Προς το περιεχόμενο

Το constant ή variable bitrate είναι καλύτερο;

ninjuice

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδια εχω μια απορια οταν κανω ripping ενα cd σε mp3 ειναι καλυτερη η ποιοτητα σε σταθερο bit ή σε variable bit rate ειναι πιο καθαρος τοτε ο ηχος?Ευχαριστω εκ των προτερων!:-D

Δημοσ.

Σχετικά είναι όλα:

Αν ο encoder που χρησιμοποιείς είναι ο LAME, τότε θα σου συνιστούσα να στραφείς στο VBR χωρίς πολύ πολύ σκέψη και δει στα switches -Vx. Με εξαίρεση τα 320Kbps CBR (που τα θεωρώ υπερβολή προσωπικά για lossy), τα συγκεκριμένα switches θα σου παρέχουν ό,τι καλύτερο από άποψη ποιότητας στο χώρο του mp3.

Αν πάλι δε χρησιμοποιείς LAME, αλλά κάποιον άλλο encoder, τότε δεν αποκλείεται το CBR να είναι προτιμότερο σε κάθε περίπτωση, μια και το VBR του ενδέχεται να μην έχει τελειοποιηθεί.

Όλα λοιπόν έχουν να κάνουν με το πόσο το ψυχοακουστικό μοντέλο έχει προσεχθεί. Στη θεωρητική βάση του, το VBR υπερέχει του CBR, αλλά όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, η θεωρία μπορεί να απέχει από την πραγματικότητα. Χρησιμοποίησε LAME πάντως και δε θα χάσεις.

Δημοσ.

Στο CBR (Constant Bitrate) o κωδικοποιητής χωρίζει το αρχείο σε κομματάκια και τα κωδικοποιεί το καθένα με το bitrate που του είπαμε, π.χ., 192kbps.

Στο VBR δεν λέμε τί bitrate Θέλουμε. Λέμε τί ποιότητα θέλουμε και κάθε ποιότητα αντιστοιχεί χοντρικά σε ένα εύρος bitrate, δηλ. το κομμάτι θα βγει κατά πάσα πιθανότητα από τόσο μέχρι τόσο bitrate.

Ο κωδικοποιητής υπολογίζει πόσο σύνθετο είναι το κάθε κομματάκι [frames λέγονται στην περίπτωση του MP3] και χρησιμοποιεί το bitrate που χρειάζεται. Αν είναι σιωπή, θα το κάνει στα 32kbps (το MP3 δεν κατεβαίνει πιο κάτω, σε αντίθεση με άλλα πιο οικονομικά φορμάτ, που όμως δεν μας πολυενδιαφέρουν διότι έχουν την καθολική συμβατότητα του MP3). Αν είναι κάτι σύνθετο και δύσκολο να αποδοθεί, θα ανέβει ψηλά, π.χ., 224kbps, 256 kbps ή ακόμα και 320kbps (πάλι το MP3 δεν πάει παραπάνω). Έτσι στο τέλος έχουμε ένα αρχείο ίδιου όγκου με το CBR αλλά πολύ καλύτερης ποιότητας, αφού το bitrate έχει κατανεμηθεί έξυπνα.

Δύο θέματα με το VBR:

1. Κάποιες όχι πολύ σύγχρονες συσκευές μπορεί να τσινάνε. Σε συσκευές που φτιάχνονται σήμερα είναι απίθανο να έχεις θέμα.

2. Η κωδικοποίηση παίρνει περισσότερη ώρα, αφού η έξυπνη κατανομή του bitrate απαιτεί χρονοβόρους υπολογισμούς από τον κωδικοποιητή.

Πέρα απ' αυτά, το VBR είναι ΠΟΛΥ καλύτερο και συνήθως ο μόνος λόγος που χρησιμοποιείται ακόμα πια το CBR είναι η άγνοια.

Μια πολύ αγαπητή ποιότητα VBR είναι η V2 (παλιότερα γνωστή ως alt-preset-standard ή APS) του LAME (μάλλον ο καλύτερος κωδικοποιητής MP3 σήμερα) που σου δίνει ένα bitrate γύρω στο 190 και είναι για πολλά χρόνια στάνταρ στα σοβαρά δίκτυα ανταλλαγής αρχείων. Αν θες προσωρινά MP3 για καμιά φορητή συσκευή, μπορείς να κατεβείς άφοβα σε χαμηλότερες ποιότητες VBR, γύρω στα 110-130kbps.

