soichiro Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Θα ήθελα μια μικρή βοήθεια για το λόγο ότι είμαι ανάμεσα σε δύο δίσκους και δεν μπορώ να καταλάβω τις διαφορές. Με ενδιαφέρει να αγοράσω αυτούς (2 τμχ.) τους σκληρούς: Western Digital Raptor 150 GB 10000rpm, 16MB Cache, SATA (Η αγορά δεν θα γίνει από το πλαίσιο). Να ξεκαθαρίσω πως αυτοί οι δίσκοι δεν θα είναι για αποθήκευση (ή να έχουν Windows), θα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για να εκτελούν εφαρμογές και απαιτητικά σε ταχύτητα προγράμματα. Οι απορίες μου είναι οι εξής: Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του Western Digital Raptor 150 GB (10000rpm, 16MB Cache, SATA) και του Western Digital 150 GB Raptor-X (10000rpm, 16MB, SATA), εκτός από ότι στον Raptor X μπορείς να δεις μέσα στον δίσκο (μου είναι παντελώς αδιάφορο). Έχουν διαφορά στην ταχύτητα ή στην απόδοση? Ή είναι πανομοιότυποι? (εκτός τις οπτικές διαφορές). Οι σύνδεσή τους είναι SATA και όχι SATA II? (νομίζω ότι είναι SATA) Τους έχει δοκιμάσει κανείς σε μορφή Raid 0? (αξίζουν τα χρήματά τους?) Προτείνετε κάποιους άλλους σκληρούς δίσκους (για Raid 0), με γνώμονα πάντα την ταχύτητα? Ευχαριστώ προκαταβολικά!
dterzakis Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 -Αν δεν κάνω λάθος η διαφορά είναι μόνο οπτική. -Είναι Sata και όχι SataII -Δεν τους έχω δοκιμάσει σε raid 0 αλλά πρέπει να πηγαίνουν αρκετά καλά. Το αν αξίζουν τα λεφτά τους δεν γνωρίζω, εξαρτάται και κατα πόσο τους έχεις ανάγκη. Ίσως να σε καλύπτουν και 2*36G και τα 300 να είναι πολλά... -Με τους raptor δεν νομίζω να υπάρχει κάτι αντίστυχο.
soichiro Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 Μέλος Δημοσ. 13 Μαρτίου 2007 -Αν δεν κάνω λάθος η διαφορά είναι μόνο οπτική.-Είναι Sata και όχι SataII -Δεν τους έχω δοκιμάσει σε raid 0 αλλά πρέπει να πηγαίνουν αρκετά καλά. Το αν αξίζουν τα λεφτά τους δεν γνωρίζω, εξαρτάται και κατα πόσο τους έχεις ανάγκη. Ίσως να σε καλύπτουν και 2*36G και τα 300 να είναι πολλά... -Με τους raptor δεν νομίζω να υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Ευχαριστώ για την απάντησή σου, έχω ήδη τους 74,5 Raptor σε Raid 0 (ξέχασα να το αναφέρω) και είμαι απόλυτος και καθέτως ευχαριστημένος, απλά είναι μικροί σε χωρητικότητα και πρέπει να είσαι συνεχώς στο να τους αδειάζεις... Πιστεύω ότι αυτοί οι δίσκοι είναι από τα ελάχιστα πράγματα στον κόσμο των υπολογιστών που δεν χάνουν εύκολα την αξία τους και ίσως αξίζουν τα χρήματά τους.
dterzakis Δημοσ. 14 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2007 Αφού έχεις ήδη δύο, μπορείς να αγοράσεις ακόμα έναν ή και 2. Οπότε αν κάνεις raid 0 με 3 ή 4 σκληρούς έχεις ακόμα καλύτερες επιδόσεις! Θερωρητικά όσους περισσότερους έχεις τόσο βελτιώνετε η ταχύτητα, αλλά στην πράξη η καλύτερη απόδοση γίνετε με 4 σκληρούς. Να σημειώσω ότι σε αυτή την περίπτωση χρειάζεσε και και καλό raid controler.
Sorath Δημοσ. 14 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2007 Ναι, αλλά θα χρειαστεί να ξαναφτιάξει το array αν προσθέσει κι άλλο δίσκο στο υπάρχον raid.
soichiro Δημοσ. 15 Μαρτίου 2007 Μέλος Δημοσ. 15 Μαρτίου 2007 Αφού έχεις ήδη δύο, μπορείς να αγοράσεις ακόμα έναν ή και 2. Οπότε αν κάνεις raid 0 με 3 ή 4 σκληρούς έχεις ακόμα καλύτερες επιδόσεις! Θεωρητικά όσους περισσότερους έχεις τόσο βελτιώνετε η ταχύτητα, αλλά στην πράξη η καλύτερη απόδοση γίνετε με 4 σκληρούς. Να σημειώσω ότι σε αυτή την περίπτωση χρειάζεσαι και και καλό raid controler. Κάτσε τώρα γιατί μου έβαλες φωτιές... Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά χρειάζεσαι τέσσερις ίδιους δίσκους (αν κάνω λάθος, τότε το μπερδεύω με το mirroring και raid 1) για να κάνεις raid 0. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσω δυο ειδών δίσκους? Και για να το χοντρύνω λίγο, μπορώ να χρησιμοποιήσω δύο απλούς SATA δίσκους και δύο Raptor για να τους βάλω να λειτουργούν σε raid 0? Γνωρίζω ότι το μέγεθος δεν παίζει ρόλο στο raid 0, αλλά δεν παίζουν ρόλο τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δίσκων? ...και το τελευταίο, ποιος controler μπορεί να πραγματοποιήσει raid 0 με τέσσερις δίσκους (γνωρίζω μέχρι δυο δίσκους)? Sorry για το πρήξιμο...
antonl Δημοσ. 15 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2007 Raid 0 μπορείς να κάνεις με 2+ δίσκους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί δίσκοι αλλά η χωρητικότητα του array θα είναι ίση με το γινόμενο του αριθμού των δίσκων επί το μέγεθος του μικρότερου.
dterzakis Δημοσ. 15 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2007 ποιος controler μπορεί να πραγματοποιήσει raid 0 με τέσσερις δίσκους (γνωρίζω μέχρι δυο δίσκους)? Σχεδόν όλοι, ακόμα και οι onboard. Απλά σε ένα συγκριτικό test είχα δει ότι οι onboard δεν αποδίδουν όσο θα έπρεπε σε 3+ δίσκους. Το να χρησιμοποιήσεις 2 ακόμα απλούς sata δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχει από πλευράς επιδόσεων. Αυτό που έλεγα ήταν, αφού είσαι διατεθημένος να πάρεις δύο raptor 150G, καλύτερα θα ήταν να πάρεις δύο ακόμα 76αρηδες. Και ποιο οικονομικά θα σου έρθει και καλύτερες επιδόσεις θα έχεις ;-)
mj23 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2007 Εάν πάντως προχωρήσεις σε οποιαδήποτε τέτοια επένδυση, θα ήταν κρίμα να βασιστείς σε κάποιον on-board controller. Οι ταχύτητές τους είναι αισχρές.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.