CyberWalker Δημοσ. 3 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2007 Γειά σε όλους! Καλωσήρθατε σε μια ακόμα εκπομπή του 'Pimp my PC!' Εδώ σας παρουσιάζω (και κατ' επέκταση σας προτείνω να κάνετε κι εσείς) μια κατασκευή που έφτιαξα εχτές για να υποστηρίξω το 'κατεβαστήρι' αλλά και όχι μόνο! :idea: ( Περισσότερα για το infamous κονσερβοκούτι κατεβαστήρι θα βρείτε >εδώ< ) Πρόκειται για ένα LCD Display (των 20x4 χαρακτήρων, βασισμένo στον κλασσικό HD44780 Controller της Hitachi) βαλμένο σε ένα όμορφο σκούρο μπλέ χνουδωτό κουτάκι! (πείτε το 'φετίχ'!) Το κουτάκι είναι κατασκευασμένο από αλουμινόφυλλα πάχους 0,8mm περίπου κολλημένα και 'λαξευμένα' με μαύρη σιλικόνη. Το χνουδωτό εφέ δόθηκε με τη χρήση βαμβακερού υφάσματος (κολλήθηκε πάνω στο αλουμίνιο με ίχνη βενζινόκολλας). Αρχικά έψαχνα να βρω μαύρο βελούδο αλλά μετά από ένα μισάωρο ψάξιμο εύκολα συμβιβάστηκα σε κάτι τέτοιο... Ένα από τα καλά που έχει αυτό το υλικό είναι ότι παρόλο που στρώνεται δύσκολα, 'συγχωρεί εύκολα'. Ένα άλλο καλό είναι πως είναι πάμφθηνο. (90 λεπτά τα 5000ccm) Το display, όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες παρακάτω, έχει άσπρα γράμματα σε 'μοβ' φόντο (το οποίο όμως μοβ δε διακρίνεται καλά διότι ο backlight φωτισμός του κάνει την κάμερα να μεταφέρει το φάσμα του προς το γαλάζιο). Μια καλύτερη εικόνα του LCD από τον κατασκευαστή μπορείτε να δείτε >εδώ<. LCDs θα βρείτε πολλά και διαφορετικά στην αγορά αλλά προσέξτε γιατί δε σημαίνει πως το πιο ακριβό είναι και το πιο καλό / κατάλληλο! Απλά φροντίστε αυτό που θα αγοράσετε να είναι "high contrast" διαφορετικά μην το αγοράσετε! Εκτός και αν κάνει 5 ευρώ! :razz: Το παρόν LCD στοίχισε μόλις 15 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά (και αυτό επειδή αγόρασα συνολικά 4, εκ των οποίων τα 2 τα έχω ήδη εγκαταστήσει σε κάποια άλλα μηχανήματα). Ωστόσο, ακόμα και αν εσείς χρειάζεστε μόνο ένα, μην απογοητεύεστε, το κόστος ενός δε θα ξεπεράσει τα 26 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά. Το site από το οποίο το αγόρασα είναι αυτό > http://www.411techsystems.com. Η σύνδεση του LCD με το PC (κονσερβοκούτι κατεβαστήρι) έγινε μέσω της παράλληλης θύρας. Η μητρική δεν είχε on-board παράλληλη αλλά ευτυχώς έτυχε να έχω μια ISA κάρτα επέκτασης την οποία μάλιστα η μητρική αναγνώρισε με ελάχιστες ρυθμίσεις (jumperώματα). Το ίδιο συνέβη και με την 'συνοδεία' της παράλληλης, δηλαδή μια σειριακή, που ούτε κι εκείνη έκανε κάποιο conflict με την ήδη υπάρχουσα on-board UART. Βεβαίως προτίμησα να την απενεργοποιήσω καλού κακού αφού δε θα τη χρησιμοποιούσα και έτσι όλα πήγαν κατ' ευχήν. Μάλιστα, αφού η μητρική αποδείχθηκε τόσο 'διαλλακτική' , αποφάσισα να εξαντλήσω τη δεκτικότητα της προσθέτωντας επάνω στα 4 on-board USB pin της ( ! ναι είχε τέτοια! ) μια προέκταση για το παλίο USB wireless mouse μου! Και φυσικά δούλεψε μια χαρά! Παρόμοια επιχείρηση θα έκανα παλιότερα χάρην του USB Mustek UPS αλλά τελικά αν θυμάστε κατέληξα στη λύση της σειριακής καθότι εθεωρείτο από όλους πιο συνετή. Και πράγματι έτσι ήταν! Πριν σας παρουσιάσω το schematic του ηλ.