g1annis Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 Σας παρακαλώ μη βαρεθήτε να διαβάσετε, έχω μεγάλη ανάγκη για βοήθεια: Είχα έναν 20άρη σκληρό και έναν 120άρη και οι 2 σε fs ext3. Ο 20άρης master ήταν ο λειτουργικός (Ubuntu Linux 6.10) και ο 120άρης slave αποθηκεύτικός. Κάηκε ο 20άρης (τον οποίο πέταξα) και εγκατέστησα το ίδιο λειτουργικό στον 120άρη αλλά από μαλακία, ξέχασα να βγάλω το jamber από τη θέση slave. Οπότε τώρα αυτός τρέχει μόνο αν το jamber είναι στη θέση slave και προφανώς δε μπορώ να βάλω 2ο σκληρό... Μετά πήρα έναν 250άρη και θέλοντας να έχω το λειτουργικό μου στον καινούριο γρήγορο σκληρό, έβγαλα τον 120άρη και ξεκίνησα την εγκατάσταση στον 250άρη. (Τον 120άρη τον έβγαλα γιατί για κάποιον λόγο που δε γνωρίζω, δεν εκκινούσε ούτε καν το live CD όταν ήταν και οι 2 συνδεδεμένοι). Τώρα αρχίζει το πρόβλημα: Αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση στον 250άρη (και πήγαν όπως πάνε και τώρα όλα καλά) πήγα να συνδέσω τον 120άρη. * Όταν βάζω ΜΟΝΟ τον 250άρη ως singe or master όλα πάνε καλά * Όταν βάζω ΜΟΝΟ τον 120άρη ως slave πάλι πάνε όλα καλά * Όταν βάζω τον 250άρη master και τον 120άρη slave βγάζει boot failure και το BIOS βλέπει 2 σκληρούς 250άρηδες. Δεν εκκινά ούτε το Live CD. * Όταν βάζω τον 120άρη master και τον 250άρη slave βγάζει boot failure και το BIOS βλέπει 2 σκληρούς 120άρηδες. Δεν εκκινά ούτε το Live CD. * Όταν βάζω cable select, boot-άρει από αυτόν που είναι τελευταίος στο καλώδιο IDE αλλά δεν βλέπει τον άλλον στο /proc/partitions Στο BIOS εν τω μεταξύ στην ενότητα IDE configuration τους δίσκους τους βλέπει κανονικά αλλά τον έναν (ανάλογα με τη διάταξη) τον βγάζει στα κινέζικα κάπως έτσι: [primary] [WD 247.345] @#$% ry $@#] [WD 117.974$#!@!#@$^] H motherboard είναι μια intel e210882 εφτά ετών που δεν έχει αναβαθμιστεί ποτέ. 1) Σκέφτομαι ότι μάλλον είναι ζήτημα ασυμβατότητας του απαρχαιωμένου BIOS με τον ολοκαίνουριο σκληρό δίσκο. Υπάρχει τέτοια περίπτωση από αυτά που σας είπα? 2) Υπάρχει κάτι που δεν το δοκίμασα? 3) Σκέφτομαι να κάνω update το BIOS αλλά δε βρίσκω πουθενά το update... 4) Υπάρχει κίνδυνος να κάνω ανεπανόρθωτη ζημιά αν κάτι κάνω λάθος στο BIOS update? Δεν το έχω ξανακάνει ποτέ μου. Δικαίως φοβάμαι? Μου είπε ένας φίλος, ότι αν πχ κοπεί το ρεύμα, ή κάνω καμιά μαλακία την ώρα που κάνω το update, μάλλον πάω για νέα motherboard. Ισχύει? 5) Έχει δοκιμάσει κανείς το LinuxBIOS που λένε οι δημιουργοί του ότι σήμερα το χρησιμοποιούν 1.000.000 pc παγκοσμίως? Ευχαριστώ πολύ.
