Προς το περιεχόμενο

τελικα ποια ειναι η καλυτερη διανομη; -σκεψεις


scrolllock

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λοιπον θα πω και γω την (μικρη) μου εμπειρια απο μια ματια που εριξα σε διαφορες διανομες κυριως μεσα απο τα livecd τους. Δεν ειμαι ειδικος στο λινουξ αλλα εμαθα 5 πραγματα κυριως με το ubuntu. Επομενως η δικη μου σκοπια ειναι του χρηστη που ξερει αρκετα καλα τα win (δηλαδη δεν θα αναρωτηθει τι σημαινει ενεργoποιηση dma ή partion κτλ) αλλα ταυτοχρονα μπορω να κρινω κ πως θα εβλεπε ενας ασχετος το περιβαλλον καθε διανομης. Δεν ξερω οι πολυ ειδικοι τι θα ηθελαν γιατι πχ εγω δεν θα επιχειρουσα (τουλαχιστον οχι στα κοντα!) να βαλω πχ gentoo στο παλιο μου μηχανημα και να τα κανω ολα compile για να πηγαινει (οπως ακουω) σφαιρα. Φυσικα μπορει σε μερικα να κανω λαθος οποτε οι πιο εμπειροι δωστε τα φωτα σας.

 

1) Στον παλιο μου υπλογιστη εναν celeron 333A με 128 μβ μνημη. Αν εχετε κατι τετοιο τοτε πραγματι οι λυσεις ειναι 2: puppy k dsl. Απο τα 2 το puppy εχει περισσοτερες επιλογες (για να βαλεις κατευθειαν ελληνικα πχ ή για παρτισιονς ή διαφορους οδηγούς(wizards) σχεδον για τα παντα) και επισης εχει το καλο ότι ο φυλλομετρητης του εχει φλας. Επισης παιζει μπ3 και ντιβ χ. Αρα προτεινετε. Και αυτο και το δσλ εχουν την δυνατοτητα να εγκατασταθουν στο δισκο, να παιξουν λαιβ ή να κανουν τον εαυτο τους image στο σκληρο αφηνοντας το λειτουργικο σας αθικτο - θα χρηαστείτε το cd μονο για το boot. Επισης το puppy μπορει να τρεξει και απο multisession dvd στο οποιο θα γραφετε οτι κατεβαζετε απο το νετ!

Συν κ πλην: Το puppy δεν καταφερα να το εγκαταστησω κανονικα στο σκληρο. Μονο σαν image. Αρα χανω λιγο σε ταχυτητα και χρειαζομαι το cd στην αρχη. Επισης εχει σχετικα περιορισμενο καταλογο με επιπλεον προγραμματα για να κατεβασεις (βεβαια για τον σκοπο του εχει οσα χρειαζεται ο μεσος χρηστης) Το dsl μου εκανε το εξης κουφο: ενω σαν λαιβ εβλεπε μια χαρα την καρτα δικτυου και εμπαινε στο νετ, με το που το εκανα εγκατασταση δεν την εβελεπε πια ουτε με τον wizard. Εχει βεβαια το καλο(δεν το ειδα λογω αδυναμιας να μπω στο ιντερνετ) οτι ειναι debian και απο οτι λεει και στις οδηγιες με μερικες απλες κινησεις μπορεις να βαλεις το synapic k αρα να κατεβασεις πολλα πραγματα.

Βεβαια αν θελει καποιος να μην εχει το απολυτως γρηγορο μηχανημα μπορει να βαλει κατι με xfce πχ xubuntu (το δοκιμασα) και ετσι να εχει ενα πληρες περιβαλλον ελληνικο και με τρελη ποικιλια προγραμματων (οτι εχει και το ubuntu σχεδον). Απλα θα ζοριζεται λιγο παραπανω το μηχανημα. Και να ειστε προετοιμασμενοι για αρκετη ωρα εγκαταστασης (πρωτα σερβερ καλυτερα). Το σχετικα καινουργιο fluxbuntu δεν μπορεσα να το εγκαταστησω. α! το puppy εχει icewm window manager και το dsl fluxbox και icewm. Τι διαλεξα; τωρα σας γραφω απο το puppy ;-)

 

 

2) και παμε τωρα στο κανονικο μου μηχανημα χπ3200, 1 γβ ραμ, 6800 καρτα γραφ.