κυκλώματος που χρησιμοποίησα, σπεύδω να σας πω ότι κυκλοφορούν πάρα πολλά στο internet, μερικά εκ των οποίων όμως έχουν λάθη ή είναι αρκετά πολύπλοκά χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Σχηματικά μπορείτε να βρείτε ψάχνοντας στο google για LCD HD44780 schematics / circuits σε PC Parallel port. Αυτό πάντως που σας παραθέτω >εδώ< καλύπτει, κατά τη γνώμη μου, τις ανάγκες και τις κατασκευαστικές ικανότητες των περισσοτέρων και (το σημαντικότερο) είναι πολυδοκιμασμένο και εγγυημένο ότι δουλεύει σωστά! Εκτιμώ ότι η παράλληλη θύρα στους περισσότερους υπολογιστές μένει πλέον ανεκμεττάλευτη αφού οι σύγχρονοι εκτυπωτές είναι και USB. Ωστόσο για όσους η παράλληλη σύνδεση δεν αποτελεί λύση λόγω της παρουσιάς printer υπάρχουν κατάλληλα σχηματικά με πρόσθετα serial interfaces και υλοποιήσεις βασισμένες σε basic stamp ή PIC κ.α. Όσοι λοιπόν αναζητήσουν κάτι σε σειριακή σύνδεση αρκεί να αντικαταστήσουν στο google το λημμα Parallel με τα προαναφερθέντα. Αυτά λίγο πολύ σε ό,τι αφορά το hardware. Σε ότι αφορά το software τώρα, το προγραμματάκι με το οποίο μπόρεσα να οδηγήσω την οθόνη όπως ήθελα είναι το CrystalControl v1.07. Είναι freeware (αυτό έλειπε!) και μπορείτε να το κατεβάσετε από >εδώ<. Ωστόσο οι καλύτερες πηγές για download μαζί με τις σχετικές επεξηγήσεις υπάρχουν μέσα στο >forum<. Το προγραμματάκι εγκαθίσταται ως service και τρέχει μαζί με τα windows. Μπορείτε πάντως να το κάνετε να τρέχει από το startup, ή και manually. Το site ανανεώνεται συχνά και υπάρχει διαρκής υποστήριξη ενώ το forum του είναι αρκετά δραστήριο. Αν παρατηρήσετε θα δείτε ότι στη παρούσα φάση έχουν βγει και 2 μεταγενέστερες εκδόσεις. Προσωπικά όμως θα σας πρότεινα προς το παρόν να αρκεστείτε στην πιο σταθερή και λιγότερο προβληματική έκδοση 1.07. Το λένε και οι ίδιοι αλλά το παρατήρησα κι εγώ κάνοντας δοκιμές των 3 τελευταίων εκδόσεων σε 4 διαφορετικά μηχανήματα. Αν και αρχικά σκεφτόμουν να συντάξω το δικό μου κώδικα σε C, αυτή η εφαρμογούλα μπόρεσε να με βγάλει από τη δύσκολη θέση και μου έδωσε πολύ γρήγορα το αποτέλεσμα που ζητούσα! Τι ζητούσα όμως; Λοιπόν, αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε τελικά με μια τέτοια κατασκευή, αυτό το δίλημμα είναι καθαρά χρόνου να το θέσετε, συνεπώς θα σας βοηθήσω παρουσιάζωντας τη δική μου εκδοχή. Εννοείται πως ξεκινώντας όλοι μας έχουμε κατα νού λίγο πολύ τις μετρικές απόδοσης που θέλουμε να μας απεικονίζει η οθόνη βάσει της εκάστοτε εφαρμογής. Για εμένα αυτές που με ενδιέφεραν για το 'κατεβαστήρι' ήταν συνολικά 7 και τις συγκεντρώνω παρακάτω (με σειρά προτεραιότητας) : :arrow: Upload rate / Download rate (kb/s) :arrow: Uptime (days, hours, min, sec) :arrow: HDD Free