pigeon Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Επιγραμματικά, όσα ανέφερα για τα ταμεία α) είναι εντός θέματος β) είναι προιόν συζήτησης και παραπόνων των υπαλλήλων προς υπεύθυνους του lidl. Δεν τίθεται θέμα αν ισχύουν και προφανώς δεν είναι ο χώρος να τα αναλύσουμε 1-προς-1, πάντως όποιος καθήσει να καταγράψει μια-δυο βάρδιες τι συμβαίνει, θα καταλήξει εύκολα στα ίδια πάνω/κάτω αποτελέσματα. Επειδή το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού δεν θα λυθεί σύντομα, προσπαθήστε να "πείσετε" τους υπόλοιπους να συμπεριφερθούν προς το συμφέρον τους, δηλ. να μάθουν να λειτουργούν πιο έξυπνα κ επαγγελματικά περνώντας το ταμείο. Οι υπάλληλοι είναι αρκετά γρήγοροι και εκπαιδευμένοι να περνάνε πολλά αντικείμενα σ'ενα λεπτό, αρκετά περισσότερα απ' όσα μπορει να χειριστεί ένας τυπικός πελάτης που χρησιμοποιεί τον παραδοσιακό τρόπο. Εκεί ακριβώς υπάρχει το bottleneck. Αυτά για να μην αναλώνεστε άδικα σε φιλοσοφικές, πολιτικές κ.α. συζητήσεις.
krami Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 οι υπαλληλοι του lidl πρεπει να αυξηθουν κυριως γιατι δεν μπορουν να σηκωσουν το φορτο εργασιας και παντα δειχνουν ταλαιπωρημενοι και υπνωτισμενοι. δεν νομιζω οτι θα πρεπει να γινονται ρομποτ για να παραμενει χαμηλο το μισθολογικο κοστος , ουτε οτι θα πρεπει να ρομποτοποιησουν και οι πελατες τη συμπεριφορα τους αντι να προσαρμοστει η εταιρια στις αναγκες τους
haris_216 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 To "στυλ" του Lidl, από το στήσιμο των καταστημάτων μέχρι τον αριθμό αλλά και τις ενασχολήσεις του προσωπικού (ο κάθε ένας κάνει τα πάντα εκεί μέσα) δεν είναι τυχαίο αλλά αποτελεί συνειδητή επιλογή και επαγγελματικό μοντέλο, το οποίο μάλιστα εφαρμόζεται απαράλλαχτο σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Ίσως λόγω της ελληνικής πραγματικότητας (κρίση αλλά ιδιαίτερος ελληνικός χαρακτήρας των πελατών) να είναι πιο έντονα τα "φαινόμενα" σε σχέση με καταστήματα του εξωτερικού (όποιος έχει βρεθεί ξέρει) αλλά προσωπικά δε νομίζω ότι κάτι θα αλλάξει. Πολύ απλά γιατί το μοντέλο "περπατάει" (γεμάτα τα μαγαζιά συνέχεια) και εμείς, πέρα από την περιστασιακή γκρίνια εδώ ή και στο κεφάλι των υπαλλήλων δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάτι παραπάνω. (σοβαρά τώρα, ας μπούμε στη θέση του όποιου επιχερηματία ή διευθυντή. Το κατάστημα είναι μονίμως γεμάτο. Τα ράφια/παλέτες συνέχεια αδειάζουν. Οι πελάτες, αν και παραπονιούνται συνέχεια, ξεκολλημό δεν έχουν. Ποιός εναι αυτός που ειλικρινά μιλώντας λέει ότι θα αύξανε το λειτουργικό του κόστος προσθέτοντας 2-3 παραπάνω υπαλλήλους???) 3
