Προς το περιεχόμενο

διαφορα ιωσης-γριππης-κρυολογηματος

wgibson

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μόλις ανάρρωσα από γρίππη (πυρετός, αδυναμία, πόνοι στις αρθρώσεις, βηχαλάκι). Έχει πέσει επιδημία γρίππης στο σπίτι.

PS. Αυτό το Tamiflu τι γ@μ@το φάρμακό που είναι (μόνο για γρίππη όμως, για το κοινό κρυολόγημα δεν κάνει τίποτα).

Μου άρχισε χαμηλός πυρετός τη Δευτέρα, πήρα το πρώτο χάπι το βράδυ της Δευτέρας, την Τρίτη είχα το μαύρο μου το χάλι (κομμάτια), την Τετάρτη το πρωϊ δεν είχα ΤΙΠΟΤΑ, ούτε το παραμικρό σύμπτωμα, πρώτη φορά τέτοια ταχεία ανάρρωση σε γρίππη.

Όμως ήξερα ότι ήταν γρίππη γιατί είχαν προηγηθεί άλλα θύματα της οικογενείας (που ταλαιπωρούνται ακόμα) οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να είχα κάτι άλλο.

Το συγκεκριμμένο φάρμακο (Tamiflu) εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού της γρίππης και δεν είναι σαν τα κλασσικά φάρμακα που απλά καταπραϋνουν τα συμπτώματα (πυρετό, βήχας κλπ).

Γι'αυτό όσο νωρίτερα το πάρεις τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρηθείς (επειδή στην αρχή ο ιός πολλαπλασιάζεται με γεωμετρικό ρυθμό). Εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού μέχρι να πάρει μπρός το ανοσσοποιητικό σύστημα και να τον εξαλείψει.

Δεν κάνει τίποτα όμως στον ιό του κοινού κρυολογήματος όπότε προσοχή.

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Ελπίζω να σου έλυσα κάποιες απορίες. Ό,τι άλλο θες εδώ είμαι.

Για τα α,β,γ , επιβεβαίωσες τα πράγματα όπως τα είχα από πρίν στο μυαλό μου.

Το δ ομολογώ δεν το ήξερα. Ευχαριστούμε για τα φώτα σου και για την διάθεσή σου να μας ενημερώσεις.

Δημοσ.
α.Για το κοινο κρυολόγημα μέχρι και οι επιστημονες διαφωνούν μεταξύ τους και δεν έχουν καταλήξει αν η έκθεση στο κρύο αυξάνει την πιθανότητα να νοσήσει κανείς.'Αλλες έρευνες δείχνουν ότι έχει σχέση με το κρύο και άλλες το διαψεύδουν.

β.Πράγματι η έκθεση στο κρύο με κάποιον όχι σαφώς διευκρινισμένο μηχανισμό μειώνουν την αντίσταση του οργανισμού εξασθενώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

γ. η έξαρση των ιώσεων το χειμώνα οφείλεται όχι τόσο στην εξασθενιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος,αλλά κυριώς στο ότι το χειμώνα οι συνθηκες ειναι ιδανικές για να ζησουν και να εξαπλωθούν αυτοί οι ιοι, ενώ σε συνδυασμό με την υγρασία ευνοείται και η εγκατάστασή και ο πολλαπλασιαμός τους μέσα στον οργανισμό μας.

Με καλύπτεις απόλυτα. Απλά μιας και το (α) ισχύει, δεν μπορούμε να πούμε ούτε το (β), συνεπώς μιας και μιλάμε με τα αυτά που ξέρουμε για να αποφεύγουμε κακοτοπιές -όπως έλεγε και ένας παλιός καθηγητής "εδώ ήρθαμε να μιλήσουμε για αυτά που ξέρουμε και όχι για αυτά που δεν ξέρουμε" - επιμένουμε στην προσωρινή αλήθεια του (γ) που εξηγεί επαρκώς και την δεύτερη εποχή έξαρσης των ιώσεων, την άνοιξη.

Δημοσ.

Με το γ διαφωνώ, για να φτάσει το ανοσοποιητικό σου να εξασθενήσει από το κρύο, πρέπει να έχεις αποκλεισθει στην Αλάσκα για 1 μήνα χωρίς θέρμανση.

Ο λόγος που το χειμώνα παρουσιάζονται οι εξάρσεις είναι γιατί:

1. Η υγρασία είναι μεγαλύτερη (η εξάτμηση που γίνεται με τη ζέστη το καλοκαίρι, σκοτώνει ιούς και βακτήρια).

