Προς το περιεχόμενο

Αριστεροχειρες και δυσλεξια

thief7710

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλά όλα αυτά, αλλά καμιά σοβαρή πηγή θα βάλει κανένας? Κάποια έρευνα που να υποστηρίζει ή οχι την εξάρτηση αριστερόχειρα-δυσλεξίας?

Δημοσ.

αν βαλεις στο google "δυσλεξια αριστεροχειρες" θα σου βγαλει πολλα αποτελεσματα που υποστηριζουν οτι συνδεονται αυτα τα δυο μεταξυ τους.

να ενα ας πουμε χωρις να το αναλυει.

http://www.fora.gr/magazino/dislexia.html

να και ενα απο μια παρομοια συζητηση σε αλλο φορουμ

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?whichpage=1&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=4806

Δημοσ.

thief, δες αυτό το άρθρο και πολλά άλλα γράφοντας στο google "δυσλεξια δεξιοχειρες"

http://www.mednet.gr/archives/2000-5/506.html

5. ΝΕΥΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Η έρευνα των νευροβιολογικών παραγόντων που επηρεάζουν τις μαθησιακές διαδικασίες στηρίζεται στο γεγονός ότι στα περισσότερα άτομα επικρατεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου σε σχέση με τις λειτουργίες του λόγου και της κίνησης, ενώ το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου σχετίζεται περισσότερο με τις ικανότητες αντίληψης του χώρου και ορισμένες μουσικές δυνατότητες.56,57 Εντούτοις, οι θεωρίες της «πλαγίωσης» αναγνωρίζουν ότι οι πολύπλοκες διαδικασίες, όπως η ανάγνωση, απαιτούν τη συνεργασία και των δύο ημισφαιρίων. Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα που αφορούν την αριστεροχειρία. Βρέθηκε ότι τα δύο τρίτα των αριστερόχειρων έχουν, ως προς τις γλωσσικές λειτουργίες, αριστερή αντιπροσώπευση, όπως και οι δεξιόχειρες. Το υπόλοιπο ένα τρίτο έχει αμφίπλευρη ή δεξιά αντιπροσώπευση.57

" Η αριστεροχειρία, από μόνη της, δεν είναι επαρκής λόγος για τη δημιουργία μαθησιακής διαταραχής. Περισσότερο είναι ένας δείκτης της επικρατούσας εγκεφαλικής πλαγίωσης. Παρόλα αυτά, πολλές μελέτες των παιδιών με μαθησιακή δυσκολία έδειξαν ότι, σε σύγκριση με τα φυσιολογικά, τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν επικράτηση του αριστερού ημισφαιρίου.Εντούτοις, επιδημιολογικές μελέτες δεν επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω δεδομένα.59 Οι Annett και Manning σε μια μεγάλη έρευνα του γενικού πληθυσμού, βρήκαν ότι δεξιόχειρες και αριστερόχειρες αντιπροσωπεύονταν εξίσου ανάμεσα στα άτομα με δυσκολία στην ανάγνωση. Επιπρόσθετα, διαπίστωσαν ότι η ομάδα των παιδιών με αναγνωστική δυσκολία ήταν η μόνη που περιελάμβανε άτομα με καλή χρήση του αριστερού χεριού. Τα ευρήματα αυτά αφορούσαν και τα δύο φύλα, αλλά ήταν συχνότερα στα αγόρια. Ενδιαφέρον είναι ότι η αριστεροχειρία παρατηρείται σε σημαντικό βαθμό και σε «προικισμένα» παιδιά με μεγάλες μαθηματικές ή οπτικο-χωροαντιληπτικές ικανότητες. "

Και άλλο ένα άρθρο που εξηγεί ποια ημισφαίρια δουλεύουν κατα την γλωσσική χρήση του εγκεφάλου

http://www.fa3.gr/eidiki_agogi/1-math-dysk.htm

Δημοσ.

λοιπον... διαβαστε τι περιπτωση ειμαι και του λογου μου...

γραφω με το δεξι,τρωω με το αριστερο,στο μπασκετ την χτυπαω με το αριστερο αλλα οταν σουταρω η κανω λει απ το κανω με το δεξι,στισ χειρονακτικες εργασιες οτι απαιτει δυναμη βαζω το αριστερο μα ενα σφυρι παντα το πιανω με το δεξι και γενικα οτιδηποτε απαιτει εστω και ελαχιστη τεχνικη,

ποδοσφαιρο παιζω με το αριστερο αλλα οταν σπρωχνω κατι π.χ αυτοκινητο πισω βαζω το δεξι ποδι παρολο που το αριστερο ειναι κατα πολυ δυνατοτερο.

οντως υπαρχει καποια μικρη μορφη δυσλεξιας αλλα και αρκετα μεγαλη μαθηματικη ικανοτητα (που δυστυχως δεν αξιοποιηθηκε ποτε).

νομιζω πως η επιστημη σηκωνει τα χερια ψηλα...

Δημοσ.

