Προς το περιεχόμενο

Σπουδές στο εξωτερικό

charmed

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Βασικά όχι... Το κόστος ζωής οπουδήποτε στο εξωτερικό, αν εξαιρέσεις την Αγγλία που είναι καριόληδες, αλήτες, εκμεταλλευτές, αιμορουφήχτρες και διάφορα άλλα που με μια λέξη συνοψίζονται ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΙ :D, είναι φτηνότερο από την Θεσσαλονίκη, Πάτρα και γενικά τις φοιτητουπόλεις της Ελλάδας...

Αμα θές να πάς Λονδίνο, τότε ναι, αλλά μπορείς να πάς σε μιά πιό φθηνή πόλη καί να τήν βγάζεις μιά χαρα. Οι δικοί μου στέλνουνε 250λίρες το μήνα, και έχω πιάσει δουλειά στο μπαράκι του πανεπιστημίου γιά να πληρόνω τα έξτρα.

Δημοσ.

Εγώ θέλω να πάω Σερβία (ή Τσεχία) του χρόνου.

Τσεχία έχω ζησει όντας φοιτηττής εράσμους και μου άρεσε η οργανωσή τους.Πρόβλημα να μάθω την γλώσσα δεν έχω μιας και τα πάω καλά με τα σλάβικα.

Αλλά δε ξέρω τι ορους και δίδακτρα θετουν.

Σερβία έχει σπουδάσει ή σπουδάζει κανείς?

Δημοσ.

αυτό που θέλω να σπουδάσω είναι movie trailers maker και μετά έχω ενναλακτηκές επιλογές μαθηματικά και υπολογιστές. για την κύρια μου επιλογή δεν βλέπω μέλλον στην ελλάδα.... στη σελίδα που μου δώσατε βρήκα κατι σχετικό με 3D animation και άλλα τέτοια. δεν κατάλαβα όμως που λέει για αιτήσεις και δίδακτρα

Δημοσ.
βασικά άκουσα ότι είναι ίδια τα λεφτά αν πας σε δημόσιο πανεπιστήμιο εξωτερικού ή αν πας να σπουδάσεις εκτός αττικής (εφόσον ζεις αττική). ισχυέι κάτι τέτοιο?

Αν ενδιαφέρεσαι για Αγγλία σου είπα τι να κάνεις: ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ BRITISH COUNCIL! Το prospects.ac.uk είναι για Master. Για Bachelor κοίτα το ucas.ac.uk. Όσο επιμένεις να χρονοτριβείς εδώ, εσύ χάνεις. Τέλος, η ζωή στην Αγγλία δεν είναι ακριβή (οσο νοτιότερα τόσο το καλύτερο), όσο είναι καταθλιπτική. Το Λονδίνο είναι που θα σε ξεπαραδιάσει.

Δημοσ.

Το ποσο καλά θα περάσει καλά στην αγγλία είναι αντιστρόφος ανάλογο της δυσκολίας του πτυχίου. Κάποιοι κάνουν διακοπές ,κάποιοι δεν προλαβαίνουν να βγουν από το δωμάτιο τους.

Επίσης μάθετε να μαγειρεύετε πριν πάτε αλλιώς θα γυρίσετε με πρόβλημα στο στομάχι. Πολλοί γυρνάνε με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση :D

Δημοσ.
Το ποσο καλά θα περάσει καλά στην αγγλία είναι αντιστρόφος ανάλογο της δυσκολίας του πτυχίου.

Εγώ ανήκω στους 2ους και όχι (μόνο) λόγο δυσκολίας πτυχίου. Είναι θέμα επιλογής... αν είναι να πάει κανείς σε καλό uni της Αγγλίας, καλό θα είναι να μην αφήσει την ευκαίρια ανεκμετάλλεύτη. Δόξα τον Θεό, η Ελλάδα βγάζει πολλούς τεμπέληδες!

Δημοσ.

Για πρωτο πτυχιο στην αγγλια, οι φοιτητες της ΕΕ δεν πληρωνουν full διδακτρα. Οταν πηγαινα εγω εδινα 1000 λιρες το χρονο. Καποιοι με χαμηλοτερο εισοδημα δεν πληρωναν καθολου.

Για μαστερ πληρωνεις full.

Επισης αν μπορεις να μενεις στην εστια τη βγαζεις φθηνα. Και τα δωματια πιο φθηνα απο οποιοδηποτε νοικι, και λογαριασμους δεν πληρωνεις και φαγητο στην εστια ειναι πιο φθηνο.

Αν μπορεις να αποφυγεις το λονδινο δεν ειναι πολλα τα εξοδα. Απλως η ζωη ειναι πιο βαρετη στην επαρχια της Αγγλιας. Για μενα αυτο δεν ηταν προβλημα.

Οσο για το φαγητο, παλι θεμα γουστου ειναι. Εμενα μου αρεσει και το Αγγλικο πρωινο με τα φασολια και τα fish'n'chips. Οι αλλοι αηδιαζαν μονο που με βλεπαν να τα τρωω.