gia_nnis Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Οι πελάτες, αν και παραπονιούνται συνέχεια,Ο κοσμος να μην εχει παραπονο.. Να παει να ξαναψηφισει με την ιδια νοοτροπια και μετα να ψοφησουνε...!!! Δεν θελω να πω παραπανω γιατι θα με πεταξει το insomnia για καμια 15 μερες και θα ισιωσω..! 1
pigeon Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 ^ ο haris τα είπε ολα. Το μοντέλο λειτουργίας είναι αυτό, και μ'αυτό θα κάνουμε τα ψώνια μας. Μερικά ακόμα tips για το ταμείο στο LIDL: * Παίρνουμε καρότσι ή καλάθι με ρόδες, όχι χαρτόκουτα και εφευρέσεις. * Ολα τα μπουκάλια -κρασιά πχ- ομαδοποιημένα και ξάπλωτα. * Απλώνουμε πρώτα τις βαριές συσκευασίες (κονσέρβες, χυμοί, γάλατα, λάδια, σάλτσες κτλ) για να πάνε κάτω στο καρότσι. * Ακολουθούν τα ζυγίσιμα (φρουτα λαχανικά). * προς το τέλος απλώνουμε όλα τα ελαφρύτερα (σοκολάτες, πατατάκια, ψιλολόγια) * τα είδη ψυγείου είτε στην αρχή-αρχή για να μπούνε γρήγορα σε ισοθερμική τσάντα, είτε στο τέλος. * Ογκώδεις συσκευασίες πχ. χαρτιά υγείας, κουζίνας κτλ τελευταία απ'ολα. * Δεν χτίζουμε πύργο με τα προιόντα ή τα σφηνώνουμε γύρω γύρω από άλλα, δεν ειναι jenga. * Δεν ρωτάμε στο ταμείο τις τιμές των προιόντων, υπάρχει ειδικό μηχάνημα που διαβάζει barcode, στα ψυγεία. * Δεν χωρίζουμε πράγματα (δικό μου, δικό σου) και δεν φτιάχνουμε σακούλες στο ταμείο, υπάρχει ο ειδικός χώρος -πάγκος- απέναντι, εκεί δεν μας ενοχλεί κανείς όσο κι αν καθυστερήσουμε. Ειδικές περιπτώσεις: * Νερα, αναψυκτικά και γενικά οι 6άδες μπαίνουν πίσω στο καρότσι στην ειδική θέση, και τσεκάρονται στην αρχή. * Προιόντα προσφοράς αν ειναι ογκώδη (πχ. εργαλεία κήπου) περνάνε στην αρχή μαζί με το καρότσι, αλλιώς (ρούχα παπούτσια) αδιάφορο. * Οι ανοικτές ή φθαρμένες συσκευασίες -πχ. παλιές προσφορές- βεβαιωνόμαστε οτι έχουν ευδιάκριτο barcode. * Ρωτάμε και διευκρινίζουμε ότι θέλουμε, πριν φτάσουμε στα ταμεία. Κλείνοντας να θυμίσω οτι το σουπερμάρκετ δεν είναι χώρος έκφρασης ή πιστοποίησης της επαναστατικότητάς μας, ούτε το μέρος που πάμε να κάνουμε γνωριμίες και ανταλλαγή κοινωνικοπολιτικών απόψεων, είναι απλώς το μέρος που κάνουμε τα ψώνια μας. 2
kalodrei Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 έχει δίκαιο ο pigeon σε αυτά που έγραψε , τα προβλήματα κατά 90% τα δημιουργούν οι πελάτες... τα LIDL ως supermarket είναι από τα ποιο καλά στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό λειτουργούν ακριβός με το ίδιο μοντέλο.Αν και προσωπικά πάω σπάνια μόνο όταν έχουν κάτι που θέλω ,δεν έχω αντιμετώπιση πρόβλημα μαζί τους, τα περισσότερα προβλήματα και νευρά μου τα προκαλούν κάποιοι πελάτες (σε όλα τα supermarket ισχύει αυτό )
pigeon Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Εσύ φίλε φαίνεσαι άνθρωπος αυθόρμητος. Βγάζω τις κάλτσες μου και τις ανεμίζω, πριν φτάσω στο ταμείο, αρκεί αυτό; Καμιά φορά φωνάζω Allahu Akbar αλλά με στραβοκοιτάει ο security.
