Προς το περιεχόμενο

WD 160GB "παραφερεται"

Forensick

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπον, πηρα εναν wd 160gb, πριν απο περιπου 2 βδομαδες(απο κοσμοντατα-μην με φατε...) και αρχισε να κανει κατι μαλακιες. Το πρωτο που εκανε ειναι οτι παω να αντιγραψω αρχεια απο αλλον σκληρο σε αυτον-κολλαει και μου βγαζει καποιο error(δεν εχει καποιο νουμερο η κατι τετοιο)κατω στο tray με το θαυμαστικο και μετα παω απο τον "υπολογιστη μου" να δω τους σκληρους και εξαφανισμενος αυτος. Παω απο control panel και ιστοριες, τιποτα. Κανω ρεσταρτ και μια χαρα ολα. Το χει κανει ως τωρα 2 φορες. Το αλλο, ειναι οτι οταν παω να παιξω 2 αρχεια μαζι απο αυτον τον σκληρο, φαινεται σαν να κολλαει λιγο το ενα. Δηλαδη το winamp κολλαει ελαχιστα και μετα συνεχιζει κανονικα(αν ειναι 2 αρχεια μουσικης πχ).Τελος παλι στην αντιγραφη αρχειων απο αλλο σκληρο σε αυτον, αν δεν φλασαρει εντελως(δηλαδη να μην τον δειχνει πουθενα), παγωνει η οθονη για ενα 2 sec και μετα συνεχιζει?

Παω για αλλαγη?

Δημοσ.

τι δίσκος είναι ata ή sata; αν είναι ata δες τα τζαμπεράκια για master slave ktl.

γιατί να σε φάμε για το cosmodata; είχα πάρει και εγώ δίσκους από εκεί πριν κάτι χρόνια και ακόμα δουλεύουν μια χαρά. άλλωστε το να πέσεις σε κάποιον ελαττωματικό δίσκο δεν φταίει το κατάστημα που τον πουλάει αλλά αυτός που τον φτιάχνει.

Δημοσ.

Κατέβασε το iso αρχείο από εδώ: http://support.wdc.com/download/index.asp?cxml=n&pid=999&swid=30

Το καις σε ένα CD, κάνεις boot από αυτό και τρέχεις τα quick και full διαγνωστικά της εταιρίας για να είσαι 100% σίγουρος. Ή μάλλον, 90% σίγουρος καθώς παίζει να είναι και θέμα καλωδιοταινίας...

Δημοσ.

Για επόμενο βήμα, εγώ θα έκανα δοκιμές αντιγραφής αρχείων από κάποιο Linux LiveCD, για να αποκλείσω πρόβλημα software/drivers από την παρούσα εγκατάσταση Windows...

Δημοσ.

Ειχα λινουξ μεχρι πριν μερικες ωρες, μεχρι που πηγα να μπω και να κανω αυτο που ειπες, αλλα κολλουσανε στο loading, οποτε και τα εβγαλα. Απο εκεινη την στιγμη δοκιμασα και παλι αντιγραφη μεγαλου αρχειο απο τον παλιο στον wd και δεν εκανε κατι. Μονο το οτι αργουσε οταν εκανα αντιγραφη να τρεξει κομματι στο winamp(μεχρι να ανοιξει). Ουγκ.

Δημοσ.
...Μονο το οτι αργουσε οταν εκανα αντιγραφη να τρεξει κομματι στο winamp(μεχρι να ανοιξει). Ουγκ.

Αυτό μου θυμίζει πρόβλημα απενεργοποιημένου DMA. Αλλά ως μη κάτοχος SATA δίσκου ακόμη, δεν ξέρω τί παίζει γενικώς με DMA και SATA. Στο BIOS έχεις ενεργοποιήσει κάποια επιλογή για IDE/ATAPI emulation?

Δημοσ.

Δες αν υπαρχει jumperaki συμβατοτητας sata1/2 αν ο δισκος υποστηριζει sata2 και η μητρικη ειναι sata1

Περνα νεους sata drivers για τη μητρικη.