Δημοσ.

Και για μάστερ όσοι είναι από Ευρωπαϊκή ένωση δεν πληρώνουν full. Για την πλειοψηφία των μάστερ τα δίδακτρα είναι 3000-3500 λίρες για ένα χρόνο. Το full είναι κοντά στα 10000 ή και πιο πάνω.

Υπάρχουν και εξαιρέσεις που είναι πιο ακριβά ή και πιο φθηνά αναλόγως το αντικείμενο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις ειναι να μπεις στο site των πανεπιστημίων και να δεις συγκεκριμέν;α τα δίδακτρα.

Α όσο και για το νοικι χαλαρά από την εμπειρία μου μπορείς να βρεις σπίτι με λιγότερα λεφτά από αυτά που ζητάνε οι εστίες αν είσαι όμως πρόθυμος να συγκατοικήσεις με 3 άτομα και πάνω. Μπορεί να βγει πολύ πιο φθηνά γιατί πολυ απλά σαν φοιτητής δεν πληρώνεις και city council κάθε μήνα. Τι λέω δηλ. που και στην εστία έτσι κι αλλιώς συγκατοικείς με άλλους ...

Δημοσ.

σημαντικο ρολο στην ποιοτητα της ζωης σου παιζει και το σπιτι που θα μενεις, αν ειναι να γλιτωνεις καποια χρηματα απο το ενοικιο, να εισαι σιγουρος οτι θα τα πληρωνεις με την ψυχικη σου ηρεμια και διαθεση αν μενεις με τιποτα μαλακες...

Δημοσ.

Η εμπειρία μου:

Κάνω μεταπτυχιακό στην Ολλανδία. (Ρόττερνταμ, Πανεπιστήμιο Εράσμους, στο Μάρκετινγκ, πρώτο πτυχίο Ασοεε).

Οικονομικά δεδομένα

Τα κύρια έξοδα: Δίδακτρα, Φαγητό, Στέγη.

1) Δίδακτρα: Το μέγιστο πλεονέκτημα σε σχέση με Αγγλία: 1500 Ευρώ το έτος από τα οποία σου δίνουν πίσω 1070 μέσα σε 2 μήνες.

Τελικό κόστος 430 Ευρώ. (Θετικό σημείο).

2) Στέγη: Ακριβή, από 350 Ευρώ και πάνω. Το πανεπιστήμιο μου προσέφερε μια γκαρσιονέρα με 530 Ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων (με ίντερνετ), τέλικα βρήκα μια πο φτηνή λύση μέσω γνωστών. Στην περίπτωση που δεν έχει το πανεπιστήμιο δωμάτια, το πιθανότερο είναι να βρεις σπίτι μέσω μεσίτη. Αμοιβή μεσίτη: ένα ενοίκιο. (Αρνητικό σημείο!).

2) Φαγητό: Δεν νομίζω ότι τα σουπερμάρκετ εδώ να έχουν τρομερές διαφορές από Ελλάδα, ίσως κατάτι ακριβότερα. (Ουδέτερο σημείο).

Εκπαίδευση

Σύμφωνα με την κάτωθι λίστα τα ολλανδικά πανεπιστήμια είναι σε πολύ καλό επίπεδο στην Ευρώπη. Εντάξει δεν είναι τίποτα τρομερό η λίστα. Μια ενδεικτική κατάταξη κάνει με βάσει τον αριθμό δημοσιευμένων άρθρων από καθηγητές σε επιστημονικά περιοδικά.

http://www.le.ac.uk/economics/research/rankings/eearank.pdf (στη σελίδα 30)

Διάφορα

Ο καιρός είναι βροχερός άλλα όχι κάθε μέρα. Δεν έχει πολλούς Έλληνες η πόλη και το Πανεπιστήμιο. Προσωπικά γνωρίζω καμία 10αριά. Κυκλοφορώ με ποδήλατο και έτσι γλιτώνεις το κόστος μεταφοράς (Το μετρό είναι πολύ ακριβό και δεν υπάρχει έκπτωση για ξένους φοιτητές, ενδεικτικά για 3-5 στάσεις 2,7 Ευρώ!!).

Γενικά

Πρώτο πτυχίο στο εξωτερικό μου φαίνεται ότι είναι πολλά τα λεφτά. Μεταπτυχιακό συζητιέται.

Δημοσ.
Και για μάστερ όσοι είναι από Ευρωπαϊκή ένωση δεν πληρώνουν full. Για την πλειοψηφία των μάστερ τα δίδακτρα είναι 3000-3500 λίρες για ένα χρόνο. Το full είναι κοντά στα 10000 ή και πιο πάνω.

Λάθος: Οι τιμές διαφέρουν με βάση το prestige του πανεπιστημίου, την «δημοφιλία» του degree, καθώς και τις διαθέσιμες θέσεις. Για παράδειγμα, MSc in Finance σε καλό πανεπιστήμιο του Λονδίνου κοστίζει από 10.000 λίρες και πάνω (για τον Chinaman 15.000).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...