Προς το περιεχόμενο

Γρίφος...

gus

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Με αυτήν την γενίκευση πάλι δεν λύνεται το πρόβλημα με ν κρατούμενους. Πρέπει ανγκαστικά να έχουμε περιττούς κρατούμενους. Anyway έχουμε άλλα προβλήματα τώρα (βλέπε Manuel)

Λύνεται, γιατί δε λύνεται; :)

Το πρόβλημα του manuel νομίζω (χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος) πως δεν είναι διατυπωμένο σωστά. Ένα αντίστοιχο που ξέρω εγώ είναι αλλιώς διατυπωμένο. Μπορεί να το επιβεβαιώσει ο manuel.

• Απαντ. 105
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

ΟΚ, παραπέμπω στο προηγούμενο ποστ μου κ συνεχίζω:

Ο β, λόγω της απάντησης του α (γεγονός (1)), συμπεραίνει ότι δε γίνεται και ο ίδιος και ο γ να φορούν από ένα μάυρο καπέλο. Οπότε, αν έβλεπε τον γ να φορά μαύρο, θα μπορούσε με ασφάλεια να απαντήσει ότι ο ίδιος φοράει άσπρο. Δεν το κάνει, άρα ο γ φοράει άσπρο και ο gsarig έδωσε τη σωστή απάντηση...

Δημοσ.

απλο...α,β,γ οι αντρες στη σειρα και 1=ασπρο , 2=μαυρο

---------------------α-------β--------γ

δεν γινεται :-----------------2--------2 γιατι ο α καταλαβαινει οτι φοραει ασπρο

αρα--------------------------1--------1

ή----------------------------1--------2

ή----------------------------2--------1

ο β εχοντας ακουσει και

εχοντας καταλαβει, δεν

γινεται να ειδε-------------------------2 γιατι υπαρχει μονο σε μια περιπτωση αρα ειδε

---------------------------------------1

και ο πρωτος καταλαβε οτι ουτως η αλλιως φοραει 1

Δημοσ.
Λύνεται, γιατί δε λύνεται; :)

Το πρόβλημα του manuel νομίζω (χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος) πως δεν είναι διατυπωμένο σωστά. Ένα αντίστοιχο που ξέρω εγώ είναι αλλιώς διατυπωμένο. Μπορεί να το επιβεβαιώσει ο manuel.

ΣΩΣΤΑ...λύνεται. Δεν το είχα κατανοήσει πλήρως.

Αντε ρε gus βάλε και κανένα άλλο ωραίο. Αλλά να μην είναι απο MIndtrap γιατί τα περισσότερα οι πιο πολλοί τα ξέρουμε. Κάτι σαν το προηγούμενο βάλε.

Δημοσ.

Το πρόβλημα του Manuel έτσι όπως είναι διατυπωμένο δεν λύνεται. Και δίνω προς απόδειξη ένα αντιπαράδειγμα:

Έστω πως οι α και β φοράνει και οι δύο άσπρο. Τότε κοιτάζοντας τους άλλους 2 είτε βλέπουν άσπρο και μαύρο είτε δύο άσπρα και δεν μπορούν να αποφασίσουν. Στην περίπτωση αυτή και ο γ να ανοίξει τα μάτια πάλι δεν μπορεί να ξέρει τι φοράει.

• Members
Δημοσ.

Έτσι όπως το έχω καταλάβει εγώ, δεν υπάρχει περίπτωση ο γ να φοράει μαύρο και ταυτόχρονα κανένας από τους α και β να μην είναι σίγουρος για το χρώμα του. Γιατί αν ο γ φοράει μαύρο, τότε:

αν ο β φοράει κι αυτός μαύρο, είναι προφανές πως ο α θα γνωρίζει το δικό του χρώμα (άσπρο)

αν ο α φοράει κι αυτός μαύρο, θα δηλώσει άγνοια. Ο β όμως, βλέποντας α και γ να φοράνε μαύρο, θα γνωρίζει το δικό του χρώμα (άσπρο)

αν α και β φοράνε άσπρο, τότε ο α, βλέποντας β=άσπρο και γ=μαύρο, δηλώνει άγνοια. Ο β όμως, σε αυτή την περίπτωση, βλέποντας το γ=μαύρο και έχοντας κατά νου ότι ο α δήλωσε άγνοια, καταλαβαίνει πως ο ίδιος φοράει άσπρο (γιατί αν φόραγε μαύρο ο α δεν θα δήλωνε άγνοια).

Συνεπώς, από τη στιγμή που α και β δηλώνουν και οι δύο άγνοια, είναι σίγουρο πως ο γ φοράει άσπρο.

Δημοσ.

Πάντως ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση για τον αρχικό γρίφο στην περίπτωση που είχαμε 3 χρώματα καπέλων και 9 μελλοθάνατους. Παρεπιπτόντως, η λύση θα ισχύει γενικά για κ χρώματα καπέλων και ν μελλοθάνατους.

Πάρτε ένα ευκολότερο για τώρα:

Πως μπορούμε με τα εξής νούμερα (1, 3, 4 & 6) να σχηματίσουμε το 24 χρησιμοποιώντας μόνο πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση;

Παρενθέσεις χρησιμοποιείτε όσες θέλετε.

Απαγορεύονται δυναμεις, ρίζες και λοιπά τρικ.

Δημοσ.
Πάντως ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση για τον αρχικό γρίφο στην περίπτωση που είχαμε 3 χρώματα καπέλων και 9 μελλοθάνατους. Παρεπιπτόντως, η λύση θα ισχύει γενικά για κ χρώματα καπέλων και ν μελλοθάνατους.

Πάρτε ένα ευκολότερο για τώρα:

Πως μπορούμε με τα εξής νούμερα (1, 3, 4 & 6) να σχηματίσουμε το 24 χρησιμοποιώντας μόνο πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση;

Παρενθέσεις χρησιμοποιείτε όσες θέλετε.

Απαγορεύονται δυναμεις, ρίζες και λοιπά τρικ.

Εννοείς να τα χρησιμοποιήσουμε όλα απο μία φορά ή όλα όσες φορές θέλουμε?

Δημοσ.

Sorry! Δεν το διευκρίνισα αυτό. :oops:

Πρέπει να χρησιμοποιηθούν ΟΛΑ απο ΜΙΑ φορά το καθένα!

Δημοσ.
Ελπίζω να μην είναι καμμία ηλίθια παγίδα του στυλ:

6-3-1=2

4 =4

--------

2 κολλητά στο 4 = 24...

LOL!!!

LOL!!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Οχι δεν εχει τέτοιες ταρζανιές. Λύνεται με απλές πράξεις... :wink:

Πο πο ρε τι εύκολο? Αυτό ειναι που...α.

Άμα δεις τη λύση θα καταλάβεις πως έιναι αρκετά εύκολο... :-D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...