wardjdim Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2007 Tόπικ-πρόκληση για μένα, με μεγάλη ανάγκη περικοπής ταινιών, αφού η συγκεκριμένη δεκαετία ανήκει στην καλύτερη δυάδα του προηγούμενου αιώνα. Εκτός από μεγάλες ταινίες που αναγκαστικά κόπηκαν, υπάρχουν και άλλες που δεν είχα την τιμή να δω ακόμη... On y va, λοιπόν, στο μακρύτερο ποστ μου ως σήμερα: #50 Monsieur Klein(O Kύριος Κλαν, Joseph Losey, 1976) #49 Kramer vs Kramer (Κράμερ Εναντίον Κράμερ, Robert Benton, 1979) #48 Dog Day Afternoon (Σκυλίσια Μέρα, Sidney Lumet, 1975) #47 Tess (Τες, Γλυκειά Μου Ξαδέρφη, Roman Polanski, 1979) #46 Jaws (Τα Σαγόνια του Καρχαρία, Steven Spielberg, 1975) #45 One Flew Over the Cuckoo's Nest (Στη Φωλιά του Κούκου, Milos Forman, 1975) #44 Ultimo tango a Parigi (Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι, Bernardo Bertolucci, 1972) #43 King Kong (John Guillermin, 1976) #42 Superman (Richard Donner, 1978) #41 Le Genou de Claire (Το Γόνατο της Κλαίρης, Eric Rohmer, 1970) #40 Serpico (Sidney Lumet, 1973) #39 L' Homme qui aimait les femmes (Ο Άντρας που Αγαπούσε τις Γυναίκες, François Truffaut, 1977) #38 The Goodbye Girl (To Koρίτσι του Αποχαιρετισμού, Herbert Ross, 1977) #37 Solyaris (Σολάρις, Andrei Tarkovsky, 1972) #36 Paper Moon (To Xάρτινο Φεγγάρι, Peter Bogdanovich, 1973) #35 Manhattan (Woody Allen, 1979) #34 Cet obscur objet du désir (Το Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου, Luis Buñuel, 1972) #33 The Conversation (Η Συνομιλία, Francis Ford Coppola, 1974) #32 Alice Doesn't Live Here Anymore (Η Αλίκη Δε Μένει Πια Εδώ, Martin Scorsese, 1974) #31 Die Bitteren Tränen der Petra von Kant (Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ, Rainer Werner Fassbinder, 1972) #30 Novecento (1900, Bernardo Bertolucci, 1976) #29 Rocky (John G. Avildsen, 1976) #28 Amarcord (Federico Fellini, 1973) #27 The Exorcist (William Friedkin, 1973) #26 The Deerhunter (Ο Ελαφοκυνηγός, Michael Cimino, 1978) #25 L' Histoire d'Adèle H. (Η Ιστορία της Αντέλ Ουγκό, François Truffaut, 1975) #24 L' Amour l'après-midi (Έρωτας το Απόγευμα, Eric Rohmer, 1972) #23 In einem Jahr mit 13 Monden (Η Χρονιά με τα Δεκατρία Φεγγάρια, Rainer Werner Fassbinder, 1978) #22 The Sting (Το Κεντρί, George Roy Hill, 1973) #21 MASH (Robert Altman, 1970) #20 Stalker (Andrei Tarkovsky, 1979) #19 Höstsonaten (Φθινοπωρινή Σονάτα, Ingmar Bergman,1978) #18 Die Ehe der Maria Braun (Ο Γάμος της Μαρία Μπράουν, Rainer Werner Fassbinder, 1979) #17 Le Charme discret de la bourgeoisie (Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας, Luis Buñuel, 1972) #16 Barry Lyndon (Stanley Kubrick, 1975) #15 La Grande bouffe (Το Μεγάλο Φαγοπότι, Marco Ferreri, 1973) #14 Chinatown (Roman