Προς το περιεχόμενο

ti diafora exoun???


cyberstorm

Προτεινόμενες αναρτήσεις

mia ekdosi linux kanoniki opoiodipote distro px suse mandriva ktl...apo tis free bsd ekdosis kai genika ti einai bsd ekdosi??? einai dorean alla ti parapano exei???

 

kai telos iparxoun kapoies ekdosis linux pou ftanoun se xoritikotita to ena dvd ...ti periexoun autes????perisotera rpm paketa???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

vazo greeklish giati tha varetho na allazo:

 

to FreeBSD einai distro, opos to OpenBSD kai tp PCBSD, den einai polles, einai mia! BSD based!

ti einai to BSD?

http://en.wikipedia.org/wiki/Berkeley_Software_Distribution

 

oi perissoteres linux distro einai dorean, kai apo oso xero oles oi bsd distro

ti parapano exei? einai pio UNIX based (diorthoste me)

den exei binaries, mono source (diorthoste me pali an kano lathos)

 

giati mia distro ftanei to 1 dvd?

giati to debian ftanei ta 14cd? ;)

periexoun apo paketa paketon o paketa, locales, 32bit version kai 64bit version, mexri kai ton source code mporei na exoun mesa

exartatai apo thn distro!

 

http://www.distrowatch.com

http://www.wikipedia.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα (net|open|free)bsd είναι τελείως ξεχωριστά λειτουργικά, με δική τους codebase για τα πάντα. Δεν είναι απλά διανομές, όπως συμβαίνει στο linux.

 

Κάθε ένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία μπορείς να δεις αν διαβάσεις τις αναλυτικές πληροφορίες που παρέχονται στο επίσημο site του εκάστοτε λειτουργικού, όμως σε γενικές γραμμές αυτά που τα διαφοροποιούν συνολικά με το linux είναι τα εξής:

 

α) δεν ακολουθούν τόσο τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο σταθερά και να απαιτούν λιγότερες αναβαθμίσεις, όμως στον αντίποδα, να προσφέρουν λιγότερες καινοτομίες (οι περισσότερες από τις οποίες, ομολογουμένως, δεν πρόκειται να ενδιαφέρουν τους περισσότερους χρήστες).

 

β) έχουν καλύτερη συσπείρωση από τις περισσότερες διανομές linux, με αποτέλεσμα καλύτερο support, οργάνωση και documentation.

 

γ) όπως είπε ο mandos, προσεγγίζουν περισσότερο τη φιλοσοφία του unix από τις περισσότερες διανομές linux, με λιττά interfaces και εργαλεία, ελάχιστες πρωτοβουλίες για αυτοματοποιήσεις και, κατά συνέπεια, ελάχιστα προβλήματα.

 

Αν έχεις χρησιμοποιήσει slackware ή archlinux, έχεις πάρει μια ιδέα για το τι να περιμένεις. Η "suse" και η "mandriva" που ανέφερες, όπως και άλλες συντηρούμενες από εταιρίες διανομές, προκειμένου να προσφέρουν ομοιότητες με τα windows και να κερδίσουν πελάτες που δεν είναι διατεθειμένοι να μελετήσουν ένα καινούριο λειτουργικό, έχουν εκφυλιστεί και είναι πιο επικίνδυνες κι από τα ίδια τα windows κατά τη γνώμη μου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

mpa tha diafwnisw nske. tha elega einai polu pio secure ta distros apo windows (evge auto den xreiazete kan na upothei) kai patches gia linux vgenoun pio suntoma para gia BSD, efoson einai kai sxetika megalutera communities kai perissoteroi developers pou asxolountai m'auta. merika, oxi ola, alla eidika sta diashma distros. exw parakolouthisei bugs twn BSD na paramenoun zero-day akalupta xwris kan na ginete kati gi'auta epi mhnes! sugkekrimena ena prosfato exploit stous dynamic loaders mou epese sta xeria, pou paei sxedon mhnas pou to diafimhzoun oi Matasano kai h parea tous. den kserw, tha vgei pote patch?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ένα σύστημα δε μπορεί να είναι ασφαλές ή αξιόπιστο αν ο χρήστης του δε γνωρίζει να το χρησιμοποιεί σωστά. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, οι περισσότεροι χρήστες windows-like διανομών δε μαθαίνουν ποτέ να χρησιμοποιούν Linux, απλά προσπαθούν να το χειριστούν στα τυφλά, με βάση όσα γνωρίζουν για τα windows, μέχρι να βαρεθούν και να το παρατήσουν. Φυσικά επίσης οι περισσότεροι χρήστες windows δεν γνωρίζουν να τα χρησιμοποιήσουν, όμως τα windows είναι εξ' αρχής σχεδιασμένα για να χρησιμοποιούνται από άτομα που δε ξέρουν να τα χρησιμοποιούν (και για να διαιωνίζουν αυτήν την κατάσταση), αντίθετα με τα unix-like λειτουργικά, οπότε είναι ασφαλές να πούμε ότι είναι καλύτερα σε αυτόν τον τομέα.