phanispal Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Ενώ δε μπορώ να πω πως διαφωνώ απόλυτα με pigeon και συναφείς λογικές, κάπως μου φαίνεται όλο αυτό που προτείνει. Δηλαδή να γίνει ο πελάτης ρομπότ που σωστά λέει ο krami, για να κάνω πιο εύκολη τη δουλειά του υπαλλήλου, και παράλληλα να κερδίζω χρόνο εγώ. Και ποιος μου λέει εμένα ότι αν γινόταν αυτό απ' την πλειοψηφία των πελατών, δε θα μειωνόταν ακόμα περισσότερο ο αριθμός των υπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που (ορθώς κατά τη γνώμη μου) αναφέρει ο haris_216, και άρα θα ερχόμασταν πάλι στα ίδια; Εκεί τι πρέπει να κάνουμε, να τα χτυπάμε μόνοι μας; Κι εδώ έρχεται η επιλογή που σου δίνει π.χ. ο ΑΒ σε κάποια καταστήματα, να τα χτυπάς μόνος σου. Καλή φάση, δε λέω, το χρησιμοποιώ κι εγώ πού και πού, αλλά μήπως έτσι αυξηθεί κι άλλο η ανεργία; Δεν ξέρω, απ' τη μία συμφωνώ με τη λογική «αν θέλεις ν' αλλάξει η ζωή σου προς το καλύτερο κάνε ο ίδιος την αρχή», απ' την άλλη δεν πολυγουστάρω στο παραμικρό να πρέπει να παίρνω εγώ πρωτοβουλίες ενώ «πληρώνω» ή «πληρώνεται» ο άλλος για να εξυπηρετηθώ. Δηλαδή δουλεύω 12ωρα, αν είναι να πηγαίνω για ψώνια και να πρέπει να σκεφτώ πώς να στήσω τα προϊόντα για να βολευτεί ο ταμείας και άλλα τέτοια όμορφα, δεν ξέρω, κάτι δε μου πολυαρέσει. Κι όλα αυτά, επειδή ένα κατάστημα έχει άπειρα κέρδη και 10 ταμεία, και επιλέγει να λειτουργεί μόνο τα 2. Δηλαδή να βοηθώ εν μέρει και να συμβάλλω στο να πλουτίζει ακόμα περισσότερο το μεγάλο κεφάλι, ενώ μπορώ να γκρινιάξω και να πάρει κι άλλους υπαλλήλους (λέμε τώρα). Και δε μένω απλά στα ταμεία, το σκέφτομαι πιο γενικά. 2
washcloud Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Εκεί ακριβώς υπάρχει το bottleneck. ..αδερφέ, στο ξαναλέω : το μπότλνεκ περισσότερο δημιουργείται όταν "ξαφνικά" μαζεύονται καμμιά έξι-εφτά πελάτες (και δη με -πολλά- μικροπράγματα) και ο υπάλληλος ΤΟ ΤΡΕΝΑΡΕΙ μέχρι να πατήσει το ρημάδι το κουμπάκι για να σκάσει το ιππικό και τελικά μέχρι να έρθει η...γερμανική βοήθεια (η οποία παίρνει μέχρι και 5λεπτο), έχει γίνει ο κακός χαμός στην ουρά (και αρχίζουν και τα μπινελίκια, που φυσικά κάθε άλλο παρά βοηθάνε στην αποσυμφόρηση της κατάστασης). Χωρίς επιπλέον ταμίες ΔΕΝ-ΓΊΝΕΤΑΙ.. Έτσι απλά... ^ ο haris τα είπε ολα. Το μοντέλο λειτουργίας είναι αυτό, και μ'αυτό θα κάνουμε τα ψώνια μας. Μερικά ακόμα tips για το ταμείο στο LIDL: * Παίρνουμε καρότσι ή καλάθι με ρόδες, όχι χαρτόκουτα και εφευρέσεις. * Ολα τα μπουκάλια -κρασιά πχ- ομαδοποιημένα και ξάπλωτα. * Απλώνουμε πρώτα τις βαριές συσκευασίες (κονσέρβες, χυμοί, γάλατα, λάδια, σάλτσες κτλ) για να πάνε κάτω στο καρότσι. * Ακολουθούν τα ζυγίσιμα (φρουτα λαχανικά). * προς το τέλος απλώνουμε όλα τα ελαφρύτερα (σοκολάτες, πατατάκια, ψιλολόγια) * τα είδη ψυγείου είτε στην αρχή-αρχή για να μπούνε γρήγορα σε ισοθερμική τσάντα, είτε στο τέλος. * Ογκώδεις συσκευασίες πχ. χαρτιά υγείας, κουζίνας κτλ τελευταία απ'ολα. * Δεν χτίζουμε πύργο με τα προιόντα ή τα σφηνώνουμε γύρω γύρω από άλλα, δεν ειναι jenga. * Δεν ρωτάμε στο ταμείο τις τιμές των προιόντων, υπάρχει ειδικό μηχάνημα που διαβάζει barcode, στα ψυγεία. * Δεν χωρίζουμε πράγματα (δικό μου, δικό σου) και δεν φτιάχνουμε