Προς το περιεχόμενο

Ghost or Fixmbr

smilefreeware

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ghost ή Acronis για μεταφορά από ένα δίσκο σε άλλο.

Αντι γι αυτά μπορούμε να κάνουμε το εξής ?

1. Format τον νεο δίσκο.

2. Copy όλα τα βασικά αρχεία και φακέλλους των WIN από τον παλαιό.

3. Fixmbr για να φτιάξουμε το mbr ή (fdisk /mbr).

Εχει δοκιμάσει κανεις κάτι τέτοιο μήπως και γλυτώσουμε τα αυτόματα που δεν μου αρέσουν και τόσο.

Δημοσ.

Γειά σου φίλε. Η ερώτησή σου ενδεχομένως να έβρισκε γρήγορότερη και πληρέστερη απάντηση αν την έθετες στο section 'Αποθηκευτικά μέσα' του forum, αλλά anyway... κάτι τέτοιο που θες να κάνεις μάλλον (δυστυχώς) ΔΕΝ είναι αρκετό. Οπότε πας σε cloning tools.

Ένας λόγος που δε θα πιάσει (μπορώ να σκεφτώ αρκετούς) είναι ότι με τον τρόπο που σκέφτεσαι να το κάνεις δεν αντιγράφεται το swap file.

Δημοσ.

Δεν καταλαβαίνω για swap file.

Αφού μπορώ να κάνω copy ότι θέλω από το δίσκο.

Νομίζω ότι το μόνο που μένει είναι να κάνει boot ο δίσκος.

(Με κάθε επιφύλαξη αυτά που γράφω γιατί δεν γνωρίζω ακριβώς, υποθέτω).

Δημοσ.

Το swap file είναι ένα από τα πολλά αρχεία που αναλαμβάνουν να κρατήσουν κάποιες πληροφορίες για τις πιο πρόσφατες κινήσεις του χρήστη έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα ξεκινήσει το λειτουργικό να είναι ενήμερο και να ξέρει τι 'συμπεριφορά' να περιμένει. Σκοπός του είναι η διασφάλιση σταθερότητας και επιδόσεων του συστήματος.

Ανάλογα με το που έχεις δηλώσει ότι θες να τοποθετείται (πχ. σε άλλο partition), ενδέχεται, αν κάνεις τις μετακινήσεις που λες, να το χάσεις. Στα Windows 9X ήταν το αρχείο WIN386.SWP. Πλέον στα XP το ονομάζουμε paging file και είναι το αρχείο PAGEFILE.SYS. Oυσιαστικά πρόκειται για ένα κομμάτι της virtual memory του λειτουργικού με τις πληροφορίες και ρυθμίσεις του πιο πρόσφατου session του χρήστη.

Αν χάσεις το swap τα windows ίσως να το ξαναδημιουργήσουν αλλά (αναλόγως το partitioning των σκληρών σου και τις δηλώσεις του MBR) να χάσεις κάποιες πληροφορίες. (άλλες φορές χρήσιμες, και άλλες φορές άχρηστες - συνήθως πάντως άχρηστες)

Αν δε θες να έχεις πρόβλημα με το swap file και το delete του μέσω user privileges υπάρχει ένα registry tweak ώστε την τελευταία φορά που θα σβήσεις τα windows να αδειάσουν και το swap file, με τον ενδεδειγμένο όμως τρόπο. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς κίνδυνο γιατί όπως προείπαμε οι πληροφορίες που περιέχει έχουν μεν να κάνουν με κάποιες ρυθμίσεις αλλά όχι με τις τόσο σημαντικές όσο αυτές που σώζονται στα profiles των χρηστών.

Δεν μπορώ πάντως να καταλάβω πως θα καταφέρεις να μεταφέρεις τα αρχεία που θες από ένα λειτουργικό σε ένα άλλο χωρίς να βγεις από το ίδιο το λειτουργικό που θα μεταφέρεις... Μου θυμίζει το κλασικό πρόβλημα του ανεμιστήρα που τοποθετημένος πάνω στο ιστιοφόρο προσπαθεί να κινήσει το ίδιο το ιστιοφόρο (κλειστό σύστημα). Εκτός και αν έχεις πχ. σκοπό να το κάνεις με κάποιο δεύτερο λειτουργικό, ή κάποιο live cd. Ακόμα κι έτσι όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρεις να μεταφέρεις όλα τα αρχεία ακόμα και αν του έχεις πει να σου εμφανίζει τόσο τα κρυφά όσο και αυτά του συστήματος.