 

Με το "επικίνδυνες" δεν αναφερόμουν μόνο στον τομέα ασφάλεια, αλλά γενικά στο ενδεχόμενο ο χρήστης να βρεθεί σε δυσμενή θέση για οποιοδήποτε λόγο, Π.χ. να μη μπορεί να κάνει αυτό που θέλει, να πάψει να λειτουργεί το σύστημά του, να χάσει τα δεδομένα του, κ.λ.π.

 

Αλλά και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, το αν τα windows έχουν ανοιχτό το upnp by default, ή το αν ένα patch του freebsd καθυστερήσει να βγει είναι μικρότερης σημασίας κατά τη γνώμη μου, η ασφάλεια δε βρίσκεται στα patches αλλά στους διαχειριστές. Όταν φθάσουμε στο σημείο να ανησυχούμε μόνο για τα patches θα έχει πάψει να υφίσταται το πρόβλημα της ασφάλειας ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ok swsta ta les. ;) Den mporw na katalavw omws ton logo pou kapoios tha egkatasthsei Linux gia na to doulepsei san Windows. Isws einai periergia? isws kati allo? An psaxnete pote kaneis me Linux giati einai free polu to amfivallw plewn. Den milw gia etereis h servers klp.....milw gia home workstations. Oti polloi arxarioi tha mperdeutoun afantasta stis arxes auto einai sigouro. Kati tetoio ennoeis? Autoi NAI tha einai eualwtoi mexri na sunithisoun tis diadikasies kai na mathoun ta tweaks tou Linux kai FS. Egw akoma mperdeuomai kai as eimai kai foithths IT kai as pane kai xronia pou douleuw Linux kai as eimai kai member se open source projects. Otan exw sovarh douleia omws ths sxolhs vevaios kai anoigw Windows. tespa kamia sxesh auto.

 

An gia tomeis asfaleias ennoeis na mhn mporoun na kanoun auto pou theloun kai oso grigora kai eukola mporoun na to kanoun me Windows tote ok. Egw otan akouw asfaleia omws to mualo mou taksideuei se Distributed DoS klp pou trexoun san slaves xiliades windows workstations, pou einai polu eukolo na perasoun ta programata kai na ta treksoun se auta ta leitourgika. Auto einai polu pio sovaro security issue pisteuw.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, οι περισσότεροι χρήστες windows-like διανομών δε μαθαίνουν ποτέ να χρησιμοποιούν Linux, απλά προσπαθούν να το χειριστούν στα τυφλά, με βάση όσα γνωρίζουν για τα windows, μέχρι να βαρεθούν και να το παρατήσουν.

 

Συμφωνω. Αλλα δεν για αυτο δεν φταινε οι διανομες.

Σε καθε περιπτωση πρεπει να αποδεχτουμε πως η λογικη της σταδιακης μεταβασης απο μια Α μεθοδολογια λειτουργιας σε μια Β ειναι σωστη, ιδιως οταν η αποσταση μεταξυ Α και Β ειναι μεγαλη. Με βαση αυτη τη θεωρηση, διανομες τυπου suse, mandriva, fedora κτλ (δεν συμφωνω με τον ορο windows-like) προσελκυουν νεα ατομα στην κοινοτητα και ανοιγουν πορτες για περαιτερω εμβαθυνση σε οσους πραγματικα θελουν να ψαξουν. Λογικο ειναι να μην ψαξουν ολοι, ισως τελικα να ψαξουν ελαχιστοι. Σκεφτειτε ομως οτι ακομα και αυτοι οι ελαχιστοι πιθανοτατα δεν θα τολμουσαν να πειραματιστουν με την unix-like μεθοδολογια εαν δεν υπηρχαν διανομες μεταβατικου σταδιου.

