Προς το περιεχόμενο

The X-Files (1993-2002)

anthony_88

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αααααχ Arwindan, δεν το πιάνεις. Δεν το πιάνεις μέρα που είναι σήμερα και θα με κάνεις να γράψω ολόκληρο σεντόνι ενώ προσπαθώ να μην σε φάω.

Κάθε ιστορία έχει ένα σημείο εκκίνησης. όταν κάποιος γράφει ένα σενάριο, υποχρεούται να ξεκινήσει συνοψίζοντας το νόημα της ιστορίας που γράφει σε 20-30 λέξεις το πολύ.

Έτσι λοιπόν και τα X-Files μέσα σε όλα αυτά που περιέχουν, έχουν ένα ζουμί. Το οποίο ζουμί έχει να κάνει με την πίστη. Την πίστη κάθε μορφής. Την πίστη στη δικαιοσύνη, στην ικανότητα του ανθρώπου να εξελίσσεται, την πίστη στο Θεό, στους εξωγήινους ή δεν ξέρω και εγώ σε τι. Την πίστη που είναι ουσιαστικά η κινητήριος δύναμη του ανθρώπου σαν ον. Σύμφωνα με τη σειρά, οι χαρακτήρες μας βρήκαν την πίστη τους στο τέλος, η οποία δεν ήταν μόνο μια, και δεν είχε πάντα να κάνει με το υπερφυσικό.

Και μην προσπαθείς να υποβιβάσεις την αγάπη μου για τον απίστευτο χαρακτήρα που λέγεται Scully με το να μου πετάς μια ρομαντική ατάκα από ολόκληρο το άρθρο που διάβασες, δεν πιάνουν εδώ αυτά.  

Μέσα σε 9 σεζόν οι βασικοί χαρακτήρες έχουν εξελιχθεί πολύ. Πάρα πολύ. Τόσο πολύ που όταν δει κανείς τη σειρά και μετά γυρίσει στην 1η σεζόν, νομίζει ότι βλέπει δύο παιδάκια σε σχέση με τους χαρακτήρες στο τέλος της. Αυτό λέγεται σωστή γραφή σεναρίου, αλλά δεν θα μιλήσω για αυτό τώρα. Αν εσύ, δεν είδες αλλαγές στους χαρακτήρες από τη μια σεζόν στην άλλη, κάτι δεν πάει καλά. Να ξέρεις ότι αυτή η σειρά είναι πολυεπίπεδη και πρέπει να προσέχει κανείς για να πιάνει το νόημά της. Εσύ δεν πρόσεχες.

Για να μην πλατιάσω αφάνταστα πολύ δεν θα μιλήσω για τη δυναμική μεταξύ των δύο χαρακτήρων (για την οποία έχει γραφτεί και εκδοθεί ολόκληρη φιλοσοφική θεωρία) αλλά θα μιλήσω μόνο για τη Scully, που αν δεν είχα δουλειά δεν θα με χάλαγε καθόλου, αλλά δεν μπορώ και να το αφήσω να περάσει έτσι.

Η Scully όντας παιδί στρατιωτικής οικογένειας έχει εξαρχής μια πίστη στην άρχουσα τάξη, δηλαδή στην κυβέρνηση. Δηλαδή πιστεύει ότι τα όργανα της εξουσίας στο κράτος που ζει λειτουργούν με στόχο το καλό των πολιτών. Είναι επίσης μια επιστήμονας (ουσιαστικά μη ρεαλιστικά ευφυής εφόσον κατάφερε και τελείωσε φυσικό, ιατρική και τη σχολή του FBI μέχρι τα 28 της) που προσπαθεί να εξισορροπήσει την πίστη της στην επιστήμη με την πίστη της στο Θεό, καθώς έχει μεγαλώσει σε καθολική οικογένεια. Μόνο με αυτά έχεις ήδη πολύπλοκες δυνάμεις που τραβούν τον χαρακτήρα σε διάφορες κατευθύνσεις.

Ένας άνθρωπος λοιπόν που είναι όλα αυτά τα πράγματα, καλείται να συνεργαστεί με τον Mulder, που πιστεύει ότι εξωγήινοι απήγαγαν την αδερφή του, ότι μια συνωμοσία υπάρχει μέσα στην κυβέρνηση που στόχο έχει να λειτουργεί κατά των πολιτών και να κρύβει από αυτούς την αλήθεια για σοβαρά ζητήματα που τους αφορούν, ώστε να προστατεύει τα δικά της συμφέροντα. Επίσης δεν πιστεύει στον Θεό. Σε καμία περίπτωση. Βλέπεις τις αντιθέσεις έτσι?

