Προς το περιεχόμενο

Καρατε ή Tae kwo do

Γιάννης Platano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ας μιλήσει και κάποιος για Shotokan Karate....!

Λοιπόν, εξασκούμαι από το 1990 σε διάφορες σχολές. Αυτό που πήρα από το Καράτε είναι ότι έμαθα από μικρός να ελέγχω τα νεύρα μου και τις εκρήξεις μου. Έστρωσα χαρακτήρα, που λέει η κουβέντα, όπως αναφέρει και ο {TDi}Dj2k..infc απέκτησα σεβασμό για τον εαυτό μου για τους άλλους, ήθος, αυτοπεποίθηση και αυτοσυγκράτηση, έφτιαξα μια καλή φυσική κατάσταση, βελτίωσα τα αντανακλαστικά μου. Αποφεύγω τους καυγάδες, αποφεύγω να προκαλώ και απομακρύνομαι όταν με προκαλούν, εκτός κι αν δεν έχω διάδρομο διαφυγής ή άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσω την πρόκληση. Και πάλι, θα προτιμήσω να τον ακινητοποιήσω παρά να του σπάσω τα γόνατα, για παράδειγμα. Και το ένα μπορώ να το κάνω και το άλλο. Αλλά έμαθα να εκτιμάω καταστάσεις και προτιμώ να λήξει η ιστορία χωρίς πολλά πολλά.

Βλέπω με πιο χαλαρό ύφος τα πράγματα και γενικά αποφεύγω να τσαντίζομαι και να αντιδρώ απότομα, κυρίως για δύο λόγους:

1) Δεν ξέρω τι ξέρει ο άλλος ή - το κυριότερο - τι κουβαλάει πάνω του. Μπορεί εγώ να ξέρω Καράτε, αλλά απέναντι στο πιστόλι του άλλου, θέλω αλεξίσφαιρο όχι Καράτε.

2) Μπορεί να κάνω ζημιά στον άλλον και δεν το θέλω. Όπως έγραψα και πιο πάνω, έχω την ευχέρεια να προξενήσω ζημιά στον άλλον αν και μόνο αν τεθεί ζήτημα ζωής θανάτου. Οπότε, την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια και άστον να κοπανιέται μόνος του.

Όσον αφορά στην πολεμική τέχνη αυτή καθεαυτή με όποιον δάσκαλο καθίσεις, αυτά θα μάθεις. Έχω περάσει και από δασκάλους που έδιναν σημασία στο Kumite ή sparring στα αγγλικά - κοινώς η μονομαχία υπό κανονισμούς μεταξύ δύο αθλητών, άλλοι έδιναν σημασία στη φυσική κατάσταση και στα Kata - τα σύνολα κινήσεων που αντιπροσωπεύουν το επίπεδο γνώσης αυτού που τα εκτελεί. Τώρα είμαι σε μια σχολή που μίλησα με τον sensei, του εξήγησα ότι δεν ενδιαφέρομαι για να ανέβω στις ζώνες, αλλά να βελτιώσω την τεχνική μου στα βασικά και στις τεχνικές αυτοάμυνας. Διότι, όπως διάβασα, πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι το Καράτε είναι μόνο κλωτσιές και μπουνιές. Και όμως, έχουμε λαβές, ρίψεις και κλειδώματα. Σίγουρα, δεν έχουμε την εξειδίκευση στα κλειδώματα και τις λαβές του Ju Jitsu ή του Παγκράτιου - respect - ούτε στις ρίψεις του Judo, αλλά με αυτά που μαθαίνουμε είναι δυνατός ο αφοπλισμός ή/και η ακινητοποίηση του αντιπάλου.

Και φυσικά, το πρώτο και τελευταίο πράγμα που μαθαίνουμε στους νεαρούς και θερμόαιμους συναθλητές μας είναι το "όπου βρεις φαΐ, φάε, όπου βρεις ξύλο, φύγε"

Γιάννη, συμβουλή μου είναι να μιλήσεις προσωπικά με τον εκάστοτε δάσκαλο πριν εγγράψεις το παιδί σου κάπου. Εσύ έχεις καλύτερα κριτήρια για να αποφασίσεις αν ο άνθρωπος που έχεις μπροστά σου είναι σοβαρός και έχει στόχους στην σχολή του, ή όχι.

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...