Προς το περιεχόμενο

Συντήρηση συστήματος Linux.


firewalker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Υπάρχουν κάποια πραγματάκια που πρέπει να κάνουμε περιοδικά ώστε να έχουμε το Linux σύστημα μας ασφαλές, γρήγορο με λίγα λόγια "φρέσκο". Για παράδειγμα σε άλλο δημοφιλές λειτουργικό υπάρχει η ανασυγκρότηση και ο καθορισμός του μητρώου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε αντίθεση με το άλλο δημοφιλές λειτουργικό, τα *NIX λειτουργικά δεν τείνουν να μαζεύουν μόνα τους μπάζα στο root filesystem. Για την ακρίβεια τα μόνα μέρη στα οποία μπορεί να γράφεται κάτι είναι στο /tmp, το /var/run και το /var/tmp. Συνήθως οι σωστές διανομές καθαρίζουν το /tmp upon boot, ενώ το /var/tmp δε μαζεύει πολύ πράγμα (εκεί είναι η cache του kde, που σε εμένα μετά από 1+ χρόνο λειτουργίας είναι 30 MB). Το μόνο που έχει νόημα ίσως, είναι να καθαρίζεις το home σου από άχρηστα configuration files, να κρατάς τη διανομή σου ενήμερη και να καθαρίζεις την cache του package manager (λέγε με pacman -Sc).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

με το fragmentation τι γίνεται όμως?

ξέρω ότι τα *NIX δεν πάσχουν από τέτοια προβλήματα

όμως μου ακούγεται λίγο δύσκολο να έχεις αρχεία τον 700μβ, ή των 4γβ

και να μην έχεις fragmentation

 

ανησυχώ άδικα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μεγάλο πρόβλημα με fragmentation έχεις μόνο όταν τo filesystem είναι σχεδόν γεμάτο, οπότε δεν μπορούν να αποδωθούν blocks ή extents κατά το δοκούν. Γενικά σε οποιοδήποτε λειτουργικό είναι λίγο δύσκολο να έχεις ένα συνεχόμενο αρχείο των 4 GB, αλλά συνήθως δε σε ενδιαφέρει για τέτοιου μεγέθους αρχεία.

 

Γενικά νομίζω ότι το Linux τοποθετεί πολύ σοφά τα διάφορα αρχεία στο δίσκο, πολύ σοφότερα από τα Windows εν γένει, οπότε το fragmentation δεν αποτελεί πρόβλημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...