Το καταπληκτικό εδώ ποιο είναι, ότι ενώ οι πεποιθήσεις των χαρακτήρων είναι τόσο διαφορετικές, οι αξίες τους είναι κοινές. Ο Mulder και οι Scully παλεύουν για την δικαιοσύνη και την αλήθεια, είναι και οι δύο σταυροφόροι που προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο. 2 άνθρωποι εναντίον όλων. Και επειδή ακριβώς οι λόγοι του Mulder για να είναι αυτός που είναι, είναι άξιοι, η Scully ποτέ δεν στράφηκε εναντίον του και δεν γελοιοποίησε τη δουλειά του όπως νόμιζαν στο FBI. Ίσα ίσα, φιλτράροντας τις θεωρίες του Mulder με επιστημονικές αρχές, έδωσε νόημα σε αυτό που έκανε, απέκτησαν οι θεωρίες τους βάση και εφαρμογή. Αν παρατηρήσεις, στις 9 από τις 10 υποθέσεις με τις οποίες ασχολούνται, ξεκινούν με εντελώς διαφορετικές απόψεις για το τι συμβαίνει και τελικά η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Και αυτή είναι η σειρά.

Όσο για το ότι δεν πίστευε, για να μπορεί η Scully να λειτουργεί όπως περιέγραψα, έπρεπε να συνεχίζει να είναι δύσπιστη. Και ο Chris Carter φρόντισε να μην είναι εκεί όταν έδειχναν το υπερφυσικό, ώστε να συνεχίζει να μην πιστεύει. Επίσης υπάρχει και ο φόβος της για το υπερφυσικό, ο οποίος την κάνει να αρνείται να πιστέψει ακόμη και αν για κάποιον άλλο αυτό που βλέπει είναι προφανές, και ο φόβος αυτός έχει βάση στην θέση που έχει σχετικά με τον Θεό, την ανάγκη της να νοιώθει ότι έχει έλεγχο στη ζωή της, (έναν έλεγχο που της τον έδωσε η γνώση του πως λειτουργεί ο κόσμος και που χάνει αργά και σταθερά με όλα όσα συμβαίνουν), την σχέση της με τον πατέρα της και πολλά, πολλά άλλα.

Παρ ολ αυτά όμως την βλέπουμε να ραγίζει σιγά σιγά και σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο σταθερή η βεβαιότητά της για την λειτουργία του κόσμου στο τέλος της σειράς, όσο ήταν στην αρχή. Είναι ένας αδιανόητα πολύπλοκος χαρακτήρας.

Να σημειώσω επίσης ότι και ο Mulder δεν είναι τόσο γιούχου στις τελευταίες σεζόν. Εκεί που στην αρχή έτρεχε σαν τον τρελό δεξιά και αριστερά, χωρίς δεύτερη σκέψη, στο τέλος τον βλέπουμε να έχει συνειδητοποιήσει ότι οι ενέργειές του χρειάζονται σκέψη και οι θεωρίες του στόχο. Ένα καλό επεισόδιο για το πως επηρέασαν ο ένας τον άλλο, τον τρόπο που σκέφτονται, σε τέτοιο βαθμό ώστε στην ουσία να μοιράζονται έναν εγκέφαλο, είναι το Field Trip, στην 6η σεζόν.

Μια έξυπνη παρομοιώση που είχα διαβάσει κάποια στιγμή, αν υποθέσουμε ότι είναι δύο χαρακτήρες που κινούνται στο σκοτάδι, ο Μόλντερ είναι ο φακός που φωτίζει το χώρο και η Σκάλλυ το άτομο που του δίνει μια κατεύθυνση για να φωτίζει στα σωστά σημεία.

Μην βλέπεις τα πράγματα επιφανειακά, αυτή είναι η συμβουλή μου για σένα :)

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 979
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Πρώτα από όλα εννοείται ότι δεν προσπαθώ να υποβιβάσω καμία αγάπη που μπορεί να έχεις στη Scully ή σε οτιδήποτε άλλο. Να εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμε. Επίσης το ότι κάποιος βλέπει μια σειρά ή κάποιον χαρακτήρα με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο δεν σημαίνει ότι αυτός είναι καθολικά σωστός ή λάθος (αυτό το λέω και για μένα και για σένα). Αν ήταν έτσι οι ταινίες, οι σειρές και ο κινημοτογράφος δεν θα θεωρούνταν μορφή τέχνης. Θα σου πω απλά ότι μου άρεσε το τέλος του Lost για παράδειγμα :-) . Οπότε καταλαβαίνεις ότι η υποκειμενικότητα παίζει μεγάλο ρόλο

Τώρα όσον αφορά τη Scully, είπα και πιο πριν ότι και εγώ είμαι δύσπιστος με κάποια πράγματα, αλλά πιστεύω ακράδαντα στην ύπαρξη εξωγήινων. Οπότε να άλλος ένας λόγος που δεν την συμπάθησαν και ιδιαίτερα, παρόλο που στο τέλος πείστηκε και αυτή. Κατά τ' άλλα θα συμφωνήσω στα περισσότερα που λες. Αλλαγές στους χαρακτήρες εννοείται πως είδα, απλά με κούρασε αυτή η δυσπιστία της, η οποία όπως είπες και εσύ ήταν κατά κάποιο τρόπο αναγκαία για να προχωρήσει η σειρά.

Πάντως όπως λες και εσύ για κάποιον άλλο αυτά που έβλεπε θα ήταν προφανή. Για μένα ίσως να ήταν οπότε πολύ απλά δεν μπορώ να συμπαθήσω ή αν θες να ταυτιστώ με ένα τέτοιο χαρακτήρα. Και όχι δεν φταίει το ότι είναι γυναίκα σε περίπτωση που αναρωτιέσαι ε :P

Τέλος πάντων νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Σημασία έχει ότι η σειρά τελικά μου άρεσε παρόλο που με κούρασε λίγο επειδή έκατσα και την είδα μονοκοπανιά.

• 4 εβδομάδες αργότερα...

Κλείνουν οι συμφωνίες της FOX για 2 σεζόν

Κλαίω. Ακόμα δεν έχουμε συνηθίσει την ιδέα για επαναφορά κι αυτοί λένε για 2 σεζόν. Και έχουν και το storyline συμφωνημένο (αν το άρθρο είναι έγκυρο). Το καλό που σου θέλω Carter, μην κάνεις τα ίδια με τη 2η ταινία. Δώσε τα ηνία στον Vince και θα είμαστε μια χαρά.

Κλείνουν οι συμφωνίες της FOX για 2 σεζόν

Κλαίω. Ακόμα δεν έχουμε συνηθίσει την ιδέα για επαναφορά κι αυτοί λένε για 2 σεζόν. Και έχουν και το storyline συμφωνημένο (αν το άρθρο είναι έγκυρο). Το καλό που σου θέλω Carter, μην κάνεις τα ίδια με τη 2η ταινία. Δώσε τα ηνία στον Vince και θα είμαστε μια χαρά.

πολυ φοβαμαι οτι το εγω του Carter δεν θα τον αφησει να παραδωσει την σειρα σε καποιον αλλο.

που σημαινει οτι η νεα σειρα το πιθανοτερο καταληξει σε μαι τεραστια απογοητευση με αυτον απο πισω.

Ανακοινώθηκε

Ω ναι. Carter, Gilligan, Shiban και Spotnitz αναφέρονται σαν σεναριογράφοι σε άλλη ιστοσελίδα. 6 Επεισόδια, η προηγούμενη ανακοίνωση για περισσότερα ήταν μούφα τελικά, αλλά πραγματικά, ποιος νοιάζεται, 6 είναι αρκετά. Αρκεί να ελέγχει κάποιος τον Carter :P

Killik δεν λέω να την παραδώσει, απλά να ακούει και τον περίγυρο, τόσοι επαγγελματίες με τεράστια (πλέον) εμπειρία στο χώρο. Τι στο καλό.

Ελπίζω να μας δώσουν καλό σενάριο και επιτέλους να έχει σχέση με το main story σαν conclusion και οχι καμια ιστορια με serial killer και μουφες...

Ναιιι, αυτό εννοείται. Το είχαν πει εξ αρχής ότι θα ήταν mythology. Αν και να πω την αλήθεια μου, ένα περιποιημένο monster of the week με τους παλιούς κλασσικούς Mulder και Scully, προσωπικά δεν θα με χαλούσε. Αλλά ναι, τα νέα επεισόδια θα είναι mythology.

Δεν ξέρω αν το παρατήρησε κανείς αλλά κάπου ο Carter πέταξε την ατάκα "13 years commercial break". Ξεχάστηκε η 2η ταινία. Μπράβο Chris, σε καλό δρόμο είσαι, αναγνωρίζεις τα λάθη σου. Άσε και κανάν άλλο να παίρνει αποφάσεις.

• 5 εβδομάδες αργότερα...
  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Και που λέτε:

As of May 11th, 2015:

About Programming, Production, Crew and Writers 

• CONFIRMED AIR DATE: JANUARY 24TH, 2016.
  • The premiere episode will be broadcast after the NFC Championship Game. Second episode to air on Monday - Jan. 25th at 8PM ET/ 9PM C. Remaining episodes will air on Mondays 8PM ET/9PM C
  • Production starts June 8th, 2015 in Vancouver, BC - Canada.
  • Chris Carter will be overseeing the scripts but he will be getting help from others who worked on the show during its television run. By Carter's interview with us, Darin Morgan, Glen Morgan and James Wong will be in the writing/producing team. 
  • Vince Gilligan won't be joining the writing team because of prior engagements with Better Call Saul. (Reddit)
  • Glen Morgan will write the second episode, Darin Morgan - the third. 
  • According to TV Line, James Wong, Darin Morgan and Glen Morgan will write and direct an episode each. Glen Morgan will also serve as Executive Producer as we'd previously reported.
  • According to Glen Morgan, each writer will direct their own episode.
  • Mark Snow will be returning as the composer of the show.
  • The first episode has been written by Chris Carter with notes from his wife, Dori Carter.
  • Episodes will be the length of a standard TV network hour, meaning roughly 43 minutes of actual episode, spread during one hour.
  • Chris Carter and Fox want Frank Spotnitz back but he's currently shooting The Man in the High Castle and might be too busy to join. (According to The Vancouver Sun)
  • Joel Ransom will serve as Director of Photography.
  • Mark Freeborn will be back as Production Designer.
  • Both Netflix and Amazon expected to vie for streaming rights. 
  • FoxTV's Dana Walden, who has been a big supporter of the show, was said to be frustrated with a lack of movement on a third feature film and so pushed for a revival on television. 
  • Piper Anderson-Klotz will be working in the Art Department.

About Cast 

• David Duchovny and Gillian Anderson are set to go for the whole six episodes.
  • Mitch Pileggi and William B. Davis are confirmed to return with deals in place. WBD will come back in a "particular X-Files way." 
  • Robert Patrick and Annabeth Gish are eyed to return. No deal yet. TV Wise reports that there may be some difficulty with their deals due to scheduling. 

About Story 

• The six-part series will show what has happened to the characters since the series and the second feature film, The X-Files: I Want to Believe, ended.
  • Casual viewers will be able to jump right in and hardcore fans won't get bored with getting those casual viewers up to speed. 
  • There will be both standalone and mythology episodes. 
  • According to Canadian Press, the episodes won't feel disconnected, and will take place in "TV's real time".
  • We'll come to find that the Mulder & Scully relationship has evolved, different from where it was left in IWTB. Answers of when they came to be together, how William was conceived may come.
  • There is still a possibility for a third X-Files feature film after #XFilesRevival but the primary focus now is #XFilesRevival. Yes, you read that correctly. There is also the possibility of another limited series run, and Chris Carter recently mentioned in an interview with The Globe and Mail that the storylines may not be wrapped up this go around.

http://www.xfilesnews.net/index.php/xfiles-news/featured-stories/1563-confirmed-the-x-files-returning-to-tv

• Like 2

6 επεισόδια είναι μόνο και θα έχουν stand alone και mythology?

Meh.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια και τα επεισόδια είναι πολύ λίγα. Αν έβαζαν μόνο mythology, μόνο οι πολύ hardcore fans θα καταλάβαιναν τί συμβαίνει. Πιστεύω τα stand alone στοχεύουν στο περιστασιακό κοινό ή σε αυτούς που απλά έχουν μια γενική ιδέα για την σειρά.

• Like 1

Συμφωνώ με arxaggelos και να προσθέσω πως σαν hardcore fan δεν χαλιέμαι καθόλου με τα stand alone. Θέλω να δω το team να κάνει φιλοσοφικές συζητήσεις σε νεκροτομεία και να διαφωνούν για το αν τον έκανε τον φόνο εξωγήινος ή όχι σε τριτοκλασσάτα ξενοδοχεία. Εννοείται ότι με ενδιαφέρει να μάθω τι έγινε στο βασικό storyline, αλλά ψοφάω και για ένα περιποιημένο monster of the week.

Επίσης μετά από 12 χρόνια (το iwtb δεν το υπολογίζω καν, δεν συνέβη) offair, νομίζω πρέπει να είμαστε ευγνώμων που έχουμε καινούρια X-Files και ας είναι όπως θέλουν :P

Ευγνώμων είμαι, πολύ καλά νέα εννοείται, απλά εμένα προσωπικά με χαλάει που σε 6 επεισόδια παίζει τα μισά να είναι άσχετα. 

Αυτό. 

Θα τα δω όλα με μεγάλη ευχαρίστηση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...