σακούλες στο ταμείο, υπάρχει ο ειδικός χώρος -πάγκος- απέναντι, εκεί δεν μας ενοχλεί κανείς όσο κι αν καθυστερήσουμε. Ειδικές περιπτώσεις: * Νερα, αναψυκτικά και γενικά οι 6άδες μπαίνουν πίσω στο καρότσι στην ειδική θέση, και τσεκάρονται στην αρχή. * Προιόντα προσφοράς αν ειναι ογκώδη (πχ. εργαλεία κήπου) περνάνε στην αρχή μαζί με το καρότσι, αλλιώς (ρούχα παπούτσια) αδιάφορο. * Οι ανοικτές ή φθαρμένες συσκευασίες -πχ. παλιές προσφορές- βεβαιωνόμαστε οτι έχουν ευδιάκριτο barcode. * Ρωτάμε και διευκρινίζουμε ότι θέλουμε, πριν φτάσουμε στα ταμεία. Κλείνοντας να θυμίσω οτι το σουπερμάρκετ δεν είναι χώρος έκφρασης ή πιστοποίησης της επαναστατικότητάς μας, ούτε το μέρος που πάμε να κάνουμε γνωριμίες και ανταλλαγή κοινωνικοπολιτικών απόψεων, είναι απλώς το μέρος που κάνουμε τα ψώνια μας. ...."όλα καλά κι ωραία" τα παραπάνω του σπόιλερ, αλλά αναρωτήσου λίγο τί αξία έχουν στην πράξη : ποιόν πρόκειται να "εκπαιδεύσεις"/"συνετίσεις" εδώ μέσα ή και στο περίγυρό σου - γενικά οι (σωστές) υποδείξεις σου, πόσο θα συνδράμουν στο να αλλάξει σε γενικό βαθμό ο τρόπος που θα κάνουν η μεγάλη μάζα τα ψώνια της; Εγώ σου λέω ότι τζάμπα τα λες και συνεπώς οι προτάσεις σου δεν φέρνουν λύση. Το μόνο που καταφέρνεις με το να λειτουργείς όπως λειτουργείς είναι να έχεις το αίσθημα της πλήρωσης ότι εσύ έκανες ό,τι έπρεπε/όπως έπρεπε ούτως ώστε να "πάνε όλα καλά όταν κάνεις τα ψώνια σου". Αν δεν...σε χρίσουν "πελάτη του μήνα" και να γυρίσουν κλιπάκια με τον τρόπο που ψωνίζεις και να παίζουν σε μόνιτορ σε όλα τα μαγαζιά προς παραδειγματισμό, κανείς δεν πρόκειται να ψηθεί. Μου θυμίζει μάλιστα ολίγον το "ποιά ανεργία; Δικαιολογία είναι : Δουλειές υπάρχουν, αν τρέχεις συνέχεια και δεν είσαι εκλεκτικός κάποια στιγμή κάτι θα βρεις". Ναι, βέβαια, ο ένας στους τόσους φυσικά και ως fitter κάπου θα σκαλώσει. Το θέμα είναι τί γίνεται με τους πολλούς. Έτσι και με τα ψώνια : αν δεν κάνουν αύξηση προσωπικού τα σ/μ, οι "ικανοποιημένοι" με τον συστηματικό τρόπο που κάνουν τα ψώνια τους θα είναι ελάχιστοι. Δύο σωστότατες κουβέντες που είπες πάντως είναι ότι το θέμα με το προσωπικό δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα (να τονίσω ότι δεν πρόκειται να "λυθεί" ΟΥΔΕΠΟΠΩΤΕ, με την ευκαιρία...) και ότι ότι "ο harris τα είπε όλα", με την υποσημείωση ότι στην ουσία ο harris είπε μια πραγματικότητα : ο κόσμος να χαλάσει, αύξηση προσωπικού ΔΕΝ θα γίνει. "Γιατί έτσι". Ή μάλλον, διότι στην πράξη κάθε κατάστημα λειτουργεί με "στόχους", και αυτοί οι στόχοι συνοψίζονται στο "να έχουμε πάσει θυσία φροντίσει να παρουσιάζουμε τα χαμηλότερα λειτουργικά νούμερα από τους άλλους. Ακόμη κι από τα άλλα καταστήματα Λιντλ". Πώς είναι τα νούμερα κι οι κόφτες στην οικονομία; Ένα τέτοιο πράμμα. Λονγκ λιβ οι αριθμοί. Μόνο αν θέσουν στους γενικούς στόχους της εταιρίας τη φάση "να είναι ικανοποιημένοι οι πελάτες από τις υπηρεσίες του προσωπικού", θα δούμε άσπρη μέρα... Εκεί τι πρέπει να κάνουμε, να τα χτυπάμε μόνοι μας; ....ΚΥΡ-ΦΑΑΑΑΑΑΝ' ! Πού ζεις ωρέ! Υπάρχει ήδη αυτό (σε επιλεγμένα καταστήματα - όχι Λιντλ, αλλά υπάρχει. Καρφούρ Πλάνετ πχ...). (Άντε να δούμε τη μέρα που θα έχουμε και κλειδιά για τα μαγαζιά να ανοίγουμε μόνοι μας...)
