Προς το περιεχόμενο

Καρατε ή Tae kwo do

Γιάννης Platano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Όμως όταν αντιμετωπίζεις κάποιον στο δρόμο δεν κάθεσαι να σκεφτείς τι θα του κάνεις, ενεργεί το σώμα σου αυθόρμητα(με την εξάσκηση το σώμα αποκτάει "μνήμη"). Όσον αφορά αυτό που ανέφερες για το πως αντιμετωπίζει ένας μικρόσωμος και λιγότερο γυμνασμένος ένα "θηρίο", ας πούμε, το wing tsun[/b'] πιστεύω οτι είναι η καταλληλότερη πολεμική τέχνη.

Λίγα έχει να σου προσφέρει μία πολεμική τέχνη όταν αντιμετωπίζεις κάποιον στον δρόμο.

Με δεδομένο ότι δεν θα το προκαλέσεις εσύ, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για απειλή που θα συνδέεται με κάποιου είδους όπλο (λέγε με μαχαίρι, κατσαβίδι, καδρόνι). Αυτές είναι περιπτώσεις που δεν ξέρεις αν μπορείς να τις αποφύγεις.

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις , όταν μιλάω για μυαλό και αντίληψη, αναφέρομαι κυρίως στην ικανότητα να αποφύγεις μία πρόκληση παρά να την ακολουθήσεις και να χάσεις λιγότερα από τον άλλο (άλλους).

Από ότι καταλαβαίνω από τον τρόπο που γράφεις (μπορεί να κάνω και λάθος) σκέφτεσαι το καθαρά πρακτικό μέρος (την ανταλλαγή χτυπημάτων και εφαρμογή τεχνικών) και καθόλου το τι οδηγεί σε αυτό. Η αυτοπροστασία έχει να κάνει πολύ περισσότερο με το πως θα φτάσεις εκεί (στο πρακτικό μέρος) πάρα με την ίδια την πράξη.

Δεν ζούμε σε σπηλίες. Και όταν είπα για τον μεγαλόσωμο και τον μικροκαμωμένο σκεφτόμουν μία πιο κωμική σκηνή (ο fireflies έπιασε ωραία την εικόνα :Ρ) όπου ο μεγαλόσωμος ακολουθεί οδηγίες του μικροκαμωμένου. Ένα απλό παράδειγμα στο οποίο ο μεγαλόσωμος εχεί συνείδηση της κατωτερότητας του (πλαστή) απέναντι στον μικροκαμωμένο και δεν τον προκαλεί σωματικά. Παράδειγμα στο οποίο ο μικροκαμωμένος υπερισχύει λόγω μυαλού. Οι συσχετισμοί δυνάμεων στις κοινωνίες μας δεν γίνονται μετρώντας αλτηκότητα, δικέφαλους και τα σχετικά. Γίνονται με άλλους τρόπους (=αντίληψη).

Στην τελική, δύσκολα χρησιμεύει δύναμη αν δεν μπορείς να εκτιμήσεις (=αυτό που κάνουν τα άλλα ζώα μεταξύ τους όταν παλεύουν, να "ζυγίσεις") σωστά τον αντίπαλό σου. Πάντα, ο καθένας θα έχει αδυναμίες και δυνατά σημεία και πάντα θα κερδίζει τη μάχη αυτός που θα τα εντοπίζει καλύτερα από τους μαχόμενους.

Ο καθένας λέει κάποια πολεμική τέχνη, ή τελος πάντων κάποιο "άθλημα" (κάπως πρέπει να χαρακτηρίσω τα υπόλοιπα), η οποία έχει δυνατά και μή σημεία. Το θέμα είναι η γνώση του καθενός πάνω σε αυτά. Με το να γνωρίζεις τις αδυναμίες σου μπορείς να τις εκμεταλλευτείς υπέρ σου. Αυτό είναι (για άλλη μία φορά) μυαλό.