Space (%) :arrow: CPU Usage (%) :arrow: Memory Usage (%) :arrow: Net IP :arrow: Date/Time Εννοείται πως εκτός αυτών, αν ήταν δυνατό, θα ήθελα να έχω και την εποπτεία θερμοκρασιών αλλά δυστυχώς την εποχή των Pentium S, δεν είχε προβλεφθεί η ύπαρξη των σχετικών αισθητήρων! Ωστόσο η απεικόνιση των θερμοκρασιών για άλλα συστήματα είναι δυνατή και φυσικά στα άλλα δύο μηχανήματα που έχω εγκαταστήσει παρόμοια LCD displays δεν έχω αφήσει ανεκμεττάλευτα αυτά τα δεδομένα. Και εδώ που τα λέμε σε εκείνα πράγματι χρειάζεται η αναπαράσταση των θερμοκρασιών τους ενώ ο Pentium S έτσι κι αλλιώς είναι κρύος! Κι έτσι οφείλει να μείνει! Τι δηλαδή, τσάμπα του έβαλα τέτοια ψύκτρα πάνω;! :twisted: Όσοι από εσάς θέλετε το LCD display σας να μπορεί να απεικονίσει και τιμές θερμοκρασίας (CPU temp, SYS temp, GPU temp, HDD temp) λάβετε υπόψη σας ότι θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε στο pc σας άλλο ένα πρόγραμμα όπως το Motherboard Monitor ή το SpeedFan για να δίνει στο CrystalControl τις μετρήσεις. Δε θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα παραπάνω. Αρκεί να το εγκαταστήσετε και να το βάλετε να τρέχει στην αρχή. Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε και δεύτερο πρόγραμμα, τότε μπορείτε να βρείτε displays που έχουν δικούς τους sensors αλλά είναι πιο ακριβά και σαφώς πιο μπελαλίδικα. Όπως ανέφερα και προηγουμένως εγώ συγκέντρωσα 7 μετρικές απόδοσης. Πως όμως θα γίνει να χωρέσουν όλες αυτές οι πληροφορίες σε μια οθόνη 4x20 χαρακτήρων; Πρώτα απ' όλα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κάθε μετρική θα δεσμεύει τόσους χαρακτήρες ώστε να χωράει σε μια γραμμή (20 χαρακτήρες) χωρίς να χρειάζεται να κάνει scrolling. Εκτός και αν αυτό το εφέ αρέσει σε κάποιους! Μετά θα πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε οι 7 μετρικές να χωρέσουν σε 4 γραμμές. Προσωπικά προτίμησα ώστε αυτό να γίνεται με εναλλαγή του περιεχομένου κάποιων γραμμών ανά κάποιο δοθέν χρονικό διάστημα. Η κάθε γραμμή θα αναλαμβάνει να δείχνει δύο διαφορετικές μετρικές (εκτός της πρώτης που την άφησα να δείχνει σταθερά το inbound / outbound) του κατεβαστηριού που θεωρώ και σημαντικότερη!. Η δεύτερη γραμμή αποφάσισα να απεικονίζει CPU Usage και Network IP (10 sec το CPU Usage και 1 sec τη Net IP), η τρίτη γραμμή Memory Usage και Uptime (6 sec το MEM Usage και 5 το Uptime) και η τέταρτη HDD Free Space και Date/Time (8 sec το HDD Free Space και 3 sec το Date/Time). Οι χρόνοι αν παρατηρήσετε τέθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε : 1. να επιτελείται η αλλαγή μόνο μιας γραμμής ανά φορά και 2. η προβολή των σημαντικών πληροφοριών να διαρκεί περισσότερο. Ο κώδικας που επιτρέπει την παραπάνω συμπεριφορά του LCD display βασίζεται στη δημιουργία 4 'εικονικών οθονών' (θα καταλάβετε ποιές είναι αυτές όταν τρέξετε το πρόγραμμα) με τα στοιχεία που υπάρχουν σε >αυτό< το txt αρχείο.