Για περισσότερα:

http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php?title=LAME

ΥΓ. Τώρα είδα του blueviper. Είχα αφήσει ώρες ανοιχτό το καρτελάκι. :-)

Ο blueviper λέει κάτι πολύ σωστό: εξαρτάται από τον κωδικοποιητή, δηλ. δεν είναι το VBR εξίσου καλό σε όλους τους κωδικοποιητές. Αλλά εν έτει 2007 και εφόσον χρησιμποιείς LAME, VBR με κλειστά μάτια.

Δημοσ.

Για χάρη σου κατέβασα το Winamp. Ήμουν και λίγο περίεργος γιατί είχα χρόνια να το δω. :-P

Λοιπόν...

Είδα ότι χρησιμοποιεί την τελευταία σταθερή έκδοση LAME (3.97) για κωδικοποίηση, όπως λέει κι εδώ:

http://forums.winamp.com/showthread.php?threadid=253239

Άρα, αν έχεις Pro, κωδικοποιείς ήδη με LAME. Το free που κατέβασα δεν με αφήνει να ριπάρω/κωδικοποιήσω. Έτσι πρόχειρα που κοίταξα, δεν βρήκα κανένα κόλπο...

Για δωρεάν, αν δεν γίνεται με το Winamp, κοίτα κανένα CDex ή το foobar. Ή περίμενε να έρθει ο punky να σου πει ότι το καλύτερο απʼ όλα είναι το Media Monkey. :-P To foobar είναι πολύ καλό ως converter (μπορείς να το χρησιμοποιείς μόνο γιʼ αυτό) και επίσης διαβάζει χωρίς πολλά-πολλά τον γνωστό συνδυασμό CUE + CDImage.

http://insomnia.gr/vb3/showthread.php?p=1398049

btw, ο εγκαταστάτης του Winamp είναι πολύ καλοφτιαγμένος! Δεν αποτελεί πελώρια έκπληξη, αφού είναι η ίδια εταιρεία που φτιάχνει το σούπερ NSIS, αλλά μου έκανε εντύπωση.

Δημοσ.

Τι ηλίθιος που είμαι. Χίλια συγγνώμη που έκατσες και το κατέβασες άδικα ρε c. Να 'σαι καλά πάντως, έχω αγοράγκαχμγκουχσει το προ, οπότε μια χαρά.

Δημοσ.

Ωραία ανάλυση guys.

Quick tip: Εδώ και ένα διάστημα προτείνεται το --alt preset fast standard από hydrogenaudio καθώς μετά από χρόνια δοκιμών έφτασαν στο συμπέρασμα πως ο νέος vbr αλγόριθμος αντικαθιστά επάξια τον παλιό με μια μικρή επιφύλαξη για artefacts και είναι γρηγορότερος φυσικά.

edit: +1 για Winamp Pro for ripping

Δημοσ.

Σωστά! Με LAME V2 fast είσαι βασιλιάς.

Τι ηλίθιος που είμαι. Χίλια συγγνώμη που έκατσες και το κατέβασες άδικα ρε c. Να 'σαι καλά πάντως, έχω αγοράγκαχμγκουχσει το προ, οπότε μια χαρά.

:-P

Δημοσ.

Θελω να εχω παντα την καλυτερη ποιοτητα στα mp3 μου! Δειτε λιγο τις ρυθμισεις που χρησιμοποιω στο cdex! Ειναι οι σωστες?

image.jpg

Δημοσ.

Πολύ μπερδεμένα τα έχει αυτός ο άνθρωπος. Πρέπει να πετάξει όλες αυτές τις επιλογές και να τα απλοποιήσει, γιατί μπερδεύεται ο κόσμος.

Λοιπόν, εκεί που έχεις:

Quality > High (q=2)

Θα έβαζα:

Quality > preset fast standard

Και δεν θα πείραζα τίποτα άλλο. Έτσι είναι και όταν το πρωτοξεκινάς.

Δημοσ.

Παιδια οι προτασεις ηταν σαφεις και κατατοπιστικες,ευχαριστω και παλι!!!Καλα πως ζουσα τοσο καιρο το ατομο χωρις να ξερω το απολυτο site insomnia.gr????????You guys rule...

Δημοσ.

Κάνε μέρος της ζωής σου το hydrogenaudio.org, και θα καλύψεις όλες τις σχετικές απορίες σου.

@rista

Όταν θέτεις min/max bitrate τα 320Kbps, είναι σα να ακυρώνεις το VBR. Το δε "stereo" mode που χρησιμοποιείς, έρχεται σε σύγκρουση με τα προτεινόμενα settings του LAME. Τα συγκεκριμένα presets (που πλέον έχουν αντικατασταθεί από τα -Vx switches) χρησιμοποιούν Joint Stereo...διόλου τυχαία. Μην έχεις την παραμικρή αμφιβολία πως θα απολαμβάνεις stereo ούτως ή άλλως.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...