Ακόμα όμως και αν ξεπεράσεις αυτόν τον σκόπελο μετά θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι θα αλλάξεις σωστά τα flags 'bootable' και 'active' των partitions που σε ενδιαφέρουν. Επίσης θα πρέπει κατά τη διαδικασία του fixmbr να κρατήσεις κάποια partitions για λίγο hidden (πχ αν έχεις και άλλα λειτουργικά επάνω). Ενδεχομένως βέβαια το hidden να χρειάζεται μόνο κατά την εγκατάσταση νέου λειτουργικού, δεν είμαι σίγουρος.

Anyway, ενδεχομένως αν έχεις μόνο ένα λειτουργικό και μόνο δύο primary partitions σε δύο διαφορετικούς μάλιστα σκληρούς το καθένα, και ΑΝ μεταφέρεις όλα τα αρχεία σωστά (εννοείται με κάποιο λειτουργικό από LIVE CD για να μην επηρρεαστούν flags) ίσως κάτι να πετύχεις. Πολύ αμφιβάλλω όμως για το αν θα καταφέρεις να μεταφέρεις όλα τα αρχεία (και ειδικά του συστήματος) αυτούσια. Σχετικά με αυτή την αμφιβολία μου εξηγούμαι παρακάτω...

Εννοείται επίσης ότι το fixmbr θα το εφαρμόσεις μόνο εφόσων έχεις αφαιρέσει ή έστω κάνει hidden τον 'source' σκληρό και έχεις κρατήσει active τον 'destination'.

:arrow: Το μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα (και εδώ τελειώνω) είναι ότι μερικά αρχεία πρέπει να μεταφερθούν bit προς bit με παρόμοιο τρόπο δομημένα όπως και στον σκληρό που λειτουργούσαν. Με το κλασικό copy αυτό δε συμβαίνει. Έτσι ακόμα και αν είναι πανομοιότυπο το clustering και το LBA των δύο σκληρών τα αρχεία πιθανότατα να μεταφέρθούν κατά το copy με διαφορετικό addressing. Όταν το λειτουργικό θελήσει να ξεκινήσει, θα ψάξει να βρει τα δεδομένα αρχεία για τα οποία μιλάμε στις συγκεκριμένες αρχικές τους θέσεις και φυσικά δε θα τα βρει. Κάποιος θα έπρεπε να τα ενημερώσει για τις νέες τους θέσεις κατά τη διαδικασία του copy, αλλά αυτό δε γίνεται γιατί το λειτουργικό που είναι υπεύθυνο για να κάνει αυτή τη δουλειά εκείνη τη στιγμή είναι εκτός λειτουργίας (ακριβώς επειδή θέλουμε να μας αφήσει να το αντιγράψουμε). Αυτό πάλι θυμίζει το πρόβλημα του 'κλειστού συστήματος'.Συνεπώς, κατά τη γνώμη μου, αν δεν κάνεις μια bit προς bit αντιγραφή του δεδομένου partition που φιλοξενεί το λειτουργικό σου (τουλάχιστον) δεν έχεις και πολλές ελπίδες για ένα σωστό boot sequence.

Όλα αυτά φυσικά σε θεωρητικό επίπεδο. Αν παρόλ' αυτά θες να δοκιμάσεις, κάνε το, να μας πεις και τις εντυπώσεις σου ή τα ενδεχόμενα κολλήματα που θα προκύψουν, να έχουμε και κάτι πιο πρακτικό να συζητήσουμε. :)

Δημοσ.

Παίζει και αντιγραφή ολόκληρης κατάτμησης με Partition Magic μέσα από Windows και μετά Fixmbr από Recovery Console. Αλλά θέλει να αλλάξεις τα Master-Slave των σκληρών μετά την αντιγραφή... (για IDE πάντα μιλάω).

Δημοσ.

