vgiozo Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Εδώ πάντως λέει (χοντρικά) ότι μαρμελάδα = προσθήκη ζάχαρης άλειμμα φρούτων = μαρμελάδα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Μπορώ να το επιβεβαιώσω κι εγώ τουλάχιστον σε 3-4 που έχω δοκιμάσει. Όσες έγραφαν άλειμμα φρούτων δεν είχαν ζάχαρη (και μάλιστα δύο ήταν και ξινούτσικες, άρα δεν έλεγαν ψέματα) Οι κύριοι διαχωρισμοί που κάνει στα πλαίσια ιστορικού απολογισμού το άρθρο είναι άλλοι κι όχι η προσθήκη ζάχαρης ή μη (μαρμελάδα εσπεριδοειδών = χυμός + φλούδα εσπεριδοειδών + ζάχαρη VS μαρμελάδα για κάθε φρούτο, είτε χρησιμοποιείται χοντροκομμένη φλουδα είτε όχι) ...η πιο χαρακτηριστική πρόταση για τη συνόψιση του περιεχομένου του άρθρου είναι η εξής: "Η μαρμελάδα (εσπεριδοειδών) γενικά διακρίνεται από τις κομπόστες φρούτων (αγγλ. τζαμ (jam)), από τη φλούδα των φρούτων της. Ξεχωρίζει επίσης από την απλή μαρμελάδα, από τα φρούτα που χρησιμοποιούνται." Η παρουσία ή μη ή το ποσοστό της ζάχαρης δεν αναφέρεται ως διαχωριστικό "μαρμελάδας VS άλειμμα φρούτων" Και σίγουρα στην Ελλάδα όταν λέμε μαρμελάδα δεν αναφερόμαστε στο αγγλικό "marmalade", στο οποίο αναφέρεται το τεκμήριο τον σύνδεσμο του οποίου παρέθεσες. "Επειδή στα Ελληνικά, η λέξη "μαρμελάδα" χρησιμοποιείται τόσο για τις μαρμελάδες που παρασκευάζονται από τα εσπεριδοειδή (αγγλ. marmalade) όσο και για τις μαρμελάδες που παρασκευάζονται και από τα υπόλοιπα φρούτα (αγγλ. jam), και προκειμένου να διαφοροποιήσουμε στα Ελληνικά αυτές τις δύο έννοιες, η λέξη "μαρμελάδα" θα χρησιμοποιείται για το αγγλικό jam και η λέξη "μαρμελάδα (εσπεριδοειδών)" θα χρησιμοποιείται για την αγγλική marmalade" ... Τα παραπάνω αφορούν το περιεχόμενο του άρθρου...μπορεί παρόλαυτά να έχεις δίκιο, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που τεκμηριώνεται από το άρθρο. Ίσα-ίσα, που το άρθρο ανήκει στην κατηγορία "Αλείμματα", οπότε δεν συγκροτείται μια διάκριση βάση του όρου....επίσης η έλλειψη ζάχαρης δεν θα άρει τη κατηγορία της "μαρμελάδας", καθώς τη ζάχαρη μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα υλικά (όπως μέλι) και πάλι το αποτέλεσμα να είναι "μαρμελάδα". Μιας κι αναφέρθηκε πάντως, ποιά είναι τα "αλείμματα φρούτων" που αγοράσατε, για να το ελέγξω και ο ίδιος; ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Μάλλον είχες δώσει λάθος σύνδεσμο...αυτό που λες, αναφέρεται εδώ - "Το άλειμμα φρούτου αναφέρεται στη μαρμελάδα (μη-εσπεριδοειδών) ή στο διατηρούμενο χωρίς την προσθήκη ζάχαρης." Όπως και νά'χει είναι λίγο αδόκιμο στα ελληνικά το "άλειμμα φρούτων" και καλύτερος κριτής είναι η εξέταση της πρακτικής εφαρμογής της ονομασίας (γιατί άλλα μπορεί να λέγονται θεωρητικά κι άλλα να κάνουν τα σούπερ μάρκετ) ...με τον ίδιο τρόπο δεν χρησιμοποιείται στα ελληνικά η ορολογία "έξτρα μαρμελάδα" για εκείνη τη μαρμελάδα που έχει ποσοστό φρούτου πάνω από 40%...αλλα΄λέγεται κοινώς "μαρμελάδα". 1
saxos55 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Μάλλον είχες δώσει λάθος σύνδεσμο...αυτό που λες, αναφέρεται εδώ - "Το άλειμμα φρούτου αναφέρεται στη μαρμελάδα (μη-εσπεριδοειδών) ή στο διατηρούμενο χωρίς την προσθήκη ζάχαρης." Έχεις δίκιο, είχα ανοιχτά και τα δύο tabs και έδωσα λάθος link. Πάντως το επιβεβαιώνω και πρακτικά όμως αυτό που λέει το άρθρο. Σήμερα πχ το πρωι έφαγα αυτό (το βερίκοκο) και είναι (ελαφρώς) ξινό. Άρα μάλλον το "χωρίς ζάχαρη" ισχύει (τουλ. για τη συγκεκριμένη εταιρεία). Βέβαια περιέχει συμπυκνωμένο χυμό μήλου που απ'όσο ξέρω λειτουργεί ως φυσικό γλυκαντικό, αλλιώς θα ήταν τελείως ξινό φαντάζομαι. Συμφωνώ πως εφόσον δεν υπάρχει νομοθεσία σαφής το καλύτερο είναι να κοιτάμε τα συστατικά Τεσπά, είμαστε OT, πιστεύω καλύψαμε την αρχική ερώτηση
iordanis77 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Δεν διαβάζεις καλά μάλλον ή/και οι συνειρμοί σου είναι κάπως άτακτοι ...δεν σύγκρινα το ταχίνι με τις μαρμελάδες, αλλά το ταχίνι και τις μαρμελάδες της "Γλυκάνθη" με τα αντίστοιχα προϊόντα άλλων εταιρειών που έχω δοκιμάσει... - το ταχίνι συγκριτικά είναι κακό ή πολύ-πολύ μέτριο - οι μαρμελάδες της είναι συγκριτικά αποδεκτές για τη τιμή τους. ...δηλαδή δεν λέω πως η εταιρεία είναι κακή γενικώς, αλ΄λα το ταχίνι της το βρίσκω κατώτερο των περισσότερων που έχω δοκιμάσει. Συγκριση λεω περι πικρου-γλυκου. Ολα τα σκετα ταχινια ειναι πικρα και απορω πως βγαζεις συμπερασμα ποιας εταιριας ειναι καλυτερο. Οι μαρμελαδες ειναι γεματες συντηρητικα και καλο ειναι να τις αποφευγεις. Οσο αφορα τη Γλυκανθη, παντα παιρνω απο το lidl τα παστελια με μελι(προσφατα κατεβασαν τη τιμη στα 50 λεπτα η μπαρα), αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι αναγραφεται "μελι 40%"... σιγουρα ειναι πολυ λιγοτερο.
vgiozo Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Συγκριση λεω περι πικρου-γλυκου. Ολα τα σκετα ταχινια ειναι πικρα και απορω πως βγαζεις συμπερασμα ποιας εταιριας ειναι καλυτερο. Οι μαρμελαδες ειναι γεματες συντηρητικα και καλο ειναι να τις αποφευγεις. Οσο αφορα τη Γλυκανθη, παντα παιρνω απο το lidl τα παστελια με μελι(προσφατα κατεβασαν τη τιμη στα 50 λεπτα η μπαρα), αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι αναγραφεται "μελι 40%"... σιγουρα ειναι πολυ λιγοτερο. Έχω προτιμήσεις / Διακρίνω μεταξύ των προϊόντων ταχινιού με τον ίδιο τρόπο που διακρίνω μεταξύ των προϊόντων μαρμελάδας...επειδή τα μεν γέρνουν προς το πικρό και οι δε είναι γλυκές εν γένει, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές στη γεύση μεταξύ προϊόντων ίδιας κατηγορίας... Παστέλι "Γλυκάνθη" δεν έχω δοκιμάσει, νομίζω όμως ότι κάνει 0,69€ και το κατεβάζουν στα 0,50-0,59€ ως προσφορά.
mentoras99 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Τελικα ρε παιδια, τι διαφορα εχει η μαρμελαδα απο το αλειμμα; ------- Την επομενη βδομαδα δεν εχει τιποτε ειδικα για ανδρες στο lidl...μονο για γυναικες...
iordanis77 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Παστέλι "Γλυκάνθη" δεν έχω δοκιμάσει, νομίζω όμως ότι κάνει 0,69€ και το κατεβάζουν στα 0,50-0,59€ ως προσφορά. 0,59€ εκανε στο lidl (ισως και 0,55 παλιοτερα, δε θυμαμαι) αλλα τις τελευταιες μερες το κατεβασαν στα 0,50. Μιλαμε για μπαρα 70g, παρομοια μπαρα αλλης μαρκας στο Βεροπουλο(τζανις) πωλειται 1,30€... 0,69 μαλλον κανει το αλλο Γλυκανθη με το σιροπι γλυκοζης. Έχω προτιμήσεις / Διακρίνω μεταξύ των προϊόντων ταχινιού με τον ίδιο τρόπο που διακρίνω μεταξύ των προϊόντων μαρμελάδας...επειδή τα μεν γέρνουν προς το πικρό και οι δε είναι γλυκές εν γένει, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές στη γεύση μεταξύ προϊόντων ίδιας κατηγορίας... Το να διακρινεις διαφορες στα γλυκα ειναι ευκολο, οσο πιο πολυ ζαχαρη τοσο πιο γλυκο. Το να διακρινεις ομως στα πικρα με τη 0 ζαχαρη δυσκολευομαι να το καταλαβω
vgiozo Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 0,59€ εκανε στο lidl (ισως και 0,55 παλιοτερα, δε θυμαμαι) αλλα τις τελευταιες μερες το κατεβασαν στα 0,50. Μιλαμε για μπαρα 70g, παρομοια μπαρα αλλης μαρκας στο Βεροπουλο(τζανις) πωλειται 1,30€... 0,69 μαλλον κανει το αλλο Γλυκανθη με το σιροπι γλυκοζης. Το να διακρινεις διαφορες στα γλυκα ειναι ευκολο, οσο πιο πολυ ζαχαρη τοσο πιο γλυκο. Το να διακρινεις ομως στα πικρα με τη 0 ζαχαρη δυσκολευομαι να το καταλαβω Πώς κατέληξες δε στο ότι η ποσότητα της ζάχαρης μόνο διαφοροποιεί τη γεύση δεν ξέρω, αλλά προφανώς μιλάς για τον εαυτό σου κι η αλήθεια είναι πως σε τέτοιες απαιτητικές καταληπτικές δυσκολίες δεν μπορώ να βοηθήσω.
iordanis77 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2015 Πώς κατέληξες δε στο ότι η ποσότητα της ζάχαρης μόνο διαφοροποιεί τη γεύση δεν ξέρω, αλλά προφανώς μιλάς για τον εαυτό σου κι η αλήθεια είναι πως σε τέτοιες απαιτητικές καταληπτικές δυσκολίες δεν μπορώ να βοηθήσω. Oσο πιο πολυ ζαχαρη τοσο και πιο γλυκο, ολοι το ξερουν αυτο. Δε χρειαζεται να με βοηθησεις σε αυτο που εχεις στο νου σου(δε το εχω καταλαβει τι ακριβως).
iordanis77 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2015 Oι φουστηδες ακριβυναν τη μαυρη σοκολατα Ritter με 23% φουντουκι, απο 99 λεπτα σε 1,30κατι Δε ξαναπαιρνω.
cococrops Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 Oι φουστηδες ακριβυναν τη μαυρη σοκολατα Ritter με 23% φουντουκι, απο 99 λεπτα σε 1,30κατι Δε ξαναπαιρνω. 1.40 εχει η ΙΟΝ αμυγδαλου η μεγαλη!!κλασσικες αξιες
iordanis77 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 Η ιον αμυγδαλου που παιρνω με την ενδειξη 72% εχει εκει γυρω, 1.45-1.55€ Αυτη την Ritter τη προτιμουσα αφου ηταν φτηνη και ειχε πολυ φουντουκι, δεδομενου οτι τα φουντουκια ακριβυναν τελευταια. Το φουντουκι μαζι με το αμυγδαλο και το καρυδι ειναι οι top ξηροι καρποι. 1
cococrops Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 λες και ειμαστε στη κατοχη!μια σοκολατα πανακριβη 2
chris30 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2015 Παιδιά αυτοί οι ηλεκτρικοί μύλοι αλατιού πιπεριού της SilverCrest είναι καλοί. Τους έχει δοκιμάσει κανείς ; Αξίζουν ; Παιδιά αυτοί οι ηλεκτρικοί μύλοι αλατιού πιπεριού της SilverCrest είναι καλοί. Τους έχει δοκιμάσει κανείς ; Αξίζουν ;
Joshua21 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2015 500δρχ μια σοκολάτα... που φτάσαμε. λες και ειμαστε στη κατοχη!μια σοκολατα πανακριβη Εγώ πάλι θυμάμαι τη λάκτα 300 δραχμές το 2001... δεν είναι δα και τόσο τρομακτική η διαφορά τιμής αν σκεφτείς πως έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε... 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις