Προς το περιεχόμενο

Το χακί τόπικ - Περί στρατού και άλλων πληγών

sniper_206

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

paredwse λογικά θα παρουσιαστεί εκεί που του ήρθε το χαρτί...

όταν θα μπει δίνει φωτοτυπίες των σπουδών του και εκεί στην συνέχεια μπορεί να έχει μετάταξη...

• Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

@paredwse , αν ο φίλος κάνει ο ίδιος τα χαρτιά για να κόψει την αναβολή του, εκεί μπορεί να δηλώσει τις σπουδές του και πιθανότατα, για να μην πώ σίγουρα, θα μεταταχθεί στο υγειονομικό. Η μετάταξη μετά την κατάταξή του στον ΕΣ είναι δυσκολότερη.

Δημοσ.
Αναρωτιέμαι για το εξής:

Φίλος επιστρέφει εντός του έτους από το εξωτερικό, μετά από μακροχρόνιες σπουδές Ιατρικής. Πριν φύγει για τις σπουδές του, του είχε έρθει το χαρτί (τότε, στα 18) για Τεθωρακισμένα (μπρρρρ!).

1. Με την λήξη των σπουδών του και τη διακοπή της αναβολής του, θα μεταταχθεί αυτόματα στο Υγειονομικό του Στρατού Ξηράς;

2. Ο ίδιος θα προτιμούσε κάτι πιο... χαλαρό :D

Η Αεροπορία ή το Ναυτικό έχουν Υγειονομικό; Προβλέπεται η στελέχωσή του με κληρωτούς;

Για να προλάβω τυχόν ερώτηση, η ύπαρξη βύσματος εξαρτάται φυσικά από την έκβαση των εκλογών αλλά ας υποθέσουμε, για τη συζήτηση, ότι θα υπάρχει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. :)

Αυτά που ξέρω ίσχυαν όταν πήγα εγώ φαντάρος (1998, υγειονομικό), αλλά πιστεύω δεν έχει αλλάξει τίποτα:

1. όταν διακόψει την αναβολή, θα δηλώσει ξανά γνώσεις, πτυχία κλπ. Το νέο χαρτί κατάταξης που θα του έρθει, δεν επιρεάζεται από το παλιό. Είναι σαν να κάνει τα χαρτιά του για πρώτη φορά, αφού ποτέ δεν υπήρξε στρατιώτης. Ακόμα και να μην σπούδαζε ιατρική, το νέο χαρτί θα ήταν κατα πάσα πιθανότητα διαφορετικό από το πρώτο (και άν ήταν και πάλι για τεθωρακισμένα, θα ήταν απλά σύμπτωση). Αν έχει τελείώσει ιατρική, κατα πάσα πιθανότητα θα πάει υγειονομικό. Προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν γιατρό που να μην πήγε υγειονομικό. Για να πάρει όμως ειδικότητα "ιατρός", πρέπει το πτυχίο του να είναι ισότιμο με το ελληνικό, που σημαίνει αναγνώριση δικατσά αν αυτό χρειάζεται. Αν το πτυχίο του είναι ισότιμο (ή αναγνωρισμένο), 100% θα πάρει ειδικότητα γιατρού, που σημαίνει θητεία=δημοσιουπαληλίκι, δηλαδή διακοπούλες.

2. δεν το γνωρίζω στα σίγουρα. Υποθέτω όμως πως ναι, γιατί στην θητεία μου (στρατό ξηράς) ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με ασθενείς ναυτικού ή αεροπορίας, οπότε αυτοί... κάπου αλλού θα πήγαιναν. Πάντως, αν είναι γιατρός, είναι λαλακία για μένα να πάει ναυτικό ή αεροπορία και να κάνει μεγαλύτερη θητεία. Και οι γιατροί στον στρατό ξηράς ζάχαρη περνάνε (εντελώς ατσαλάκωτοι, 2 το μεσημέρι σπιτάκι τους, ασκήσεις-σκηνάκια-βολές-πορείες γιόκ (παρα μόνο σαν θεατές για ιατρική υποστήριξη, και αυτό σπάνια), και 5-6 υπηρεσίες (=σαν εφημερίες) τον μήνα.). Αν και σε όλα αυτά παίζει ρόλο και η σταβομάρα του διοικητή. Είχα έναν φίλο γιατρό, που ο διοικητής του ήταν σταβωμένος με τους γιατρούς, και τον είχε σαν απλό φαντάρο. Εξαίρεση (που επιβεβαιώνει τον κανόνα;;)).

