Προς το περιεχόμενο

Γνώμες-Μείωση θορύβου (κυρίως της CPU)

MasterX

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χμ εγώ έχω αυτά τα δύο: Ένα για τον επεξεργαστή και ένα κάτω απο το τροφοδοτικό το οποίο βγάζει τον ζεστό αέρα και ρίχνει τον κρυο μέσα στο PC!!!

1.) http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=26174032&product=891827

2.)http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=26174033&product=529850

Να σημειωθεί το δεύτερο είναι 12cm και όχι 8cm...

• Απαντ. 93
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

- Για την ψύκτρα του επεξεργαστή μια σημαντική διαφορά είναι ότι πέρνει 120άρι ανεμιστήρα (αυτός που έχει στο κουτί είναι στα 16db) σε αντίθεση με την προτεινόμενη που είναι 92άρις, κάτι το οποίο σημαίνει πως αυτόματα μειώνεις τις δυνατότητες για πολλά cfm σε σχέση με τα db. Επίσης 22db είναι πάρα πολλά (αρκεί να σου πως ούτε στα 2 κουτιά που έχω έξω από το δωμάτιο που μας χωρίζει ένας ολόκληρος τύχος δεν έχω βάλει πάνω από 14db ανεμιστήρες). Τέλος στα περισότερα κουτιά βολέυει ότι βρήσκεται κοντά με τον πίσω ανεμιστήρα οπότε αυτός κατά ένα τρόπο αντικαθιστά τον ανεμιστήρα της,

- Για την γραφικών μπορείς να δεις δοκιμές σε ελληνικά sites και forums. Επίσης το σημαντικό είναι πως λόγο μεγέθους μπορείς να βάλεις ότι ανεμιστήρα 92άρι (ίσως να παίρνει και 120άρι) θέλεις όπως

http://www.hacshop.gr/hac/servlet/gr.hac.display.Visualiser?action=showproduct&item=33995

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807903

Δημοσ.

@HammerZ: Αναφέρεις fan @14dB σε κάποιον υπολογιστή σου. Υποθέτοντας πως πρόκειται για την αντίστοιχη της SilenX, σου είναι εύκολο να μου πεις αν ακούγεται; Έχω μια @11dB η οποία με κολλημένο το αυτί πάνω της και χωρίς θόρυβο από λοιπά περιφεριακά δεν γίνεται αισθητή. Απλά δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει διαφορά με το «θορυβώδες» μοντέλο. Δεδομένου ότι θα βρίσκεται στο εσωτερικό ενός κουτιού ελπίζω να είναι το ίδιο αθόρυβη.

Sorry αν βγαίνω off-topic.

Δημοσ.

Τους 14 τους "έβγαλα" εκτός δωματίου (δηλαδή σε ένα από τους 2 εξωτερικους μου) και έβαλα 11άριδες και στον μέσα.

--

Off topic => σήμερα είδα ότι και στο multirama στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν σε καλή τιμή κάποια μοντέλα SilenX και μάλιστα κάτω από τα 20 ευρώ.

Δημοσ.

@prigipa_m η πρώτη είναι ακριβή, αν σκεφτείς ότι περίπου τα ίδια λεφτά θα αξίζει και ο επεξεργαστής μου τώρα...

Η δεύτερη είναι σε καλή τιμή, αν όντως δεν κάνει θόρυβο και κάνει δουλειά, αλλά για την ώρα δεν χρειάζομαι φαν για το case, καθώς έχει 2 12ρηδες..

@HamerZ 12άρι παίρνει αυτή που μου πρότεινες?

Δημοσ.

Τελικά ένα απο αυτά τα 2 θα πάρω...

COOLERMASTER RR-DCH-S9U1-GP HYPER TX 18.30 ? και

SCYTHE NINJA PLUS 37.66 ?

Πρέπει να αποφασίσω και να το παραγγείλω απόψε για να το έχω το Σαββατοκύριακο...

Μάλλον θα πάω στη NINJA για να είμαι σίγουρος...

Λέω να πάρω και ένα τέτοιο ρυθμιστή στροφών ZALMAN FAN MATE 2 - FAN CONTROLLER για να το δοκιμάσω... το έχει στους ανεμιστήρες κουτιού... κάνει και για το φαν της CPU?

Δημοσ.

Βολικότερο θα είναι να πάρεις ένα πλήρες front panel το οποίο συνήθως δίνει την δυνατότητα να συνδέσεις 4 με 7 ανεμιστήρες (και να σου λέει στροφές κτλ) και με 4 συνήθως αισθητήρες θερμοκρασίας για να έχεις θερμοκρασία δίσκου, κουτιού κτλ.

πχ Akasa Fan Controller FC03 (το έχω σε ένα από τα κουτιά)

http://kustompcs.co.uk/acatalog/info_2996.html

Δημοσ.

Αυτή τη στιγμή επείγει η ψύξη του επεξεργαστή...

Το πανελάκι θα το ψαξω σε άλλη φάση, καθώς μπαίνει εύκολα...

Το ρυθμιστή στροφών λέω να το πάρω έτσι για να το δοκιμάσω..

Δημοσ.

εχω στα χέρια μου την NINJA και είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ!!!!!

δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο.... στις φωτο φαινόταν μικρότερη..

Αναρωτιέμαι αν θα χωρέσει στο κουτί μου, και πως την κρατάει η μητρική χωρίς πρόβλημα...

Δημοσ.

Τελικά σήμερα αξιώθηκα να ασχοληθώ με το στήσιμο του PC... Ουσιαστικά να βάλω τις 2 ψύκτρες πάνω στη μητρική και στη συνέχεια θα εγκαθιστούσα την μητρική μέσα στο κουτί όπου περιμένουν τα υπόλοιπα εγκατεστημένα εξαρτήματα..

Ξεκίνησα με την Zalman ZM-NB47J που προορίζονταν για το Northbridge. Εκεί τρώω το πρώτο ξενέρωμα.. Έβρισκε πάνω σε ένα πυκνωτή της κάρτας γραφικών!!! Αναγκάστικα και την τοποθέτησα λοξά τελικά..

Η μεγάλη πίκρα ήρθε αμέσως μετα, όταν διαπίστωσα ότι η SCYTHE NINJA PLUS έβρισκε και αυτή σε έναν πυκνωτή της μητρικής, που ήταν σχεδόν δίπλα από τη βάση του επεξεργαστή!!! Συγκεκριμένα τα heatpipes στο σημείο που καμπυλώνουν, ήταν αυτά που έβρισκαν πάνω στον πυκνωτή.. Προσπάθησα να βάλω την ψύκτρα πιέζοντας τον πυκνωτή προς στην αντιθετη κατεύθυνση, αλλά και αυτός δεν μπορούσε να λυγίσει πολύ γιατί βρήκε πάνω σε ένα άλλο εξάρτημα ( ένας μικρός κύβος, δεν ξέρω τι είναι..). Από την τσαντίλα μου τελικά πίεσα την ψύκτρα πάνω στην βάση και τον πυκνωτή αρκετά, ώσπου στο τέλος κατάφερα να τον λοκάρω στα 2 πιαστράκια της βάσης του επεξεργαστή...

Τώρα αν τελικά κατέστρεψα την CPU, τον πυκνωτή ή αν η CPU δεν έχει καλή επαφή με την ψύκτρα δεν το ξέρω ακόμη, καθώς δεν πρόλαβα να το τελειώσω απόψε, μάλλον αύριο θα δω...

Είναι πάντως πιθανό να μην έχουν κάνει καλή επαφή από την μια μερια η CPU και η ψύκτρα (δεν μπορώ να δω καθώς η βάση της CPU μου κόβει το οπτικό πεδίο), οπότε το βλέπω να ψήνεται η CPU όταν θα ανοίξω το PC..

Κωλοπυκνωτές....

Τελικά αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις...

Στην επόμενη μητρική θα τις ψάξω πολύ καλά αυτές τις λεπτομέρειες..

(που μπορεί να την πάρω και πολύ σύντομα άμα έχω καταστρέψει τα υπάρχοντα...) :( :( :(

Δημοσ.
Βολικότερο θα είναι να πάρεις ένα πλήρες front panel το οποίο συνήθως δίνει την δυνατότητα να συνδέσεις 4 με 7 ανεμιστήρες (και να σου λέει στροφές κτλ) και με 4 συνήθως αισθητήρες θερμοκρασίας για να έχεις θερμοκρασία δίσκου, κουτιού κτλ.

πχ Akasa Fan Controller FC03 (το έχω σε ένα από τα κουτιά)

http://kustompcs.co.uk/acatalog/info_2996.html

auto exw kai egw, polu kalo...:-D

Δημοσ.

Τελικά έφτιαξα το PC και το δοκίμασα. Παρακολούθησα τη θερμοκρασία του επεξεργαστή στο BIOS ανοιγοντάς το για να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Όντως η θερμοκρασία του ήταν ΟΚ.

Τώρα το παρακολουθώ στα Windows με το Speedfan το οποίο μου δείχνει 7 σένσορες θερμοκρασίας... Σε idle η CPU είναι γύρω στους 29 βαθμούς και η υψηλότερη είναι ο σένσορας Remote Temp γύρω στα 36.

Δοκιμάζω να ανεβάσω θερμοκρασίες παίζοντας λίγο NFS Underground 2.

Με ελάχιστα λεπτά παιχνιδιού (λιγότερο από 5) η θερμοκρασία της CPU ανεβαίνει στους 32-35. ΟΚ δηλαδή...

Αλλά η Remote Temp έφτασε μέχρι και τους 71!!! (τόσο πρόλαβα να δω γυρίζοντας απότομα από το παιχνίδι στο Speedfan). Δίπλα το Speedfan εμφανίζει ένα εικονίδιο φωτιάς σημάδι ότι η θερμοκρασία αυτή είναι πολύ υψηλη. Αν παραμείνω στο desktop η Remote Temp σε λίγα δευτερόλεπτα πέφτει στους 38...

Ξέρει κανείς τι μετράει η Remote Temp.. θα πρέπει να βρώ πληροφορίες για το Speedfan μάλλον..

Μήπως είναι το Northbridge? Έχω ακούσει ότι το nForce 4 είναι αρκετά θερμό τσιπ και με παθητική ψύξη ζεσταίνεται αρκετα....

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...