Προς το περιεχόμενο

Cases και after-market ψύκτρες

parsifal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μα... κ στην tower διάταξη μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο τον push ανεμιστήρα & για pull τον case exhaust fan (είτε σε ΑΤΧ είτε ΒΤΧ) αρκεί να ευνοεί το case. π.χ. 12cm exhaust fan στο σωστό σημείο.

Οπότε κρατάς το ίδιο κοστολόγιο εφόσον πάλι έχεις μία ακριβή ψύκτρα (~50Ε) + 1x12cm fan (~5-15Ε), με καλύτερα αποτελέσματα στη cpu, καλύτερο airflow στο όλο case, κ λιγότερα db, ιδίως αν κατεβάσεις τάσεις στους 2 αυτούς fans, χωρίς να πλήξεις υπερβολικά την απόδοση της ψύκτρας ;)

Επιπλέον σου μένει η δυνατότητα να προσθέσεις αργότερα ένα pull fan attached στην ψύκτρα αν θελήσεις να ασχοληθείς με πιο δυνατό overclocking, επιλογή που δεν την έχεις με την XP120.

Αν φτάσεις στο σημείο να διαθέτεις 50-70Ε για την ψύξη της cpu δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο λόγο να πας σε συμβατική υλοποίηση HSF αντί για tower ψύκτρα. Από την άλλη, για water-cooling θες αρκετά περισσότερα χρήμματα από ένα entry level setup για να φτάσεις αυτές τις επιδόσεις με αυτό το θόρυβο.

Τώρα όσο για το thread καλή ιδέα, αλλά δεν έχω access εδώ, sorry :(

Θα πρέπει να το ζητήσεις από τον Paredwse, pm him.

/sc

Δημοσ.

Πρόσφατα, πήρα την SCYTHE NINJA PLUS, όπως θα δείτε και προς το τέλος αυτού του thread....

Το πρόβλημα...

"...να βάλω τις 2 ψύκτρες πάνω στη μητρική και στη συνέχεια θα εγκαθιστούσα την μητρική μέσα στο κουτί όπου περιμένουν τα υπόλοιπα εγκατεστημένα εξαρτήματα..

Ξεκίνησα με την Zalman ZM-NB47J που προορίζονταν για το Northbridge. Εκεί τρώω το πρώτο ξενέρωμα.. Έβρισκε πάνω σε ένα πυκνωτή της κάρτας γραφικών!!! Αναγκάστικα και την τοποθέτησα λοξά τελικά..

Η μεγάλη πίκρα ήρθε αμέσως μετα, όταν διαπίστωσα ότι η SCYTHE NINJA PLUS έβρισκε και αυτή σε έναν πυκνωτή της μητρικής, που ήταν σχεδόν δίπλα από τη βάση του επεξεργαστή!!! Συγκεκριμένα τα heatpipes στο σημείο που καμπυλώνουν, ήταν αυτά που έβρισκαν πάνω στον πυκνωτή.. Προσπάθησα να βάλω την ψύκτρα πιέζοντας τον πυκνωτή προς στην αντιθετη κατεύθυνση, αλλά και αυτός δεν μπορούσε να λυγίσει πολύ γιατί βρήκε πάνω σε ένα άλλο εξάρτημα ( ένας μικρός κύβος, δεν ξέρω τι είναι..). Από την τσαντίλα μου τελικά πίεσα την ψύκτρα πάνω στην βάση και τον πυκνωτή αρκετά, ώσπου στο τέλος κατάφερα να τον λοκάρω στα 2 πιαστράκια της βάσης του επεξεργαστή...

Τώρα αν τελικά κατέστρεψα την CPU, τον πυκνωτή ή αν η CPU δεν έχει καλή επαφή με την ψύκτρα δεν το ξέρω ακόμη, καθώς δεν πρόλαβα να το τελειώσω απόψε, μάλλον αύριο θα δω...

Είναι πάντως πιθανό να μην έχουν κάνει καλή επαφή από την μια μερια η CPU και η ψύκτρα (δεν μπορώ να δω καθώς η βάση της CPU μου κόβει το οπτικό πεδίο), οπότε το βλέπω να ψήνεται η CPU όταν θα ανοίξω το PC.."

Η μητρική όντως καμπυλώνει στο σημείο γύρω από τον επεξεργαστή, καθώς τεντώνεται στα σημεια που κλιπαρει η ψύκτρα με τη βαση του επεξεργαστή, ενώ ταυτόχρονα πιέζει τη μητρική μεσω του πυκνωτη...