2. Το χειμώνα λόγω του ψύχους, συνωστίζονται πολλά άτομα σε κλειστούς χώρους και η μετάδοση είναι εύκολη.

3. Οι κλειστοι χώροι δέν αερίζονται το χειμώνα (λόγω ψύχους) και ο αέρας δεν ανανεώνεται με αποτέλεσμα τα μικρόβια και οι ιοί να συσσωρεύονται αν υπάρχει άτομο που νοσεί. Αντίθετα το καλοκαίρι πάντα κάποιο παράθυρο θα είναι ανοιχτό.

Δημοσ.

άρα συμφωνείς με το (γ) αφου λέει αυτό που λές και εσύ

( ...όχι τόσο στην εξασθενιση του ανοσοποιητικού... αλλά κυριώς στο ότι το χειμώνα οι συνθηκες ειναι ιδανικές....)

:) Μπερδεύτηκες....

Μάλλον διαφωνείς με το (β)

Δημοσ.
Με το γ διαφωνώ, για να φτάσει το ανοσοποιητικό σου να εξασθενήσει από το κρύο, πρέπει να έχεις αποκλεισθει στην Αλάσκα για 1 μήνα χωρίς θέρμανση.

Ο λόγος που το χειμώνα παρουσιάζονται οι εξάρσεις είναι γιατί:

1. Η υγρασία είναι μεγαλύτερη (η εξάτμηση που γίνεται με τη ζέστη το καλοκαίρι, σκοτώνει ιούς και βακτήρια).

2. Το χειμώνα λόγω του ψύχους, συνωστίζονται πολλά άτομα σε κλειστούς χώρους και η μετάδοση είναι εύκολη.

3. Οι κλειστοι χώροι δέν αερίζονται το χειμώνα (λόγω ψύχους) και ο αέρας δεν ανανεώνεται με αποτέλεσμα τα μικρόβια και οι ιοί να συσσωρεύονται αν υπάρχει άτομο που νοσεί. Αντίθετα το καλοκαίρι πάντα κάποιο παράθυρο θα είναι ανοιχτό.

Εχεις δικιο,ειναι και αυτοι παραγοντες που ευνοουν την εξαρση των ιωσεων και τη μεταδοση τους.

Ομως οσον αφορα το ανοσοποιητικο, δεν ειναι αναγκη να εκτεθεις μηνες στο κρυο για να πεσει η αμυνα,αρκουν μερικα λεπτα.

Με καλύπτεις απόλυτα. Απλά μιας και το (α) ισχύει, δεν μπορούμε να πούμε ούτε το (β), συνεπώς μιας και μιλάμε με τα αυτά που ξέρουμε για να αποφεύγουμε κακοτοπιές -όπως έλεγε και ένας παλιός καθηγητής "εδώ ήρθαμε να μιλήσουμε για αυτά που ξέρουμε και όχι για αυτά που δεν ξέρουμε" - επιμένουμε στην προσωρινή αλήθεια του (γ) που εξηγεί επαρκώς και την δεύτερη εποχή έξαρσης των ιώσεων, την άνοιξη.

Η διαφωνια των ερευνητων αφορα μονο το κοινο κρυολογημα.

Για τους υπολοιπους ιους του χειμωνα ειναι κοινως αποδεκτό οτι το κρυο 1)ευνοει την εξαπλωση τους και 2)εξασθενιζει την αντισταση του οργανισμου μας απεναντι σε αυτους.

Δημοσ.

Και μια διευκρινηση να κανω και γω λογω επαγγελματος σχετικου.....στην ιωση...δηλαδη στην προσωολη απο ιο δεν εχουμε λογο να παρουμε αντιβισωση γιατι απλουσατα δεν θα μας κανει τπτ...διοτι η αντιβιωση αφορα οτι εχει ζωη = βιο δηλαδη μικροοργανισμους και μικροοργανισμοι ειναι πχ τα βακτηρια .... Ο ιος ειναι γενετικο υλικο μεσα σε καψα.... υπαρχουν αλλα φαρμακα για την καταπολεμηση των.... Και τα γραφω αυτα γιατι ακουω πολυ κοσμο να λεει....πωπω εχω μια ιωση....τι αντιβιωση να παρω? Προσεξτε ειναι αντι + Βιωση οχι αντιβ + ιωση!!! lol

Δημοσ.
Για τους υπολοιπους ιους του χειμωνα ειναι κοινως αποδεκτό οτι το κρυο 1)ευνοει την εξαπλωση τους και 2)εξασθενιζει την αντισταση του οργανισμου μας απεναντι σε αυτους.

