Προς το περιεχόμενο

Beryl και compiz

g1annis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μερικές ερωτήσεις:

1) Ένας φίλος έβαλε σε παλιό pc compiz και διαπίστωσε πως το περιβάλλον έγινε πιο γρήγορο (ίσα που γίνεται αντιληπτό), λόγω του ότι για τα γραφικά χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή της κάρτας γραφικών, λέει. Ισχύει κάτι τέτοιο?

2) Τι διαφορά έχει το Beryl από το Compiz? Έχω Gnome σε Ubuntu, σε ένα pentium4 στα 1,66GHz με 256 MB RAM rim. Δεν έχω άλλο και το χρησιμοποιώ για δουλειά, οπότε δεν είμαι για πειράματα. Θέλω σταθερότητα.

3) Τα έχω μπλέξει λίγο όλα αυτά με το xgl το xegl κλπ. Μπορεί κάποιος να το κάνει λίγο σαφές τι είναι όλο αυτό? Έχω δει στο u-tube βιντεάκια με τίτλο xgl, beryl, compiz και δε βλέπω να υπάρχει κάποια διαφορά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Xgl, Xegl κτλ ειναι X-servers που εκμεταλευονται τις δυνατοτητες των συγχρονων καρτων γραφικων μεσω των drivers που κυκλοφορουν στα επισημα sites (μιλαμε για nvidia και ati).

Compiz και Beryl ειναι window managers που για να τρεξουν χρειαζονται τον X-server, δηλαδη το Xgl κτλ.

Η διαφορα εγκειται στην ποικιλια των εφε που δινει καθε window manager και στους windows decorators που τον συνοδευουν. Το beryl αποσο βλεπω εχει επικρατησει γιατι ειναι πιο εντυπωσιακο στα εφε. Βεβαια αυτο ειναι υποκειμενικο θεμα.

Εαν δεν εισαι για πειραματα μεινε οπως εισαι. Εγω τα εχω εγκαταστησει μεν στο OpenSUSE αλλα δεν χρησιμοποιω αυτη τη διανομη για την δουλεια. Παρολα αυτα δεν ειδα καμια επιπτωση στην ταχυτητα και τρεχουν απροβληματιστα.

Δοκίμασα το Compiz. Καλό είναι. Βέβαια δεν είμαι και φανατικός με τα γραφικά (όχι τα δικά του, γενικώς) οπότε δεν ενθουσιάστηκα κι όλας. Ψήθηκα πιο πολύ με την ταχύτητα που μου είπε ο φίλος χθες. Κατά τ' άλλα δε θα έμπαινα στον πειρασμό να το βάλω ποτέ.

Αν δε μου δημιουργήσει προβλήματα θα το κρατήσω

1) Ένας φίλος έβαλε σε παλιό pc compiz και διαπίστωσε πως το περιβάλλον έγινε πιο γρήγορο (ίσα που γίνεται αντιληπτό), λόγω του ότι για τα γραφικά χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή της κάρτας γραφικών, λέει. Ισχύει κάτι τέτοιο?

Μάλλον η ιδέα του είναι, o Xorg αξιοποιεί και τις δυνατότητες επιτάχυνσης 2D γραφικών της κάρτας εφόσον το υποστηρίζει ο επιλεγμένος driver. Μόνο αν χρησιμοποιούσε κάποιον γενικό compatible driver όπως ο Vesa δε θα είχε επιτάχυνση στο σχεδιασμό των παραθύρων από την κάρτα γραφικών.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...