nick_gr Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2007 Καλησπέρα, σε όλους Πρόσφατα αγόρασα την motherboard Infinity 975X/G, η οποία υποστηρίζει τη σύνδεση 2 δίσκων σε ένα "κανάλι" IDE, και 4 δίσκων SATA. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι η motherboard επιλέγει ως Master δίσκο τον 1ο που είναι συνδεδεμένο στο καλώδιο IDE, σαν Slave τον 2ο, και στην συνέχεια βλέπει τον 3ο δίσκο που είναι Sata. Όπως γίνεται κατανοητό, θα προτιμούσα να έβλεπε ως 1ο δίσκο από τον οποίο θα κάνει boot το σύστημα τον Sata, μιας και είναι ο νεότερος (και ίσως λίγο πιο γρήγορος) και στο τέλος τους IDE δίσκους. Προσπάθησα να ρυθμίσω την σειρά των drives μέσω του Bios αλλά δεν είχε αποτέλεσμα, και τελικά για να πραγματοποιήσω την εγκατάσταση του λειτουργικού απενεργοποίησα τους άλλους δίσκους ώστε να βλέπει μόνο τον Sata, και να θεωρηθεί αυτός ως C δίσκος. Όμως όταν ενεργοποίησα τους άλλους δίσκους, υπήρχε πρόβλημα με τα γράμματα που έδινε το λειτουργικό. Στο manual έχω βρει ίσως μια σχετική ρύθμιση: παραθέτω τις 2 σελίδες που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα. Θα ήθελα την βοήθειά σας μιας και δεν είναι εύκολο να κάνω δοκιμές αφού και οι 3 δίσκοι που έχω είναι σχεδόν γεμάτοι
cleeverblade Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2007 στην 2η φώτο βρίσκεται η απάντηση που ψάχνεις. ανάλογα με το που βρίσκεται ο SATA σου (SATA 0/1/2/3) ορίζεις την επιλογή PATA IDE Mode σε primary ή secondary.
nick_gr Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2007 Χμ δηλαδή αν κατάλαβα σωστά η επιλογή αναφέρεται στο αν έχω συνδέσει το σκληρό στην 1η θέση για SATA, οπότε και θα τον δεί σαν primary, και στην συνέχεια αν συνδέσω και 2ον στην δίπλα θέση θα τον δεί σαν slave. Λέω μέσα στην βδομάδα να προσθέσω ακόμη ένα νέο σκληρό και να βάλω και Vista, αφού θα έχω πλέον και χώρο οπότε θα δοκιμάσω. Ελπίζω να είναι αυτό μόνο γιατί δεν έχω άλλο τρόπο πρόσβασης για να με βοηθήσετε. Thank you
cleeverblade Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2007 να στο εξηγήσω λίγο πιο αναλυτικά για να είμαστε σίγουροι ότι το κατάλαβες σωστά... ας θεωρήσουμε ότι έχεις τον SATA σου στην θέση SATA 0. θα ορίσεις την επιλογή PATA IDE Mode σε Secondary έτσι ώστε οι θέσεις SATA 0 (που έχεις τον HDD σου) και SΑTA 2 θα λειτουργούν σαν Primary Master και Primary Slave αντίστοιχα και το IDE κανάλι σου σαν Secondary Master/Slave. οι θέσεις SATA 1&3 θα είναι ανενεργές. δεν ξέρω αν θα χρειαστείς κάποια άλλη ρύθμιση, αλλά από αυτές που postαρες μόνο αυτή βλέπω να έχει σχέση. καλό θα ήταν πριν κάνεις την μετάβαση σε άλλο λειτουργικό να κάνεις μερικές δοκιμές να δεις ότι είναι όλα όπως τα είπαμε. κι αν δεν είναι πάλι εδώ είμαστε...
nick_gr Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2007 Δηλάδη ότι επιλογή και αν κάνω υποχρεωτικά θα απενεργοποιηθούν 2 Sata?