Αυτό δεν το ξέρω. Αν είναι αλήθεια και το ξέρεις ότι ισχύει στα σίγουρα, πές το. Το "κοινώς αποδεκτό" εγώ δεν μπορώ να το κάνω αποδεκτό γιατί είναι έτσι απλά, αναπόδεικτα, με ενδείξεις, "κοινώς αποδεκτό". Όσο για εικασίες μπορώ να κάνω πάμπολες που να υποστηρίζουν και τις δύο απόψεις. Αλλά είναι εικασίες. Τελευταία φορά που ρώτησα καθηγητή για το "αν το κρύο προκαλεί εξασθένιση του ανοσοποιητικού" είπε πως δεν ισχύει.

Για να μήν λέω και εγώ ανακρίβειες την επόμενη φορά που θα βρεθώ στην ίδια κουβέντα, και καθότι μαθαίνω ακόμα και όλοι μπορούμε να κάνουμε λάθη, μπορείς σε παρακαλώ να μου το επιβεβαιώσεις? Και αν σου είναι εύκολο μια αναφορά στην πηγή σου.

(μην παρεξηγήσεις το ύφος μου, το πρώτο κομμάτι αυτού που γράφω θα μπορούσε και να λείπει, απλά διευκρινίζει γιατί ρωτάω).

Δημοσ.

Παιδια τα εχετε μπλεξει τα εχετε κανει κουλουβαχατα..... Λοιπον το χειμωνα κολλαμε πιο ευκολα καθοτι σε χαμηλες θερμοκρασιες οι μεταβολικες διεργασιες και γενικα οι χημικες αντιδρασεις που αφορουν στη διεκπαιρωση του αμυντικου μας μηχανισμου δεν γινονται τοσο γρηγορα οποτε η αμυνα μας ειναι ψιλοτρυπια και αρρωσταινουμε πιο ευκολα.... αλλιως ιοι υπαρχουν και το καλοκαιρι αλλα η υψηλη θερμοκρασια δεν αναγκαζει τον οργανισμο μας να παλευει να διατηρησει την απωλεια θερμοτητας που εχει τον χειμωνα οποτε η αμυνα ειναι καλυτερη....σκεφτειτε το λιγο . Τον χειμωνα εξω εχει κατω απο 30 και η θερμοκρτασια του σωματος πρεπει να διατηρηθει και καυριως του εγκεφαλου στους 36...ο οργανισμος εχει να καλυψει 10 βαθμους τουλαιχτον..αυτο σε συνδυασμο με την εισοδο καποιων μικροοργανισμων ή ιων στον ανθρωπο και σε συνδυασμοο με την βασικη αρχη οτι η πτωση θερμοκρασιας επιδραδυνει τις χημικες αντιδρασεις μας κανουν πιο ευπροσβλητους....!

Το καλοκαιρι ομως η θερμοκρασια ειναι πανω απο τους 30....και ολα ειναι πιο ευκολα....ιωση μπορουμε να παθουμε και το καλοκαιρι δεν ειναι δυσκολο αλλα το καλοκαιρι οι συνθηκες ζωης μας ειναι διαφορετικες οπως λεει ενας φιλος εδω...δεν συνωστιζομαστε σε χωρους λογω ζεστης...ομως αρρωσταινουν οσοι μενουν μεσα σε χωρους με κλιμαστικα ολη μερα...και να σας ρωτησω εχει αρρωστησει ποτε κανεις καλοκαιρι? και γιατι το ρωταω αυτο...γιατι αν εχει κανεις ιο καλοκαιρι και φυσικα παραμενειι μεσα σε σωρο με κλιματιστικο πλυ δυσκολα αναρρωνει κι αυτο γιατι η αυξηση της θερμοκρασιας γενικα μπορει μεν να αυξανει την αμυνα μας αυξανει ομως και την ταχυτητα αναπτυξης του μικροοργανισμου ....

Και παιζει και κατι αλλο....τον χειμωνα πολλα βακτηρια σε χαμηλες θερμοκρασιες απενεργοποιουνται το καλοκαιρι κανουν παρτυ....

