gdevil Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Προς GDevil. Όπως είπα δεν είπα τη γνώμη μου στο θέμα απλά είπα αυτά για τα οποία είμαι 1000% σίγουρος. Αναφέρεις το εξής : Για αυτόν που ανέφερε ότι οι μηχανικοί παίρνουν σύνταξη 3000?, αυτό είναι η πιο μεγάλη ανακρίβεια που γράφτηκε. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει αν και μόνο αν ο ασφαλιζόμενος επέλεγε κάποια από τις ανώτερες ασφαλιστικές κλάσεις. Κανένας όμως μηχανικός δεν το κάνει, γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές για εκείνες τις κλάσεις είναι δυσβάσταχτες. Λοιπόν το 1979 είχε βγεί για τους μηχανικούς ο Ειδικός λογαριασμός πρόσθετων παροχών... Μπορούσες να τον διαλέξεις ή μπορούσες να μην τον διαλέξεις. Όσοι τον διαλέξαν έχουν κοντά στα 1650 καθαρά το μήνα στο χέρι. (2 πριν τα αγγίξει η εφορία) χώρια το Εφάπαξ. Οκ ως εδώ. Η σύνταξη για το νέο ασφαλιστικό μετά το 1993 έχει όλους τους κλάδους των παλιών... ΚΣ, ΕΦΑΠΑΞ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ, ΚΥΤ (Εφαπαξ + Επικουρικό = ΕΛΠΠ Παλιών ασφαλισμένων στις εισφορές) **Εξού και μετονομασία στους παλιούς του ΕΛΠΠ σε ΕΙΠΡ. Ξεκινάνε με μίνιμουμ αποδοχές τα 2 που παίρναν οι παλιοί. Το 2007 βγήκε το ΕΙΠΡ ανάλογο με το ΕΛΠΠ των παλιών μόνο κ μόνο για να αυξήσει τη σύνταξη κατα 1085Ε/ μήνα (με 35χρόνια στον κλάδο)... (κλειδωμένα και ανεβαίνει κάθε χρόνο σε σχέση με το ΑΕΠ) οπότε μιλάμε για 3+ χιλιάρικα. Αυτη η τρομερή ανακρίβεια απο μέρους μου λοιπόν αναγράφεται στο ν3518/2006 Επίσης απο την εφαρμογή του νόμου (1.1.07) και για 5 χρόνια (1.1.12) θα είναι 55Ε το μήνα παραπάνω οι εισφορές αν θελήσει να συμμετέχει και μετα το 2012 θα έιναι 79! Οπότε +650Ε το χρόνο θα πληρώνει παραπάνω ο μηχανικός ! Έτσι για έναν κάτω 5ατίας ΕΕ η είσφορά θα αγγίξει τα 980~1100Ε (55+ το μήνα είναι το δυσβάσταχτο που λες;) Επίσης στην ΕΙΠΡ μπαίνεις αυτόματα αν κλείσεις 10ετία και έισαι 35 χρονών. Οπότε είναι κάτι που κουβαλάς αυτόματα. Τα 3 είναι κατα προσέγγιση με τους υπολογισμούς που γράφω παραπάνω (2 των παλιών + 1085Ε) Το 1085/μήνα παραπάνω απο τους παλιούς προκύπτει απο το άρθρο 3 του νόμου 3518/2006. Επίσης αν υπολογίσεις την απόσβεση (12μήνες*55Ε*5χρόνια + 12μήνες*79Ε*30χρόνια) ~28000 θα δεις οτι κάνεις απόσβεση σε 2,5 χρονάκια μόνο απο αυτόν τον κλάδο. Τώρα σύγκρινε με όποιο άλλο ταμείο θες τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ (κάτω 5ατίας 185Ε/μήνα ~1100 το εξάμηνο) (άνω 5ατίας ~350/μήνα ~2100 το εξάμηνο για τους ΕΕ κάτω των 50 χρόνων) ...Παρόλα αυτά μπορείς αν θέλεις να βγείς μια βόλτα στον έξω κόσμο που τόσο σκληρά χτυπάει τους μηχανικούς κάνοντας μια παύση επαγγέλματος. Φύγε απο το ΤΣΜΕΔΕ! Δες πόσα πληρώνουν όλοι οι άλλοι και πόσα παίρνουν όλοι οι άλλοι !!! Όσο για το δασκαλιλίκη που λες οτι κάθονται... Μπράβο ! Τα ίδια λέω και γω στο κολλητάρι μου που έιναι δάσκαλος και τον ζηλεύω απίστευτα Πάρε ενα τηλεφωνο το ΤΣΜΕΔΕ γιατί δε νομίζω να σε διαφωτίσει και πολύ η σελίδα που πολλοί κάναν copy paste. Καταρχήν μιλάμε για συντάξεις που χορηγούνται επί του παρόντος ενώ εσύ μιλάς για συντάξεις που θα δοθούν σε 35 χρόνια από 1/1/2007. Άρα κανείς μηχανικός επί του παρόντος δεν παίρνει 3000? σύνταξη. Μην τρελαθούμε κιόλας δλδ. Επίσης, τον νόμο για την ειδική προσαύξηση καλά τον διάβασες, αλλά μάλλον για τα υπόλοιπα σε παραπληροφόρησαν. Η βασική σύνταξη 35ετίας είναι 816?. Για να φτάσουμε τα 1600 που λες εσύ (ΚΣ+Επικουρικό) θέλει άλλα τόσα. Βρες μου εσύ έναν κλάδο εργαζομένων που παίρνει 100% επιπλέον σύνταξη από το επικουρικό και τα λέμε τότε. Τα 3000? που λες, ενδεχομένως να τα προσεγγίζουν όλοι όσοι είναι ήδη συνταξιούχοι του δημοσίου αλλά πρωτοασφαλίστηκαν προ της 1/1/1993 (παλιοί ασφαλισμένοι), και ως εκ τούτου αθροίζουν την σύνταξη του δημοσίου και του δικού τους ασφαλιστικού φορέα (πχ δημόσιο+ΤΣΜΕΔΕ για μηχανικούς, δημόσιο+ΤΣΑΥ για υγειονομικούς κ.