Lemuria Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2007 Εγκατεστησα προσφατα το speed fan (ενα προγραμμα ελεγχου της θερμοκρασιας της cpu και αλλων τμηματων του pc) και σε φαση που ο υπολογιστης δουλευει στα φορτε του εβγαλε τις εξης θερμοκρασιες (οταν λεω forte εννοω σε gaming μονο - μιας και ειναι μονοπυρηνος ή σε 2-3 εφαρμογες παραλληλα οπου τον στρεσσαρω π.χ photoshop και κωδικοποιηση dvd και μια εφαρμογη γραφειου) : cpu 57 core 62 Δεν ειχα ασχοληθει ποτε με το θεμα θερμοκρασιας γιατι δεν μου φαινονταν υψηλη η τιμη αυτη. Θα θελα ομως να μου πειτε αν θεωρειται φυσιολογικη. Ο επεξεργαστης φοραει την default ψυκτρα του και βρισκεται μεσα σε m-atx κουτακι με εναν 12αρη ανεμιστηρα να απαγει προς τα εξω την θερμοτητα πανω απο την cpu. Τι λετε? Χρηζει απαραιτητη η πτωση της temp? Α!!! Το κουλο στην υποθεση ειναι οτι το coretemp προγραμμα δινει θερμοκαρασια core 51. Τι μπορει να φταιει για τις 2 αυτες διαφορετικες τιμες του πυρηνα?
cleeverblade Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 ο κατασκευαστής του mother έχει δικό του πρόγραμμα που να μπορείς να βλέπεις τις θερμοκρασίες? αν ναι, να το βάλεις και με βάση αυτό να κρίνεις ποιο από τα άλλα προγράμματα είναι σωστό. μόνο αν και τότε βλέπεις θερμοκρασίες πάνω από 60 έχει νόημα να αρχίσουμε να συζητάμε για το τι μπορείς να κάνεις γι αυτό.
Lemuria Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 ο κατασκευαστής του mother έχει δικό του πρόγραμμα που να μπορείς να βλέπεις τις θερμοκρασίες? αν ναι, να το βάλεις και με βάση αυτό να κρίνεις ποιο από τα άλλα προγράμματα είναι σωστό. μόνο αν και τότε βλέπεις θερμοκρασίες πάνω από 60 έχει νόημα να αρχίσουμε να συζητάμε για το τι μπορείς να κάνεις γι αυτό. Το ενσωματωμενο προγραμμα της μητρικης συμφωνει με τις τιμες του bios και ειναι το asus pc probe II. Οι τιμες αυτην την στιγμη μου μιλαω οπου δεν κανω σχεδον τπτ πλην των βασικων εφαρμογων που τρεχουνε ειναι cpu 49 και mb 32. Υπαρχει αλλη μια τιμη 41 με συμβολο PWR. Οι στροφες της ψυκτρας της cpu ειναι 2280 RPM. To cool n quiet ειναι ενεργοποιημενο. Δεν εχω γενικα προβλημα σταθεροτητας στο pc ...ολα ειναι αψογα...ουτε κολληματα...απλα αναρωτιεμαι... .....Και επειτα απο παιχνιδι και live μετρηση με το ιδιο προγραμμα την ωρα του παιχνιδιου η θερμοκρασια μου ειναι 54. Δεν ξερω αν το ζοριζα παραπανω και για περισσοτερη ωρα τι θε εδειχνε. Παντως στο Bios ειναι ενεργοποιημενο το alarm για temp>60 και δεν θυμαμαι ν αχτυπησε ποτε τπτ ...τι λετε? Με συγχωρειτε για τις 2 συνεχομενες επεξεργασιες. Συνοψιζω ολα τα συμπερασματα στο εξης. Σε idle mode εχω ιδιες τιμες σε bios, asus probe II και το προγραμμα που αναφερω πιο πανω στο πρωτο post δηλαδη. Μητρικη 32, cpu 49-50 και PWR 42. Τωρα σε game mode η μοναδικη μετρηση που εχω κανει ειναι με το asus probe και ειχα τις εξης ενδειξεις. cpu 54 και mb 38. Αυτο που δεν γνωριζω ειναι τι διαφορα στη σημασια εχει η ταχυτητα του core που ειναι λιγους βαθμους πιο κατω. 3 με 4
cleeverblade Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 δεν μπορώ να πω πως είναι τραγικές οι θερμοκρασίες σου, απλά έχοντας υπόψιν ότι είναι και χειμώνας, θα σου πρότεινα να βελτιώσεις την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο case σου. δεν είναι ακριβό και θα βρεις και πολλά threads μέσα στο forum με αυτό το θέμα. σε γενικές γραμμές ξεκινάς βάζοντας ένα fan να βγάζει αέρα στην θέση που έχει (υποθέτοντας πως έχει) κάτω από το PSU.
