Προς το περιεχόμενο

Κατανάλωση ρεύματος Η/Υ 24 ώρες το 24ωρο

agoraki_23

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Παιδιά μια ερώτηση:αν έχεις τροφοδοτικό 300W και αφήνεις το pc όλη μέρα ανοιχτό,αλλά τις περισσότερες ώρες μόνο για folding@home ρυθμισμένο να κάνει 100% χρήση CPU,πόσο ρεύμα καίει;Δεν πρέπει να είναι πολύ,αλλά μπορώ να το υπολογίσω;;;Thanks. :)

ΥΣ:έχω έναν Celeron 2GHz,με 512ΜΒ RAM,κάρτα γραφικών GeForce FX5500 128MB,2 σκληρούς δίσκους WD 7200RPM των 80 και 200GB αντίστοιχα,DVD Player και DVD Recorder.Τροφοδοτικό 300W.Επίσης οθόνη CRT Philips 107E4 17''.

Ο ποιο σίγουρος τρόπος εχει ως εξής:

Μετράς με ένα ψηφιακό αμπερόμετρο το ρευμα που καταναλώνει ο υπολογιστής και την τάση στην πρίζα (~220V)

Απο το τύπο P=V*I ,όπου Ι το ρευμα και V η τάση, υπολογίζεις την ισχύ (P) σε watt.

Από εκει χρησιμοποιείς την μέθοδο που είπα παραπάνω (με τις κιλοβατώρες κτλ...)

Το μονιτορ στο πίσω μέρος εκεί που έχουν ανάγληφα γράμματα, κάπου θα αναφέρει τα watt που καταναλώνει ή και στο manual.

Συνήθως γραφουν: ~230V, 55W.

• Απαντ. 100
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

επειδής με ενδιαφέρει το θέμα, σε ποιό σημεία θα μπεί το πολύμετρο και με ποιό τρόπο (σε σειρά?)? Πές κ σε εμάς τους άσχετους, μη πάθουμε τίποτα. :-)

Δημοσ.

fwtonio πως είσαι σίγουρος ότι το τροφοδοτικό του υπολογιστή συμπεριφέρεται σαν καθαρά ωμικό φορτίο ώστε να χρησιμοποιείς αυτόν τον τύπο?

Δημοσ.
επειδής με ενδιαφέρει το θέμα, σε ποιό σημεία θα μπεί το πολύμετρο και με ποιό τρόπο (σε σειρά?)? Πές κ σε εμάς τους άσχετους, μη πάθουμε τίποτα. :-)

όπως το είπες σε σειρά αλλα αν φοβάσαι πάρε μια amperoτσιμπίδα που δεν χρειάζεται να κόψεις τίποτα από καλώδια

αλλα και η απορία του Κχ5 δεν είναι άστοχη όντως πως το υπολογίζεις σαν ωμικό φορτίο fwtonio ?

Δημοσ.

eleos re paidia ... to kanate rocket science ...

gia ypologisti katevastiri ypologiste 100-150w (xoris o9oni) kai kante toys ypologismoys sas ...

9a kapsete kanan an9ropo ...

Δημοσ.
Αν έχεις σύγχονο υπολογιστή υπολόγισε γύρω στα 250 Watts χωρίς την οθόνη και ΟΧΙ 100watts όπως είπε ο φίλος παραπάνω.Τώρα αν έχεις Pentium 1 στα 133 Mhz υπάρχει περίπτωση να καταναλώνεις λιγότερα.

auti tin stigmi douleuoyn 2 ypologistes kai synolika

1 19" tft

2 skliroi 7200 rpm idle

2 cpu 2.4 ghz idle

karta grafikon sto katevastiri exo mia palia pci :-) (afou den exo syndedemeni o9oni) kai ston allo mia ati 9250

kai kati alla psila kai katanalono 200W - 240VA

Δημοσ.

Θυμάμαι ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση που έλεγε πόσο ρεύμα εξοικονομείς αν κλείνεις την TV αντί να την έχεις σε stand by!

Aν άκουγαν οι οικολόγοι ότι έχουμε 24ωρες το 24ωρο τα PC θα μας κρεμούσαν!

Anyway δε νομίζω ότι χρειάζεται να είμαστε τόσο καρμίρηδες... Ας κάψει και κάτι παραπάνω ρε αδερφε!

Δηλαδή άμα έκαιγε όντως πολύ εσείς θα το κλείνατε? Δε νομίζω!

Αν σε εξυπηρετεί για να κάνει κάποια δουλειά καλά κανει και καίει.

Αν το αφήνεις κάτι χωρίς λόγο ανοιχτό ναι είναι σπατάλη.

Διαφορετικά για μένα δεν είναι.

Δημοσ.

Aν άκουγαν οι οικολόγοι ότι έχουμε 24ωρες το 24ωρο τα PC θα μας κρεμούσαν!

Anyway δε νομίζω ότι χρειάζεται να είμαστε τόσο καρμίρηδες... Ας κάψει και κάτι παραπάνω ρε αδερφε!

Δηλαδή άμα έκαιγε όντως πολύ εσείς θα το κλείνατε? Δε νομίζω!

