Προς το περιεχόμενο

Help overclocking τον 6600 σε P5B Deluxe...

Greek_Tornado

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα

Από χθες που είδα ότι γίνεται, έχω λυσσάξει να πιάσω το ψυχολογικό όριο των 10.000 3d marks στο 2006. Έτσι μετά από ώρες δοκιμών βρήκα τη χρυσή τομή ανάμεσα στη σταθερότητα και τις επιδόσεις κάνοντας overclock την 8800 GTS. Να ναι καλά το RivaTuner όλα πηγαίνουν ρολόι μ'αυτό. Το θέμα είναι ότι όσο κι αν δεν το περίμενα, υπάρχει bottlenecking από το CPU, γιατί κάνοντας πρόχειρο overclock με το Ai Suite της ASUS τα σκορ ανεβήκανε αρκετά. Εν τέλει παίζοντας με το NOS στο 115% τον πήγε στα 2.75 και τα 3d marks μου στα 9.928... Το πρόβλημα είναι ότι παραπάνω overclock δεν γίνεται, οτιδήποτε άλλο απλά κολλάει, ξέρω ότι πρέπει να ασχοληθώ με BIOS και να τα ρυθμίσω πλέον όλα manually... Έχει κανείς παρόμοιο configuration για να βοηθήσει; Έχω δει να πηγαίνει στα 3,4 o 6600 οπότε αν καταφέρω να τον πάω στα 3,0 θα είμαι υπερ-ευχαριστημένος... Έχω ένα handicap στις μνήμες γιατί είναι 667 και όχι 800, υπάρχει πρόβλημα μ'αυτό; Τίποτα πρόχειρες συμβουλές για voltage κλπ; Δεν ξέρω τίποτα...:confused: :confused:

Δημοσ.

Αν ψάξεις λίγο στο forum (αλλά και στο internet γενικότερα) θα δεις ότι φτάνει και αρκετά πιο πάνω.

Ο λόγος που κολλάει σε 'σένα φαντάζομαι πως είναι λόγω της μνήμης. Ανεβάζοντας το FSB οι μνήμες δε μπορούν να λειτουργήσουν με τα ίδια timings και ρεύμα σε υψηλότερη συχνότητα. Οπότε το απλούστερο που μπορείς να κάνεις είναι να μπεις στο BIOS και αφού αλλάξεις το FSB (@333MHz για τα ~3GHz), να αλλάξεις και τον divider FSB : DDR προσέχοντας να διατηρηθεί η ταχύτητα της μνήμης κοντά στα 667-700.

edit: Λογικά θα πρέπει να ορίσεις το FSB : DDR σε 1:1 (για FSB@333).

Δημοσ.

:confused: :confused: :confused:

Πόσο άσχετος είμαι;;;; Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς 1 προς 1... Εγώ μόνο ρύθμιση για το CPU speed βλέπω όπου διαλέγω 334 και ταχύτητες για τις μνήμες που τις βγάζω από το auto και βάζω 667 (μερικές φορές το έχει 668 μερικές 660,εκεί γύρω πάντως) και μετά έχει όλο voltage και PCI-E clocks και Northbridge clocks :confused: :confused: :confused: :confused: :cry: :cry:

Δημοσ.

Καλά μην το παίρνεις «κατάκαρδα» :) ίσως να μην έχει κάποιο αντίστοιχο χαρακτηριστικό η μητρική σου.

Από ό,τι είδα μετά από λίγο googling, έχεις δίκιο δεν υπάρχει το FSB : DDR αλλά στο site αναφέρει τα χαρακτηριστικά που είπες κι εσύ:

- FSB tuning from 100MHz up to 650MHz at 1MHz increment

- Memory tuning from 533MHz up to 1066MHz

οπότε μπορείς να κάνεις τι δουλεία που θες μέσω αυτών των ρυθμίσεων (λογικά κάποιος κάτοχος της ίδια μητρικής θα μπορούσα να σου εξηγήσει πιο αναλυτικά).

Δοκίμασε να ορίσεις τις μνήμες σαν 533.

