Προς το περιεχόμενο

Αυτοματη ρυθμιση στροφων

JOUN

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα.Εχω το ακολουθο προβλημα:

Εχω την ASUS 8N32-SLI-DELUXE με μια ψυκτρα Zalman 9500 στην cpu.Θελω να

ρυθμιζω τις στροφες του fan αυτοματα αναλογα με την θερμοκρασια της cpu.

Eχω δοκιμασει μεσω Bios αλλα τιποτα.Μου ανεβοκατεβαζει τις στροφες πολυ γρηγορα σαν να 'μαρσαρει'.Δοκιμασα με το speedfan τιποτα.Κατεβασα απο το site της εταιριας ρυθμισεις για την δικια μου motherboard,βελτιωθηκε ελαχιστα αλλα και παλι δεν δουλευει οπως πρεπει.HELP!!!

Δημοσ.
Καλησπερα.Εχω το ακολουθο προβλημα:

Εχω την ASUS 8N32-SLI-DELUXE με μια ψυκτρα Zalman 9500 στην cpu.Θελω να

Eχω δοκιμασει μεσω Bios αλλα τιποτα.Μου ανεβοκατεβαζει τις στροφες πολυ γρηγορα σαν να 'μαρσαρει'.Δοκιμασα με το speedfan τιποτα.Κατεβασα απο το site της εταιριας ρυθμισεις για την δικια μου motherboard,βελτιωθηκε ελαχιστα αλλα και παλι δεν δουλευει οπως πρεπει.HELP!!!

Kαποιος να εχει συναντησει κατι αντιστοιχο;

Δημοσ.

Μπες στο BIOS, πήγαινε στις ρυθμίσεις για το monitoring του συστήματος.

Σβήσε οτιδήποτε έχει να κάνει με το Q-fan (μην βάλεις τους ανεμιστήρες στο 'ignore', απλά κάνε disable το Q-fan).

Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να ελέγχεις τις στροφές των ανεμιστήρων με το speedfan.

Δημοσ.

Λογικά, αν έχεις κάποιο πρόγραμμα σαν monitor συστήματος (εγώ χρησιμοποιώ το CPUCooL), κάνεις update rate στο ένα δευτερόλεπτο, θα δείς οτι οι στροφές αυξομειόνονται, ανάλογα με το ποσοστό φόρτου εργασίας του επεξεργαστή, αυτόματα. Κάποια απο αυτά το προγάμματα νομίζω οτι ρυθμίζουν και τις στροφές, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Υπάρχει πάντοτε και η λύση ενός κουτιού (συσκευής) που δείχνει τις στροφές και έχει ρυθμιστικά πάνω του για να αλλάξεις τις στροφές κατά βούληση. Αν πας σε κάποιο κατάστημα για modding PC, κάτι θα βρείς, αν δεν σε ενδιαφέρει το κόστος.

Δημοσ.
Θελω να

Τι εννοείς να το κάνεις χειροκίνητα; Δηλαδή να βλέπεις κάθε τρεις και λόγο την θερμοκρασία και να το τροποποιείς; Αν ναί όντως πρέπει να μπεις στο bios και να κάνεις disable το Q-Fan

Δημοσ.
Τι εννοείς να το κάνεις χειροκίνητα; Δηλαδή να βλέπεις κάθε τρεις και λόγο την θερμοκρασία και να το τροποποιείς; Αν ναί όντως πρέπει να μπεις στο bios και να κάνεις disable το Q-Fan

Eννοω οτι οταν ειμαι στο ιντερνετ τις χαμηλωνω απο το ποτενσιομετρο που εχει το φαν και ειναι εξωτερικο.Οταν εχω σκοπο να παιξω καποιο παιχνιδι τερματιζω τις στροφες.Εννοειται οτι εχω disable το Q-FAN.

Δημοσ.

αγόρασε ένα fan mate της ζαλμάν και θα κανεις την δουλειά σου κανονικά

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806160

sorry τώρα είδα ότι το ανεμιστηράκι σου έχει ποτενσιόμετρο τότε disable όλα τα σχετικά em αυτόματες ρυθμίσεις από το Βίος ξεχνα και το speedfan και κάντα όλα με το ποτενσιόμετρο

Δημοσ.

Χαζή ερώτηση, αλλά κοίταξες μήπως έχει πιάσει σκόνη ή και κάποια τρίχα στον άξονα του ανεμιστήρα; Δοκίμασες να ανβάζεις/κατεβάζεις τις στροφές απο το ποτενσιόμετρο πιο ομαλά; Ας πόυμε, κατά μία σκάλα ανα δύο δευτερόλεπτα.

Δημοσ.

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806160'>http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806160

Aυτο ειχε πακετο η ψυκτρα της ζαλμαν αλλα ελεγα μηπως γινεται αυτοματα μολις ανεβει η θερμοκρασια της ψυκτρας.

Χαζή ερώτηση, αλλά κοίταξες μήπως έχει πιάσει σκόνη ή και κάποια τρίχα στον άξονα του ανεμιστήρα; Δοκίμασες να ανβάζεις/κατεβάζεις τις στροφές απο το ποτενσιόμετρο πιο ομαλά; Ας πόυμε, κατά μία σκάλα ανα δύο δευτερόλεπτα.

To ποτενσιομετρο δουλευει μια χαρα.Αυτοματα δεν αλλαζουν οι στροφες.