Δεν το έχω στήσει ακόμα και δεν το έχω δοκιμάσει, καθώς έπεσα σε δύσκολη εβδομαδα (και βολεύομαι με το φορητό)... Ελπίζω το Σαββατοκύριακο...

Δημοσ.

Κάποιες εταιρίες δίνουν στα sites τους λίστες συμβατότητας με μητρικές. Π.χ. για τη Scythe Ninja Plus (Rev.B) εδώ: http://www.scythe-usa.com/product/cpu/026/scnj1100p.html

MasterX, για τη μητρική σου (MSI) συγκεκριμένα δεν αναφέρει, γράφει "UPDATE SOON", έχει όμως για Abit, ASUS, Gigabyte, Intel.

Επίσης, για τη συμβατότητα της Thermalright Ultra 120: http://www.thermalright.com/a_page/main_support_faq_motherboard_ultra120.htm

Φαίνεται πως σε ορισμένες Gigabyte σαν τη δική μου (DS4) θέλει μία μικροεπεμβασούλα για να μπει...

Δημοσ.

κουτια ανετα για μεγαλες ψυκτρες:Silverstone TJ05-Tκαι NZXT Zero,καλο και οικονομικο κουτι το Aerocool Extremengine 3T (eshop 102 ?)με 14αρι ανεμιστηρα εμπρος και 25αρι στο πλαι,οι δυο ψυκτρες της Thermalright με 12αρι ανεμιστηρα πανω για οσους δεν κανουν overclocking ειναι υπεραρκετες,για τους φανατικους Zalman 9500 η 9700 και η Ultra 120 ειναι ok..

Δημοσ.
κουτια ανετα για μεγαλες ψυκτρες:Silverstone TJ05-Tκαι NZXT Zero,καλο και οικονομικο κουτι το Aerocool Extremengine 3T (eshop 102 ?)με 14αρι ανεμιστηρα εμπρος και 25αρι στο πλαι,οι δυο ψυκτρες της Thermalright με 12αρι ανεμιστηρα πανω για οσους δεν κανουν overclocking ειναι υπεραρκετες,για τους φανατικους Zalman 9500 η 9700 και η Ultra 120 ειναι ok..

Για όσους δεν κάνουν o/c; :-? :-?

Ρώτα μια τον KWSN_Men πόσο έχει φτάσει την cpu του με Noctua με το cfm 2 Silent-X μόνο σε push-pull διάταξη. Ρώτα τον κ τι temp έχει. ;)

Zalman 9500 η 9700 είναι μέτριες σαν ψύκτρες. Η θερμική απαγωγή τους στηρίζεται κυρίως στα cfm του fan τους, κ όχι στη σχεδίαση της ψύκτρας αυτής καθέ αυτής. Όταν τις πρωτοδοκίμασα απογοητεύτηκα & από τις επιδόσεις του κ από την δήθεν "ησυχία" που προσφέρουν.

Μέχρι σήμερα σίγουρα έχουν βελτιωθεί αλλά όχι αρκετά για να αλλάξει η γνώμη μου για αυτές.

Καλά τα αμφιβόλου συμφερόντων review που διαβάζουμε αλλά αν έχεις στην κατοχή σου κάποια Zalman δοκίμασε το εξής απλό. Κατέβασε τάσεις στα 9V κ τρέξε ένα cpu benchmark για ώρα. Παρατήρησε θερμοκρασίες. Κατέβασε τάσεις στα 6V κ κάνε το ίδιο. Τώρα αποσύνδεσε τελείως τον ανεμιστήρα από το ρεύμα κ ξανά. Τι συμπεριφορά παρατηρείς; Πόσο ανέβασε temp σε σύγκριση με fan στα 12; ;)

/sc

Δημοσ.

Έχω κι εγώ σχηματίσει την εντύπωση ότι τα Zalman είναι κομματάκι υπερτιμημένα ως προϊόντα.

Η μεθοδολογία που προτείνεις madsc μοιάζει με αυτή που ακολουθεί στα τεστ του και το silentpcreview.com, αν δεν κάνω λάθος...

Δημοσ.