Εδω στην αρχη εβαλα το ubuntu μαζι φυσικα με τα win. H εγκατασταση ειναι ευκολη. Προσωπικα για να μην μπλεκω με τους παρτισιον μανατζερς για το που θα βαλουν το λινουξ, παντα πριν ξεκινησω ή με το partition magic ή με καποιο livecd (λιγο περισσοτερο ρισκο) και το qtparted δημιουργω ενα partition 10gb και αφηνω μετα τον partition manager του λινουξ να κανει οτι θελει (root, swap) εκει. Αν θελετε μπορειτε να εχετε και ενα partition με fat32 για να μπορειτε απο τα win να βλεπετε πχ οτι κατεβασατε απο το λινουξ. Το αρχικο περιβαλλον (gnome) εχει χαλια χρωματα! Ολα εινα πληρως εξελληνισμενα. Μια μικρη βολτα απο το unofficial ubuntu forum και σε 1 ωρα θα εχετε μεσα απο πολυ αναλυτικες οδηγιες υποστηριξη για την καρτα γραφικων σας, φλας, dvd, divx, mp3 adobe, opera, το καταπληκτικο περιβαλλον εργασιας beryl-emerald και γενικα θα σας λυθουν οι απορειες που ειχατε ή και αυτες που δεν ξερατε οτι ειχατε! Τα καινουργια προγραμματα μπορειτε να τα εγκαταστησετε με ενα κλικ απο μια τεραστια ιντερνετικη βαση.

Με λιγη ρυθμιση το beryl θα σας κανει να παραμιλατε. Το expose ειναι φοβερο κ πληρως λειτουργικο. Ειδα για λιγο μονο τα vista με aero και νομιζω οτι χανουν το παιχνιδι. Ειναι ομως το ubuntu οτι καλυτερο; Μια ματια στο distrowatch.com το δειχνει πρωτο. Τι λενε ομως οι ανταγωνιστες του;

 

3) fedora 6 livecd. Χμ δεν ειδα τιποτα το διαφορετικο απο το ubuntu. Ουτε εναν εξτρα οδηγο μια ευκολια τιποτα. Ομορφα χρωματακια αλλα δεν ασχοληθηκα περισσοτερο αφου δεν ειδα τιποτα περισσοτερο

 

4) simply mepis livecd. Μαλιστα εδω εχουμε κατι το διαφορετικο. το περιβαλλον δεν ειναι και τοσο ομορφο αλλα εχει πολυ καλο control center. Απο οτι θυμαμαι ειχε αρκετες ρυθμισεις και οδηγους πχ για backup ή για την καρτα γραφικων (στο ubuntu πρεπει να εγκαταστησεις εσυ τα σχετικα προγραμματα και να διαβασεις τα how to ). Αρα αν δεν θελεις να παιδευτεις μου φανηκε καλη λυση. Αλλα εχει και καλυτερα..

 

5) freespire. H free εκδοση του linspire. Ομορφο περιβαλλον απο οτι διαβασα ερχεται με εγκατεστημενα ηδη πολλα νον φρεε προγραμματα οπως φλας, μπ3, διβχ κτλ. Απο αποψη ρυθμισεων ομως δεν μου φανηκε να προσφερει και παρα πολλα. Παντως θετει σοβαρη υποψηφιοτητα για τον απλο χρηστη. Στα συν η πολυ γρηγορη εγκατασταση στο δισκο.

 

6) opensuse 10.2 livedvd (φρεσκο φρεσκο!) Δεν προλαβα ακομα να το δω καλα. Ομορφο. Και με τρελες δυνατοτητες για ρυθμισεις. Αυτο ομως δεν ξερω αν μου αρεσε και τοσο. Δηλαδη μερικα πραγματα εψαχνα να δω που θα μπορουσε να ναι και τελικα δεν τα βρισκα ή δεν τα βρισκα οπως ηθελα. Δεν ξερω τι κανει με τα non free προγραμματα (δηλαδη αν τα εχει προεγκατεστημενα). Θα το δω και αλλο. Ημουν βεβαια προκατεηλειμμενος γιατι ειχα ηδη 2 τα δυο παρακατω!