Lemuria Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 δεν μπορώ να πω πως είναι τραγικές οι θερμοκρασίες σου, απλά έχοντας υπόψιν ότι είναι και χειμώνας, θα σου πρότεινα να βελτιώσεις την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο case σου. δεν είναι ακριβό και θα βρεις και πολλά threads μέσα στο forum με αυτό το θέμα. σε γενικές γραμμές ξεκινάς βάζοντας ένα fan να βγάζει αέρα στην θέση που έχει (υποθέτοντας πως έχει) κάτω από το PSU. η μητρικη μου ειναι τοποθετημενη στο πατμωα του κουτιου μιας και αυτο ειναι σαν κυβος....ειναι το xqpack της aspire... αν κανεις αναζητηση θα το βρεις. Οποτε η psu δεν σχετιζεται με την cpu σε θεμα χωρου , καθως το τροφοδοτικο ειναι αριστερα πανω μεσα στο κουτι και ο επεξεργαστηςδεξθα κατω ενω σε θεμα οριζοντα δεν καλυπτει το ενα το αλλο....Ισως (δες το σχεημα του κουτιου) να ηταν πρεπον να βαλω εναν ανεμιστηρα στο πανω καλυμμα ακριβως πανω απο την cpu ή στο αριστερο φυλλο λαμαρινας.... http://www.short-media.com/review.php?r=288
cleeverblade Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 στα χαρακτηριστικά από τη σελίδα που έδωσες λέει: "Cooling Fan Space 1 x 120mm - rear (included)" εσένα έχει το fan αυτό κι αν ναι το έχεις σε λειτουργία? βάζει ή βγάζει αέρα από το case?
Lemuria Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Το Εχω ναι αυτο ....βγαζει αερα απο το case το γραφω και στο πρωτο μου post... ο ανεμιστηρας αυτος απαγει τον θερμο αερα!!! Φυσικα και τον εχω σε λειτουργια. Ρωταω μηπως χρειαζεται να βαλω ακομη εναν καπου εκει κοντα....
cleeverblade Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 ναι, sorry δε το πρόσεξα. έτσι όπως το είδα το κουτάκι, είναι κάπως στριμωγμένα τα πράγματα και δεν έχει προοπτικές για να μπει fan που να βοηθάει το ήδη υπάρχον 12άρι, θα μπορούσες όμως να αλλάξεις αυτό που έχει με ένα δυνατότερο
Lemuria Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Eννοεις να αλλαξω τον 12αρη με εναν ισχυροτερο? Θα μπορουσα να τρυπησω το πλεξιγκλας στην πανω επιφανεια ακριβως πανω απο την cpu και να προσθεσω εναν 8αρη δυνατο. Θα καταφερω τπτ τι λες? Ψυκτρα στον επεξεργαστη δεν νομιζω πως μπορω να χωρεσω αλλην
Lemuria Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Επισυναπτω καποιες εικονες του κουτιου μου εσωτερικα... Το καλυμμα που το καλυπτει ειναι σχεδον ολο απο πλεξιγκλας
cleeverblade Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 επειδή είδα τις φώτο από το review που έδωσες (που δείχνουν ακριβώς το ίδιο με τις δικές σου) ο 8άρης που λες θα εξυπηρετεί τον ίδιο χώρο με τον 12άρη οπότε δεν θα κάνει τπτ διαφορετικό από το να βάλεις ένα πιο δυνατό 12άρη και θα γλιτώσεις και τα κοψίματα!!! btw το κουτάκι που το τσίμπησες? από εδώ ellada ή απ' έξω ? αρκετά συμπαθητικό