αν χρησιμοποιείς περισσότερο την αριστερή πλευρά του σώματος σημαίνει ότι είσαι πιο πολύ "καλλιτεχνικός" χαρακτήρας (το οποίο εξηγεί περισσότερο "χάσιμο"), αν περισσότερο την δεξιά, περισσότερο "τεχνικός", της επιστήμης. Φαντάζομαι μπορεί να διαφέρει από δραστηριότητα σε δραστηριότητα.

θα ήθελα να γράφω και με τα δύο.

ξεκίνησα με φυσικό τρόπο με το δεξί αλλά μπορώ να γράψω και με το αριστερό αν και σχετικά άτσαλα.

το καλύτερο είναι να είναι και οι δυο μεριές ικανές icon14.gif

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Είδα καθυστερημένα αυτό το νήμα αλλά ας γράψω 2 λόγια.

Ο κουνιάδος μου έχει δυσλεξία, είναι αριστερόχειρας και πανέξυπνος.

Στο σχολείο του, παρά τις προσπάθειες των δικών του, τον αντιμετώπιζαν οι άσχετοι δάσκαλοί του σαν τεμπέλη και βλάκα. Τον ανάγκασαν με τον ηλίθιο τρόπο τους να το αποδεχθεί και να έχει μια τρομερή απέχθεια για το σχολείο και τα γράμματα. Έκανε τον καραγκιόζη στο μάθημα και του κόσμου τις μαμακίες.

Οι γονείς είχαν δώσει πολλά λεφτά, αν θυμάμαι καλά στο κέντρο Τοματίς, αλλά η βελτίωσή του ήταν παροδική και αν έπεφτε σε κάποιον κολλημένο καθηγητή στο σχολείο πήγαινε πάλι πίσω.

Το μόνο που τον βοήθησε λίγο στην ορθογραφία του ήταν τα χιλιάδες sms που στέλνει από το κινητό(και ειδικά σε γκόμενες ντρέπεται να στέλνει μηνύματα με πολλά λάθη).

Η δυσλεξία για την εκδήλωση της δεν έχει σχέση με το πόσο είναι οι γονείς κοντά στο παιδί και κατά πόσο τον βάζουν να διαβάζει. Αντίθετα για την αντιμετώπισή της, η σωστή συμπεριφορά τους είναι ουσιαστική.

Και, κατά την γνώμη μου, τον κύριο λόγο έχει το σχολείο(οι καθηγητές, δάσκαλοι κλπ πρέπει να είναι πραγματικά ενημερωμένοι).

Αυτά και μην καταπιέζεται τα παιδιά ή τον εαυτό σας να χρησιμοποείτε το δεξί χέρι για το γράψιμο μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση άγχους ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.

Δημοσ.

μια και το ξαναεφερες επανω το τοπικ, ας πω και γω την ιστορια μου.

γενηθηκα δεξιος, μεγαλωσα δεξιος, παντα εγραφα και εκανα τα περισσοτερα πραγματα με το δεξι οπως οι περισσοτεροι ανθρωποι.

υστερα απο ενα μεγαλο ατυχημα που επαθα, (τρακαρισμα), το μονο που κανω με το δεξι ειναι να γραφω και να πιανω το mouse!

ΟΛΑ τα υπολοιπα με το αριστερο!

γραφω sms και γενικα το κινητο, πολυ παραξενο

παιζω "επαγγελματικο" κομπολοϊ, δηλαδη πολυ δυσκολα κολπα,

ξυνομαι,

πιανω το ποτηρι,

κοβω το ψωμι, ενω οι περισσοτεροι το κοβουν με το δεξι

κραταω το σαντουιτς

το χειριστηριο της τηλεορασης

και το κυριοτερο, εχω τριπλα με το αριστερο!

ολα αυτα μετα το ατυχημα και εκτος απο αυτο εχω και ενα μικρο επιπεδο δυσλεξιας..., οχι στο γραψιμο αλλα στην αρθρωση λεξεων!

γιατροι ειπαν οτι επειδη το τρακαρισμα το εφαγα απο αριστερα μου, χτυπησε στο δεξιο τομεα του εγκεφαλου, το γνωστο Χ που ξερουμε ολοι μας....

γι'αυτο το πρωτο καιρο αφου ειχα χτυπησει απο αριστερα μου, το δεξι ποδι και χερι για μερικο καιρο ηταν σε ακινησια....

παλι καλα που δε επαθε τιποτα το δεξι μου @!

χαχαχαχαχα

Δημοσ.
Εγω που χρησιμοποιω και τα 2 λετε να παθω καμμια διπλη δυσλεξια? :P

Πχ γραφω με το δεξι, τρωω και παιζω μπασκετ με το αριστερο κτλ κτλ.. Βεβαια πιο καλο ειναι το δεξι μου. Το ιδιο ισχυει και στα ποδια μου. Ας πουμε ποδοσφαιρο παιζω και με τα 2 ποδια.

Και εγώ κάπως έτσι είμαι!

Γράφω,τρώω με το αριστερό... αλλά στα διάφορα σπόρ χρησιμοποιώ και τα δύο χέρια αν και πιο δυνατό είναι το δεξί :-?

• Members
Δημοσ.