Polanski, 1974) #13 Straw Dogs (Αδέσποτα Σκυλιά, Sam Peckinpah, 1971) #12 Professione: reporter (Eπάγγελμα Ρεπόρτερ, Michelangelo Antonioni, 1975) #11 Der Amerikanische Freund (Ένας Αμερικάνος Φίλος, Wim Wenders, 1975) #10 Viskningar och rop (Κραυγές και Ψίθυροι, Ingmar Bergman, 1972) #9 Taxi Driver (Ο Ταξιτζής, Martin Scorsese, 1976) #8 Annie Hall (Ο Νευρικός Εραστής, Woody Allen, 1977) #7 The Godfather (Ο Νονός, Francis Ford Coppola, 1972) #6 Le Fantôme de la liberté (Το Φάντασμα της Ελευθερίας, Luis Buñuel, 1974) #5 Apocalypse Now (Αποκάλυψη Τώρα, Francis Ford Coppola, 1974) #4 Zerkalo (Ο Καθρέφτης, Andrey Tarkovsky, 1975) #3 A Clockwork Orange (Το Κουρδιστό Πορτοκάλι, Stanley Kubrick, 1971) #2 Morte a Venezia (Ο Θάνατος στη Βενετία, Luchino Visconti, 1971) #1 The Godfather Part II (O Noνός μέρος Β, Francis Ford Coppola, 1974)
Akujin Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2007 σ' ευχαριστώ για το ποστ. τώρα θέλω να φτιάξω κι εγώ ένα top50 και μου βάζεις δύσκολα... αλλά θα το προσπαθήσω. -μετά πάμε και σε άλλη δεκαετία. να υποθέσω 60s?- (αλλά όλα στην ώρα τους) επίσης θα πρέπει να σχολιάσουμε και τις επιλογές σου... δεν έχω δει και μερικά κλασσικά πράγματα που αναφέρεις. (κρίμα) λοιπόν, έχω δουλειά τώρα, τα λέμε πιο μετά. πάω να οργανωθώ! cheers
Akujin Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2007 τελικά μου είναι αρκετά δύσκολη η δημιουργία μιας τοπ50 λίστας, τλχ στην συγκεκριμένη δεκαετία. (προσδοκώ να ετοιμάσω μία πάντως) θ' αρχίσω τλχ να σχολιάζω(λίγο-λίγο) όσα με ιντριγκάρουν από την λίστα σου, μιας και μου την δίνει που ένα τέτοιο ποστ είναι στην 2η σελίδα, χωρίς άλλα replies. #47 Tess: γουστάρω πολλά φιλμς του Πολάνσκι, γουστάρω πολύ και την Κίνσκι. ωραίο φιλμ, αλλά: ο πολάνσκι όταν διασκευάζει ενα βιβλίο στον κινηματογράφο, θέλει να είναι πολύ πιστός σ' αυτό μέχρι ψύχωσης. ενώ αυτό δούλεψε πολύ για την ρόζμαρι, εδώ πιστεύω που το βιβλίο και το θέμα του είναι και πιο κλασσικό (thomas hardy), ο πολάνσκι λείπει τελείως, και υποβιβάζει τον εαυτό του εσκεμμένα σαν σκηνοθέτη. απλώς μεταφέρει την ιστορία στο πανί, με σεβασμό μεν αλλά με κάτι να λείπει δε. αντιθέτως στην περίπτωση του death and the maiden, που έχει ένα εκληπτικό σενάριο στα χέρια του, κάνει πάλι το ίδιο, δεν βάζει καθόλου διακριτά σκηνοθετικά στοιχεία, είναι όσο λιτός γίνεται για ν'αναδείξει το κείμενό του και αυτό εκεί δουλεύει πραγματικά. - το Tess δεν θα το έβαζα στην top50list μου.
wardjdim Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2007 Δεν είναι από τις καλύτερες ταινίες του, όπως και η δεκαετία του '70 είναι εύκολα κατώτερη των 60s και μάλλον και των 50s.. Σίγουρα πάντως είναι μια αξιοπρόσεκτη ταινία. Έχει κάνει 3-4 καλύτερες στα 60s.
