Προς το περιεχόμενο

διαφορα ιωσης-γριππης-κρυολογηματος

wgibson

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Γρίπη είναι να πεθαίνεις.

Ίωση είναι να πεθαίνεις αλλά να στέκεσαι όρθιος σαν άντρας.

Κρυολόγημα έχουν μόνο οι εγγλέζοι.

Δημοσ.

Η ίωση έχει ένα συνδυασμό συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίππης, ανάλογα με τον ιό. Η πρακτική δαφορά, που κάνει εμάς τους μη ειδικούς να ξεχωρίζουμε αυτές τις καταστάσεις, είναι δύο σημεία. Το ένα είναι ο λιγότερο υψηλός πυρετός στην ίωση και το άλλο είναι η μικρότερη διάρκεια της ασθένειας. Μία ίωση συνήθως κρατά τρείς με πέντε ημέρες, ενώ η γρίππη μπορεί να κρατήσει για μισό και πλέον μήνα. Απο εκεί και πέρα, κοίτα και το post του Lucifer.

Δημοσ.

To post του Lucifer αναφέρεται στις διαφορές της γρίπης με το κρύωμα. Από κει και πέρα η ίωση όπως είπε παραπάνω και ο Powerline είναι παρόμοια με την γρίπη, μπορεί να έχει όμως και άλλα συμπτώματα (βλ. διάρροια, εμετός, στομαχικές διαταραχές κλπ)

Δημοσ.

Ίωση = προσβολή απο ιό (γενικά)

Γρίπη = προσβολή απο τον ιο της γρίπης συγκεκριμένα

Κρυολόγημα = προσβολή απο τον ίο "του κοινού κρυολογήματος" (άλλος ιός).

Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τον γενικό όρο "ίωση" για να αναφερθούμε στο κοινό κρυολόγημα. Ο ιός του κοινού κρυολογήματος προσβάλει συνήθως το ανώτερο αναπνευστικό και γι'αυτό προκαλεί βήχα και καθόλου ώς λίγο πυρετό.

Ο ιός της γρίπης έχει πιο εκτεταμένη διασπορά και είναι πιο λοιμογόνος, οπότε προκαλεί υψηλό πυρετό και γενικά πιο έντονα συμπτώματα και σε μεγαλύτερη διάρκεια.

Λόγω και της ονομασίας του (ιός του κοινού κρυολογήματος) και φυσικά επειδή παθαίνουμε ιωσούλες πιο συχνά τον χειμώνα, έχει επικρατήσει ο μύθος που χρησιμοποιούν συχνά και οι μανάδες μας "ντύσου μωρέ παιδάκι μου, θα αρπάξεις καμιά ίωση, που πάς έτσι?". Το να εκτίθεσαι στο κρύο δεν έχει να κάνει και πολύ με το άν θα "αρπάξεις" γριπούλα. Απλά επειδή τον χειμώνα συνωστιζόμαστε σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, αυξάνουν πολλαπλασιαστικά οι πιθανότητες να κολλήσουμε απο κάποιον άλλον.

Δημοσ.

Λόγω και της ονομασίας του (ιός του κοινού κρυολογήματος) και φυσικά επειδή παθαίνουμε ιωσούλες πιο συχνά τον χειμώνα, έχει επικρατήσει ο μύθος που χρησιμοποιούν συχνά και οι μανάδες μας "ντύσου μωρέ παιδάκι μου, θα αρπάξεις καμιά ίωση, που πάς έτσι?". Το να εκτίθεσαι στο κρύο δεν έχει να κάνει και πολύ με το άν θα "αρπάξεις" γριπούλα. Απλά επειδή τον χειμώνα συνωστιζόμαστε σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, αυξάνουν πολλαπλασιαστικά οι πιθανότητες να κολλήσουμε απο κάποιον άλλον.

Σωστά φαίνεται να τα λές.

Γιατί εγώ όμως όταν για οποιοδήποτε εκτεθώ στο κρύο για πολύ ώρα και ειδικά το βράδυ που κοιμάμαι, τότε το πρωί έχω συνάχι που λέμε?

Δημοσ.

Συνάχι εννοείς ότι σου τρέχει η μύτη? Αν εννοείς αυτό, είναι επειδή υγροποιείται ο κρύος αέρας του περιβάλλοντος μέσα στην μύτη. Πιθανόν αυτό θα συμπαρασύρει και βλέννη που εκκρίνεται σχεδόν σταθερά σε μικρό βαθμό σε φυσιολογικές συνθήκες και μας κάνει να φυσάμε την μύτη. Είναι και αυτός ένας ακόμα λόγος της παρανόησης "θα κρυώσεις και θα πάθεις γρίπη".

Δημοσ.

