Προς το περιεχόμενο

Homemade NAS Server

nevang

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με αφορμή το post του kobi από το θέμα NAS or ext.HDD και τις αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης που υπάρχουν πια

Φίλε, εγώ πήρα ένα παλιό PC που είχα, του έβαλα δίσκους κ εγκατέστησα το FreeNAS. Είναι ένα πολύ μικρό προγραμματάκι που μετατρέπει το PC σε NAS. Το έχω 6 μήνες χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι τέλειο κ FREEEEEEEEEEEE.

Πάρε κ την σελίδα:

http://www.freenas.org/

σκέφτομαι να αγοράσω ένα PC που θα χρησιμοποιείτε αποκλειστικά ως NAS Server και θα τρέχει FreeNAS. Το configuration (από e-shop) είναι το παρακάτω (προσπαθώντας να κρατήσω χαμηλά την τιμή):

Κουτί: INNOVATOR MIDI TOWER 704I 300W BLACK

Motherboard: ASUS M2N-MX

CPU: AMD SEMPRON 3200+ 1.80GHZ AM2 BOX

Μνήμη: TWINMOS 256-533-MTE DIMM DDR2 256MB PC2-400 (533MHZ) CL4

Το κόστος βγαίνει 199,70 euro, σχετικά χαμηλό αν σκεφτείς κανείς ότι ένας Entry Level NAS Server ξεκινάει από $500.

Αυτά που με απασχολούν είναι τα εξής:

1. Είναι αρκετή η τροφοδοσία των 300W για να αντέξει μέχρι 4 σκληρούς SATA 2; Σύμφωνα με το http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine είναι αρκετά.
  2. Μήπως θα είναι αργό;
  3. To FreeNAS να το εγκαταστήσω σε παλίο IDE δίσκο ή σε ένα καινούριο USB FLASH
  4. Τι θα γίνει αν σε ένα χρόνο κλατάρει το hardware; Θα μπορώ να δω τα δεδομένα που θα έχουν μαζέψει οι δίσκοι ξαναστήνοντας το FreeNAS;

Πάντως, ο βασικός λόγος που γράφω το post είναι να ακούσω παρατηρήσεις ώστε να προλάβω κάποια λάθος κίνηση.

Δημοσ.

1. ναι

2. οχι.

καινουριο pc για fileserver, αφου μιλαμε για οικιακη χρηση, ειναι πολυ παραπάνω απο τα απαιτούμενα. η cpu δεν παιζει μεγαλο ρολο, και θελει 128 mb ram. Εχει δεκάδες παμφτηνα μεταχειρισμενα στις αγγελιες, υπεραρκετα για τοσο ελαφρύ λειτουργικό.

η ταχυτητα που σ ενδιαφερει ειναι της μεταφορας αρχειων, απο το server στα υπολοιπα pc σου. και αυτο εξαρταται απο τον πιο αδυναμο κρίκο: τις καρτες δικτυου. στα 100mbps που παιζουν, αυτες θα σε καθυστερούν.

Οποιαδηποτε cpu, και HD, ειναι πιο γρήγορες απο τo LAN.

Αν σκεφτεσαι για καρτες 1000άρες, σκεψου οτι πρεπει να υποστηριζει 1000αρες και το router/switch που θα εχεις στη μεση. Εκτος αν πας σε crossover cable.

3. σε ide, θα δημιουργήσει ενα μικρο partition στην αρχη για το os, και τον υπολοιπο χωρο σε 2ο για τα data sou. (εννοειται οτι ο 1ος δισκος θα ειναι αδειος πριν αρχισεις).

το flash πρεπει να υποστηριζει boot from usb to bios sou, και το θεωρω ακριβό (κοστος ενος flash vs. κοστος λιγων Mb ενος σκληρου).

4. apo to faq

FreeNAS support in the current release: Filesystem: UFS, FAT32, EXT2/EXT3, NTFS (limited read-only)

με ntfs read only, kai fat32 απιστευτα σπάταλο, η λογική επιλογή μου θα ηταν ext2/3

αν δεν προειδοποιούσε το manual

UFS is the native FreeNAS filesystem, do not use another filesystem!

αρα αν χαλασει, βαζεις τους δισκους σε ενα λειουργικο που να υποστηρίζει ufs και τους διαβαζεις. that is .... bsd, and linux ???

ή ξαναστήνεις το freenas, επαναφερεις το configuration (τα λεει στο manual), kai κανεις mount, οχι format τους δισκους.

επισης απο το faq:

FreeNAS is Alpha or Beta, its not a production release and it will have bugs in it. It is YOUR risk if you load valuable data onto FreeNAS. Review the FreeNAS licence before working with FreeNAS.

Στησε το σε vmware για να παιξεις, και αν σ αρεσει στηνεις κανονικο κουτι.

Δημοσ.

