Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή σε partitions

vagos789

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω ενα pc με διπλο λειτουργικο, windows 2000 (C:) και win XP pro sp2. (D:)

Στο μπουτάρισμα διδεται η δυνατοτητα επιλογης αναμεσa στα δυο λειτουργικα.

Τι πρέπει να κανω και με ποια σειρά για να εξαφανισω τα win 2000 και παραλληλα να χρησιμοποιήσω στα XP τον χωρο που καταλαμβάνουν τώρα;

Δημοσ.

To backup θα γινει αλλα απο εκει και περα, το partition magic ειναι σε θεση να κανει ολες τις αλλαγες;Και τι πρεπει να κανω πρωτα,format στο C ή καποια αλλαγη στο boot sequence;

Δημοσ.

Μην το κάνεις αν δεν έχεις κάποια εμπειρία.

Μερικά από αυτά που πρέπει να προσέξεις, χωρίς να καλύπτω όλες τις περιπτώσεις προβλημάτων:

1) Πρόσθεσε στο boot.ini την παρακάτω γραμμή:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP meta tnv evwsn twv partitions" /fastdetect /NoExecute=OptIn

Αυτή η γραμμή είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να μπουτάρεις μετά, γιατί ενώνοντας τα partitions θα αλλάξει το partition number.

2) Σβήσε το πρώτο partition και κάνε active το δεύτερο.

Αν το δεύτερο δεν είναι bootable, θα χρειαστεί να ξεκινήσεις με το recovery console και να δώσεις fixboot και fixmbr.

3) Επέκτεινε το partition ώστε να πιάσει τον κενό χώρο, ή με partition magic ή με το gparted.

4) Μετά από όλα αυτά, το γράμμα των windows θα ΠΡΕΠΕΙ να είναι D:.

Υπάρχει όμως η πιθανότητα να ξαναγίνει C:, οπότε τα Windows θα μπουτάρουν και θα "κολλάνε" στην οθόνη υποδοχής.

Σ' αυτήν την περίπτωση η διόρθωση έχει αρκετά βήματα ακόμα...

Δημοσ.

Άλκη, μία ερώτηση τώρα που σε πέτυχα εδώ: :-)

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν κάνει να χρησιμοποιούμε fdisk /mbr από δισκέτα και πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε recovery console;

Δημοσ.

Όλα τα utilities που κάνουν fix mbr, κάνουν την ίδια δουλειά (dos/linux/recovery console κτλ).

Μερικά παλιά fdisk δεν υποστηρίζουν μεγάλους δίσκους, αλλά αν βλέπει το δίσκο no problem. Και δεν έχω ιδέα τι παίζεται με τους SATA.

Το πρόβλημα είναι ότι με τα fdisk /mbr, fixmbr κτλ αλλάζει το identifier των partitions, και έτσι τα Windows ξανααναθέτουν γράμματα.

Δηλαδή, αν έχω ένα μόνο partition, και τα Windows για κάποιο λόγο το έχουν ονομάσει D:, και δώσω fdisk /mbr, τότε στην επόμενη επανεκκίνηση θα γίνει C: και τα Windows θα σταματάνε στην οθόνη υποδοχής και δε θα γίνεται logon.

Οπότε είτε από δισκέτα είτε από recovery console η ίδια δουλειά γίνεται. Έχω μόνο μια επιφύλαξη, μήπως υπάρχει κάποιο utility το οποίο φτιάχνει τον MBR ΧΩΡΙΣ να υποχρεώνει τα Windows να ξανα-αναθέσουν γράμματα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει, αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος...

Καλή χρονιά! smiley.gif

Δημοσ.
Μην το κάνεις αν δεν έχεις κάποια εμπειρία.

Δυστυχως δεν θελω να το κανω γιατι εχω χρονο για χασιμο,στο pc αυτο χρειαζεται ο χωρος που καταλαμβανει το partition των 2000.

Οταν λες "Windows XP meta tnv evwsn twv partitions" τι ακριβως εννοεις;

Πρωτα κανουμε το 1,μετα χρειαζεται επανεκκινηση ή οχι πριν το 2?

Δημοσ.

vagos, ο πιο γρήγορος τρόπος είναι να σβήσεις τα

C:\Windows, C:\Documents and Settings, C:\Program files

και να μικρύνεις το C:\ ώστε να πιάνει π.χ. 10 Mb.

Αλλιώς ξεκίνα το με το να κάνεις active partition το D:. και πες μας αν μπουτάρουν τα Windows. Αν δεν μπουτάρουν δοκίμασε recovery console/fixboot. Αν δεν τα καταφέρεις, ξαναγύρισέ το όπως ήταν κάνοντας active partition το C:\ (είτε με recovery console είτε με w98 boot disk και fdisk).

Windows XP meta tnv evwsn twv partitions είναι για αργότερα, όταν ενωθούν τα partitions και το partition(2) γίνει partition(1).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...