Προς το περιεχόμενο

Πρόγραμμα για απενεργοποίηση σκληρού δίσκου

powersky

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω τρεις σκληρούς δίσκους στο PC μου ένας από τους οποίους μου δημιούργησε αρκετά προβλήματα τελευταία. Είναι ένας Maxtor 250 Gb και η αιτία φαίνεται να είναι η θερμοκρασία του όταν δουλεύει συνεχώς (φτάνει στους 49β και ακόμη δεν καλοκαίριασε).

Αυτό που ψάχνω είναι κάποιο πρόγραμμα για να τον απενεργοποιώ έπειτα από κάποια λεπτά μη χρήσης του. Δυστυχώς στις επιλογές ενέργειας των Windows αυτό μπορεί να γίνει μόνο ταυτόχρονα για όλους και όχι μεμονομένα.

• Moderators
Δημοσ.

Δεν ειναι καθολου ανεβασμενη η θερμοκρασια σου.

Εγω ειχα χωσει κυριολεκτικά εναν WD 160άρη αναμεσα στο DVD-rom κα το DVD-rw μαζι με τις καλωδιοταινιες και δουλευε στους 50° idle... και δεν ειχε ποτε προβλημα...

Τα προβληματα σου προφανως και δεν αναγονται στην θερμοκρασια του (εαν ειναι 49°C σε πληρη λειτουργια (π.χ. ανασυγκροτηση)).

Δημοσ.

Το θέμα είναι ότι χθες κάποια στιγμή χάθηκαν και τα δύο partition του σκληρού και μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερα να σώσω σχεδόν όλο το υλικό. Φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα μπορεί να ξανασυμβεί με χειρότερα αποτελέσματα. Ο σκληρός είναι καινούργιος (σχεδόν 4 μήνες τον έχω) και εμφανίζει θερμοκρασίες πολύ πιο ανεβασμένες από τους άλλους δύο συγκριτικά.

Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει προγραμματάκι για να τον ξεκουράζω λίγο, αλλά όποιο search και να έκανα δεν είχε αποτέλεσμα. Κάθε βοήθεια δεκτή.:-? :-? :-?

Δημοσ.

Όσα περισσότερα Gb τόσο μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Εγώ έχω έναν 250 τον οποίο τον έχω βάλει στο χάος και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα εδώ και 13 μήνες. Με τι πρόγραμμα έκανες partition?

Δημοσ.
Όσα περισσότερα Gb τόσο μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Εγώ έχω έναν 250 τον οποίο τον έχω βάλει στο χάος και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα εδώ και 13 μήνες. Με τι πρόγραμμα έκανες partition?

Τα partition ήταν ήδη δημιουργημένα από πριν. Το πρόγραμμα που έκανα recovery τα αρχεία είναι το File Scavenger.

Keep searching...

Δημοσ.
Όσα περισσότερα Gb τόσο μεγαλύτερες θερμοκρασίες. [...]

Δεν ισχύει γενικά αυτό, πχ ο 80άρης WD είναι μόνιμα στους 50+ ενώ ο 200άρης WD με την ίδια χρήση με δυσκολία φτάνει τους 40 (έχω δοκιμάσει να τους αλλάξω θέσεις χωρίς κάποια σημαντική διαφορά στη θερμοκρασία).

Πάντως το να ξεκινάει-σταματάει ο hdd ίσως είναι πιο επιβλαβές από το να σηκώσει λίγους βαθμούς παραπάνω.

Δημοσ.

Γενικά όταν ένας σκληρός ανεβάζει θερμοκρασία μειώνεται ο χρόνος ζωής του και αυξάνεται η πιθανότητα να χαθούν δεδομένα. Θα έλεγα να βάλεις κάποια από τις ειδικές ψήκτρες που κυκλοφορούν στην αγορά (και δεν κοστίζουν και ιδιαίτερα) για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Δημοσ.

Οι ψύκτρες είναι μια λύση που σκέφτομαι αλλά έχω την εντύπωση ότι το αποτελέσμα που θα φέρει δεν θα είναι και τόσο εντυπωσιακό.

Δημοσ.
Γενικά όταν ένας σκληρός ανεβάζει θερμοκρασία μειώνεται ο χρόνος ζωής του και αυξάνεται η πιθανότητα να χαθούν δεδομένα. Θα έλεγα να βάλεις κάποια από τις ειδικές ψήκτρες που κυκλοφορούν στην αγορά (και δεν κοστίζουν και ιδιαίτερα) για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Το Google (που αυτοί ξέρουν καλά από σκληρούς δίσκους) δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη με ενδιαφέροντα στοιχεία.

Failure Trends in a Large Disk Drive Population

Our analysis identifies several parameters from the driveʼs self monitoring facility (SMART) that correlate highly with failures. Despite this high correlation, we conclude that models based on SMART parameters alone are unlikely to be useful for predicting individual drive failures. Surprisingly, we found that temperature and activity levels were much less correlated with drive failures than previously reported.

http://labs.google.com/papers.html

http://labs.google.com/papers/disk_failures.pdf

Έχει γίνει τόπικ και εδώ στο Ινσόμνια:

http://insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=179381

Έχει κι ένα ωραίο σχόλιο του The_Judas. :-)

Δημοσ.

ego apo ebiria kai mono na po pos den doulevoun oloi oi diskoi sosta se megales thermokrasies. exo 3 ek ton opoion o enas se paliotero setup koutiou otan eftane 50 bathmous arxizane arketa koula. o diskos kato apo tous 50 douleve apsoga kai doulevei akoma kai simera kanonikotata. oi alloi dio tous 50 bathmous tous ixan gia proiono den katalavaianan tpt.

borei na etixa sto kommati alla to gegonos oti o diskos den exei bad sectors (oste na ton alakso) kai oti doulevei kai os kirios diskos apsoga xoris tin paramikri paratipia otan oi thermokrasies kratiountai kato apo tous 50 me kanei na pistevo pos den einai oloi oi diskoi idioi kai pos epireazontai kai apo tis temps.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...