Akujin Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2007 άσχετο, αλλά μιας και πιάσαμε τον πολάνσκι, ας εκθέσω κι ένα πρόχειρο τοπ-10 από δουλειές του: (μιας και μου είναι δύσκολη so far η παράθεση και μίας πιο σχετικής για το θέμα λίστας) #10 the pianist #9 the fearless vampire killers #8 bitter moon #7 death and the maiden #6 cul-de-sac #5 chinatown #4 repulsion #3 knife in the water #2 the tenant #1 rosemary's baby * - (Attention: this is a top10 very subtle to change, I'm afraid...) -
the_end Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2007 μερικές ταινίες που λείπουν απ'το post του wardjdim και (μάλλον)θα έμπαιναν σε μια λίστα που θα έφτιαχνα(όχι top, απλά με 50 "να το δεις" ταινίες από τα 70's) ο ένοικος (Polanski) Dyadya Vanya (Andrei Konchalovsky) rabid και shivers (Cronenberg) scarecrow φυσικά το 1ο star wars alien Monty Python and the Holy Grail Patton The Man Who Would Be King All the President's Men Badlands (Mallick) Close Encounters of the Third Kind Halloween Get Carter The Texas Chainsaw Massacre Picnic at Hanging Rock (Peter Weir) Carrie all that jazz το αδιανόητο,παραληρηματικό και ανατριχιαστικό Holy Mountain (Jodorowsky)
NoNuclearPower Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2007 Koρυφαίο topic και με πολύ μεράκι! wardjdim πολύ καλή δουλειά ! Πολλές κ καλές προτάσεις για να ψάξουμε. Προσωπικό Top από τα ήδη αναφερθέντα : The Texas Chain Saw Massacre - Tobe Hooper, 1974 Stalker - Andrei Tarkovsky, 1979 Chinatown - Roman Polanski, 1974 Rocky - John Avildsen, 1976 Kramer vs Kramer - Robert Benton, 1979 Jaws - Steven Spielberg, 1975 One Flew Over the Cuckoo's Nest - Milos Forman, 1975 The Exorcist - William Friedkin, 1973 The Deerhunter - Michael Cimino, 1978 Taxi Driver - Martin Scorsese, 1976 Annie Hall - Woody Allen, 1977 A Clockwork Orange - Stanley Kubrick, 1971 The Godfather - Francis Ford Coppola, 1972 The Godfather II - Francis Ford Coppola, 1974 Από αυτά που δεν αναφέρθηκαν: Dawn Of The Dead - George Romero, 1978 The Rocky Horror Picture Show - Jim Sharman, 1975 The Wicker Man - Robin Hardy, 1972 Dirty Harry - Don Siegel, 1971 Don't Look Now - Nicolas Roeg, 1973 Lo chiamavano Trinità - Enzo Barboni, 1970 (...μη βαράτε ρεεε) A Weekend With The Babysitter - Tom Laughlin, 1971 (------->>-------) Deep Throat - Gerard Damiano, 1972 (------->>-------)
fireflies Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2007 μερικές ταινίες που λείπουν απ'το post του wardjdim και (μάλλον)θα έμπαιναν σε μια λίστα που θα έφτιαχνα(όχι top, απλά με 50 "να το δεις" ταινίες από τα 70's) all that jazz Oh yes. Από το στόμα μου το πήρες.
wardjdim Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Μέλος Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Τον Ένοικο τον είδα πρόσφατα και το τέλος του δε μου άρεσε και τόσο, αν και σε γενικές γραμμές διατηρεί ζωντανό το μύθο ότι ο Πολάνσκι μπορεί να γυρίσει πολλά και πολύ διαφορετικά πράγματα. Είναι ελαφρώς καλύτερο από το εξ ίσου υπερεκτιμημένο (πάντα κατ' εμέ) Μωρό της Ρόζμαρι, με το οποίο βρίσκεται στα ίδια νερά όσον αφορά την ιδιαιτερότητα. Δεν θεωρώ πάντως ότι πλησιάζει έστω και λίγο την καλύτερη ταινία του (κάτι μεταξύ Cul de Sac και Mαχαίρι στο Νερό), τουλάχιστον από εκείνες που έχω παρακολουθήσει. Πάντως, αν το είχα δει όταν έφτιαχνα τη λίστα, πιθανόν να βρισκόταν στη θέση του Tess.. Όσον αφορά τη λίστα των 70s, έχουμε κάποιες άλλες προτάσεις ή να πάμε στην επόμενη δεκαετία; Από τις ως τώρα ενδιαφέρουσες απόψεις που διάβασα στα replies, εμένα μου έλειψε ο Θίασος, τον οποίο παρακολούθησα με ενδιαφέρον χτες. Ασφαλώς και δεν είναι ταινία τοπ-10/τοπ-20, ειδικά με τέτοιο ανταγωνισμό, αλλά αν το είχα δει νωρίτερα, θα το έβαζα στο τοπ-50. Φανταζόμουν ότι κάποιοι από σας θα τον είχαν δει και θα τους άρεσε αρκετά.