Κλείνω γιατί βαρέθηκα, χαρακτήρα μπορεί να διαμορφώσει κανείς μέσα από μία πολεμική τέχνη, αλλά το πιο όμορφο από όλα όσα έχει να προσφέρει είναι η αντίληψη που δινεί για τη θέση της σωματικής βίας και δύναμης σε μία πολιτισμένη κοινωνία.

Δημοσ.

(ο fireflies έπιασε ωραία την εικόνα

Cloud,

H Fireflies σε ευχαριστεί για τα ευγενικά σου λόγια.

(Διάβολε σόρρυ για το οφφ-τόπικ, but that I had to do)

Δημοσ.

Φυσικά και το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αποφύγεις την εμπλοκή σε τέτοια περίσταση, και αν μπορείς τρέχοντας, όσα νταν κι αν έχεις. Αναφερόμουν στην περίπτωση κατά την οποία δεν μπορείς να το αποφύγεις. Κατά τα άλλα, κάποιος μπορεί να ασχοληθεί με μια πολεμική τέχνη είτε καθαρά για το πρακτικό της μέρος είτε για να αθληθεί ή ακόμα και για να περνάει τις ελεύθερες ώρες του:grin: .

Δημοσ.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σχολές που να σου μαθαίνουν kendo ή katana?

Μου έχει μείνει απωθημένο από τα anime με ninja και τα σχετικά beat-em ups :P

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Εγω θα ελεγα ninjutsu,Aikido η wing chun.Προτιμισε πολεμικες τεχνες παρα

μαχητικα αθληματα αν θες αυτοαμυνα.εχτος αν εισαι σωματικα δυνατος.

Τα μαχητικα αθληματα ειναι πολυ καλα,(το καρατε θεωρειται πολεμικη τεχνη οπως και το ταε κον ντο)αλλα δεν βοηθουν στην αυτοαμυνα αν δεν εισαι σωματικα δυνατος.Ενα παραδειγμα ειναι οτι στους αγωνες kick boxing και taekwndo εχει κατηγοριες με το βαρος.Γιατι?Ενας παγκοσμιος πρωταθλητης 70κιλων ενος μαχητικου αθληματος, δεν μπορει να νικησει εναν παγκοσμιο πρωταθλητη 100κιλων του ιδιου αθληματος.Ενο στην πολεμικη τεχνη(οταν ξερεις πραγματικα)μπορεις να νικησεις καποιον οσο βαρετος η δυνατος κι αν ειναι.

Πετρος

Δημοσ.

εγώ προσωπικά έκανα απο μικρή σχετικά ηλικία tae kwon do σε επίπεδο αγωνιστικό, και κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερο απο το καράτε που πλεόν τείνει να γίνει "χορευτικό" αν μου επιτρέπεται η έκφραση.για αυτοάμυνα με κλειστά μάτια tae kwon do

Δημοσ.
Στην Ελλάδα υπάρχουν σχολές που να σου μαθαίνουν kendo ή katana?

Μου έχει μείνει απωθημένο από τα anime με ninja και τα σχετικά beat-em ups :P

Υπαρχουν.ειναι το 1Kendo και 2Iaido.Το Kendo ειναι αθλημα.το Iaido ειναι η

πολεμικη με σπαθι τεχνη των σαμουραι.Εχει στην Αθηνα απ'οτι ξερω.

Πετρος

Δημοσ.

Εγώ έκανα αρκετα χρόνια Okinawa karate και το συστήνω ανεπιφύλακτα. Βέβαια όλα είναι θέμα δασκάλου και σχόλης, γι΄'αυτο βρες μια καλή σχολή και οτι πιστεύεις οτι είναι πιο κοντα στις δυνατότητες σου.Στο TKD πρέπει να είσαι πολύ καλός στα πόδια.

Δημοσ.

Παιδια εγω ξεκινησα εδω και ενα μηνα tang soo do ειναι κατι σαν tae kwo do.Απλα εχω την εξης απορία επειδη κυριως προσανατολιζεται η συγκεκριμενη π.τ σε αυτοαμυνα, απο οτι εχω παρατηρησει -βεβαια ειναι πολυ νωρις για να κρινω- αλλα η αυτο άμυνα με κλωτσιες ειναι πολυ επικύνδυνη δλδ υπαρχει περιπτωση να σου πιασει πολυ ευκολα ο άλλος το ποδι και να σε ρίξει κατω.Πρεπει να ξερεις πολλα χρονια για να μπορεσεις σε αυτο αμυνα να χρησιμοποιησεις ποδια.

Δημοσ.
Παιδια εγω ξεκινησα εδω και ενα μηνα tang soo do ειναι κατι σαν tae kwo do.Απλα εχω την εξης απορία επειδη κυριως προσανατολιζεται η συγκεκριμενη π.τ σε αυτοαμυνα, απο οτι εχω παρατηρησει -βεβαια ειναι πολυ νωρις για να κρινω- αλλα η αυτο άμυνα με κλωτσιες ειναι πολυ επικύνδυνη δλδ υπαρχει περιπτωση να σου πιασει πολυ ευκολα ο άλλος το ποδι και να σε ρίξει κατω.Πρεπει να ξερεις πολλα χρονια για να μπορεσεις σε αυτο αμυνα να χρησιμοποιησεις ποδια.

Αν ειδες αγωνες σε κλουβια που ειναι χωρις κανωνες,δεν ειναι ευκολο να κλωτσησεις καποιον οταν ειναι 100 κιλα θηριο και ερχεται προς τα πανω σου.οταν δωσεις κλωτσια του tae kwo do kick boxing στεκεσαι στο 1 ποδι.μονο να σε σπρωξει ο αλλος εχεις πεσει.δεν ειναι ευκολο για καυγα στον δρομο.Το wing chun εχει χαμηλες και αποτελεσματικες κλωτσιες αλλα πρεπει να ξερεις καλα την τεχνη.Στο wing chun εισαι ριζομενος στο πατωμα και σε καθε κτηπημα βγαζεις πολυ μεγαλη δυναμη.Ετσι δεν ειναι ευκολο να σε ριξει ο αλλος κατω.

Ας δει καποιος στο youtube videos,και να γραψει mind body and kick ass moves.Ειναι καποιος και γυρναει τον κοσμο και δειχνει παρα πολλες πολεμικες τεχνες.Εχει απιστευτα πραγματα.

Δημοσ.

έπειτα από 12 χρόνια Tkd δεν μπορώ να μην το προτείνω.

θυμήθηκα όμως και κάτι που μας είχε πει ένας κορεάτης δάσκαλος.

ο καλύτερος πολεμιστής είναι αυτός που τρέχει πιο γρήγορα...

σε ελεύθερη μετάφραση, αν τα δεις σκούρα, κοπάνα τη όσο πιο γρήγορα μπορείς.

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Παιδια μετα απο 4χρονη ενασχοληση με Ταε κβον ντο και 2χρονη ενασχοληση με Αικιντο,καταλαβα οτι δεν κανουν για πραγματικες καταστασεις κινδυνου!Μεσα απ το Wing Chun καταλαβα τι θα πει πραγματικη πολεμικη τεχνη!Εδω δεν αθλεισαι,αλλα καταστρεφεις τον αντιπαλο!!!

Δημοσ.
Παιδια μετα απο 4χρονη ενασχοληση με Ταε κβον ντο και 2χρονη ενασχοληση με Αικιντο,καταλαβα οτι δεν κανουν για πραγματικες καταστασεις κινδυνου!Μεσα απ το Wing Chun καταλαβα τι θα πει πραγματικη πολεμικη τεχνη!Εδω δεν αθλεισαι,αλλα καταστρεφεις τον αντιπαλο!!!

Μπράβο μετά από τόσα χρονια λίγο ήθος, σεβασμό και αυτοσυγκράτηση δεν έμαθες?Το να καταστρέψεις είναι το μονο εύκολο, το αντίθετο είναι το δύσκολο φιλε μου...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...