 

7) mandriva live 2007 mettise. Τι ειναι το mettise; Η απαντηση ας πουμε της mandriva στο beryl. Δειτε τα σχετικα βιντεακια στη σελιδα τους για να καταλαβετε πως δουλευει. Ενδιαφερον αλλα χανει απο το beryl κατα κρατος. Παντως αξιζει να το δει κανεις. Κατα τα αλλα: ελληνικο gnome, πολυ πολυ ομορφο και εχει ενα εξαιρετικο control center που μπορεις να κανεις πανευκολα πολλα πραγματα. Θα το προτιμουσα αλλα εχει μερικα αρνητικα: Δεν αναγνωριζει τα ntfs στο live (αν και νομιζω οτι στην κανονικη εγκατασταση θα τα βλεπει) και το κυριοτερο εχει εξαιρετικα ηλιθια ρυθμισμενο τον nautilus (ανοιγει καθε φακελο σε δικο του παραθυρο και δεν εχει λιστα αριστερα κτλ) και δεν ξερω απο που στα κομματια τον ρυθμιζω. Και αφου δεν το βρηκα σε 5 λεπτα εκνευριστικα. Και αφου υπαρχει και η παρακατω διανομη τοτε δεν εχει ελπιδες

 

 

8) PClinuxOS. Παρα πολυ καλο! Ομορφο (κριμα που δεν ειναι gnome!) με υποστηριξη (δεν το δοκιμασα βεβαια) για non free προγραμματα απο την αρχη και με επιλογες για τους drivers της καρτα γραφικων και για to beryl. Επισης εχει το εξαιρετικο control center που εχει και το mandriva. Ειναι σιγουρα η διανομη που θα δοκιμασω αμεσως μετα. Μια απο τις καλυτερες επιλογες για τον αρχαριο. Στα μειον οτι δεν ειναι εξελληνισμενο.

 

 

Να τονισω εδω οτι ενα συν που εχει το freespire ειναι το cnr (clik and run) .Εχουν φτιαξει μια ον-λαιν βαση με πολλα προγραμματα ανα κατηγορια και με ενα κλικ τα κανεις εγκατασταση. Βεβαια εγω ηδη και με το synaptic στο ubuntu και με το klik.com βλεπω οτι αυτο ειναι ηδη εφικτο. Επισης λεν οτι θα το προσφερουν και σε ubuntu , suse ktl

 

Επισης μια και δουλεψα ουσιαστικα μονο με ubuntu δεν ξερω αν τα .deb σαν το ubuntu ειναι καλυτερα απο τα .rpm οποτε και δεν εκφερω γνωμη.

 

Επισης δοκιμασα πολλα αλλα χωρις να βρω κατι εξαιρετικο. Εντυπωση απλως μου εκαναν τα εξης:

 

kateOS: xfce ομορφο τιποτα αλλο

zenwalk: μια απο τα ιδια εχει νομιζω ενα control center ου κατι λεει

dyne:bolic: ομορφο multimedia λινουξ

symphonyOS: ομορφο και εξαιρετικα πρωτοτυπο λινουξ που δεν χρησιμοποιεί κανενα γνωστο window manager αλλα προσπαθει να παρουσιασει ενα πιο φιλικο περιβαλλον. Καλο αλλα νομιζω οτι εχει δρομο ακομα. Υπαρχει και ενα σχετικο project για kde και superkaramba που προσπαθει να το μεταφερει εκει.

 

 

Παντως παρολλα αυτα για livecd για να κανω rescue τα win ή για να εχω αμεσως πληρες desktop τοτε knoppix cd ή dvd και knoppel για ελληνικα. αν το μηχανημα ειναι αργο τοτε trinity rescue.

 

Αυτα! τωρα θα δοκιμασω-παιξω με pclinuxos και suse.

 

και μολις ξαναμερακλωθω θα γραψω και τα προβληματα που εχω με το λινουξ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλα ρε μεγάλε ξεκινάς thread και κάνεις link σε άλλο ελληνικό site τα 2 λόγια που έχεις γράψει?

 

Αυτά είναι! Ποστ σε forum με symbolick links ! :twisted:

 

Ελεος! Τι ακριβώς θέλεις να δείξεις ? Το g@mat0 post σου σε ένα άλλο site?

Toυλάχιστον ήτανε καλό το φακελάκι που σου δώσανε? Ε ρε κάτι παλληκάρια...

