Προς το περιεχόμενο

SATA! vs SATAII?

DIAS72

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

θα αγοράσω δίσκο SATA1 γιατι το motherboard δεν υποστηρίζει. Σε μαγαζί μου είπαν σε SATAII αν αλλάξω το jumperaki το βλέπει σαν SATA!. Ισχύει ή μου λένε βλακείες?

Δημοσ.

Ναι ισχύει! Αυτο να κάνεις γιατι καποα στιημη που θα κάνεις αναβαθμιση θα εισαι οκ.... Μην νομιζεις οτι θα δεις τρομερη διαφορα αλλα λεμε

Δημοσ.

Ένας Seagate που πήρα πρόσφατα ήρθε από τη μαμά του jumper-ομένος σε SATA1 compatibility mode. Οι υπόλοιποι κατασκευαστές δεν ακολουθούν την ίδια τακτική?

Όσο για τη διαφορά ταχύτητας, έχει να κάνει με τα μηχανικά χαρακτηριστικά του δίσκου περισσότερο απ'ότι το interface. Αυτήν τη στιγμή κανένας SATA δίσκος δε μπορεί να κορέσει το δίαυλο SATA1 (1.5Gbps = 192 MB/sec), πόσο μάλλον το SATA2 που είναι επί δύο. Κόλπο μάρκετινγκ περισσότερο, αντίστοιχο του AGP8X vs 4X. Εκτός ίσως από το NCQ, το οποίο φαντάζομαι ότι θα είχε περισσότερη αξία σε servers που δέχονται πολλαπλές αιτήσεις για αποστολή δεδομένων. Εκεί όμως προτιμώνται σοβαρές SCSI λύσεις...

Δημοσ.

Αν και βγαίνουμε offtopic, έχω την εντύπωση πως ελάχιστες κάρτες είχαν ανάγκη για διακίνηση δεδομένων πάνω από 1066MB/sec από/προς το υπόλοιπο σύστημα. Δεν αναφέρομαι στην τοπική επικοινωνία μεταξύ GPU-Video RAM, εκεί είναι άλλος δίαυλος πολύ πιο αποδοτικός. Ο Ailuros σίγουρα θα μπορούσε να διαφωτίσει περισσότερο πάνω στο θέμα, αλλά καλύτερα στο περισσότερο αρμόδιο section του forum...

Δημοσ.

μου είπαν ότι κάποιοι δίσκοι όπως SEAGATE αναγνωρίζουν από μόνοι τους και μετατρέπονται αε SATA1, II αντίστοιχα. εγώ έχω επιλέξει τον¨SEAGATE BARRACUDA 7200.10 ST3320620AS 320GB 16MB SATA2 NCQ. καμιά ιδέα ή πρόταση. τι να κάνω?

Δημοσ.

kai egw me WD disko sata2 se mobo me ypostiriksi sata1 den allaksa jumperaki.

sinithos ginete automata h allagi.

pantos oti einai pliros simbata einai dedomeno.

Δημοσ.

Τον ίδιο ακριβώς δίσκο έχω. Δεν έχω ακούσει για τέτοια δυνατότητα, αλλά άφησε και τον βραχυκυκλωτή επάνω για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Άσε που σε σχέση με τα κλασικά jumpers για Master/Slave/Cable Select των ATA, αυτό το jumper-άκι είναι τοσοδούλικο και θα δυσκολευτείς να το αφαιρέσεις...

Δημοσ.

Εν συντομία:

Μεταφορά δεδομένων

ATAPI: Τα δεδομένα μεταφέρονται σε παραλληλία μέσω 40 αγωγών

SATA: Σειριακά μέσω ενός αγωγού

Ταχύτητα μεταφοράς

ATAPI: Μέγιστη θεωρητική στα 133 MB/sec

SATA1/2: 192 / 384 MB/sec

Διαφορετικοί ελεγκτές (controllers)

Συνδεσμολογία

ATAPI: Μέχρι 2 συσκευές σε κάθε κανάλι, μοιράζονται το bandwidth

SATA: 1 συσκευή σε κάθε κανάλι

Ενεργειακές απαιτήσεις

Θεωρητικά, στις SATA συσκευές έχει γίνει πρόβλεψη ώστε να είναι μειωμένες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...