Προς το περιεχόμενο

Φάκελος με όριο χωρητικότητας γίνεται;


Koultouras

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ενδιαφέρον ζητούμενο. Φυσικά στο Linux τα πάντα γίνονται και συνήθως πολλούς τρόπους :)

 

Εγώ χρησιμοποιώ το quotatool, ένα interface για τον quota driver του Linux. Ο οποίος όμως λειτουργεί σε επίπεδο fileystem, όχι καταλόγου. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι να συνδυάσεις τη λειτουργικότητα του LVM με αυτή του QuotaTool, φτιάχνοντας ένα χωριστό filesystem για κάθε κατάλογο που θέλεις να επιβάλεις όριο. Αν χρησιμοποιείς μόνο εσύ τον υπολογιστή και δε θέλεις να επιβάλεις όρια για κάθε χρήστη ξεχωριστά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μόνο το LVM.

 

Ένας άλλος τρόπος θα ήταν να χρησιμοποιήσεις τον loopback block device driver, ο οποίος επιτρέπει με δυο λόγια να φτιάξεις ένα filesystem πάνω σε ένα απλό αρχείο. Αυτό το τελευταίο θα ήταν πιο απλό, μπορεί να γίνει με 3-4 εντολές. Tο αρχείο αυτό θα δεσμεύει (π.χ.) 10GB από τη χωρητικότητα του πραγματικού σου δίσκο, ανεξάρτητα του τι θα έχεις αποθηκευμένο (μέσα στο filesystem που θα βρίσκεται αποθηκευμένο πάνω του). Πιο έξυπνη λύση είναι αυτή του LVM το οποίο έχει και άλλες δυνατότητες, αξίζει να το μελετήσεις. Θα προσπαθήσω να γράψω ένα μικρό εισαγωγικό για το LVM2 τις προσεχείς μέρες αλλά δε το υπόσχομαι.

 

Η λύση του αρχείου είναι κάπως έτσι:

 

>dd if=/dev/zero of=/home/koultouras/arxeio bs=1M count=10960
losetup /dev/loop0 /home/koultouras/arxeio
mkfs.reiserfs /dev/loop0
mount -ο loop,uid=koultouras,user /dev/loop0 /home/koultouras/katalogos

 

Φυσικά μπορείς να το περάσεις και στο /etc/fstab για να γίνεται αυτόματα mount.

 

Τέλος κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί και μέσω του FAM/GAMIN, όμως εκτός του ότι δε ξέρω αν υπάρχει κάτι έτοιμο, ούτε τόσο αξιόπιστο θα ήταν ούτε θα είχε τόσο καλές επιδόσεις. Πάντα όσο πιο απλό τόσο πιο καλό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...