• Super Moderators
Δημοσ.

@ leftermann: Ευχαριστώ πολύ για το κατατοπιστικότατο και αναλυτικότατο post. :)

Αισθάνομαι όμως άσχημα γιατί ίσως να σε κούρασα αδίκως: ο φίλος έχει ήδη συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του (γεν. το 1971). Τώρα διαβάζω στο site του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι βάσει του άρθρου 6 του Ν.3257/04 ρυθμίζεται η εξαγορά της υπολοίπου στρατιωτικής υποχρέωσης των ανυπότακτων καθώς και όσων βρίσκονται νόμιμα εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, που συμπλήρωσαν το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και υπηρετήσουν για 45 ημέρες.

Τέτοια ρύθμιση δεν υπήρχε όταν υπηρετούσα (92 Στ' ΕΣΣΟ) και δεν την είχα υπ'όψιν μου. Τώρα την βλέπω για πρώτη φορά...

Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση και είμαι σίγουρος ότι θα φανεί χρήσιμη και σε άλλα μέλη. :)

Δημοσ.

Διορθώθηκε μια από τις πολλές παράνοιες του στρατού. 35 χρονών ΔΕΝ γίνεται να πάς φαντάρος (και μικρότερος, θα έλεγα εγώ). Ξαδερφάκι μου που έζησε 25 χρόνια στον καναδά και ήθελε να επαναπατριστεί, τον αναγκάσανε 36 χρονών μπάρμπα, με δυο παιδιά σε σχολική ηλικία, να πάει 6 μήνες φαντάρος, από τους τους 4 τον στείλανε... Σουφλί, 900 χλμ μακριά από τα παιδιά του...

Δημοσ.
Αισθάνομαι όμως άσχημα γιατί ίσως να σε κούρασα αδίκως: ο φίλος έχει ήδη συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του (γεν. το 1971). Τώρα διαβάζω στο site του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι βάσει του άρθρου 6 του Ν.3257/04 ρυθμίζεται η εξαγορά της υπολοίπου στρατιωτικής υποχρέωσης των ανυπότακτων καθώς και όσων βρίσκονται νόμιμα εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, που συμπλήρωσαν το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και υπηρετήσουν για 45 ημέρες.

Τέτοια ρύθμιση δεν υπήρχε όταν υπηρετούσα (92 Στ' ΕΣΣΟ) και δεν την είχα υπ'όψιν μου. Τώρα την βλέπω για πρώτη φορά...

Αυτό πρέπει να έγινε πολύ πρόσφατα. Το 2005 που υπηρέτησα, στο κέντρο είχε παρουσιαστεί ένας γύρω στα 45. Παππού τον φωνάζαμε.

Δημοσ.
Διορθώθηκε μια από τις πολλές παράνοιες του στρατού. 35 χρονών ΔΕΝ γίνεται να πάς φαντάρος (και μικρότερος, θα έλεγα εγώ). Ξαδερφάκι μου που έζησε 25 χρόνια στον καναδά και ήθελε να επαναπατριστεί, τον αναγκάσανε 36 χρονών μπάρμπα, με δυο παιδιά σε σχολική ηλικία, να πάει 6 μήνες φαντάρος, από τους τους 4 τον στείλανε... Σουφλί, 900 χλμ μακριά από τα παιδιά του...

Φαντάσου παράδοξο που μου φάνηκε το εξής...φίλος μου με καταγωγή απο το Πακιστάν...κοντά στα 40 σήμερα...απο τα 20 στην Ελλάδα σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα , παντρεμένος με ελληνίδα και επιχειρηματίας στην Ελλάδα για πάνω απο 15 χρόνια...αποφάσισε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα και κλήθικε για κανονικό 12μηνο στον στρατό....έκανε 2 μήνες βέβαια πήρε αναβολή και μετά εξαγόρασε την θητεία του . Προσθέτω πως έκανε κανονικά την θητεία του στην πατρίδα του όταν ήταν νέος...

άσχετο αλλά υπάρχει λογική (?) ....σε αυτήν την παράμετρο για να γίνει κάποιος έλληνας υπήκοος ????