Vatos_locos Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 φιλε κίνδυνος να κανεις ζημια στο βίος υπάρχει αν βρείς λάθος εκδώσει τώρα βίος θα βρείς σίγουρα από την μαμά intel εγώ βρήκα για το δικό μου mobo όσο για τον δίσκο με τα κινεζικα δες λίγο τις καλωδιοταινίες σου η καλύτερα άλλαξε τες με καινούριες έχω συναντήσει το ίδιο πρόβλημα με χαλασμένες καλωδιοταινίες και δεν νομίζω να φταίει το Βίος που στο κάνει αφού λες ότι είδε μονο του τον εικοστό πέμπτο δίσκο σου τότε δεν παίζει ρολο εκτος αν είναι κανένα τρελό bug και δεν το έχουν δει ακόμα αλλα και bug να ιάνει με Update θα φύγει
g1annis Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 Ευχαριστώ που ασχολήθηκες φίλε μου. Θα το κοιτάξω αυτό που μου είπες και οπωσδήποτε θα στείλω τα αποτελέσματα.
Vatos_locos Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 πες μου λίγο ο full name από το mobo σου είναι από τα desktop board's ? πχ το δικό μου ειναι Intel Desktop Board D875PBZ για κανε μια και δες το είναι γραμμένο πάνω στην μητρική σου γιατί το μοντέλο που έδωσες δεν το βρίσκω πουθενά
g1annis Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 Βασικά το μοναδικό πράγμα που γράφει πάνω η motherboard είναι το E210882. Δε βρίσκω κάτι άλλο, και δεν πιστεύω να είναι λάθος. Κάποτε πχ που ξαφνικά σταμάτησε να boot-άρει έψαξα και βρήκα το manual σε pdf και έλεγε ας πούμε τι σημαίνουν οι ήχοι που κάνει: πχ εμένα μου έκανε beep...(παρατεταμένο)....p_beep_beep_(κενό)_beep το οποίο σήμαινε πως η κάρτα γραφικών δεν είναι εγκατεστημένη, και όντως παρατήρησα πως είχε τραβηχτεί λίγο έξω. Την έσπρωξα και δούλεψε μια χαρά. Πράγμα που σημαίνει ότι το E210882 δεν είναι λάθος. Ξέρεις κάποια εντολή από linux για να βρω ακριβώς το μοντέλο? Δε νομίζω να υπάρχει κάτι τέτοιο όμως...
iceman79 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 ektos apo ta kalodia na kseries oti kamia fora an oi diskoi einai apo diaforetiko kataskevasti kai einai sto idio kalodia kanoun kanena koufo. Dokimase na valeis ton 1 disko sto ena kai ton allo sto allo kalodio. px: primary master = HDD1 primary slave = DVD-ROM drive h tipota secondary master = HDD2 secondary master= DVD-Recorder h tipota Opos eipe kai o filos prosexe tis kalodiotainies giati an einai xalasmenes mporei na xaseis kai arxeia. Des an patane kala ta kalodia trofodosias (proliptika) kai allakse kai tis kalodiotainies kalou kakou
Vatos_locos Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 φιλε μου δυστυχώς από linux δεν κατέχω καθόλου μονο από hardware μεριά και ψάχνω να βρω Βίος για το mobo σου αλλα στην μαμά Intel δεν έχει κάτι ιδιαίτερο θυμάσαι την σελίδα που είχες βρει το manual ? λογικά όλο και κάποιο πρόγραμμα θα υπάρχει να σου λέει hardware specs και από linux για ψαχτώ
g1annis Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2006 Θα το δοκιμάσω αυτό. Μου το πρότεινε κι ένας φίλος να βάλω και τους 2 μάστερ σε διαφορετικά καλώδια. Για να δούμε. Κλείνω αλλάζω και ξαναμπαίνω να σας πω.