Άλλος ένας αριστερόχειρας (και αριστεροπόδαρος) εδώ! Ευτυχώς κανείς ποτέ δεν με πίεσε να χρησιμοποιήσω το δεξί. Δεν έχω παρατηρήσει πρόβλημα δυσλ3ξίας - το μόνο σοβαρό πρόβλημα που μου προκάλεσε η "ιδιαιτερότητά" μου, είναι ότι δεν κατάφερα ποτέ να μάθω να παίζω επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι... :(

Δημοσ.

Και εγω αριστεροχειρας. Μια ανορθογραφεια την ειχα απο μικρος και οχι λογο περιβαλοντος, αλλα απο το ξερο μου το κεφαλι. Μια ζωη οτι και να μου λεγανε θυμαμαι ελεγα οχι. Διαβασε, οχι εγω. Γραψε, οχι και παλι. Στο δημοτικο εκανα κατι τρομερα λαθη που αμα τα εβλεπε κανεις και ειδικα κανενας Μπαμπινιοτης θα αυτοκτονουσε ετσι πως ειχα καταντισει την ελληνικη γλωσσα. Βελτιωθηκα κατα πολυ στο γυμνασιο και μετα(οχι οτι τωρα ειμαι καλα). Το μονο που εχω παρατηρησει οτι κανω και δεν ξερω γιατι μπορω και λειτουργω ετσι ειναι οτι για να μαθω πχ ιστορια επρεπε να διαβασω ολο το βιβλιο. Δεν μπορουσα κομματι, κομματι με καμια δυναμη. Εχανα πολυ την μπαλα. Το mouse με το δεξι και τα φυλλα των βιβλιων επισης. Κατσαβιδια και τετοια και με τα δυο. Πινελα και ολα τα υπολοιπα με αριστερο.

Δημοσ.

ολα αυτα μετα το ατυχημα και εκτος απο αυτο εχω και ενα μικρο επιπεδο δυσλεξιας..., οχι στο γραψιμο αλλα στην αρθρωση

Δυσλεξία, αν δεν κάνω λάθος, αναφέρεται αποκλειστικά στον γραπτό λόγο(ανάγνωση και γραφή).

Δημοσ.
Δυσλεξία, αν δεν κάνω λάθος, αναφέρεται αποκλειστικά στον γραπτό λόγο(ανάγνωση και γραφή).

δε ξερω αλλα αν ισχυει αυτο που λες τοτε πως λεγεται αυτο που εχω εγω?

Δημοσ.
δε ξερω αλλα αν ισχυει αυτο που λες τοτε πως λεγεται αυτο που εχω εγω?

Δεν είμαι καθόλου ειδικός για να σου απαντήσω, αλλά αφού θεωρείς πως έχεις κάποιο πρόβλημα, καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό, ενδεχομένως, λογοθεραπευτή που μπορεί να σε βοηθήσει.

Σε κάθε περίπτωση η δυσλεξία έχει κάποια χαρακτηριστικά, που κάποιος ειδικός μπορεί εύκολα να διαγνώσει.

Δες κι αυτή την σελίδα. http://www.dyslexia.gr/index.php?categoryid=11

Δημοσ.
Δεν είμαι καθόλου ειδικός για να σου απαντήσω, αλλά αφού θεωρείς πως έχεις κάποιο πρόβλημα, καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό, ενδεχομένως, λογοθεραπευτή που μπορεί να σε βοηθήσει.

Σε κάθε περίπτωση η δυσλεξία έχει κάποια χαρακτηριστικά, που κάποιος ειδικός μπορεί εύκολα να διαγνώσει.

Δες κι αυτή την σελίδα. http://www.dyslexia.gr/index.php?categoryid=11

ετσι οπως τα λεει στη σελιδα αυτη, εχει δικιο, λεει οτι η δυσλεξια ειναι στο γραπτο λογο.

εμενα ισως ειναι ξεχωριστη περιπτωση γιατι δε γενηθηκα ετσι, το επαθα μετα απο ατυχημα και ισως επειδη ειχα μαθει να σκεφτομαι φυσιολογικα πριν, τωρα να μπορω να γραφω κανονικα.

το θεμα ειναι η ομιλια μου....

τις πρωτες μερες μετα το ατυχημα (αφου ξυπνησα), ουτε "γεια" δε μπορουσα να πω!

σιγα σιγα ομως εφτιαξα χωρις καμια θεραπεια....

ηρθε μονο του σιγα σιγα και ομαλα σε φυσιολογικη κατασταση αλλα οχι τελεια!

δηλαδη για να καταλαβεις το πρωτο καιρο δε μπορουσα να συζητησω κανονικα με καποιον, φαινοταν οτι υπαρχει καποιο προβλημα, μετα απο καιροοοο ομως αυτο εφτιαχτηκε μονο του και τωρα μονο σε πολυ δυσκολες λεξεις κολαω....

δε καταλαβει κανεις αν εχω προβλημα τωρα.

οι γιατροι το λεγανε δυσλεξια. δε ξερω αν λεγεται ετσι αλλα μπορει να μην υπαρχει εξηγηση για τη περιπτωση μου και το ειπαν στο περιπου ετσι.....

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...