 

Δηλαδή αν έκανες copy paste τι θα σου κόστιζε?

Τα 2-3 seconds που θα περνούσανε μέχρι να καταχωρηθούν?

 

Ε ρε τι άλλο θα δούμε...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

οχι δεν μου δωσαν φακελακι και οχι δεν ειπα οτι ειναι γ@ματο το ποστ μου, θα μπορουσα να το ειχα γραψει εδω σε βεβαιωνω και να το εκανα copy εκει. αν σε προσβαλα με την βαρεμαρα μου να κανω copy-paste σου ζητω συγνωμη, αλλα μην με χαρακτηριζεις και πουλημενο ή φαντασμενο - τεμπελη ναι! οκ? και επειδη προσωπικα ελεγχω 3 - 4 forum που και που και απο ολα εχω παρει κατι, ειπα να το ποσταρω και εδω. αν παει κοντρα στους κανονες ας μου το πουν οι admin και στο κατω κατω ας το σβησουν κιολας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συγνώμη κιόλας, αλλά βαρέθηκες να κάνεις copy-paste το κείμενο ενώ δε βαρέθηκες να κάνεις copy-paste το link; Ουδέν σχόλιο.

Τώρα όσον αφορά την ερώτησή σου, δεν υπάρχει καμία καλύτερη διανομή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τεσπα οκ. Αν έχεις πάρει κάτι από οπουδήποτε στον κόσμο..και θέλεις να το μοιραστείς,γράφεις ότι υπάρχει κάπου αλλού και στο τέλος γράφεις και την πηγή μόνο σε περίπτωση που δεν είναι δικό σου. Aλλοιώς θεωρείται η μέγιστη λαμεριά και συν το ενδεχόμενο ότι μπορεί να υποστηρίζεται από κάποια "δικαιώματα".

 

Τhat's how it works

 

 

Ξεκινάω επί τη ευκαιρία να κάνω ποστ ένα tutorial Που είχα γράψει κάπου αλλού και βοήθησε αρκετό κόσμο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπον το δοκιμασα χθες το PclinuxOS. Η εγκατασταση στο σκληρο ευκολη. Το να εγκαταστησεις τους drvivers της καρτας (nvidia) ηταν όντως 2-3 κλικ δουλεια (καμμια σχεση με το να ανοιγεις terminal, να κανεις edit to xorg.conf κτλ) αλλα και παλι το how to το διαβασα για να δω τι επρεπε ακριβως να κανω. Το beryl γινεται ενεργοποιηση με ενα κλικ πανευκολα. Όμως νομίζω οτι έκανε εγκατάσταση την προηγούμενη έκδοση του beryl - στο ubuntu καθε 3 και λιγο εκανε αναβαθμιση, επισης δεν εβαλε τον emerald theme manager. Και δεν υπαρχει και η ευκολη προσθαφαίρεση προγραμματων που υπήρχε στο ubuntu (δεν λεω για το synaptic). Θα δοκιμασω το simplyMepis τωρα να δω αν τα παει καλυτερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δοκίμασα λίγο simplyMepis και freespire. Το πρώτο εγκατέστησε άμεσα την κάρτα γραφικών με ένα κλικ. Το δεύτερο την είχε ήδη απο την εγκατάσταση. Και τα 2 δουλεύουν με deb. Το freespire εχει και το click and run για εγκατάσταση προγραμμάτων μέσω ιντερνετ. Δεν ξέρω τι κάνει στο σύστημα πάντως δουλεύει μια χαρά. Και το καλό είναι ότι σε πολλά προγράμματα έχουν και περιγραφή ,φωτο, κριτικες. Παρόλα αυτά με βλέπω να γυρνάω στο ubuntu πολυ σύντομα. Οι λόγοι: 1ον έχει πολύ δυνατή κοινότητα χρηστών και βρίσκεις λύση για ότι θέλεις. και 2ον βλέπω ότι απροβληματιστα εγκαθιστούσα προγράμματα από μια μεγαλύτερη βάση από ότι τα άλλα 2-3 (βάζω και το πολύ καλο Pclinuxos εδώ) υποψήφια για μενα Linux distros. Πχ σε mepis και freespire μου έβγαλε διάφορα μηνύματα λάθους όταν πήγα να βάλω το kdetv (ναι μoυ αρέσει περισσότερο απο το tvtime! + όταν βάλω beryl δεν παίζει το tvtime). Μάλιστα στο freespire μου έκανε και κατι νερά σε σχέση με μετέπειτα εγκαταστάσεις. Επίσης οι έκδοσεις του beryl που εγκαταστάθηκαν σε pclinuxos k freespire δεν ήταν οι τελευταίες όπως με είχε συνηθίσει το ubuntu. Άρα για τον μέσο χρήστη που θα έχει και λίγο όρεξη να ακολουθήσει μερικές πανεύκολες οδηγίες θα έλεγα ubuntu. Μου μένει βέβαια να δω και το openSuse. Επίσης μάλλον για τον τελείως άσχετο χρήστη να χρειάζεται κάτι σε στυλ knoppel livecd και μετα εγατάσταση στο δίσκο. Απλώς δεν ξέρω από εκεί και πέρα αν μπορείς να "μεγαλώσεις" την διανομή με προγράμματα κτλ και με ποιες εκδόσεις τους. Θα το δοκιμάσω και θα σας πω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Kαλο θα ηταν να εχουμε αποψεις για διανομες που ταιριαζουν για φορητους υπολογιστες να παρουμε μια ιδεα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν θελετε μπορειτε να εχετε και ενα partition με fat32 για να μπορειτε απο τα win να βλεπετε πχ οτι κατεβασατε απο το λινουξ.