Vatos_locos Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 αυτό είναι το mobo σου ? Socket 370 ? τι Cpu έχεις πάνω ? αν το mobo σου ιάνει σαν αυτό στην φωτό τότε με κάθε επιφύλαξη εδώ έχει το τελευταίο Βίος αλλα μην το δοκιμάσεις ακόμα για να σιγουρευτούμε ότι είναι αυτό δες το Chipset της μητρικής σου πιο είναι αν μου το πεις τότε σίγουρα κάτι θα βρούμε
g1annis Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 Sorry gia ta greeklish alla eimai mesa apo to live CD. Loipon dokimasa ta e3hs: 1) Evala sto IDE 1 ton 250arh "single or master" kai tipota allo kai sto IDE 2 "master w slave present" sthn teleutaia eisodo ths tainias kai to CDROM "slave" sthn mesaia eisodo ths tainias. To BIOS ta eblepe ola swsta, alla molis paei na 3ekinhsei gemizei 1 xiliosto apo thn Loading Bar kai meta stamataei. NA PW EDW OTI PRIN EKANA LA8OS SE AUTO POU EGRAPSA PARAPANW: den kanei boot failure parapanw pou to lew se kapoies syndesmologies (dustuxws den 8umamai se poies) ekane auto pou molis periegrapsa. ---> Edw fobamai mhpws ftaiei oti kai oi 2 diskoi exoun egatesthmeno ton GRUB (bootloader) 2) Ekana ta panta opos apo panw ektos tou oti sto IDE 1 evala ton 250arh "single w sl. pres." kai to DVDROM ws "slave". Pali ekane ta idia. To periergo edw htan oti otan patousa to F2 gia na mpw sto BIOS den ebaine kanonika opws me ka8e allh sundesmologia, alla emfanize to e3hs: Copyright 1996-2001 Intel Corporation MV85010A.86A.0005.PO(h mhden anti gia O)2.0108011332 Intel® Pentium® 4 processor, 1.60 GHz 256 MB System RAM Entering SETUP Emene se auth thn katastash ligotero apo 2lepta kai meta ebaine sto BIOS opou den emfanize kan to slave DVDROM (jamberakia klp ennoeitai oti htan swsta) 3) Afhsa ta CD/DVD opws htan palia, kai evala sto IDE 1 ton 250 "single or master" kai ton 120 "cable select". Sto BIOS elege Primary IDE Master (WD 2500 klp) kai sto Primary IDE slave (Not Installed) 4) Ekana to idio bazontas apla ton 250arh "master with slave" kai sto BIOS elege Primary IDE master [WD 2500 klp] kai $#@% ry IDE slave (%#@^*$&) dhladh ta gnvsta kinezika. Pleon h malakia einai kai den 3erw giati, oti enw exw syndesei ta panta akribws opws htan prin (kai ta jamberakia akribvw opws htan) enw fortwnei to Ubuntu mexri telous stamataei se mia maurh o8onh xwris dromea. Dhladh oxi oti 3ekinaei to Ubuntu xwris grafiko periballon, alla den to 3ekinaei kan. Gi auto anagasthka na bw apo to Live CD..... Paw na kanw ena reboot mpas kai bei apo ton sklhro kai epistrefw.
g1annis Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 iceman79 oi sklhroi mou diskoi einai kai oi 2 Western Digital... Vatos_locos ta kalwdia ta e3etasa kai mou fainontai kanonika. Bebaia 8a dokimasw kai kainouria an de brw akrh alliws... Epishs h motherboard mou den einai auth ths fwtografias.
@topos Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 1)Οταν κανει boot το μηχανημα σου δειχνει ποιο βιος εχεις. 2)Δεν φαινετε οπτικα ενα ελατωματικο καλωδιο... 3)εχεις δοκιμασει να βγαλεις την μπαταρια τις μητρικης και παραλληλα να κανεις clear cmos ?