Γενικά, το κρύο του στυλ "περπατάω ξυπόλητος, βγαίνω λουσμένος, παίζω χιονοπόλεμο με φανελάκι" δν προκαλεί κρυολόγημα. Καμιά ψύξη ίσως, αλλά το κρυολόγημα είναι καθαρά προϊόν ίωσης -όπως και η γρίπη, το θέμα είναι πως η γρίπη είναι πιο σοβαρή και χτυπάει άλλο μέρος του αναπνευστικού.

Δημοσ.

Και τα 3 χρησιμοποιούνται από τον πολύ κόσμο ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ για να περιγράψουν λοίμωξη ανωτερης αναπνευστικής οδού.

διαφορές μεταξύ τους:

ιωση: μόλυνση από ιό ΜΟΝΟ (αλλά γενικά δεν ξέρεις από ποιον). Συνήθως όταν κολλάνε πολλοί μαζί και η λοίμωξη δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά λέμε ότι είναι ίωση

γρίπη: μόλυνση από συγκεκριμένους ιούς (δηλαδή τους ιούς της γρίπης Α-Β-C). δυνητικά επικίνδυνη λοίμωξη

κρυολόγημα: μόλυνση από συγκεκριμένους ιούς (συνήθως ρινοιοί, αδενοιοί, ιοί παραγρίππης και αναπνευστικός συγκυτιακός)

Σαν κρυολόγημα χαρακτηρίζουν λανθασμενα πολλοί ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ λοιμωξη ανωτέρου αναπνευστικού (οχι κατ'αναγκην ιογενή, πχ από αιμόφιλο)

αν παρεις ενα μωρο,και το αφησεις γυμνο στο χιονι,σου υπογραφω οτι δεν θα παθει "ιωσουλα" ο οργανισμος εξασθενει χειροτερα με το υπερβολικ ο ντυσιμο..πχ εχω εναν καθηγητη γιατρο,που μενει κοντα στο σπιτι μου,και ιανουαριο φεβρουαριο κυκλοφορει με φανελιτσα κοντομανικη στον κηπο του..:mrgreen:

Δημοσ.
αν παρεις ενα μωρο,και το αφησεις γυμνο στο χιονι,σου υπογραφω οτι δεν θα παθει "ιωσουλα" ο οργανισμος εξασθενει χειροτερα με το υπερβολικ ο ντυσιμο..πχ εχω εναν καθηγητη γιατρο,που μενει κοντα στο σπιτι μου,και ιανουαριο φεβρουαριο κυκλοφορει με φανελιτσα κοντομανικη στον κηπο του..:mrgreen:

Είναι γιατί ο οργανισμός μας προσπαθεί να αμυνθεί στο κρύο! Από προσωπική εμπειρία τώρα... Είχα βγάλει χειμώνα στο σπίτι μου που ήταν σχεδόν γιαπί, θέρμανση ανύπαρκτη και μάλιστα ο χειμώνας ήταν αρκετά βαρύς (είχε χιονίσει και θερμοκρασία άστα). Ε! Λοιπόν... εκείνο τον χειμώνα για πρώτη φορά στη ζωή μου, δεν κρυολόγησα (που ένα συναχάκι στον χειμώνα το περνάω)! Βέβαια θέρμανση μπήκε και το συνάχι επανήλθε -για να μην ξεχνιόμαστε και μάλιστα φέτος ναι μεν η ίωση πέρασε κι από μένα, αλλά μου άφησε έναν βήχα... 2,5 βδομάδες και το γκούχου-γκούχου παραμένει (και έχω πιει και 2,5 μπουκαλάκια σιρόπι για τον βήχα)! :evil:

Δημοσ.
Η ίωση έχει ένα συνδυασμό συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίππης, ανάλογα με τον ιό. Η πρακτική δαφορά, που κάνει εμάς τους μη ειδικούς να ξεχωρίζουμε αυτές τις καταστάσεις, είναι δύο σημεία. Το ένα είναι ο λιγότερο υψηλός πυρετός στην ίωση και το άλλο είναι η μικρότερη διάρκεια της ασθένειας. Μία ίωση συνήθως κρατά τρείς με πέντε ημέρες, ενώ η γρίππη μπορεί να κρατήσει για μισό και πλέον μήνα. Απο εκεί και πέρα, κοίτα και το post του Lucifer.