Αυτη η push pull ψυκτρα ειναι ολα τα λευτα, αν βάλεις κιολας καλους 12αρηδες με καλες φτερωτες, οργιο.... Απο διαφορα review που εχω δει η 9500/9700 ειναι τρομερες σε idle. Σε full load δεν τις βλεπεις

Η θερμική απαγωγή τους στηρίζεται κυρίως στα cfm του fan τους, κ όχι στη σχεδίαση της ψύκτρας αυτής καθέ αυτής. Όταν τις πρωτοδοκίμασα απογοητεύτηκα & από τις επιδόσεις του κ από την δήθεν "ησυχία" που προσφέρουν.

Μέχρι σήμερα σίγουρα έχουν βελτιωθεί αλλά όχι αρκετά για να αλλάξει η γνώμη μου για αυτές.

Καλά τα αμφιβόλου συμφερόντων review που διαβάζουμε αλλά αν έχεις στην κατοχή σου κάποια Zalman δοκίμασε το εξής απλό. Κατέβασε τάσεις στα 9V κ τρέξε ένα cpu benchmark για ώρα. Παρατήρησε θερμοκρασίες. Κατέβασε τάσεις στα 6V κ κάνε το ίδιο. Τώρα αποσύνδεσε τελείως τον ανεμιστήρα από το ρεύμα κ ξανά. Τι συμπεριφορά παρατηρείς; Πόσο ανέβασε temp σε σύγκριση με fan στα 12;

Ενδιαφερον

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Παρήγγειλα τελικά την Thermalright Ultra 120, 3 120άρια ανεμιστήρια Arctic Cooling που ρυθμίζονται από 400 μέχρι 1500 στροφές και το απαραίτητο πανελάκι της AeroCool για να «παίζω» μαζί τους :mrgreen:

Νομίζω πως θα αποτελέσουν καλή υποδομή για το νέο πισάκι μου. Φυσικά, θα είστε οι πρώτοι εδώ στο forum που θα έχετε ενημέρωση και εντυπώσεις!

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Χαίρετε παιδιά!

Είπα να ξεθάψω αυτό το (όχι και τόσο) παλιό thread για μεταφορά εντυπώσεων, όπως είχα υποσχεθεί, αλλά και για γνώμες σχετικά με ένα προβληματάκι που αντιμετώπισα. Πάμε λοιπόν.

1ον: Τελικά τσάμπα οι φόβοι μου για το ύψος της Ultra 120! Μια χαρά τη χώρεσε το κουτάκι μου και βάσει του «αέρα» που έχει, εκτιμώ ότι και τα κουτιά με 205mm πλάτος θα τη χωρέσουν χωρίς προβλήματα.

Οι εντυπώσεις μου από την ψύκτρα; Άριστες!

Οι εντυπώσεις μου από τους Arctic Cooling ανεμιστήρες; Για τα χρήματά τους, κάνουν άψογη δουλειά. Βέβαια, στις full 1500 στροφές (δείτε παρακάτω για την αδυναμία μου να τους τεστάρω σε λιγότερες) δε μου φάνηκαν να διακινούν τόσο μεγάλο όγκο αέρα που δίνει η εταιρεία (~56CFM), αλλά σε συνδυασμό με την Ultra 120, κράτησαν τον Ε[email protected] full load (2πλο ORTHOS BETA) στους 51β. C. Από θόρυβο, ένα ανεπαίσθητο θρόισμα, τεράστια διαφορά σε σχέση με το PC από το οποίο γράφω αυτήν τη στιγμή (Thermaltake Volcano 9, 8cm@3000rpm).

2ον: Το προβληματάκι που λέγαμε...αν και δεν είναι άμεσα σχετικό με το θέμα του thread:

Το πάνελ της AeroCool μου κάνει κόλπα. Τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση έχω. Υποτίθεται ότι είναι fan controller, δηλαδή και ένδειξη και αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής των fans. Τί πιο φυσιολογικό λοιπόν από το να συνδέσω τους ανεμιστήρες πάνω σε αυτό, αγνοώντας τα αντίστοιχα headers της μητρικής; Σωστά; Λάθος!

