sourdos Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2007 Μέχρι πρότινος μοιραζόμουν την 1024dsl που είχα με άλλους 3 φίλους μέσω ενός δικτύου που είχαμε κάνει.Το δίκτυο έχει ως εξής έχουμε ένα switch 8 θέσεων και πάνω σε αυτό συνδέουμε τα 4 pc μας και το router της dsl.Όμως 1024 για 4 άτομα δεν είναι αρκετά για αυτό πήραμε άλλα 1024,και προβληματιζόμαστε τώρα πώς θα κάνουμε το δίκτυο ώστε να μπορέσουμε να μοιράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τροπο τις dsl (1024 ανά 2 άτομα). Πιο συγκεκριμένα να ρωτήσω τα εξής: 1.Λογικά θα πρέπει να χαλάσουμε το υπάρχον δύκτιο και να συνδέσουμε πάνω στα router τα pc και απλώς να παίρνουν dsl απο εκεί.Επειτα για να κάνουμε το δίκτυο θα χρειαστούμε 2 καρτες δυκτίου σε κάθε pc ώστε μία κάρτα να συνδέεται στο router και μία στο switch. 2.Μαλλον δεν γίνεται αλλα μήπως υπάρχει τρόπος να βάλουμε τις dsl ετσι ώστε να μπορεί κάποιος άν είναι μόνος του στο δύκτιο να μπορεί να εκμεταλεύεται και τις 2dsl?Ισως αν είχαμε ένα επιπλέον pc το οποίο να αναλάμβαναι να κάνει το ρόλο του server-router?
poulinos Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2007 oi liseis einai oi exeis.as poume oti to ena router exei ip 192.168.1.1 kai to allo to bazeis na exei ip 192.168.1.2.bazeis se ola ta pc ip 192.168.1.x kai sta dio pc gateway tin 192.168.1.1 kai stin alli tin 192.168.1.2.opote mia karta diktiou to kathe pc.deuteri lisi ena pc pou tha kanei bundle tis 2 adsl se mia.3 lisi.ena cisco router pou enonei 2 adsl.timi konta sta 1700 euro .iparxei kai apo mia ali eteria enas tetoios router alla den thimame apo poia.
tsakonas Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2007 egw to xw kanei afto me RRAS (Routing and remote Access Server) kai IGMP ...3 NIC panw se ena mixanaki me WIN2k3 i 2 ADSL doulevoun san proxy (ethernet apta dsl modems) kai i 3 san router pou paei se switch panw.An valeis epanw k Active Directory me DNS k DHCP einai akoma kalutera gia na kaneis configuration poios tha pernei ti.
sotakas Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2007 na kaneis 2 xexwrista diktia 2 upologistes stin mia sindesi 2 stin allh...otidipote diaforetiko den endiknitai gia diktia spitiou!
poulinos Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2007 kai ena diktio na ine allazei apla to gateway
sourdos Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2007 Παιδιά σας ευχαριστώ για τις προτάσεις σας. Σε πρώτη φάση έχω κάνει αυτό που μου πρότεινε ο χρήστης poulinos (την πρώτη λύση) και δουλεύει μια χαρά δλδ και το δίκτυο το έχουμε και έχουμε μοιράσει τις dsl ανά 2. Σε επόμενη φάση θα προσπαθήσω να ενώσω τις 2 dsl μέσω ενός pc που θα λειτουργεί σαν server-router, σε linux.
geioannou Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2007 στην πρωτη περιπτωση που τα ενωσες τις dsl,τα router τα εχεις ενωσει μεταξυ τους,αλλα πως??? μεσω των pc η μεσω των router??? το server-router θα το επιτυχεις βαζωντας στο linux επανω τις dsl?? με 2 καρτες δικτυου δηλαδη??
sourdos Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2007 Στην πρώτη περίπτωση Έχουμε το 8 θέσεων switch.Εχουμε 4 σπίτια, από κάθε σπίτι ξεκινάει ένα καλώδιο και φτάνει στην βεράντα μου που έχω το switch (το καλώδιο του PCιού μου βγάινει μέσω τρύπας του AirCondition-το προτείνω για όσους έχουν αρκουδίσιων).Τα παιδιά που έχουν σπίτι τους τα ρουτερ έχουν συνδέσει το pc τους πάνω στο rooter και έπειτα μέσω το rooter στο switch, και για να μοιράσουμε τις DSL ανα δύο βάλαμε στο ένα rooter 192.168.1.1 (default dld) και στο άλλο 192.168.1.2 και στα pc μας έχουμε διαφορετικά DNS gateway αλλά ίδιο workgroup. Στην δεύτερη περίπτωση Θέλουμε να βάλουμε σε ένα επιπλέον pc που έχουμε(στο οποίο πρέπει να βάλουμε 3 nic ώστε να δουλέψει και το switch ή 2 απλές και μια quad nic) και να βάλουμε επάνω ένα openBSD, έπειτα πρέπει να ρυθμίσουμε τα modem/routers σε bridge με το openbsd. Το openBSD πρέπει να κάνει dynamic routing και να αποφασίζει αυτο σε ποια γραμμή θα στείλει την κίνηση , οπότε θα χρειαστεί OSPF, BGP ή rip.Επισης πρέπει να απενεργοποιήσουμε το NAT από τα modems και να αφήσουμε το openBSD να το κάνει.Θα έχουμε τη δυνατότητα για filtering/QoS(pf/altq) και γενικότερα ενα πραγματικό router. Αλλά για να κάνουμε την 2η περίπτωση πρέπει να διαβάσουμε πρώτα... Την 2η λύση μου την πρότιναν κάποιοι συμφοιτητές μου στο φόρουμ της σχολής μου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.