Τα λοιπά clocks (pci-e,pci κλπ) έχουν κάποια επιλογή lock ή κάτι τέτοιο;

Δημοσ.

apo to bios rithmise na litourgi se UNLINKED to FSB tis CPU me to FSB tis RAM...

opos ipothike kai pio pano to provlima sou einai sto LINKED FSB metaksi CPU kai RAM.

stin CPU dose tis eksis times... 9 MULTIPLIER & 350 FSB kai tha petaksis amesos sta 3150MHz

THN TASI AFISETHN STO AUTO

Δημοσ.

@JOHNX2:

Έχει η μητρική του δυνατότητα για unlinked λειτουργία; Νόμιζα πως εξαρτάται από το chipset κάτι τέτοιο και ότι το συγκεκριμένο (P965) δεν το υποστηρίζει. Αλλά μπορεί να κάνω λάθος :)

Δημοσ.
apo to bios rithmise na litourgi se UNLINKED to FSB tis CPU me to FSB tis RAM...

opos ipothike kai pio pano to provlima sou einai sto LINKED FSB metaksi CPU kai RAM.

stin CPU dose tis eksis times... 9 MULTIPLIER & 350 FSB kai tha petaksis amesos sta 3150MHz

THN TASI AFISETHN STO AUTO

You need to study on OC mr JohnX2.

Το i965P [ chipset της Ιntel που φοράει το P5B Deluxe ] δεν υποστηρίζει FSB:DRAM ratios κάτω του 1:1.

Με άλλα λόγια δεν μπορείς να έχεις τις μνήμες πιο κάτω από το FSB.

Δημοσ.

Λοιπόν έχουμε και λέμε

Link επιλογή δε βρήκα, οπότε απλά δίνω μια ταχύτητα στις μνήμες εγώ. Δοκιμάζοντας να ανεβάσω το CPU clock πάνω από 310 με τις μνήμες στο 667, ούτε στα XP δεν προλάβαινε να μπει. Τώρα τις έριξα στα 533, και είμαι στο 325 και με πολ/στή 9 και ακόμα φαίνεται σταθερό... Όλα τα voltage στο auto

Δημοσ.

Προσπαθώντας να εκκινήσεις το σύστημα με FSB@310 ανάγκαζες τις μνήμες να δουλέψουν @754 αντί των 667 που είναι το default τους και προφανώς δεν άντεχαν (λόγω timings, voltage, θερμοκρασίας είτε λόγω του ότι απλά δεν πάνε τόσο γρήγορα). Τώρα λειτουργούν στα 650 και γι' αυτό δεν έχουν πρόβλημα.

Δημοσ.

Μία ερώτηση ακόμα μόνο πριν διαβάσω περαιτέρω: παρατήρησα ότι γυρνώντας τες σε 533 γύρισε και το memory ratio σε 1:1, δηλαδή όσο τρέχει το FSB τρέχουν και οι μνήμες. Γιατί δεν μπορώ να πάω λοιπόν πάνω από 322 FSB ενώ οι μνήμες έχουν default συχνότητα 333; Κάτι άλλο εκτός των μνημών φταίει τώρα; Στόχο έχω περίπου FSB 335... Για την ώρα είμαι στο 322 δηλαδή περίπου 2,9 GHz και έχω χτυπήσει τοίχο... :confused: :cry:

EDIT: Ο αρχικός μου στόχος που ήταν τα 10.000 3d marks στο 2006 μόλις επετεύχθη! Συγκίνηση! Το θέμα είναι τώρα γιατί δεν μπορώ να φτάσω καν τα 3,0 ghz... Θα συνεχίσω να το παλεύω. Νιώθω ότι σήμερα επισήμως κόλλησα το μικρόβιο του overclocking...

EDIT2: Οι πυρήνες από το systool δείχνουν κατά τη διάρκεια του stress τεστ μέγιστες θερμοκρασίες ο ένας 83 και ο άλλος 80... Ίσως αν το αφήσω έτσι τεστάροντας για κανένα μισάωρο ακόμα να ανέβει κι άλλο. Είναι πολύ αυτό για core temp; Το AI Suite της ASUS που προφανώς μετράει απ'έξω από το κέλυφος τη θερμοκρασία που βλέπω και στο BIOS δίνει την ίδια στιγμή 56 βαθμούς...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...