Ανοίγοντας το PC για πρώτη φορά, δεν πήρε μπροστά κανένας ανεμιστήρας και η ένδειξη στο πάνελ ήταν 4 γραμμές με " - - - - rpm", νέκρα δηλαδή. Εδώ να προσθέσω ότι τα M/B headers είναι 4πινα, οι ανεμιστήρες έχουν έναν 4πινο και δύο 3πινους υποδοχείς και το στο πάνελ ταιριάζει μόνο ένα εκ των δύο 3πινων (αυτό με το οποίο συνδέθηκαν τελικά). Πειραματιζόμενος, ανακάλυψα τελικά τα εξής:

α. Όταν συνδεθούν στη μητρική, δουλεύουν κανονικά με τις default ρυθμίσεις του Fan Control στο BIOS (Auto)

β. Αν στο BIOS αλλαχθεί η πιο πάνω ρύθμιση από Auto σε Voltage controlled, δε δουλεύουν. Στις άλλες 2 ρυθμίσεις: Στο PWM control δουλεύουν, αλλά σε κυμαινόμενες στροφές (μάλλον κάνει κουμάντο το QST της Intel) ενώ στο Legacy δουλεύουν συνεχώς σε full στροφές.

γ. Αν, ενώ παίρνουν ρεύμα από τη μητρική συνδέσω και το 3πινο βύσμα στο panel, έχω ένδειξη στροφών, αλλά όχι έλεγχο :confused:

Ερωτώ λοιπόν: Γνωρίζει κανείς, έστω αδρά, την αρχή λειτουργίας αυτών των fan controllers; Δεν είναι αρμόδια αυτά για την παροχή ρεύματος στους ανεμιστήρες και αν όχι, πώς ελέγχουν την τάση που πάει στον ανεμιστήρα; Μήπως έκανα μ@..... που πήρα τους συγκεκριμένους ανεμιστήρες, λόγω του PWM χαρακτηριστικού τους και παιδεύομαι τζάμπα; Έχει κανείς το ίδιο panel να δώσει καμιά χείρα βοηθείας;

Ευχαριστώ που ακούσατε τον πόνο μου! :| Όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό, παρακαλώ να ποστάρει...

Δημοσ.

τον πόνο σου δεν μπορώ να τον απαλύνω, διότι δεν έχω την παραμικρή εμπειρία με fan controllers, αλλά θα αναφέρω κάτι σχετικό με το topic.

Λοιπόν, έχω την Ultra 120 σε ένα AMD 4600+ S939 με έναν 12άρη ανεμιστήρα της CoolerMaster ο οποίος είναι τοποθετημένος στο κάτω μέρος της ψύκτρας σε διάταξη push - κοινώς φυσάει αέρα στην ψύκτρα, δεν τραβάει - αλλά το καλό είναι ότι ο αέρας που φυσάει πηγαίνει κατευθείαν στον 12άρη ανεμιστήρα του τροφοδοτικού ο οποίος τον βγάζει εκτός του κουτιού! Άρα έχω μια "ερασιτεχνική" push-pull διάταξη στο CM Stacker STC-T01 και είμαι πολύ ευχαριστημένος!

Υ.Γ.: Σκεφτόμουν να βάλω και 2ο 12άρη στην ψύκτρα για να κάνει pull τον αέρα, αλλά μου φαίνεται κομματάκι υπερβολικό, τι λέτε ;

Δημοσ.

Αν και δέν είμαι χρήστης του εν λόγω controller,η βασική αρχή είναι η ίδια...ένα 4pin βύσμα απο το psu (ή 3pin header για το Ζalman Fanmate2) θα συνδεθεί με το fan controller,το οποίο με την σειρά του θα δώσει ρεύμα σε έναν αριθμό ανεμιστήρων μέσω 3pin βυσμάτων που διαθέτει.Τουλάχιστον αυτό έχω δεί με 3 fan controllers που έχω δουλέψει (Akasa Control panel jr,Zalman fanmate2 και Scythe Kama meter).

Απο προσωπική εμπειρία διαπίστωσα οτι δέν κάνουν όλοι οι ανεμιστήρες για undervolting και επίσης έχουν διαφορετικές επιδόσεις ανάλογα με το fan controller που θα τους συνδέσεις.Για παράδειγμα ενώ με τον ροοστάτη της Akasa μπορούσα να ρίξω τις στροφές ενός ανεμιστήρα μάρκας Coolink κάτω απο τις 1200 σ.α.λ (dead silent,δέν το άκουγες),με το panel της Scythe το ελάχιστο που μπορούσα να το πάω ήταν οι 1500 σ.α.λ.Αντίθετα αποτελέσματα είχα με έναν SilenX fan!Με τον controller της Akasa το minimum ήταν κοντά στις 1000 σ.α.λ ενώ με το Kama meter ο ίδιος ανεμιστήρας έπεσε στις 800 σ.α.λ

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...