο Π.Π στα εργοστάσια, κατασκευάζοντας τα όπλα για τους άντρες τους που έλειπαν στην Ευρώπη.

Δημοσ.

Καθως ειμαι αρρεν και μονο 24 ετων η αποψη μου για τον φεμινισμο ειναι μεσα σε λογικα πλαισια...

Καλα κανανε και διεκδικησαν καποια πραγματα...

Μην ξεχναμε ομως οτι επρεπε να διεκδικησουν ισονομια και οχι ισοτητα...

Η ισοτητα δεν τις συμφερε...

Φιλικα παντα...

edit: Για το 2ο που σχολιασα μου ηρθε ενα pm που εμενα προσωπικα με καλυψε σαν απαντηση...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...