Γιατι νομιζετε ολοι αυτην την εποχη αρρωσταινουν? Γιατι ολος ο κοσμος φλςβαρη μηνα εχει γριππη? Γιατι εχουμε αυξομοιωσεις στην θεμροκρασια και ο οργανισμος δεν εγκλιματιζεται στις συνθηκες του περιβαλλοντος...

Δημοσ.

Παιδιά μη λεμε κουλαμάρες περί κρύου και ανοσοποιητικού.

Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι από ζάχαρη για να επηρεάζεται με την πτώση θερμοκρασίας του περιβάλλοντος (που ειδικά στην Ελλάδα, σιγά την πτώση, δηλαδή τι να πουν σε Γερμανία και Σκανδυναβία, αν έπαιζε αυτό θα έπρεπε να είναι όλοι τ'ανάσκελα το χειμώνα). Για να μην πούμε για χειμερινούς κολυμβητές που πέφτουν στη θάλασσα με το ψοφόκρυο και παραδόξως, σπανίως αρρωσταίνουν...

Ειδική λειμωξιολόγος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο έχει πει ότι το κρύο σαν κρύο, ΚΑΝΕΝΑ ρόλο δεν παίζει στη μετάδοση των ιώσεων.

Έχω φίλους που κάνουν ειδικότητα εκεί και έχω συζητήσει το θέμα.

Η εντύπωση ότι με το κρύο αρρωσταίνεις, έχει μείνει από την εποχή την γιαγγιάδων μας που ακόμα και η ιατρική δεν ήξερε και πολλά για τις ιώσεις.

Δημοσ.

Ειδική λειμωξιολόγος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο έχει πει ότι το κρύο σαν κρύο, ΚΑΝΕΝΑ ρόλο δεν παίζει στη μετάδοση των ιώσεων.

Έχω φίλους που κάνουν ειδικότητα εκεί και έχω συζητήσει το θέμα.

Η εντύπωση ότι με το κρύο αρρωσταίνεις, έχει μείνει από την εποχή την γιαγγιάδων μας που ακόμα και η ιατρική δεν ήξερε και πολλά για τις ιώσεις.

Αν αναφαιρεσαι σε μενα αυτο ακριβως γραφω και γω....το μονο που επηρεαζει το κρυο ειναι οι συνθηκες ζωης....το οτι αναπνεουμε πιο ευκολα τα χνωτα το υ αλλου και επηρεαζει λιγο τους οργανισμους που δεν τρεφονται ικανοποιητικα ωστε να εχουν τις απαραιτητες καυσεις προκειμενου να αντεξει ο οργανισμος τις συνθηκες του περιβαλλονοτς....τωρα γι το αλλο που γραφεις οτι δεν εχουμε και το τρελλο κρυο σε πληροφορω οτι με τη γεννηση του ανθρωπου αναλογα με την περιοχη που ζει και μεγαλωνει ο οργανισμος εγκλιματιζεται εκει ...τι θελω να πω? οτι οι εσκιμωοι εχουν εγκλιματιστοι στο κρυο....αν τους φερεις σε 22 βαθμους και 35 βαθμυς θα πεθανουν....γι αυτους η ζεστη ειναι θανατος...δεν ειναι ομως το 22 και η τρελλη θερμοκρασια....οποτε αυτο δεν πολυστεκει πουλες... ο καθε οργανισμος εχει να αντιμετωπισει τις δικες του ''χαμηλες'' και ''ψηλες θερμοκρασιες'' !!!

Δημοσ.
Και μια διευκρινηση να κανω και γω λογω επαγγελματος σχετικου.....στην ιωση...δηλαδη στην προσωολη απο ιο δεν εχουμε λογο να παρουμε αντιβισωση γιατι απλουσατα δεν θα μας κανει τπτ...διοτι η αντιβιωση αφορα οτι εχει ζωη = βιο δηλαδη μικροοργανισμους και μικροοργανισμοι ειναι πχ τα βακτηρια .... Ο ιος ειναι γενετικο υλικο μεσα σε καψα.... υπαρχουν αλλα φαρμακα για την καταπολεμηση των.... Και τα γραφω αυτα γιατι ακουω πολυ κοσμο να λεει....πωπω εχω μια ιωση....τι αντιβιωση να παρω? Προσεξτε ειναι αντι + Βιωση οχι αντιβ + ιωση!!! lol

Εχεις απόλυτο δικιο.Απλα να διευκρινισουμε οτι για τον ιο της γριππης συγκεκριμενα υπαρχει φαρμακο,το οποιο βεβαια δεν ανηκει στα αντιβιωτικα αλλα στα αντιικα.Ας μην πω Brandname για να μην κανω διαφημηση.