Akujin Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 ok, πάμε σε άλλη δεκαετία τώρα... (ας προτείνω πρώτα και λίγες ταινίες που θα βρίσκονταν στο δικό μου τοπ50 αλλά δεν αναφέρθηκαν ήδη: salo (pasolini) the enigma of kaspar hauser (herzog) el topo (jodorowsky) eraserhead (lynch) casanova (fellini) aguirre, the wrath of god (herzog) johnny got his gun (trumbo) δεν ετοίμασα κάποιο συγκεκριμένο τοπ50 αλλά ξέρω ότι την πρώτη θέση στη δεκαετία θα την κατακτούσε το Zerkalo του θείου Αντρέα... #1 Zerkalo (Ο Καθρέφτης, Andrey Tarkovsky, 1975)
wardjdim Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Μέλος Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δεν είμαι ακόμη έτοιμος για τοπ-100 (μίνιμουμ) της δεκαετίας του '60. Προτιμώ ένα τοπ-50 των 80s μέχρι αύριο. Αν όχι, τότε 90s ή ένα τοπ-50 της ως τώρα δεκαετίας που διανύουμε (2000-06). Συμφωνούμε; Και σε τι;
the_end Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 ωπ, το johny got his gun είναι σοβαρή παράληψη. φτου μας btw, αν και δεν το'χω δει, μου φαίνεται παράξενη η απουσία του dersu uzala. edit: είμαι κατά του top για τη δεκαετία που διανύουμε (γιατί θα δυσκολευτώ να διαλέξω πάνω από 20 ταινίες)
Akujin Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 είναι επειδή ας πούμε ούτε εγώ το έχω δει ακόμη! * εγώ λέω να ξεκινήσουμε με τα 80ς να έχουμε και λίγο περισσότερη συμμετοχή μιας και είναι δεκαετία με πιο γνωστά πράγματα. μετά πάμε στ' απίστευτα 60ς να γίνει κολαση....... (να δω πως θα καταθέσεις κι εκεί μια κατάταξη τοπ100(!) μέσα στο χάος απο τρισμέγιστες ταινίες..)
Akujin Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Τον Ένοικο τον είδα πρόσφατα και το τέλος του δε μου άρεσε και τόσο, αν και σε γενικές γραμμές διατηρεί ζωντανό το μύθο ότι ο Πολάνσκι μπορεί να γυρίσει πολλά και πολύ διαφορετικά πράγματα. Είναι ελαφρώς καλύτερο από το εξ ίσου υπερεκτιμημένο (πάντα κατ' εμέ) Μωρό της Ρόζμαρι, με το οποίο βρίσκεται στα ίδια νερά όσον αφορά την ιδιαιτερότητα. Δεν θεωρώ πάντως ότι πλησιάζει έστω και λίγο την καλύτερη ταινία του (κάτι μεταξύ Cul de Sac και Mαχαίρι στο Νερό), τουλάχιστον από εκείνες που έχω παρακολουθήσει. Πάντως, αν το είχα δει όταν έφτιαχνα τη λίστα, πιθανόν να βρισκόταν στη θέση του Tess.. το μαχαίρι στο νερό είναι από τις κορυφαίες δημιουργίες του. τον έχω ψάξει αρκετά τον πολάνσκι και γενικά περνάω φάσεις με το τι μ' αρέσει περισσότερο απ' την φιλμογραφία του. (υπέροχα είναι και κάποια από τα μικρού μήκους του) έχεις να παραθέσεις ένα τοπ5 ή τοπ10 του? * αν επεκταθούμε κι άλλο οφτοπικ για πολανσκι, προβλέπω να φεύγουν τα ποστ και να πάνε να φτιάχνουν ξεχωριστό τόπικ πολανσκικό. (που κανονικά τέτοια τόπικ ξεχωριστά για μεγάλους κι αγαπημένους μας σκηνοθέτες καλό θα ήταν να υπήρχαν/υπάρξουν)
Lighter122 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Johnnie got his Gun... otan to eida eixa anatrixiasei... 2 thumbs up :mrgreen:
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.