 

 

Δεν χρειαζεται πια. Υπαρχει πλεον δυναντοτητα read/write σε ntfs κανονικοτατα.

Τουλαχιστον στο fedora core 6 που χρησιμοποιω εγω γινεται αμα κατεβασεις τα fuse, fuse-lib kai ntfs-3g πακετα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν χρειαζεται πια. Υπαρχει πλεον δυναντοτητα read/write σε ntfs κανονικοτατα.

Τουλαχιστον στο fedora core 6 που χρησιμοποιω εγω γινεται αμα κατεβασεις τα fuse, fuse-lib kai ntfs-3g πακετα

 

yep. fuse και ntfs-3g :) και Captive αλλά ntfs-3g ειναι the way to go.

 

leuko πιστευω δεν ειναι απο τα σκληρα το Debian Unstable. καθε αλλο, ιδικα οταν ερχετε καποιος απο Ubuntu. εχω λαθος; :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν είναι εύκολο να εγκατασταθεί το debian από αρχάριους. αν και νομίζω κυκλοφορεί υπερβολή επί του θέματος. _αφού_ εγκατασταθεί είναι από κει και πέρα σχετικά εύκολη η χρήση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Kαλο θα ηταν να εχουμε αποψεις για διανομες που ταιριαζουν για φορητους υπολογιστες να παρουμε μια ιδεα...

 

δεν υπάρχει διαφορά, τρέχω τη διανομή που έχω (debian) εδώ και χρόνια απο desktop σε desktop και τώρα σε laptop. το linux kernel τρέχουν όλες οι διανομές και η pc πλατφόρμα είναι ίδια.

 

αν θες να σιγουρευτείς, μπορείς να δεις για ενα συγκεκριμένο pc, desktop ή laptop, τί συσκευές έχει και αν υποστηρίζονται από το linux kernel ή εξωτερικές κυκλοφορίες drivers.

 

δηλαδή αν κάποιος αρχάριος πει "το laptop μου έτρεξε καλύτερα linux με την τάδε διανομή" σχεδόν πάντα το θέμα αφορά το συγκεκριμένο laptop σε σχέση με την συγκεκριμένη διανομή και όχι όλους τους συνδυασμούς διανομών/συστημάτων εκτός και αν κάποιες διανομές είναι εντελώς παντόφλες και έχουν σχεδόν πάντα προβλήματα (οι πιο πολλές άγνωστες με 2 χρήστες είναι χάλια).

 

επίσης με μια αξιοπρεπή διανομή, προβλήματα σχεδόν πάντα μπορούν να ξεπεραστούν και η χρήση μια άλλης δεν είναι απαραίτητη. αυτό γιατί το linux kernel τρέχουν όλες και αυτό είναι το κυριότερο (και τα βασικά εργαλεία είναι ίδια).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...