Lemuria Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 το κουτι το πηρα πριν ενα χρονο απο το e-bay μεσω γερμανιας 120 ευρω. Χωρις τα εξοδα μεταφορας. Το πιο γαματο ειναι οτι περιεχει τροφοδοτικο 420 watt μιας εταιρειας που απο οτι ειδα συνηθιζεται αρκετα να φοριεται και σε αλλες αμερικανικες εταιρειες που φτιαχνουν κουτακια οποτε μου κανει για αξιοπιστη. Το καπακι ειναι βιδωτο με βιδες που ξεβιδωνουν με το χερι χωρις αναγκη κατσαβιδιου...πραγμα αρκετα ευχρηστο... και η μητρικη οπως θα δες μαλλον στο link βγαινει συρταρωτη προς τα πισω...αυτο βεβαια ειναι λιγο προβλημα...καθοτι πρεπει να αποσυνδεσεις πολλα πραγματα προκειμενου να αλλαξεις ασ πουμε vga... Παντως χωρους εχει καλους σε σχεση με το αντιστοιχο aria (antec) και το τροφοδοτικο δεν χειροτερευει πολυ την κατασταση απο θεμα θερμοκρασιας μιας και βρισκεται οπως φαινεται και στις εικονες πανω απο την vga κι οχι πανω απο την cpu οπως στο αλλο αντιστοιχο κουτι που προαναφερω. Επειδη δεν φαινονται ολα για να σε πληροφορησω.. δεχεται 2 σκληρους και 3 μπορεις να βαλεις αλλα θα στερηθεις το χωρο του floppy... καθως και 2 dvd/cd drives. Τωρα μητρικη κλασσικα micro atx και για vga του εχω πανω μια ati 1600pro δεν ξερω πιθανοτατα καποια αλλη πιο ογκωδης στο πλατος να μην χωραει... Προτεινεις καποιον συγκεκριμενο 12αρη? Βγάζει πολυ πραγμα παντως αυτος...
cleeverblade Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2007 Προτεινεις καποιον συγκεκριμενο 12αρη? Βγάζει πολυ πραγμα παντως αυτος... χχχμμμμ....!! το κακό είναι ότι δεν έχουμε τα τεχνικά στοιχεία του 12άρη να τα συγκρίνουμε με άλλους :-/ αν λες όμως ότι βγάζει πολύ αέρα τότε ίσως να έβαζες τον 8άρη που έλεγες στο plexy επάνω. για μέτρα .. κάνα 92άρι 120άρι fan δε χωράει εκεί ?? γιατί 8άρι και να κάνει καλή δουλειά θα θέλει πολλά rpm και θα σου παίρνει τα αυτιά!!
Lemuria Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2007 κοιτα πανω ουτε 8αρης δεν βλεπω να χωραει ομως μπορω να τον βαλω ακριβως δεξια απο την cpu στο πλαινο τοιχωμα χαμηλα σχεδον στο υψος της ψυκτρας και εχει μπορω ανετα να βαλω 12αρη. Μονο που αυτος που ηδη εχω δεν ειναι και τοσο αθορυβος.... 5στα 10 δινουν οι τεχνικοι του site της aspire και εγω μπορω να πω οτι καταλαβαινω αμεσως οταν τον αφηνω ανοιχτο το βραδυ που κοιμαμαι (οταν τον αφηνω) αν εχω ρευμα η οχι στο δωματιο . Ανεμιστηρας που να εισαγει αερα στο κουτι ψυχρο θα ειχε αξια να τοποθετηθει καπου κοντα στη cpu?
cleeverblade Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2007 απλά θα πρέπει μα το δοκιμάσεις, δλδ θα τον βάλεις πρώτα να βάζει αέρα, θα μετρήσεις τις θερμοκρασίες σου και μετά θα τον βιδώσεις ανάποδα και θα συγκρίνεις τα αποτελέσματα. αν πάντως καταφέρεις και τον βάλεις εκεί που λες, θα έχεις αρκετά καλά αποτελέσματα πιστεύω. όταν είπες "πάνω επιφάνεια πλεξιγκλας" κατάλαβα το πάνω plexy, γι αυτό ήμουν κάπως διστακτικός.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.