Και η γριππη ιωση είναι, αλλα συγκεκριμένος τυπος,δηλαδη προσβολή απο τον ιο της γριππης(ας μην μπω δε λεπτομερειες τι τυπου ιος ειναι γιατι δεν εχει ιδιαιτερη σημασια)

Υπαρχουν ιώσεις(εκτός από τη γρίππη) που έχουν συμπτώματα πιο έντονα από μια γρίππη, πχ υψηλότερο πυρετό.Βέβαια η ενταση και το εύρος των συμπτωμάτων κάθε ίωσης εξαρτάται όχι μόνο από τον τύπο του ιού από τον οποίο προσβληθήκαμε αλλά και από τον οργανισμό μας(πόσο εξασθενημένο είναι δηλαδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα).Επίσης η διάρκεια της γρίππης κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως και μήνα, αναλόγως το στέλεχος του ιού και κυρίως την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστηματος του ασθενή. Σπάνια μπορεί με σιγουρια να διαγνωστεί τι είδος ίωσης είναι χωρίς μικροβιολογικές εξετάσεις, αφού τα συμπτώματα της γρίππης μπορεί να εμφανίζονται και σε άλλες ιώσεις(πυρετός, αρθραλγίες, συνάχι, ρίγη κλπ). Επίσης ειναι πολυ δυσκολο να διαχωρησουμε το κοινο κρυολογημα απο μια ελαφρια γριππη.Απλά το κοινο κρυολογημα δεν εμφανιζει τις πιο βαριες συστηματικές εκδηλώσεις τις γρίππης, κοινώς θα οδηγήσει σε πνευμονία και άλλες σοβαρές λοιμώξεις.

Δημοσ.
Συνάχι εννοείς ότι σου τρέχει η μύτη? Αν εννοείς αυτό, είναι επειδή υγροποιείται ο κρύος αέρας του περιβάλλοντος μέσα στην μύτη. Πιθανόν αυτό θα συμπαρασύρει και βλέννη που εκκρίνεται σχεδόν σταθερά σε μικρό βαθμό σε φυσιολογικές συνθήκες και μας κάνει να φυσάμε την μύτη. Είναι και αυτός ένας ακόμα λόγος της παρανόησης "θα κρυώσεις και θα πάθεις γρίπη".

Για βουλωμένο αναπνευστικό σύστημα μιλάω γιατρέ μου. Βέβαια μου περνάει μέχρι το τέλος της ημέρας, αλλά αν εκτεθώ έτσι εξακολουθω τα επόμενα ένα-δύο πρωινά να είμαι "συναχωμένος".

Πείτε όμως παιδιά, το να εκτεθείς πολύ ώρα σε κρύο δεν μειώνει τις αντιστάσεις του οργανισμού στους ιούς? Την μοναδική φορά θυμάμαι να κόλλησα γρίππη ήταν αμέσως μετά από οδήγηση σε παπάκι υπο βροχή χωρίς αδιάβροχα ρούχα, όπου τον είχα δαγκώσει τελίως μιλάμε. 1 μήνα έκανα να συνέλθω.

Δημοσ.

Πείτε όμως παιδιά, το να εκτεθείς πολύ ώρα σε κρύο δεν μειώνει τις αντιστάσεις του οργανισμού στους ιούς? Την μοναδική φορά θυμάμαι να κόλλησα γρίππη ήταν αμέσως μετά από οδήγηση σε παπάκι υπο βροχή χωρίς αδιάβροχα ρούχα, όπου τον είχα δαγκώσει τελίως μιλάμε. 1 μήνα έκανα να συνέλθω.

α.Για το κοινο κρυολόγημα μέχρι και οι επιστημονες διαφωνούν μεταξύ τους και δεν έχουν καταλήξει αν η έκθεση στο κρύο αυξάνει την πιθανότητα να νοσήσει κανείς.'Αλλες έρευνες δείχνουν ότι έχει σχέση με το κρύο και άλλες το διαψεύδουν.

β.Πράγματι η έκθεση στο κρύο με κάποιον όχι σαφώς διευκρινισμένο μηχανισμό μειώνουν την αντίσταση του οργανισμού εξασθενώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

γ. η έξαρση των ιώσεων το χειμώνα οφείλεται όχι τόσο στην εξασθενιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος,αλλά κυριώς στο ότι το χειμώνα οι συνθηκες ειναι ιδανικές για να ζησουν και να εξαπλωθούν αυτοί οι ιοι, ενώ σε συνδυασμό με την υγρασία ευνοείται και η εγκατάστασή και ο πολλαπλασιαμός τους μέσα στον οργανισμό μας.

δ.Επίσης έκθεση στο κρύο,πχ αν βγουμε λουσμενοι εξω μπορεί να προκαλέσει ψύξη στο ανώτερο αναπνευστικό (μύτη, λάρυγγα, τραχεία), με αποτέλεσμα φλεγμονή σε αυτά τα σημεία που συνήθως αποτελεί το αρχικό στάδιο της γρίππης.

Ελπίζω να σου έλυσα κάποιες απορίες. Ό,τι άλλο θες εδώ είμαι.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...