phanispal Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Αφού λέω πιο κάτω ρε, ότι στα ΑΒ τα χτυπάω και μόνος μου ενίοτε. Το θέμα δεν είναι εκεί. Το θέμα είναι ότι με τη λογική του περιστεριού (sic), όποια υπηρεσία κι αν χρειαστούμε, θα «πρέπει» να είμαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι γίνεται. Π.χ. πάμε στο ΙΚΑ; Πάμε σε ΔΟΥ; Πάμε στην Αστυνομία; Πάμε σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία; Πάμε σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση; Πάμε στο περίπτερο να αγοράσουμε τσίχλες; Να έχουμε κάνει προ-έρευνα, ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και οποιαδήποτε καθυστέρηση. Που εγώ προσωπικά το κάνω. Άνοιξα και θέμα για το τι χρειάζεται για έκδοση βιβλιαρίου υγείας ώστε να μην ταλαιπωρηθώ στο ΙΚΑ. Αλλά ρε πούστη Δία, για ΟΛΑ πρέπει να φροντίζει ο πολίτης; Για όλα πρέπει να σπαταλάμε φαιά ουσία για να φτιάχνουμε στο μυαλό μας λίστες αλά pigeon; Να αποδεχτούμε ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί ΤΙΠΟΤΕ σε αυτή την κωλοχώρα και ό,τι καταφέρουμε από μόνοι μας; 1
pigeon Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Ρε παιδιά τι αναλύσεις κάνετε; Εγραψα πέντε πράγματα πως δουλεύει το σύστημα κι έχοντας κάνει κάμποσες κουβέντες, από μέσα. Καλώς κακώς έτσι είναι ρυθμισμένο να δουλεύει καλύτερα και γρηγορότερα. Εχουν γίνει τέστ, μετρήσεις, αναφορές, δεν περιμένουν το καφενείο του insomnia να αποφανθεί. Οσο για το αν μαθαίνει ο κόσμος, ναι μαθαίνει. Στην αρχή όλοι είναι ειρωνία, χλευασμός, χαιδεμα κοιλούμπας, ξυσιμο αυτιού με το κλειδι κτλ. Στο τέλος όμως βλέπει να περνάει εντελώς φουλ καρότσι σε χρόνο 45" μαζί με την πληρωμή, αρχίζει να το ξανασκέφτεται. Δεν είναι εξισώσεις 3ου βαθμού, μια δυο φορές αν τα κάνεις, την τρίτη πάει το χέρι μόνο του. Οσοι νιώθετε, εκμεταλλευτείτε τα για να κερδίσετε χρόνο. Εξτρα προσωπικό δεν θα δείτε, end of drama. Γατοτροφές έχουν τα lidl; Εχουν ξηρή τροφή 2kg ~3ε (ακριβούτσικη) , κονσέρβες με ~0,50ε και κάτι φακελάκια ακριβά gourmet. Ρώτα το γιατρό σου αν έχεις μικρό γατί. 1
phanispal Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Μα σου είπα που έγκειται ο προβληματισμός μου: αν είναι να πράττω έτσι όπως λες για όλα στην καθημερινότητά μου, ζήτω που καήκαμε. Βασικά είναι απλά ανέφικτο. Θα μου πεις, κάνε το όπου σε παίρνει ή όπου θες, αλλά το θέμα είναι γιατί πρέπει να συζητάμε για αυτονόητα πράγματα.
pigeon Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Δημοσ. 23 Μαΐου 2016 Με τις φιλοσοφικές αναζητήσεις θα βγούμε πάλι offtopic κι είναι κρίμα. Πάντως αν μου επιτρέπετε μια άποψη, αρνείστε πεισματικά να δεχτείτε την πραγματικότητα και να λειτουργήσετε. Κάποιοι κόλλησαν στο 1ο στάδιο, κάποιοι έφτασαν στο 5ο και προχωράνε. (Kübler-Ross model). Το πως θα λειτουργεί ο καθένας στην καθημερινότητά του είναι δικαίωμά του. Για παράδειγμα, μπορούμε να πάμε στη δουλειά μας σαν άνθρωποι ήρεμοι πολιτισμένοι ή σαν εξαγριωμένοι αυστραλοπίθηκοι ξεμαλλιασμένοι με πίεση στο ταβάνι πατώντας κόρνες και βρίζοντας. Ο χρόνος που θα κάνουμε να φτάσουμε είναι, νομοτελειακά, περίπου ίδιος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις