alipkok Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Καλησπέρα ,ειμαι κάτοχος του laptop toshiba satellite A100-906 και νομίζω ότι ενω οι dma ελεγκτές υποστηρίζουν udma133(udma 6), ο σκληρός μου δεν το υποστηρίζει... Γνωρίζετε αν μπορώ να το ενεργοποιησω manually σε udma6;
antonl Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Αν ο σκληρός δεν είναι ATA133 δεν έχει νόημα (ούτε μπορείς) να κάνεις κάτι τέτοιο. Επιπλεόν αν είναι στις 5400rpm (όπως είναι συνήθως οι σκληροί των φορητών) δε θα είχε καμία διαφορά ακόμα και να ήταν δυνατόν να κάνεις μια τέτοια αλλαγή.
alipkok Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Θα μπορουσες να με κατευθύνεις λίγο στο πώς μπορω να το ελέγξω;Αν και είμαι 99% βέβαιος οτι υποστηρίζει,καινούριο μηχάνημα ειναι.. εχεις δίκιο,ειναι 5400rpm αλλα δεν ήξερα οτι δεν θα έχει διαφορά η αλλαγή....
Nicktgr15 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Ειμαι και εγω κατοχος του ιδιου μηχανηματος. Μαλιστα το πηρα πριν λιγες μερες. Εγω νομιζω οτι το συγκεκριμενο laptop δεν εχει sata σκληρο αλλα pata. Δεδομενου οτι εκανα εγκατασταση των windows και δεν χρειαστηκαν drivers για να αναγνωρισουν τον δισκο τα windows και να ξεκινησουν την εγκατασταση. Οποτε δεν ξερω αν σε μελλοντικη αναβαθμιση θα μπορεσω να βαλω sata σκληρο. Σιγουρα παντως οταν βγουν 200 gb στις 7200 στροφες 2.5" δισκοι sata ή pata (οτι παιρνει) σε λογικη τιμη, θα κανω μια "αναβαθμιση" του δισκου. Σε ορισμενα παιχνιδια που εκανα τεστ (οχι οτι παιζω) π.χ. doom 3 με full settings ο δισκος κανει κατι μικρα κολληματακια. Ολα τα αλλα υποσυστηματα "πεταν"
antonl Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 @alipkok: Λεπτομέριες για τον σκληρό (ή για οποιοδήποτε άλλο υποσύστημα) μπορείς να δεις με προγράμματα του στυλ Sisoftware Sandra, Everest κλπ. @Nicktgr15: Το UDMA(5-6) νομίζω ότι αφορά μόνο PATA δίσκους. 200GB @ 7200rpm σε 2.5" υπάρχουν ήδη (πχ) αλλά έχουν έχουν επιπτώσεις στην αυτονομία και στη θερμοκρασία του φορητού κι επιπλέον είναι αρκετά ακριβότεροι. Όσο για τα «κολληματάκια» που αναφέρεις αυτά πιθανόν να οφείλονται στο swapping μεταξύ μνήμης και pagefile και ένας ταχύτερος σκληρός δε θα είχε να προσφέρει και πολλά σ' αυτή την περίπτωση (σε αντίθεση με μια αύξηση της μνήμης).
alipkok Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Aν και με επεξεργαστη Core 2 Duo κανει swap η μνημη με το δίσκο ,τότε απογοητεύομαι...
Nicktgr15 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Ναι antonl. Συμφωνω σε γενικες γραμμες με αυτα που λες. Εννοειται οτι τα διαφορα UDMA ειναι για pata. Να εκανα μια δοκιμη να τρεχω τα windows χωρις pagefile; Νομιζω πως θα φτανε το 1gb. Οχι οτι εχω προβλημα , απλα για το "γαμωτο". Επισης, εχω 1 dimm 1024 mb στα 533, απο οτι εχω δει. Υπαρχει dual ddr mode φανταζομαι και στους core 2 duo ε; Αν βαλω αλλη μια 1 gb θα ενεργοποιηθει λογικα και ολο και κατι θα κερδισω. Σωστα; Παντως για τα κολληματα που λεω, το διαβασα και αλλου, οτι η πιο πιθανη αιτια ειναι οι αργοι σκληροι δισκοι των φορητων. Δεδομενου οτι χρησιμοποιουμε page file παντα. και τελος...το πιο ασχετο...και sorry που ψιλοανακατεψα το topic, αν ανοιξω τον toshiba για να του βαλω αλλη μια μνημη ή αλλο σκληρο δισκο, χανω κατι απο την εγγυηση; Ευχαριστω!
antonl Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2007 @alipkok: Για το swapping δεν παίζει ρόλο ο επεξεργαστής. Δηλαδή αν οι εφαρμογές που τρέχεις μια δεδομένη στιγμή χρειάζονται 1.5GB RAM κι ο υπολογιστής έχει 1GB, τι να κάνει ο C2D; @Nicktgr15: Πιθανόν να φτάνει το 1GB RAM αν δεν τρέχεις απαιτητικές ή πολλές εφαρμογές συγχρόνως. Το είχα δοκιμάσει παλιότερα αλλά επειδή κάποιο(-α) προγράμμα(-τα) δεν ξεκινούσαν καθόλου αν δεν υπήρχε pagefile, το ξαναενεργοποίησα (σε κάποιο standard μέγεθος, min=max). Συγκεκριμένα στο doom που αναφέρεις (αλλά και γενικότερα και στις υπόλοιπες εφαρμογές) όσο γρήγορο σκληρό και να βάλεις τα κολλήματα αυτά θα υπάρχουν εφόσον δεν επαρκεί η μνήμη αλλά θα είναι μικρότερα σε διάρκεια (αντί πχ 2sec θα κρατάνε 1,5sec). Εκεί που θα δεις διαφορά θα είναι στο load όπου αντί για 60sec θα διαρκεί 40sec. Σχετικά με το θέμα της εγγύησης δεν έχω ιδέα μιας και ποτέ δεν είχα ιδιαίτερες σχέσεις με φορητούς .
alipkok Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2007 @alipkok:Για το swapping δεν παίζει ρόλο ο επεξεργαστής. Δηλαδή αν οι εφαρμογές που τρέχεις μια δεδομένη στιγμή χρειάζονται 1.5GB RAM κι ο υπολογιστής έχει 1GB, τι να κάνει ο C2D; εχεις δίκιο είπα βλακεία και το κατάλαβα μετά...:oops: Πάντως οση περισσότερη μνήμη και να έχουμε ,ανεπαρκής θα μας φαίνεται, οπότε δεν το γλιτώνουμε το swap...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.