Προς το περιεχόμενο

Γιατί τα torrents πνίγουν το bandwidth?


g1annis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω παρατηρήσει πως όλοι οι torrent clients πνίγουν το bandwidth.

 

Μάλιστα, ανεξαρτήτως ταχύτητας που κατεβάζουν, ή αριθμού ενεργών torrent.

Προσωπικά, έχω δοκιμάσει Azureus, KTorrent, Transmission, qBittorent, Freeloader, και rBittorent. Έχω μια σύνδεση 1MB και έχω παρατηρήσει, πως ακόμα κι όταν έχω μόνο 1 tor ανοιχτό, ακόμα κι όταν κατεβάζει αυτό το μοναδικό torrent με το 1/20 του διαθέσιμου bandwidth, δε μπορώ να πλοηγηθώ αξιοπρεπώς στο internet.

 

1) Γιατί συμβαίνει αυτό?

2) Οι ρυθμίσεις που έχω βάλει, είναι 50 connections/tor και 90 global. Καλά είναι?

3) Έχω βρει traffic shapers αλλά δεν έχω προς το παρόν γνώσεις για το set-άρισμα τους. Υπάρχει άλλος τρόπος να ρυθμίσω τη διαχείρηση του bandwidth? Έστω και χειροκίνητα, όπως το NetLimiter των win.

4) Έχω σκεφτεί κάτι που μάλλον μόνο προγραμματιστές μπορούν να μου απαντήσουν. Το θεωρώ τόσο απλό, που μάλλον, για να μην υπάρχει ήδη, δε θα είναι πραγματοποιήσιμο. Αν ήμουν προγραμματιστής ωστόσο θα το προσπαθούσα:

 

Είναι ουσιαστικά, ένας άλλος τρόπος traffic shaping που δε βασίζεται στο "τι σύνδεση έχεις", αλλά στο "πόσο χρόνο χρησιμοποιεί το internet κάθε εφαρμογή". Η αρχή λειτουργίας είναι η εξής: ένα πρόγραμμα p2p ας πούμε, είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο, ενώ το firefox, ανοίγει συνολικά 2 ώρες τη μέρα. Αυτό σημαίνει πως αν το p2p καθυστερήσει τη δουλειά του 2 ώρες στο 24ωρο δεν έγινε και τίποτα, αντίθετα το firefox, επειδή μπαινει λίγες ώρες τη μέρα, η δουλειά του πρέπει να γίνει γρήγορα. Έτσι το εν λόγω script, θα διαθέτει τη σύνδεση στις εφαρμογές, με προτεραιότητα αντιστρόφως ανάλογη του χρόνου λειτουργίας της κάθε μιας...

 

Πως σας φαίνεται? Είναι εύκολο να γραφτεί ένα τέτοιο script? Θα λειτουργήσει?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε παιδιά, να μου πείτε το D/L limit που έχω βάλει, ΟΚ, το καταλαβαίνω, αλλά το upload τι σχέση έχει? Δηλαδή έχει, αλλά όχι μεγάλη.

 

Πειραματικά το περιόρισα στο 20kbps (το Upload) και δεν είδα καμια σπουδαία αλλαγή. Θα το περιορίσω ακόμα λίγο και θα σας πω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σίγουρα το up σου δημιουργεί πρόβλημα καθώς όλες οι συνδέσεις εξερχόμενες κ εισερχόμενες κατευθύνονται μέσω κοινού αγωγού.

 

Πρακτικά ρύθμισε το up σου σε 10 κ περιόρισε τους επιτρεπόμενους συνδεδεμένους χρήστες ανά torrent.

 

Σίγουρα είσαι σε πίτα DSLAM οπότε τα παραπάνω είναι ημίμετρα, αλλά οι υπόλοιπες ενέργειες είναι θέμα πΟΤΕ κ εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από τα παραπάνω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

0 δηλαδή απεριόριστο. Παίζει ρόλο?

Τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει το upload. Βασικά αυτό γίνεται λόγω της αναμονής των πακέτων που είναι να σταλούν στο ίντερνετ από τον υπολογιστή σου. Είναι ακριβώς το ανάλογο με την κίνηση των οχημάτων σε ένα δρόμο.

 

Για παράδειγμα ας φανταστούμε την κίνηση σε μια εθνική που έχει διόδια. Όταν υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα λογικό είναι να μη μπορούν να περάσουν όλα κατευθείαν από τα διόδια. Έτσι σχηματίζεται μια ουρά από αυτοκίνητα πριν τα διόδια. Φτάνεις κάποια στιγμή και εσύ και πρέπει να περιμένεις στην ουρά να περάσουν όλα τα αυτοκίνητα που είναι εμπρός σου, για να περάσεις στο τέλος κι εσύ.

Για τον ίδιο λόγο μπλοκάρεται και το browsing. Τα πακέτα (π.χ τα requests που στέλνει ένας browser) περιμένουν στην ουρά (αφού είναι γεμάτη με το upload του torrent) μέχρι να εξυπηρετηθούν και αυτό εκλαμβάνεται ως καθυστέρηση.

 

Αν τώρα είχαμε 2 ταμεία στα διόδια και το ένα το είχαμε εφεδρικό για έκτακτα περιστατικά, προφανώς όταν κάποιος πρέπει να περάσει γρήγορα (π.χ ασθενοφόρο, πυροσβεστική κτλ) θα του λέγαμε να περάσει από εκεί.

Έτσι γίνεται και με το upload. Όταν βάλουμε κάποιο όριο (σε ένα πρόγραμμα - όχι συνολικά), αφήνουμε ελεύθερο άλλο λίγο upload για να χρησιμοποιήσουν άλλα προγράμματα. Έτσι τώρα η ουρά καθυστέρησης (bottleneck) μεταφέρεται από το router ή modem στην μέσα στο πρόγραμμα Ακόμα καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε traffic shapping όπου δημιουργούμε πολλαπλές "λωρίδες κυκλοφορίας"==ουρές, που εξυπηρετούν προγράμματα διαφορετικών απαιτήσεων σε κίνηση πακέτων.

 

Και δεν έχει να κάνει το οτι κάνεις upload torrent. Το ίδιο θα συνέβαινε εάν έκανες upload οτιδήποτε άλλο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λογικό είναι αφού το είχες απεριόριστο. Εγώ το βάζω στο 10 όταν θέλω να σερφάρω και όταν απλά το έχω ανοιχτό και δεν κάνω τίποτα το βάζω στο απεριόριστο.

 

Η γραμμή σου τι είναι? 1024/???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολυ σωστα τα αγραψαν ολοι παραπανω ... να πω κι εγω τις ρυθμισεις που εχω στο ktorrent κ δεν εχει κανενα προβλημα ... download - 86 , upload - 10 εαν κανω browsing , 18 εαν οχι. γραμμη 1024/256. Στα connections/tor κ global εχω 45 και 150 αντιστοιχα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Υ.Γ. Αν μπορούσες να δείς σε γραφικό περιβάλλον τις ips που είναι συνδεδεμένοι σε σένα με τα torrents, τότε θα έβλεπες ένα στεφάνι με νούμερα.

 

Στο λέω γιατι το βλέπω με monitoring tools.

 

Παίζει ρόλο και η απατεωνιά του οτε με τα πακέτα βέβαια,αλλά με τα torrents γίνεται της πόπης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ενα πολύ καλό προγραμματακι που δοκιμάζω τελευταία είναι το cfosspeed.. μεχρι στιγμής είμαι ευχαριστημένος..

 

Φυσικα και ο ρουτερ μπορεί να κανει την ίδια δουλεια αν εχει καλό QoS manager.. ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...