Vatos_locos Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 επειδή λίγο τα έμπλεξα με τις συνδεσμολογίες έχεις την δυνατότητα να κανεις format και στους 2 δίσκους σου και εκνέου εγκατάσταση linux ? αν ναι άκου τι κανεις βάζεις master Single Drive Pressent στο IDE 1 τον 250 WD σου και από όσο κατάλαβα σου μένουν 2 συσκευές 1 ο 120 Gb δίσκος και ένα cd\dvd σωστά ? αν ναι τότε βάζεις Master τον 120 WD Δίσκο σου και slave το cd\dvd τσέκαρε κάποιοι δίσκοι έχουν από πίσω στο jumperακι τους επιλογή για slave with non Compartible Divice δηλαδή να είναι slave με άλλες συσκευές όχι ίδια εταιρία που πιθανών να είχαν ασυμβατότητες αν δοκίμασες και αυτήν την συνδεσμολογία και από βίος τα έβλεπε κανονικά τότε λογικά με μια εκνέου εγκατάσταση θα δουλέψουν
g1annis Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 Όταν σε ενα μηχάνημα υπάρχει ένα πρόβλημα, εντοπίζεται εύκολα... Όταν συμβαίνουν 2 προβλήματα ταυτόχρονα, χάνεις τη μπάλα: Χθες το βράδυ έφυγα έτσι απότομα από το forum γιατί δεν κατάφερνα να μπω ούτε με το Live CD. Με το που φόρτωνε πλήρως το Ubuntu έβγαζε μαύρη οθόνη χωρίς τερματικό. Πήγα να τρελαθώ, νόμιζα ότι τα έφτυνε σιγά η σιγά η mobo. Τελικά δεν έφταιγε η συνδεσμολογία: σε 2-3 περιπτώσεις που γινόταν αυτό έφταιγε ότι δε γύρναγε το ανεμηστηράκι της κάρτας γραφικών και προφανώς υπερθερμαινόταν όπως διαπίστωσα με το δάχτυλό μου και μπλόκαρε. Το ανεμηστηράκι κάηκε, το άλλαξα και πλέον είμαι ξανά μέσα με τον 250άρη single και ξεκινάω ξανά... Πάλι καλά που έγραφα κάθε φορά σε ένα τετράδιο τη συνδεσμολογία για κάθε IDE και τις θέσεις των jambers και δίπλα τα συμπτώματα για κάθε συνδεσμολογία, οπότε θα μπορώ να ξαναδοκιμάσω. 3)εχεις δοκιμασει να βγαλεις την μπαταρια τις μητρικης και παραλληλα να κανεις clear cmos ?Να τη βγάλω ή να την αλλάξω? Clear cmos γίνεται ακριβώς έτσι ε? Απλά βγάζοντας και βάζοντας ξανά την μπαταρία. Σωστά? επειδή λίγο τα έμπλεξα με τις συνδεσμολογίες έχεις την δυνατότητα να κανεις format και στους 2 δίσκους σου και εκνέου εγκατάσταση linux ? Στον έναν όχι (120άρης). Έχει δεδομένα που δεν πρέπει να χαθούν. Επίσης, όπως σας είπα, δεν ξεκινάει καν το live CD αν έχω και τους δύο σκληρούς πάνω. Αλλά ας δούμε τι γίνεται τώρα που άλλαξα το ανεμηστηράκι, γιατί μπορεί να ήταν καμένο κανα 3ήμερο τώρα. 2 φορές γύρισα στο σπίτι και βρήκα το pc σβυστό ενώ το είχα αφήσει αναμένο. Μπορεί να το έκελισε η κάρτα για προστασία από την υπερθέρμανση?
g1annis Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2006 Λοιπόν, έκανα clear cmos και τα πράγματα στο bios έφτιαξαν. Οστόσο δεν μπορεί ακόμα να boot-άρει και κολλάει στην εκκίνηση το live CD, αλλά έχω βγάλει ένα πόρισμα ήδη: Πιστεύω ότι φταίει το γεγονός ότι ο GRUB είναι εγκατεστημένος και στους δύο σκληρούς, κι επίσης το ότι στον slave, η εγκατάσταση έγινε από μαλακία (όπως λέω και στο πρώτο post) έχοντας τον δίσκο και στο jamber στη θέση slave! Θα πάω το βράδυ σε έναν φίλο, να φορμάρω το linux partition του 120άρη slave, για να φύγει ο GRUB, και βλέπουμε. Σας φαίνεται πιθανό αυτό που πιστεύω?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.