Προς το περιεχόμενο

Από το capture των miniDV ως τη δημιουργία dvd.

Thakyr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα!

Μετά από μπόλικο (για αρχή) ψάξιμο σε διάφορα ποστ του insomnia αλλά και σε άλλα sites ήρθε η ώρα να κάνω και γω τις ερωτήσεις μου.

Λοιπόν, προσπαθώ να περάσω τις miniDV κασέτες της κάμερας στο PC (firewire), έτσι ώστε αφενός να δημιουργήσω 1 ταινία με τα όλα της, και αφετέρου να δώσω το αμοντάριστο υλικό μέσω dvd στους διάφορους ενδιαφερόμενους-για αρχειακούς λόγους.

Το "σχέδιο" είναι το εξής:

1) Capture με το iuVCR χρησιμοποιώντας "MainConcept DV Viedo Encoder" για το Video και "PCM 48000khz,16bit.stereo" για το Audio (γύρω στα 13gb/h βγαίνει..).

2) Χρησιμοποίηση για encoding του adobe premier pro.

3) Αποθήκευση του αρχείου με cinema creft mpeg (με χρήση του plugin).

4) Authoring με το dvdlab pro για την προσθήκη υποτίτλων, μενού και chapters.

Επειδή τα παραπάνω τα έχω χρησιμοποιήσει μόνο με μικρά samples θα ήθελα τη γνώμη σας για οποιοδήποτε πρόγραμμα ή ρύθμιση θεωρείτε καλύτερη.

Και επίσης ποιο θεωρείτε τον πιο λογικό τρόπο αποθήκευσης των video αυτών, με πιθανή περίπτωση την μελλοντική επεξεργασία

ΥΓ: Προσπαθώντας να εγκαταστήσω το sony vegas για να δω πώς είναι μου ζητούσε να εγκαταστήσω το microsoft directX 9 όμως στο τέλος της εγκατάστασης μου εβγαζε αυτό το error.

Any help?

post-21567-129062943645_thumb.jpg

Δημοσ.

Ας δώσω μερικά hardware hints κυρίως:

1. 2 μεγάλοι σκληροί δίσκοι, κατά το δυνατόν άδειοι (όχι πάνω από 20% κατειλημμένος χώρος) και defragmented. Το αρχικό DV θα πάει στον έναν, και μετά θα σώζεις το mpeg2 στον άλλον.

2. Εννοείται NTFS σύστημα αρχείων, μην ξεκινήσεις με FAT32 και μετά αναρωτιέσαι γιατί βγαίνει μήνυμα λάθους σε κάποιο σημείο του DV capturing.

Κοίτα και τον πολύ καλό οδηγό από doom9. Για authoring χρησιμοποιώ κι εγώ το DVD Lab (όχι το Pro), είναι απλά «διαμαντάκι» για τα λεφτά του. Επίσης, αν δε σε ενδιαφέρει κατά την επεξεργασία να βάλεις τα super transitions, εφφέ κλπ κλπ, αλλά μόνο να κάνεις κόψιμο-ράψιμο-αναδιάταξη σκηνών, θα πρότεινα απλώς επεξεργασία του DV AVI με το VirtualDub και μετά χρήση AviSynth scripts για deinterlacing και «πασάρισμα» του βίντεο στον CCE για συμπίεση.

Δημοσ.

2. Εννοείται NTFS σύστημα αρχείων, μην ξεκινήσεις με FAT32 και μετά αναρωτιέσαι γιατί βγαίνει μήνυμα λάθους σε κάποιο σημείο του DV capturing.

Το κακό είναι ότι για να έχω ακριβώς όπως λές ένα 2ο σκληρό δίσκο, αγόρασα έναν εξωτερικό western digital που όμως είναι σε FAT32.Μολις πήγα να κάνω capture διαπίστωσα το πρόβλημα που λες. Και έκανα τα ως τώρα πειράματά μου στον εσωτερικό που είναι σε NTFS. Αν μετατρέψω τον εξωτερικό από FAT32 σε NTFS θα λυθεί το πρόβλημα ή να μην το ψάξω έτσι;

2 μεγάλοι σκληροί δίσκοι, κατά το δυνατόν άδειοι (όχι πάνω από 20% κατειλημμένος χώρος) και defragmented. Το αρχικό DV θα πάει στον έναν, και μετά θα σώζεις το mpeg2 στον άλλον.

