Προς το περιεχόμενο

Διαγωνισμοί πληροφορικής

rabencor

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ποιούς φοιτητικούς διαγωνισμούς πληροφορικής (εκτός από το γνωστό Imagine Cup) γνωρίζετε, σε Ελλάδα ή εξωτερικό (προφανώς μέσω internet στη δεύτερη περίπτωση)?

Ευχαριστώ...και καλώς σας βρήκα στο forum...

Δημοσ.

Καλό μήνα,

Η λέξη "φοιτητικούς" αποκλείει προφανώς τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.

Πράγματι...

Δεν θα απαντήσω ΑΚΡΙΒΩΣ στο ερώτημα. Απλώς θα διατυπώσω κάποιες σκέψεις:

Πιστεύω ότι ο ΜΟΝΟΣ διαγωνισμός στον οποίον οφείλει (πρώτα στον εαυτό του μετά στην οικογένειά του και τέλος σε όλους) να συμμετέχει ένας φοιτητής είναι αυτός της ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ των σπουδών του. Φυσικά δεν εννοώ το γνωστό "πάρε το πτυχίο σου".

Θα προσπαθήσω να περιγράψω τι εννοώ: Ένας πτυχιούχος αρχιτέκτονας δεν έμαθε μέσα σε πέντε χρόνια να χτίζει σπίτια. Στα χρόνια αυτά έμαθε να ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ - ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ - ΜΕΛΕΤΑΕΙ - ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ... και να φτιάχνει σπίτια. Και κάθε ένα από αυτά τώρα ως επαγγελματία, του δίνει επίσης "μαθήματα" για τα επόμενα. Άλλωστε από φοιτητής ακόμη το έκανε -και όχι μόνο για να περάσει ένα μάθημα-...

Ένας φοιτητής πληροφορικής; Μα καλά υπάρχει καλύτερος διαγωνισμός πληροφορικής απ' το να δεις το όνομα σου σε μια ομάδα εργασίας ενός ελεύθερου λογισμικού; Μήπως άραγε οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι σύγχρονοι "μεγάλοι" της πληροφορικής -είτε προγραμματιστές είτε μεγαλομέτοχοι τώρα πια- έτσι δεν ξεκίνησαν. Μια ιδέα, ένα λογισμικό, ένα project και φυσικά πολλή δουλειά.

Ένας διαγωνισμός-πρόκληση που έβαλα με τον εαυτό μου πριν 20 χρόνια, χωρίς υποχρέωση, ήταν να λύσω όλες -ΟΛΕΣ ΝΑΙ ΟΛΕΣ- τις ασκήσεις ενός βιβλίου. Κατέληξα δάσκαλος... Ίσως αν έμπαινα σε ένα ελεύθερο project (ελάχιστα τοτε και που δίκτυο για να βρεις) τώρα να ήμουν ο τάδε... όχι κατ' ανάγκη γνωστός αλλά σίγουρα πιο έμπειρος.

Σήμερα, ένας μαθητής μου με έχει ξεπεράσει. Τι κατάφερε: Χωρίς να φύγει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ακαδημαϊκά από την Ελλάδα ξεπέρασε με λογισμικό που έγραψε ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ και σε απόλυτα ελεύθερο περιβάλλον ένα από τα πιο καινοτομικά τεχνικά λογισμικά της τελευταίας πενταετίας. Ξεκίνησε ως διαγωνισμός-πρόκληση, "μπορώ να το κάνω;" ολοκληρώθηκε ως διπλωματική και τώρα εξελίσσεται ως έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο με διεθνείς δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις (όχι παρουσίες) σε συνέδρια.

Βάζε στόχους ψηλά και μακρυά. Μην περιμένεις να "κάτσουν" για να τους χτυπήσεις...

( Έλπίζω να κατάφερα να βγω εκτός θέματος. Όσο για τον τίτλο του "γραφικού" -και ονορθόγραφου- τον είχα και πριν γράψω αυτό. Ομολογώ ότι είδα το 1 και παρασύρθηκα...Έχω και ένα μήνα να μπώ στην τάξη... Α, και κάτι άλλο:

Διαγωνισμοί υπάρχουν.

Να ένας: http://www1.us.ioccc.org/main.html υπάρχει και ελληνικό mirror αλλά δεν μου δούλεψε,

να και ένας άλλος: http://www.brainhz.com/underhanded

Καλή επιτυχία.)

Δημοσ.

Μπορείς πάντα να μπεις και σε κάποιο πρόγραμμα όπως το Google Summer of Code. Δεν είναι διαγωνισμός, αλλά πιστεύω είναι το ίδιο εποικοδομητικός.

Η μόνη μου ένσταση με το Imagine Cup είναι πως φαίνεται ότι προτιμούνται οι MS-based λύσεις και με απέτρεψε αρχικά από το να συμμετάσχω.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Δεν διαφωνώ με τα παραπάνω. Θαυμάζω μάλιστα όσους έχουν τις γνώσεις, τη θέληση και το κουράγιο να ασχοληθούν με ένα project ανοιχτού λογισμικού, ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι σε ακαδημαϊκά πλαίσια ή όχι.

Σε ότι αφορά στους διαγωνισμούς...απλά έψαχνα λίγο το θέμα. Έχω κι εγώ ένα μήνα να μπώ στην τάξη, ως μαθητής βέβαια, και είπα να ασχοληθώ λίγο μόνος μου. Να δω τι ζητούν, πόσα από αυτά γνωρίζω και τι ακόμα να κοιτάξω.

Δημοσ.

chiossif & dop

"Βάζε στόχους ψηλά και μακρυά. Μην περιμένεις να "κάτσουν" για να τους χτυπήσεις..."

"..προτιμούνται οι MS-based λύσεις και με απέτρεψε αρχικά από το να συμμετάσχω."

συμφωνώ και επαυξάνω !

καλό μήνα !

Δημοσ.

Υπάρχει και η προσωπική "τρέλλα" με κάτι.

Από φοιτητής το έψαχνα με μολύβι και χαρτί (δεν υπήρχαν υπολογιστές τότε) μέχρι που βγήκαν οι υπολογιστές και το έκανα πρόγραμμα και στο τέλος το πούλαγα. Το πούλαγα για αρκετά αρκετά χρόνια και αν μπεις στο χορό χορεύεις δηλ. στην πορεία βρέθηκαν και άλλα θέματα όπου έγιναν προγράμματα προς πώληση κλπ.

Σκεφτείτε δε ότι δεν έχω παρακολουθήσει ούτε μια ώρα μάθημα για προγραμματισμό αλλά από την προσωπική "τρέλλα" με το κάτι μέχρι έμαθα να φτιάχνω προγράμματα και μάλιστα σε επαγγελματικό επίπεδο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...