Σε Windows 98 το έχω κάνει πολλές φορές χωρίς προβλήματα. Αν τα 98 τρέχουν (και δεν κάνεις το copy από άλλο λειτουργικό) τότε δεν αντιγράφεται το win386.swp, αλλά τα Windows το δημιουργούν στην επόμενη επανεκκίνηση. Αρκεί λοιπόν ένα sys C: και είσαι έτοιμος.

Σε 2000/XP δεν το έχω δοκιμάσει επίτηδες, επειδή χρησιμοποιώ NTFS οπότε χρειάζεται να δωθούν και τα σχετικά δικαιώματα σε κάθε φάκελο. Άλλα δικαιώματα έχει το Program files, άλλα οι λογαριασμοί των χρηστών κτλ.

Αν ο δίσκος είναι φορμαρισμένος σε FAT32 δοκίμασέ το, αλλιώς δεν αξίζει τον κόπο.

Δημοσ.

Thanks για το ενδιαφέρον.

Εχω 2 σκληρούς boot χωρίς πολλά partitions και αλλάζω από το Bios.

Οπότε το pagefile.sys και όποιο αρχείο θέλω το κάνω άνετα copy από τον

δίσκο που δεν είναι boot. Επίσης όποτε εγκαθιστώ WIN σε δίσκο αφήνω μόνο αυτόν το δίσκο, στους υπόλοιπους βγάζω τα καλώδια. Οπότε δεν έχω προβλήματα μπλεξίματος μεταξύ των δίσκων.

Τα παραπάνω τα γράφω για απορίες που γράψατε σχετικά με το copy αρχείων.

Τελικά με τον τρόπο αυτό έχω φτιάξει ένα δίσκο ίδιο με αυτόν που έκανα copy. (Ετσι τουλάχιστον νομίζω).

Αυτά που με προβληματίζουν είναι :

1. Το boot.

2. Μήπως κάποια αρχεία συστήματος πρέπει να μπουν σε συγκεκριμμένες θέσεις στο δίσκο.

3. Αυτό για διαφορές μεταξύ FAT32 και NTFS δεν γνωρίζω τι θα προκύψει.

Πάντως σε επόμενη αγορά δίσκου για WIN θα δοκιμάσω διάφορα και ότι προκύψει θα τα γράψω.

Δημοσ.

> 1. Το boot.

Αν δεν το φτιάξει το fixboot, υπάρχουν utilities που το φτιάχνουν

> 2. Μήπως κάποια αρχεία συστήματος πρέπει να μπουν σε συγκεκριμμένες θέσεις στο δίσκο.

Μόνο τα αρχεία εκκίνησης (ntldr κτλ) μπαίνουν σε συγκεκριμένες θέσεις. Θα φτιαχνούν από το utility.

> 3. Αυτό για διαφορές μεταξύ FAT32 και NTFS δεν γνωρίζω τι θα προκύψει.

Βάζοντας το σκληρό σε σύστημα που δουλεύει, σύγκρινε τα δικαιώματα του C:\Program Files\Windows NT (για παράδειγμα) με τον αρχικό δίσκο. Νομίζω ότι θα είναι διαφορετικά. Το αποτέλεσμα (νομίζω και πάλι ότι) θα είναι να τρέχουν τα Windows από administrator account, αλλά να μην μπορούν να τρέξουν από user account.

Το pagefile δεν είναι πρόβλημα, έχω δοκιμάσει να το σβήσω πριν από ghost και σε κάθε επανεκκίνηση ξαναδημιουργείται.

Δημοσ.

φιλε γίνετε κανονικότατα με το acronis

η διαδικασία απλή βάζεις και τους 2 δίσκους στο pc σου κανεις copy hard drive από το acronis διαλέγεις από ποιον δίσκο και σε ποιον δίσκο θα κανεις backup αντιγραφή και ξεκινάς την διαδικασία όλα αυτά με την προϋπόθεση οι 2 δίσκοι να είναι στο ίδιο interface η Ide η sata με διαφορετικούς δίσκους δεν το έχω δοκιμάσει και δεν μπορώ να σου πω ότι δουλεύει

Edit : δεν έχω διαβάσει όλο το topic σύννομη και δεν ξέρω αν έχεις βρει απάντηση

φιλικά

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...