madsc Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Τα συγχαρητήρια μου για το μεράκι σου με το "φετίχ" σου κ για το χρόνο σου να καθήσεις να μας γράψεις όλα αυτά που βρήκες εδώ. Είμαι σίγουρος ότι θα φανεί χρήσιμο σε πολλούς χρήστες. Την ά-τιμη την custom την δουλειά πάντα την συμπαθούσα. Ευχαριστούμε !!! /sc
Panosst Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Ωραίος!!!! Έχω και εγω μια ίδια οθονούλα από το ίδιο κατάστημα και πρέπει να πω ότι είναι πάρα μα πάρα πολύ ποιοτική (είχα κάνει το λάθος να της δώσω για περίπου 2 λεπτά 12V αντί για 5V και παρά το γεγονός ότι ζεστάθηκε σε σημείο να καίει, 1,5 χρόνο τώρα δουλέυει κανονικά.) Εγώ αυτή τη στιγμή την έχω πάνω στο κουτί και θα ήθελα να φτιάξω ένα κουτάκι για να τη βάλω μαζι με άλλη μικρότερη που έχω εξωτερικά. Θέλω να σε ρωτήσω που θα βρω αλουμινόφυλλα, πόσο εύκολο είναι να γίνει η δουλειά αυτή με αλουμινόφυλλα (δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά) και τι εργαλεία θα χρειαστώ (πιστεύω θα κάνει το dremel αλλά πωτάω μηπως θέλει κανένα ειδικό εργαλείο).
CONAN_ Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Ασχολούμαι και εγώ με τέτοιου τύπου οθόνες, πραγματικά είναι πάρα πολύ χρήσιμες με τα στοιχεία που μπορούν να απεικονίσουν. Στέλνω φωτό με την δικιά μου (απο κινητό είναι γιαυτό είναι λίγο θολή). Για πρόγραμμα χρησιμοποιώ το jaLCD. Επίσης ένας πολύ καλός οδηγός κατασκευής οθόνης, είναι ο: http://www.hlektronika.gr/phpBB2/kat_lcd1.php Εγώ πάνω σε αυτό το σχέδιο τις δουλεύω. Για όποιον έχει απορία, εδώ είμαστε.
nickaras Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Φοβερή δουλειά...! Να προσθέσω και γώ κάτι? Εντάξει μην με κράξετε... USB Drivers ΕΔΩ Δεν το έχω δοκιμάσει αλλα θα το δοκιμάσω μόλις πάρω LCD...! (πηγή για drivers και καλούδια http://www.usblcd.de/ στο Software)
S2Katana Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Εξαιρετικη δουλεια και ωραιο κειμενο. Keep pimping!
CyberWalker Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Μέλος Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και τα links πολύ χρήσιμα για το thread! Να το εμπλουτίσω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου, δίνοντας άλλα δύο : :arrow: LTP with LIRC : http://www.electronics-lab.com/projects/pc/025/index_gr.html :arrow: LCD σε Basic Stamp : http://www.piperidis.co.nr/ @ Panosst : Όχι, dremel δε θα χρειαστείς! Παρόλο που είχα κι εγώ ένα dremal πρόχειρο τελικά περιορίστηκα απλά σε ένα ψαλίδι μιας και το πάχος του αλουμινίου το δικαιολογούσε. Αλουμίνιο από 0,1mm έως και 1cm μπορείς να βρεις εύκολα σε μορφή αλουμινόφυλλων σε καταστήματα που πουλάνε σχετικά είδη. Κατασκευές από αλουμινόφυλλα, βενζινόκολλα και θερμοσιλικόνη μπορείς να κάνεις αρκετά εύκολα, αλλά η χρήση καθενός εξ' αυτών χρειάζεται εξάσκηση. Και όσο πιο πολύ τα χρησιμοποιείς τόσο πιο καλές και πιο πολύπλοκες κατασκευές μπορείς να δημιουργήσεις! Πρόκειται πάντως για μια 'τέχνη' που μαθαίνεται πολύ γρήγορα, αξίζει τον κόπο μια προσπάθεια! @ nickaras : Ο USB connector που έδωσες πολύ χρήσιμος αλλά θα πρέπει κάποιος να τον ανοίξει για να βρούμε το pinout. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιος γιατί ο parallel adaptor είναι για εκτυπωτή, δηλαδή είναι αυτός που 'κόβουμε' για να συνδέσουμε το LCD. Παιδιά, υπάρχει ένα πράγμα το οποίο δεν έχω τσεκάρει ακόμα και ανησυχώ κάπως... έχει να κάνει με το MTBF (Mean Time Before Failure) του LCD και αυτό επειδή είναι 24/7 ανοιχτό τη στιγμή που τροφοδοτείται από το παλμοτροφοδοτικό του PC PSU! Μήπως μπορεί να κάνει κανείς κάποια εκτίμηση για το πόσο θα αντέξει;