Χμμμ...εδώ θα υπάρξει μία δυσκολία με τον χώρο, δεν το περίμενα να χρειάζεται να'ναι τόσο άδειος!

Για την επεξεργασία προσανατολίζομαι σε κάτι πιο σύνθετο οπότε θα πάω σε λύσεις τύπου premier pro.

Thanx για την απάντηση.

Δημοσ.

Σε FAT32 δεν μπορείς να δημιουργήσεις αρχεία > 4GB. Αν στον εξωτερικό δίσκο δε σκοπεύεις να δημιουργήσεις τόσο μεγάλα αρχεία, μπορείς να τον αφήσεις όπως είναι. Όμως:

1. Το NTFS είναι πολύ πιο αξιόπιστο σύστημα αρχείων από το FAT32

2. Είναι κρίμα να κάνεις τέτοιες δουλειές με εξωτερικό δίσκο, ειδικά αν είναι USB2 και όχι Firewire. Χαμηλές ταχύτητες, αποσυνδέσεις κλπ. Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μόνο για αρχειοθέτηση μετά το τέλος της διαδικασίας, ναι. Εκεί είναι θεμιτή τέτοια χρήση.

Το ποσοστό κατειλημμένου χώρου που πρότεινα έχει να κάνει με το φαινόμενο της πτώσης ταχύτητας ενός σκληρού δίσκου, όσο αυτός γεμίζει. Ίσως ήμουν λίγο υπερβολικός για το 2ο δίσκο, το βασικό είναι ο 1ος όπου γίνεται το DV capturing να είναι σε «καλή φόρμα», ώστε να μην έχεις dropped frames...

Δημοσ.

Μπορείς να του κάνεις αμέσως capture από το Premiere χωρίς να χρησιμοποιήσεις το Mpeg αλλά να ξέρεις πως ο χώρος που σου καταλαμβάνει είναι λογικότατος. Μέσα από το premiere μπορείς να το κάνεις ότι θέλεις και μετά να κάνεις το DVD μπορείς πάλι να χρησιμοποιήσεις ADOBE με το Encore DVD.

Δημοσ.

2. Είναι κρίμα να κάνεις τέτοιες δουλειές με εξωτερικό δίσκο, ειδικά αν είναι USB2 και όχι Firewire. Χαμηλές ταχύτητες, αποσυνδέσεις κλπ. Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μόνο για αρχειοθέτηση μετά το τέλος της διαδικασίας, ναι. Εκεί είναι θεμιτή τέτοια χρήση.

Το ποσοστό κατειλημμένου χώρου που πρότεινα έχει να κάνει με το φαινόμενο της πτώσης ταχύτητας ενός σκληρού δίσκου, όσο αυτός γεμίζει. Ίσως ήμουν λίγο υπερβολικός για το 2ο δίσκο, το βασικό είναι ο 1ος όπου γίνεται το DV capturing να είναι σε «καλή φόρμα», ώστε να μην έχεις dropped frames...

Ο εξωτερικός είναι firewire.

Οπότε πρέπει να κάνω ένα καλό ξεκαθάρισμα στο pc για να είναι φρέσκοι και πανέτοιμοι οι σκληροί!

Μπορείς να του κάνεις αμέσως capture από το Premiere χωρίς να χρησιμοποιήσεις το Mpeg αλλά να ξέρεις πως ο χώρος που σου καταλαμβάνει είναι λογικότατος. Μέσα από το premiere μπορείς να το κάνεις ότι θέλεις και μετά να κάνεις το DVD μπορείς πάλι να χρησιμοποιήσεις ADOBE με το Encore DVD.

Το premier pro μου βγάζει ένα error παρότι αναγνωρίζει την βιντεοκάμερα ως συσκευή. Το είχα ψάξει παλιότερα και έφταιγε σύμφωνα με το support της adobe η συμβατότητας αυτής της κόπιας με τους athlon64 γιατι ήταν από τις 1ες.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...