Δημοσ.
Φαντάσου παράδοξο που μου φάνηκε το εξής...φίλος μου με καταγωγή απο το Πακιστάν...κοντά στα 40 σήμερα...απο τα 20 στην Ελλάδα σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα , παντρεμένος με ελληνίδα και επιχειρηματίας στην Ελλάδα για πάνω απο 15 χρόνια...αποφάσισε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα και κλήθικε για κανονικό 12μηνο στον στρατό....έκανε 2 μήνες βέβαια πήρε αναβολή και μετά εξαγόρασε την θητεία του . Προσθέτω πως έκανε κανονικά την θητεία του στην πατρίδα του όταν ήταν νέος...

άσχετο αλλά υπάρχει λογική (?) ....σε αυτήν την παράμετρο για να γίνει κάποιος έλληνας υπήκοος ????

Και εμένα γνωστός μου από τον στρατό, 36 χρονών περίπου με καταγωγή από Ρωσία είχε πάρει την ελληνική υπηκοότητα (είναι παντρεμένος με ελληνίδα) και έκανε τελικά 6μηνη θητεία (λόγω 2 τέκνων!).

Την στιγμή μάλιστα που είχε υπηρετήσει και 2 χρόνια στον Ρωσικό στρατό στην Σιβηρία!

Δημοσ.

έτσι είχα αρκετούς και εγώ στο κέντρο όταν ήμουν θαλαμάρχης στους εξ'αναβολής. 43 χρονών άνθρωπος με 2 χρόνια στρατό στην Σιβηρία και έκανε και στην Ελλάδα...

μαλακία...

Δημοσ.

αλλαγή θέματος

ξέρει κανείς τι παίζει με πλατυποδία; μπορώ να αγοράσω άρβυλα απ'έξω ή τίποτα τέτοιο;

Δημοσ.

αν έχεις πραγματικό πρόβλημα πλατυποδίας, με κατάληλη διάγνωση από γιατρό, μπορεί ακόμα και να μην φορέσεις ποτέ αρβύλες... Πάντως αν χρειαστεί μπορείς να αγοράσεις και από έξω, αν δεν είναι καμιά εξτρημιά...

Δημοσ.
αλλαγή θέματος

ξέρει κανείς τι παίζει με πλατυποδία; μπορώ να αγοράσω άρβυλα απ'έξω ή τίποτα τέτοιο;

99.9% με μια επίσκεψη στο 401 θα βγείς ελεύθερος αρβυλών...αλλά και Ι2 ή Ι3...

Δημοσ.

πω ρε ,ο μ@λ@κς του στρατοπέδου θα είμαι

ευχαριστώ παιδιά

το πρόβλημα υφίσταται. όπως με φέρανε σε αυτό τον κόσμο, δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί μου για να διορθωθεί, οπότε τα πόδια μου είναι "τούβλα"

αθλητικό παπούτσι αμα βάλω ανοίγει στην μέση κ απο μέσα πάνω στο μήνα, κ για να αντέξει πρέπει να το πάρω 2 νούμερα μεγαλύτερο

"οι φίλοι με φωνάζουν hobbit"

Δημοσ.
πω ρε ,ο μ@λ@κς του στρατοπέδου θα είμαι

ευχαριστώ παιδιά

το πρόβλημα υφίσταται. όπως με φέρανε σε αυτό τον κόσμο, δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί μου για να διορθωθεί, οπότε τα πόδια μου είναι "τούβλα"

αθλητικό παπούτσι αμα βάλω ανοίγει στην μέση κ απο μέσα πάνω στο μήνα, κ για να αντέξει πρέπει να το πάρω 2 νούμερα μεγαλύτερο

"οι φίλοι με φωνάζουν hobbit"

Δεν θα είσαι ο μ@λ@κς όπως λες καθώς πολλοί άλλοι θα είναι γιωτάδες με την κακή έννοια της λέξης και χωρίς να έχουν ουσιαστικό πρόβλημα θα φοράνε αθλητικά. Νομίζω ότι θα βγεις Ι3 άοπλο αρκεί να δεχτεί ο γιατρός το πρόβλημα. Υπάρχει οδηγός σωματικής ικανότητας για αυτό το λόγο.

http://www.omhroi.gr/images/sections/SI.pdf

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...