Αυτό δεν το ξέρω. Αν είναι αλήθεια και το ξέρεις ότι ισχύει στα σίγουρα, πές το. Το "κοινώς αποδεκτό" εγώ δεν μπορώ να το κάνω αποδεκτό γιατί είναι έτσι απλά, αναπόδεικτα, με ενδείξεις, "κοινώς αποδεκτό". Όσο για εικασίες μπορώ να κάνω πάμπολες που να υποστηρίζουν και τις δύο απόψεις. Αλλά είναι εικασίες. Τελευταία φορά που ρώτησα καθηγητή για το "αν το κρύο προκαλεί εξασθένιση του ανοσοποιητικού" είπε πως δεν ισχύει.

Για να μήν λέω και εγώ ανακρίβειες την επόμενη φορά που θα βρεθώ στην ίδια κουβέντα, και καθότι μαθαίνω ακόμα και όλοι μπορούμε να κάνουμε λάθη, μπορείς σε παρακαλώ να μου το επιβεβαιώσεις? Και αν σου είναι εύκολο μια αναφορά στην πηγή σου.

(μην παρεξηγήσεις το ύφος μου, το πρώτο κομμάτι αυτού που γράφω θα μπορούσε και να λείπει, απλά διευκρινίζει γιατί ρωτάω).

Δεν υπαρχει θεμα παρεξηγησης:) Λογω ειδικοτητας ειμαι σε θεση να γνωριζω καποια πραγματα πανω στο θεμα.Μπορω να σε παραπεμψω σε ιατρικα βιβλια και σε απειρες επιστημονικες ερευνες. Παντως ο,τι ειπα δεν το ειπα γιατι ετσι μου κατεβηκε.

Οσον αφορα την εκφραση "κοινως αποδεκτο" δεν εννοουσα βεβαια οτι απλα εικαζεται ετσι, αλλα οτι βασει των εως τωρα ερευνων οι περισσοτεροι επιστημονες συμφωνουν σε αυτο.

Δημοσ.

Θα συμφωνησω και γω με την προλαλησασα λογω επαφης με τον χωρο....αχ ενα μαθημα για πτυχιο.....φαρμακολογια 2...να δουμε ποτε θα τη δωσω με τις καταληψεις...

• 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Πολυ ωραία συζήτηση παιδιά. Λοιπόν, το είχα και γω απορία από καιρό, τυγχαίνει να είμαι και φοιτητής ιατρικής και το έψαξα. Κατ' ακρίβειαν ρώτησα εναν διακεκριμένο Virologist, δυστυχώς δεν μπορώ να δημοσιεύσω την απάντηση του γιατί είναι confidential αλλά με λίγα λόγια μού εξήγησε πως το χειμώνα η υγρασία είναι λιγότερη (αναφέρομαι σε σχεδόν όλους τους προλαλήσαντες που φαίνεται να συμφωνούν οτι όταν ο καιρός ειναι κρύος υπάρχει περισσότερη υγρασία) γεγονός που είναι λογικό εξάλλου αφού η υγρασία προέρχεται από την εξάτμιση του νερού που ειναι περιορισμένη σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η περιορισμένη υγρασία λοιπόν έχει ως συνέπεια να στεγνώνει τις βλεννώδεις επιφάνειες οι οποίες αποτελούν την πλειονότητα του άνω αναπνευστικού συστήματος, γεγονός που το κάνει πιο επιρρεπές και τρωτό στις ιικές λοιμώξεις. Ακριβώς γι' αυτό όλοι οι γιατροί συμβουλεύουν να πίνουμε πολλά υγρά σαν πρόληψη και αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Να διευκρινίσω ότι όλα τα παραπάνω αναφέρονται μόνο σε ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα (ρινίτιδα κλπ) και όχι στον ιό της γρίπης, ο οποίος δεν επηρεάζεται από τη θερμοκρασία. Πληροφοριακά, για αποφυγή τέτοιων απλών λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού βοηθά επίσης η μέτρια άσκηση (κυρίως σεξ ;) ) όπως και οι γαργάρες με listerine ή άλλα του είδους του. Ελπίζω το post μου να είναι βοηθητικό.

Δημοσ.

Αυτό με το σεξ είναι του διακεκριμένου ή το συμπέρανες από τα acknowledgments στο journal που ευχαριστούσε τη Ίνγκριντ από τη Φινλανδία;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...