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806160

sorry τώρα είδα ότι το ανεμιστηράκι σου έχει ποτενσιόμετρο τότε disable όλα τα σχετικά em αυτόματες ρυθμίσεις από το Βίος ξεχνα και το speedfan και κάντα όλα με το ποτενσιόμετρο

Και εγω ετσι την κοβω την δουλεια.

Δημοσ.

κάτσε γιατί με μπέρδεψες μια λες θες να το κανεις χειροκίνητα μια αυτόματα τι ακριβώς θες τελικά :D με το ποτενσιόμετρο μονο του χειροκίνητα γίνετε τώρα αν το αυτό από το Βίος δεν σε εξυπηρετεί υπάρχει και η λύση του θερμίστορ αν ξέρεις να τα χρησιμοποιείς :D

Δημοσ.
κάτσε γιατί με μπέρδεψες μια λες θες να το κανεις χειροκίνητα μια αυτόματα τι ακριβώς θες τελικά :D με το ποτενσιόμετρο μονο του χειροκίνητα γίνετε τώρα αν το αυτό από το Βίος δεν σε εξυπηρετεί υπάρχει και η λύση του θερμίστορ αν ξέρεις να τα χρησιμοποιείς :D

Γιατι σε μπερδεψα;Λεω οτι μπορω να ρυθμισω τις στροφες απο το ποτενσιομετρο αλλα ψαχνω ενα τροπο να γινεται απο μονο του μολις η θερμοκρασια της cpu ανεβει πανω απο καποιο οριο.Εννοειται οτι σ'αυτην την περιπτωση θα αφησω το ποτενσιομετρο στο τερμα (για να μπορει το προγραμμα να ελεγχει τις στροφες)

Για το θερμιστορ ξερεις κατι παραπανω;Εχεις καποιο κυκλωμα μηπως;

Δημοσ.

Πιθανότατα μιλάει για ιδιοκατασκευή (εκτός αν κυκλοφορούν έτοιμες λύσεις) ενός κυκλόματος που θα συνδέεται στον ανεμιστήρα και θα έχει ένα θερμίστορ για αισθητήρα θερμοκρασίας. Υποθέτω οτι γνωρίζεις ήδη τις ιδιότητες του θερμίστορ, οπότε με λίγη φαντασία το φτιάχνεις και μόνος σου.

Δημοσ.

κύκλωμα δεν χρειάζεσαι απαραίτητα αν θες δες τι θερμοκρασίες έχεις και bres ένα ανάλογο θερμίστορ με τις θερμοκρασίες σου σε full load και idle για να ρυθμίζει την αντίσταση του και απλά βάλτο πάνω στην γιόσι του ανεμιστήρα μπακαλίστικος τρόπος αλλα δουλεύει συνδυασμούς με άλλες αντιστάσεις για να φτάσεις την μεγιστη και μικρότερη αντίσταση του θερμίστορ που θες δεν θυμάμαι έχω πολύ καιρό να τα χρησιμοποιήσω κοίτα τις θερμοκρασίες σου με το fan full και μίνιμουν βγάλε έναν μέσο ορο στο περίπου σε ποιές στροφές θες να δουλεύει στο μίνιμουν μετρα την αντίσταση του fan mate με ένα πολύμετρο και βρές ένα αλαλογώ NTC

Δημοσ.

JOUN, δεν είπα οτι έχει κάτι το ποτενσιόμετρο. Απλά είπα οτι ίσως ανεβάζεις ή κατεβάζεις τις στροφές πολύ γρήγορα. Φαντάσου ένα αυτοκίνητο με μεγάλη ιπποδύναμη, στάσιμο. Αν ανεβάσεις τις στροφές πολύ πριν ξεκινήσεις, οι τροχοί θα σπινιάρουν. Αν μεταφέρεις αυτή τη λογική στον άξονα του ανεμιστήρα, υπάρχει ο θόρυβος. Δηλαδή, η αλλαγή της ταχύτητας είναι πολύ απότομη, με αποτέλεσμα ο άξονας να "γλιστράει" πάνω στο μοτέρ, όπως ακριβώς και οι τροχοί του πιο πάνω αυτοκινήτου.

Δημοσ.
κύκλωμα δεν χρειάζεσαι απαραίτητα αν θες δες τι θερμοκρασίες έχεις και bres ένα ανάλογο θερμίστορ με τις θερμοκρασίες σου σε full load και idle για να ρυθμίζει την αντίσταση του και απλά βάλτο πάνω στην γιόσι του ανεμιστήρα μπακαλίστικος τρόπος αλλα δουλεύει συνδυασμούς με άλλες αντιστάσεις για να φτάσεις την μεγιστη και μικρότερη αντίσταση του θερμίστορ που θες δεν θυμάμαι έχω πολύ καιρό να τα χρησιμοποιήσω κοίτα τις θερμοκρασίες σου με το fan full και μίνιμουν βγάλε έναν μέσο ορο στο περίπου σε ποιές στροφές θες να δουλεύει στο μίνιμουν μετρα την αντίσταση του fan mate με ένα πολύμετρο και βρές ένα αλαλογώ NTC

Eυχαριστω παιδια για την ανταποκριση και για τις ιδεες.Η ιδεα σου καλη φιλε Vatos_locos αλλα λογω ρευματος που τραβαει το φαν σιγουρα χρειαζεται να οδηγησει το θερμιστορ ενα τρανζιστορακι.Θα το ψαξω(μια και δεν ειναι ο τομεας μου τα ηλεκτρονικα)

Thanx again!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...