ας κρατησουμε τα προσχηματα!

Δημοσ.

Λοιπόν σας έχω μια ψιλο-παλαβή λύση χωρίς αμπερόμετρα ,βολτόμετρα αμπεροτσιμπίδες και τα σχετικά . Είναι πολύ απλό :

Βάζεις τον υπολογιστή σου να κάνει ότι κάνει συνήθως τις περισσότερες ώρες της ημέρας : να κατεβάζει !!! (ή τέλος πάντων ότι είναι αυτό ). Ανοιχτή - κλειστή οθόνη εσείς επιλέγετε.

Μετά κλείνετε κάθε άλλη κατανάλωση στο σπίτι . ΟΛΑ ,ακόμα και το ψυγείο εκτός πρίζας . Και μετά πηγαίνετε στο ρολόι της ΔΕΗ.

Μέσα έχει ένα δισκάκι που γυρίζει όταν υπάρχει κατανάλωση.

Κάπου από κάτω γράφει : " μια στροφή = XXX kWh "

Μετράτε της στροφές για κάποιο χρονικό διάστημα (είναι εύκολο γιατί ο δίσκος έχει ένα μαύρο σημαδάκι στην περιφέρεια του).

Και μετά με απλή μέθοο των τριών βρίσκεται την κατανάλωση στην μια ώρα στην μια μέρα ή στον μήνα κλπ.

Στον λογαριασμό της ΔΕΗ λέει την τιμή της μιας κιλοβατώρας . Πολλαπλασιασμός ,+ 19% ΦΠΑ και έχετε το κόστος !!!!

Βέβαια δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί το PC δεν καταναλώνει πάντα το ίδιο και γιατί η ΔΕΗ έχει κλιμακωτή χρεώση, αλλά έχεις μια καλή εκτίμηση .

Δημοσ.
fwtonio πως είσαι σίγουρος ότι το τροφοδοτικό του υπολογιστή συμπεριφέρεται σαν καθαρά ωμικό φορτίο ώστε να χρησιμοποιείς αυτόν τον τύπο?

Μα αυτός ο τύπος είναι για οποιαδήποτε συσκευή.

Προκύπτει από τον ορισμό της ηλεκτρικής ενέργειας: W=V*I*t και της ισχύς P=W/t. Με αντικατάσταση απλοποιούνται τα t και προκύπτει ο τύπος.

Πουθενά δεν επιβάλλεται η συσκευή να είναι ωμικό φορτίο.

Για αντιστάσεις ισχύουν οι τύποι: P=V^2/R , P=I^2*R

Δημοσ.
Μα αυτός ο τύπος είναι για οποιαδήποτε συσκευή.

Προκύπτει από τον ορισμό της ηλεκτρικής ενέργειας: W=V*I*t και της ισχύς P=W/t. Με αντικατάσταση απλοποιούνται τα t και προκύπτει ο τύπος.

Πουθενά δεν επιβάλλεται η συσκευή να είναι ωμικό φορτίο.

Για αντιστάσεις ισχύουν οι τύποι: P=V^2/R , P=I^2*R

Όχι φίλε μου. Ο τύπος δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.

Ο τύπος αλλάζει και η μορφή του εξαρτάται από τι τάση τροφοδοτείται η συσκευή και τι είδους φορτίο έχεις.

Δημοσ.

Άσχετη ερώτηση:Όταν βάζω το pc σε standby κλείνουν οι δίσκοι?Επειδή το κάνω αρκετές φορές και κάποιος είπε ότι μειώνεται ο χρόνος ζωής των δίσκων...

Δημοσ.

Λοιπόν έχω κι εγώ μια λύση. Αφήνετε το pc ανοιχτό και για το διάστημα της δοκιμής σας φιλοξενεί ένας φίλος σας. Δεν αφήνεται καμία άλλη συσκευή αναμένη (μην ξεχάσουμε να αδειάσουμε το ψυγείο μη μυρίσει). Όταν με το καλό έρθει ο λογαριασμός διαιρούμε με τον αριθμό των ημερών που απουσιάσαμε και βρίσκουμε το ζητούμενο. Τα λεφτά που γλυτώσαμε από το αμπερόμετρο και τα σχετικά, τα δίνουμε στο φίλο μας για την ψυχική οδύνη και τον ευχαριστούμε πολύ.

Δημοσ.
Όχι φίλε μου. Ο τύπος δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.

Ο τύπος αλλάζει και η μορφή του εξαρτάται από τι τάση τροφοδοτείται η συσκευή και τι είδους φορτίο έχεις.

O τύπος ισχύει μόνο για τα ωμικά φορτία. Στην περίπτωση που έχουμε και επαγωγικά το συνημίτονο είναι διαφορετικό της μονάδας και έχουμε κατανάλωση για άεργο ισχύ. Tότε στον υπολογισμό πρέπει να μπει και το συνημίτονο.

Δείτε και εδώ και εδώ

Παρεπιπτώντως ο μεγάλος φυσικός Joule που ασχολήθηκε με θέματα θερμότητας είχε middle name Prescott....το πιάσατε το υποννοούμενο :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...