CONAN_ Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και τα links πολύ χρήσιμα για το thread! Να το εμπλουτίσω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου, δίνοντας άλλα δύο : :arrow: LTP with LIRC : http://www.electronics-lab.com/projects/pc/025/index_gr.html :arrow: LCD σε Basic Stamp : http://www.piperidis.co.nr/ @ Panosst : Όχι, dremel δε θα χρειαστείς! Παρόλο που είχα κι εγώ ένα dremal πρόχειρο τελικά περιορίστηκα απλά σε ένα ψαλίδι μιας και το πάχος του αλουμινίου το δικαιολογούσε. Αλουμίνιο από 0,1mm έως και 1cm μπορείς να βρεις εύκολα σε μορφή αλουμινόφυλλων σε καταστήματα που πουλάνε σχετικά είδη. Κατασκευές από αλουμινόφυλλα, βενζινόκολλα και θερμοσιλικόνη μπορείς να κάνεις αρκετά εύκολα, αλλά η χρήση καθενός εξ' αυτών χρειάζεται εξάσκηση. Και όσο πιο πολύ τα χρησιμοποιείς τόσο πιο καλές και πιο πολύπλοκες κατασκευές μπορείς να δημιουργήσεις! Πρόκειται πάντως για μια 'τέχνη' που μαθαίνεται πολύ γρήγορα, αξίζει τον κόπο μια προσπάθεια! @ nickaras : Ο USB connector που έδωσες πολύ χρήσιμος αλλά θα πρέπει κάποιος να τον ανοίξει για να βρούμε το pinout. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιος γιατί ο parallel adaptor είναι για εκτυπωτή, δηλαδή είναι αυτός που 'κόβουμε' για να συνδέσουμε το LCD. Παιδιά, υπάρχει ένα πράγμα το οποίο δεν έχω τσεκάρει ακόμα και ανησυχώ κάπως... έχει να κάνει με το MTBF (Mean Time Before Failure) του LCD και αυτό επειδή είναι 24/7 ανοιχτό τη στιγμή που τροφοδοτείται από το παλμοτροφοδοτικό του PC PSU! Μήπως μπορεί να κάνει κανείς κάποια εκτίμηση για το πόσο θα αντέξει; Εγώ εδώ και εναμιση χρόνο την έχω πάνω στο pc και λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Εννοείται πως ο Η/Υ είναι συνέχεια ανοιχτός....
AfterForever Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Πραγματικά ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ενδιαφέρον το όλο σκηνικό. Μια ερώτηση όμως : υπάρχουν έτοιμες τέτοιες οθονούλες; Γιατί για να τα κάνεις όλα αυτά πρέπει αφενός να πιάνουν τα χέρια σου που λέμε και αφετέρου ίσως χρειαστούν κάποια εργαλεία. Μπορεί κάποιος να βρει κάποια τέτοια έτοιμη; Να και ένας οδηγός που βρήκα με μια πρόχειρη αναζήτηση: http://www.e.kth.se/~pontusf/index2.html
CONAN_ Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Φυσικά και υπάρχουν και έτοιμες, όπως αυτή εδώ : http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.700518 Ρίξε μια ματιά στην τιμή όμως...
AfterForever Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Και ακριβές και μόνο για επιτραπέζιο υπολογιστή. Αν θες κάτι για λάπτοπ, μικρό σαν κ αυτό που έφτιαξε ο φίλος παραπάνω, υπάρχει άραγε;;;
CONAN_ Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Αν κοιτάξεις στο ebay θα βρείς οθονίτσες έτοιμες, ως προς την συνδεσμολογία του καλωδίου. Μετά μπορείς εσύ να τις τροποποιήσεις και να τις βάλεις σε κάποιο κουτάκι ίσως ή οτι άλλο θές. Δεν υπάρχει περιορισμός, φαντασία να έχεις...
tolis86 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 οποις δεν κατεχει απο υπολογιστες και ηλεκτρονικα ή ξερει και βαριεται να ασχοληθει περνει το ετιμο οποιος ομως ξερει ή θελει να ασχοληθει και να το φτιαξει μονος του το φτιαχνει. καμαρωνει μετα κιολα...
marios007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Να και η δική μου. Χρησιμοποιώ το LCD SMARTIE 5.3 για να την ελέγχω. http://lcdsmartie.sourceforge.net/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.