να ρωτησω κατι και εγω? αν το βαλω σε ενα παλιο pc και προσθεσω (κανω mount) τους γεματους δισκους (ntfs) που εχω θα τους δει (και δεν θα μπορει να τους γραψει μονο να τους διαβαζει)? η καθε δισκο θα πρεπει να τον φτιαξη και μετα να βαλω τα αρχεια?

Δημοσ.

Θα τους κανεις μονο Mount, χωρις φορματ, και θα ειναι readonly. (τα λεει στο manual)

αλλα αν θες να βαλεις και το os στον 1ο δισκο, θα πρεπει να υπαρχει ελευθερος χώρος (εκτος ntfs), για να φτιαξει το δικο του partition. Δε θα το ρίσκαρα.

καλυτερα ο 1ος δισκος να ειναι αδειος, οι υπολοιποι οτι θελεις. ή βαλε το os σε floppy, usb, klp

Δημοσ.

Koita. Exw stin douleia ena NAS enan Core2Duo kai enan 2plo Xeon. Kai otan kanoun access pola pc ston nas fenete i iperoxi tou Xeon. Kala th mou peis siga min dosw gia xeon kai istories, apla thelw na sou pw oti an to thes mono gia tin parti sou eisai ok oti kai na valeis. An to sikoseis se megalitero diktio tha prepei na prosekseis to CPU Usage kathos mporei na sou dimiourgei provlima.

Episeis mia allagi pou kaname kai fanike diafora otan travagan poloi xristes apo tous diskous, itan i allagi twn diskwn se Sata 2 me NCQ. Ektos apo oti emenan poio krioi, edinan kai kalietro transfer rate.Px gia ena file pou ekane 5mins gia na paei apo ton NAS se ena PC, gia na paei se 2 PC ekane 20mins, eno meta to NCQ ekane kanonika 2x5=10mins.

Esi giati ton thes btw?

Δημοσ.
αρα αν χαλασει, βαζεις τους δισκους σε ενα λειουργικο που να υποστηρίζει ufs και τους διαβαζεις. that is .... bsd, and linux ???

http://www.google.com/search?q=read+ufs+windows

Βγάζει πάνω-πάνω:

ufs2tools - UFS for Windows: http://ufs2tools.sourceforge.net/

Δεν ξέρω τίποτε άλλο. Απλά παρακολουθώ τις απαντήσεις επειδή μ' ενδιαφέρει κι εμένα.

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές - εμπειρίες σας.

random, οι λόγοι που σκέφτομαι το καινούριο PC είναι α) δεν έχω παλιό και β) υποστήριξη SATA 2. Πάντως, με λίγο περισσότερο ψάξιμο μπορεί να βρεθεί σημαντικά χαμηλότερη τιμή.

Επίσης, εφόσον μιλάμε για ένα home δίκτυο η ταχύτητα των 100mbit είναι ικανοποιητική για 2-3 χρήστες (θα μπορούσε να κάνει και streaming σε Ultra HD).

Τέλος, η 4η ερώτηση μου ήταν διατυπωμένη λάθος. Αυτό που με απασχολούσε ήταν η περίπτωση που είχα τους δίσκους σε RAID άλλα όσο το σκέφτομαι δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο.

Δημοσ.

nevang: kai egw PC exw sto spiti gia NAS. Eimai tuxeros kai exw Xeon kai lew tuxeros mias kai 8ewritika o Xeon eivai kai me professional motherboard kai 8a avte3ei (8eoritika pavta) perissotero.

Sumfwvw me to Gbit Switch kai malista sou proteivw va pareis eva me <100euro kai 8a deis diabora sta file-copy sou sto NAS.

To RAID eivai pavta mple3imo eav 8es va ala3eis kouti. To RAID1 eivai spatalh xwrtou kai gia ayto dev 8a asxoli8w mazi tou. Gia RAID5 to asximo eivai suvi8os to write-speed... alla to polu asxmo eivai oti metaferete duskola eav kaei to PC sou.

Δημοσ.

To RAID-5 του FreeNAS είναι software RAID, οπότε αν κλατάρει το pc θα μπορείς απλά να στήσεις ένα νέο με FreeNAS και τους ίδιους δίσκους χωρίς πρόβλημα.

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.
To RAID-5 του FreeNAS είναι software RAID, οπότε αν κλατάρει το pc θα μπορείς απλά να στήσεις ένα νέο με FreeNAS και τους ίδιους δίσκους χωρίς πρόβλημα.

Δλδ μπορώ να κάνω αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση του FreeNAS χωρίς να κάνω τις ρυθμίσεις στους δίσκους από την αρχή;

Αυτό που δεν έχω καταφέρει ακόμη είναι να δω το pc με το FreeNAS εκτός τοπικού δικτύου μέσα από dyndns.org

Ένακα forward την 80 και τώρα βλέπω το control panel του FreeNAS... Καμία ιδέα;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...