Η αναφορα σου nske οτι οι "windows-like" διανομες εχουν εκφυλιστει και ειναι πιο επικινδυνες και απο τα windows ακουγεται σαν να λες "αμα ειναι να βαλετε suse ή mandriva ή fedora, βαλτε καλυτερα windows", κατι που με βρισκει σαφως αντιθετο! Ακομα και η περιεργεια να ειναι ο λογος, η πιθανοτητα και μονον οτι 1 απο τα 10 ατομα που θα εγκαταστησουν μια οποιαδηποτε διανομη θα παραμεινει στην κοινοτητα, ειναι ενα πολυ θετικο αποτελεσμα για την ιδια την κοινοτητα. Και εχω την αποψη οτι νεα μελη στην κοινοτητα δεν φερνει ουτε το Slackware (το οποιο θαυμαζω και με το οποιο ασχολουμαι ηδη ενα περιπου μηνα) ουτε το Debian. Θα φερει το OpenSuse, το Mandriva, το Fedora και ισως το πολυδιαφημισμενο Ubuntu.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η αναφορα σου nske οτι οι "windows-like" διανομες εχουν εκφυλιστει και ειναι πιο επικινδυνες και απο τα windows ακουγεται σαν να λες "αμα ειναι να βαλετε suse ή mandriva ή fedora, βαλτε καλυτερα windows", κατι που με βρισκει σαφως αντιθετο! Ακομα και η περιεργεια να ειναι ο λογος, η πιθανοτητα και μονον οτι 1 απο τα 10 ατομα που θα εγκαταστησουν μια οποιαδηποτε διανομη θα παραμεινει στην κοινοτητα, ειναι ενα πολυ θετικο αποτελεσμα για την ιδια την κοινοτητα.

Ας βάλει ό,τι του αρέσει, δεν είναι εκεί το θέμα, αυτό που επισημαίνω είναι πολύ απλά ότι τέτοιες διανομές δεν μπορούν να αξιόπιστες και άρα είναι επικίνδυνες για το νέο χρήστη που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνει το λάθος να τις εμπιστευτεί για κάτι σοβαρό.

 

Παρατηρώ επίσης ότι κατασπαταλούν τον χρόνο και την ψυχική ηρεμία των χρηστών τους με το να μη τους δείχνουν πως μπορούν να μάθουν το λειτουργικό, αλλά να τους προβατοποιούν όπως κάνουν τα windows με ακόμα χειρότερα όμως αποτελέσματα. Και καλά, η κονσόλα δεν είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο, είναι κάτι πρωτόγονο που πρέπει να εκλίψει, εν όψη εφαρμογών όπως το YAST. Δεν υπάρχουν runlevels, και αυτά άχρηστα είναι, υπάρχει "autostart". Δεν υπάρχει X11, window manager, desktop environment, γιατί να περιπλέκουμε τα πράγματα;;; Υπάρχει απλά "το linux που είναι γραφικό"! Man Pages; Τι είναι αυτά; Εμείς θέλουμε step-by step οδηγίες, και αν ένα step είναι λίγο διαφορετικό, φυσικά, φταίει το αναξιόπιστο Linux!

 

Αμφιβάλω ότι είναι τέτοιο που λες (1/10) το ποσοστό των ατόμων που παραμένουν στην κοινότητα, όσοι ξέρω είναι casual χρήστες με τάσεις απομάκρυνσης. Παράδειγμα εδώ στο forum του insomnia, από όσους χρήστες διατύπωσαν ερώτηση για suse τα τελευταία χρόνια (πρέπει να είναι τουλάχιστον 100), πόσοι βλέπεις να έχουν προχωρήσει και να βοηθάνε άλλους στο forum; Πόσοι βρήκανε τρόπο καν να κάνουν αυτό που ρωτούσαν και δεν τα παράτησαν;

 

Δε λέω σε κανέναν τι να βάλει, απλά να έχει υπόψη του ότι παίζοντας με τέτοιες παραπλανητικές διανομές οι πραγματικές πιθανότητες να εξοικειωθεί με το linux είναι ελάχιστες.

 

ΥΣ. Δε βγήκα εκτός θέματος χωρίς δικαιολογία, απλά θέλησα να απαντήσω στον φίλο cyberstorm που χαρακτήρισε "κανονικές" τέτοιες διανομές, ώστε να μη νομίζει ότι είναι καθόλου αντιπροσωπευτικές όσων προσφέρει το Linux. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια σου nske !!! Αυτό είχα πάθει και εγώ με το Suse. Όταν τα έβαλα (έκδοση 10) έπαθα την πλάκα μου. Λέω γαμάτα είναι. Παίρνω λοιπόν το βιβλίο που είχα και διάβαζα για linux να αρχίσω τις δοκιμές. Χάθηκα, τα μισά που έλεγε δεν μου δούλευαν. Λέω εντάξει παλιό το βιβλίο. Είχα μείνει ενθουσιασμένος όμως από την αναγνώριση των συσκευών που δούλευαν όλες τέλεια (ακόμη και το bluetooth που στα windows έκανε νερά). Αισθανόμουν όμως ότι πέρα από την απουσία του antivirus κ.τ.λ. δεν έκανα κάτι διαφορετικό ότι δεν μάθαινα linux. Τυχαία έπεσα μία μέρα σε ένα ποστ για το Arch. Είπα λοιπόν να το δοκιμάσω. Μου έφυγε η μαγκιά που λέμε. Μαθημένος από το Suse, Fedora, Mandriva κ.τ.λ. περίμενα να βάλω το δισκάκι και να αρχίσω τα κλικ στα Next. Έλα όμως που δεν ήταν έτσι... Ήταν Linux. Έμαθα σε λίγες μέρες ότι δεν είχα μάθει με το Suse σε σχεδόν ένα χρόνο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

stavrakis1821 ένας λόγος να βάλεις κάτι άλλο και όχι win είναι το δωρέαν

(είτε όπως το βλέπουν οι περισσότεροι, είτε ως free που το βλέπουν οι λιγότεροι και ειδικά οι developers)

ένας άλλο λόγος είναι το open-source (που συμπίπτει με το free λιγάκι), ένας άλλος η περιέργεια

λόγοι υπάρχουν πολλοί

έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι το 28% των users θα συνεχίσουν με linux και όχι με vista!

 

τώρα για το αν τα windows δεν είναι secure... διαφωνώ 100% και πιστεύω ότι οι περισσότεροι το λένε από φήμες που έχουν μάθει (μέσο χαλασμένου τηλεφώνου)

τα windows είναι secure! και πολύ μάλιστα!

 

το γεγονός ότι τα άλλα συστήματα ΔΕΝ είναι (ακόμα) στόχος για attacks δεν σημαίνει ότι τα windows δεν είναι secure

και secure, και σταθερά, και εύχριστα είναι. αρκεί να τα στήσεις σωστά και να συντήρησεις σωστά (αυτό ισχύει για όλα τα OS)

και το setup/maintain δεν είναι δύσκολο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

όπως είπε και o firewalker: με κάποιες distro μαθαίνεις (με όλες δλδ μπορείς να μάθεις, αλλά με κάποιες πρέπει να μάθεις για να τις έχεις)

 

εγώ έπρεπε να δοκιμάσω το Vector και το Gentoo για να αγαπήσω το Linux

Fedora/Mandrake κτλ κτλ κτλ ήταν μισή με δύο ώρες χαμένες από την ζωή μου!

 

και επιτρέψτε μου να πω ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΟΝΙΚΗ διανομή του linux!

η καθεμιά παρέχει άλλα πράματα και απευθύνεται σε άλλο κοινό

η σύγκριση με τα win, η οποία και οδηγεί τον κόσμο στο να λέει "κανονική διανομή" είναι κάτι λάθος κατα την γνώμη μου

φαντάζεστε να πάω στην 55χρόνη στην γραμματεία της σχολής μου που μόλις έμαθε να διαβάζει mail (και μπράβο της) και να της πω:

"Απο σήμερα εχεις FreeBSD και πρέπει να κάνεις και logon πριν σε αφήσει να κάνεις κάτι άλλο"

windows, αν όχι windows... fedora κτλ! εξαρτάται πάντα ποιός θα είναι ο χρήστης :)

 

σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ με τον nske

(παλι... μου έχει σπάσει τα νεύρα... κάποια μέρα θα βρω και κάτι να διαφωνήσω :Ρ )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια σου nske !!! Αυτό είχα πάθει και εγώ με το Suse. Όταν τα έβαλα (έκδοση 10) έπαθα την πλάκα μου. Λέω γαμάτα είναι. Παίρνω λοιπόν το βιβλίο που είχα και διάβαζα για linux να αρχίσω τις δοκιμές. Χάθηκα, τα μισά που έλεγε δεν μου δούλευαν. Λέω εντάξει παλιό το βιβλίο. Είχα μείνει ενθουσιασμένος όμως από την αναγνώριση των συσκευών που δούλευαν όλες τέλεια (ακόμη και το bluetooth που στα windows έκανε νερά). Αισθανόμουν όμως ότι πέρα από την απουσία του antivirus κ.τ.λ. δεν έκανα κάτι διαφορετικό ότι δεν μάθαινα linux. Τυχαία έπεσα μία μέρα σε ένα ποστ για το Arch. Είπα λοιπόν να το δοκιμάσω. Μου έφυγε η μαγκιά που λέμε. Μαθημένος από το Suse, Fedora, Mandriva κ.τ.λ. περίμενα να βάλω το δισκάκι και να αρχίσω τα κλικ στα Next. Έλα όμως που δεν ήταν έτσι... Ήταν Linux. Έμαθα σε λίγες μέρες ότι δεν είχα μάθει με το Suse σε σχεδόν ένα χρόνο.

 

Αυτο ακριβως ειπα και πριν.

Μια διανομη σαν το Suse ανοιγει πορτες σε αυτους που θελουν να εμβαθυνουν αργοτερα χρησιμοποιωντας μια αλλη διανομη, πιο unix-like. Οι περισσοτεροι απλως δεν θα εμπαιναν καν στον κοπο να εγκαταστησουν, σαν πρωτη τους επαφη, μια διανομη εαν αυτη ηταν τυπου Slackware (ή Arch στην περιπτωση του firewalker).

 

Ειναι σαν πορεια νομιζω πιο βατη για εναν ερχομενο απο τα windows, εαν θελει να εμβαθυνει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και εγώ με την σειρά μου λέω ότι το καλύτερο βήμα για κάποιον που έρχετε από τα Win είναι το Gentoo!

αλλά αυτό ισχύει για όσους ξέρουν τι θα πεί partition (πχ)

δεν θέλουν όλοι να εμβαθήνουν πιστεύω

 

μια διανομή τύπου SUSE πέζει να σε κάνει να επιστρέψεις στα Windows χωρίς να δοκιμάσεις κάτι άλλο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ειναι σαν πορεια νομιζω πιο βατη για εναν ερχομενο απο τα windows, εαν θελει να εμβαθυνει.

Μακάρι, πάντως από όσα έχω δει δε θέλουν να εμβαθύνουν -για την ακρίβεια δε θέλουν τίποτα άλλο από μια έτοιμη λύση για το πολύπλοκο πρόβλημά τους, εδώ και τώρα, χωρίς να απασχοληθούν με τους επι μέρους παράγοντες. Τέτοια λογική ενθαρρύνoυν αυτές οι διανομές. Έτσι δε μαθαίνεται ένα λειτουργικό.

 

Τέλος πάντων, όπως το βλέπει ο καθένας

 

[edit] με κάλυψε ο Mandos :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

all good.

 

ma ti mou les omws re Mandos?? ti pa na pei security gnwrizeis katholou re anthrwpe mou? secure den eisai otan to miso web prospathei na sou epitethei kathe mera. den pa na pei mono oti to susthma sou einai xalasmeno h trexoun ta ladia kai thelei patcharisma. pa na pei oti otan eisai stoxos twn megaluterwn attacks kai threads pou varane to web tote eisai vulnerable, telos. kai den eisai mono esu san user windows alla kai oi alloi pou peftoun ta sovara thumata autwn twn attacks.

 

an htan to linux stoxos tote kala tha htan na to petaksoume oloi kai n'arpaksoume windoze na teleiwnei h istoria. Otan akouw gia denial of services pou lamvanoun meros toses xiliades windows workstations tote mono "stay away" perna apo to mualo mou. kai ta pragmata einai akoma xeirotera otan afora servers klp.

 

Otan anaferthika gia bugs kai patches ekana sugkritikh metaksu linux kai bsd, oxi windows.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...