Δοκιμασε τον σε pc φιλου σου να δεις αν κανει τα ιδια.

Πηγαινε τον πισω και παρε αλλο.

Δε ξερω αν υπαρχει πιθανοτητα καμενου cache

Δημοσ.

Me_My_Self_And_I, η μητρικη υποστηριζει σατα2 (msi 915p neo2 v2.0) και λογω προσφατου φορματ εχω περασει φρεσκους ντραιβερς(ετσι κι αλλιως δεν μου εχει δημιουργησει ο αλλος σκληρος που εχω πανω).

Το να το δοκιμασω σε αλλον, θα το κανω και ελπιζω συντομα.Τωρα δεν ξερω αν παιζει προβλημα με το να ειναι ο σκληρος σατα1 ενω το mobo θελει σατα2 ξερω γω.

parsifal, τι ειναι το dma(μαθαινω σιγα σιγα:-P)?Οσο για το αν εχω πειραξει στο bios αυτο που λες, δεν εχω κανει κατι, δεν ξερω ομως αν εχει κατι τετοιο ως default.

(Ευχαριστω ολους για την βοηθεια!)

Δημοσ.

Τωρα ειδα οτι και αλλος με WD σκληρο ειχε ιδιο προβλημα http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=173519

Αυτο με το DMA σε SATA δεν εχω καταλαβει αν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα. το λεω γιατι προσφατα εβαλα ενα sata2 seagate 320gb σε mobo (gigabyte GA-8IPE1000-G) με sata 1 και απο τη διαχειριση συσκευων τον βλεπω να εχει Ultra DMA 5 (δλδ ata 100). Ενω σαν sata 1 υποστηριζει ata 150.

Να σημειωσω πως δεν εκανα καθαρη εγκατασταση αλλα κλονο τον παλιο pata maxtor. Στο pc εχω μονο τον seagate πλεον.

Δημοσ.

@Forensick:

Σε δίσκους IDE πάνω σε IDE controllers, η ενεργοποίηση του DMA (Direct Memory Access) κάνει αυτό που λέει και το όνομα, δηλαδή ο δίσκος επικοινωνεί για εγγραφή και ανάγνωση άμεσα με τη μνήμη RAM, χωρίς να παρεμβάλλεται 3ο υποσύστημα. Αυτό βελτιώνει τις επιδόσεις και γενικά μειώνει το CPU utilization κατά πολύ.

Στα Windows XP, η οποιαδήποτε αποτυχία μίας συσκευής αποθήκευσης που λειτουργεί με DMA ενεργοποιημένο (σύνηθες φαινόμενο σε CD/DVD drives με προβληματικά δισκάκια) οδηγεί σε πτώση του access mode του αντιστοίχου καναλιού IDE σε PIO mode από UDMA που είναι κανονικά. Το σύμπτωμα που περιγράφεις με την ακρόαση μουσικής μου έχει συμβεί πολύ συχνά όταν ακούω mp3 από DVD δισκάκι. Η εκάστοτε κατάσταση φαίνεται εδώ:

T1_-1_1861123.jpg

Τα Windows δεν επαναφέρουν όμως αυτόματα τη ρύθμιση, εκτός αν απεγκαταστήσεις τον controller και κάνεις restart.

Η επιφύλαξή μου είναι, αν σε συστήματα με SATA δίσκο υπάρχει στο Device Manager κάποια αντίστοιχη ρύθμιση για DMA και εάν το φαινόμενο ισχύει κατά τον ίδιο τρόπο σε περίπτωση που από το BIOS έχεις επιλέξει εξομοίωση IDE...

Δημοσ.

Ανέφερες ότι έχεις πάνω και έναν πιο παλιό δίσκο. Μήπως πρόκειται για αυτόν...?

***Edit: Με Alt+PrintScreen μπορείς να κάνεις capture μόνο το ενεργό παράθυρο :)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...