cleeverblade Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2007 με βάση αυτά που λέει το manual στο 2ο screen μάλλον ναι, αλλά στο 1ο screen βλέπω μια επιλογή On-Chip Serial ATA και στην επιλογή Enhanced Mode λέει ότι ενεργοποιούνται 6 συσκευές (2 IDE & 4 SATA). δεν ξέρω σε συνδυασμό αυτές οι 2 επιλογές μαζί τι αποτέλεσμα φέρνουν.
nick_gr Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2007 και εγώ εκεί βασίζομαι αν σου πω την αλήθεια θα δοκιμάσω μήπως και με την συγκεκριμένη επιλογή δεν ενεργοποιείται η επόμενη που περιορίζει τον αριθμό των drives. θα στείλω και mail στην εταιρεία μήπως και μου απαντήσουν. Ευχαριστώ που ασχολήθηκες...τα αποτελέσματα θα τα γνωρίζω σε μερικές μέρες, αν όλα πάνε καλά.
cleeverblade Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2007 κοίτα, αν δεν έχεις 4 SATA HDD για να χρειάζεσαι και τα 4 κανάλια από τον SATA controller δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα. απλά το δουλεύεις με 2 IDE & 2 SATA όπως είπαμε πιο πάνω και θα είσαι jet
nick_gr Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2007 Κοίτα να δείς αυτή την στιγμή θα αγοράσω τον 2ο sata, οπότε θα έχω 2IDE+2SATA, οπότε λογικά δεν θα έχω πρόβλημα. Το θέμα είναι από εκεί και πέρα ...σε κανα μήνα άντε 2, θα χρειαστεί να προσθέσω και 3ο δίσκο...τι κάνουμε ?
nick_gr Δημοσ. 3 Μαρτίου 2007 Μέλος Δημοσ. 3 Μαρτίου 2007 Ξέχασα να απαντήσω Ναι μεν αναγνώρισε κανονικά το νέο δίσκο...αλλά δεν γίνεται να ορίσω τελικά να ξεκινάει από τους sata χωρίς να απενεργοποιήσω τους ide.
cleeverblade Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 bummer κάνα BIOS upgrade δοκίμασες μπας και αλλάξει κάτι ?
Dark_son20 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 ta exete kanei ligo koulouvaxata e? afto pou thes esi den to alazeis apo ekei pou koitas alla apo tis sira boot pou einai ali epilogi sto bios sto advance BIOS Features sto TAB Hard Disk Boot Priority
nick_gr Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Μέλος Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Αφήστε τα δοκίμασα όλα εχθές επί 6 ώρες προσπαθούσα σβήνοντας τον boot loader των vista να κάνω διόρθωση της εγκατάστασης ώστε να προστεθεί στον sata. Μεταφορά του λειτουργικού στον ide, άπειρα format στους άδειους δίσκους, αλλαγές γραμμάτων και άλλα πολλά, αλλά μάταια. Τελικά εγκατέστησα πάλι από την αρχή τα vista στον πρώτο δίσκο που αναγνωρίζει ως master τον IDE δηλαδή και σύμφωνα με το λειτουργικό δεν επηρεάστηκε το σκορ που εμφανίζει για το πόσο γρήγορος είναι Η/Υ.
cleeverblade Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2007 λογικά, αν βάλεις το boot.ini στον 1ο δίσκο που βλέπει (στην δικιά σου περίπτωση τον IDE) έχοντας ορίσει να ξεκινάει το λειτουργικό από τον SATA, χωρίς να έχεις γραμμή για άλλο λειτουργικό, θα πρέπει να γίνεται αυτό που θες. αν θες βοήθεια με το editing του boot.ini, pm me να κανονίσουμε ένα skype session. edit: οπ, άκυρο... μόλις είδα ότι τα vista δεν χρησιμοποιούν το boot.ini
nick_gr Δημοσ. 6 Μαρτίου 2007 Μέλος Δημοσ. 6 Μαρτίου 2007 Πρόλαβες και απάντησες στον ευατό σου. Όντως δεν χρησιμοποιούν το boot.ini Ευχαριστώ πάντως.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.