ο.κ.). Αυτό όμως ισχύει για όλους τους διπλοσυνταξιούχους του δημοσίου! Μόλις βρω και το άρθρο 34 του νόμου 2084/1992 που καθορίζει τα ποσοστά του επικουρικού θα σου απαντήσω λεπτομερέστερα. Επιμένω όμως ότι κανένας μηχανικός δεν παίρνει επικουρική σύνταξη ίση με την βασική. Όσο για τα περί να φύγουμε από ΤΣΜΕΔΕ κλπ, αν έχεις εσύ τα κότσια γίνε μηχανικός! Και δεν είσαι σε θέση να ξέρεις τις αποδοχές μου για να μπορείς να κρίνεις αν αυτά τα 55/79? το μήνα είναι δυσβάσταχτα ή όχι για εμένα.
gdevil Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Ιδού και το άρθρο: Αρθρον 34. Ποσό σύνταξης. 1. Το ποσό της πλήρους μηνιαίας σύνταξης, που χορηγείται από τους φορείς επικουρικής ασφάλισης για χρόνο ασφάλισης 35 ετών ή 10.500 ημερών, ορίζεται σε 20% των κατά το άρθρο 28 του παρόντος συντάξιμων αποδοχών ή ασφαλιστικών κατηγοριών. 2. Για το χρόνο ασφάλισης μικρότερο ή μεγαλύτερο των 35 ετών ή 10.500 ημερών εργασίας, το πιο πάνω ποσοστό μειώνεται ή αυξάνεται κατά 1/35 για κάθε επί έλαττον ή επιπλέον έτος ή 300 ημέρες ασφάλισης. 3. Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων για τους οποίους συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγρ. 2 του άρθρου 29 του παρόντος, το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ή ημέρες ασφάλισης, για τις οποίες καταβλήθηκαν πρόσθετες εισφορές, που προβλέπονται από την παρ. 2 του άρθρου 32 του παρόντος, προσαυξάνεται κατά 20%. 4. Το ποσό της κατά τα ανωτέρω χορηγούμενης σύνταξης λόγω αναπηρίας δεν μπορεί να είναι κατώτερο της σύνταξης που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης 15 ετών. Επί αναπηρίας, η οποία οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο, το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης δεν μπορεί να είναι κατώτερο της συνταξης που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης 20 ετών. Το κατώτερο όριο συντάξεων μειώνεται σε κάθε περίπτωση που ο συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη μειωμένη. 5. Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος. Το συνολικό δε ποσό της σύνταξης του επιζώντος συζύγου και των τέκνων δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 80% του κατά την προηγούμενη παράγραφο οριζόμενου ποσού. πηγή: http://www.taxheaven.gr/show_law.php?id=374 Η αναφερόμενη παράγραφος 2 του άρθρου 29 του ίδιου νόμου αναφέρεται στα βαρέα και ανθυγειινά και δεν μας αφορά. Απότι βλέπεις το επικουρικό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% ήτοι 0,2*816=163,2?. Τα συμπεράσματα δικά σου.
Kabamaru Igano Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Ε οχι ρε Gdevil. ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΟ ΠΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΡΕ ΣΥ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΕΣΥ. Βλεπω περιοχή θεσσαλονίκης. Έλα Ζεύξιδος 8. Φυσικα και μιλάω επι του παρόντος. Κανένας στην Ελλάδα με το Νέο ασφαλιστικό δεν βγήκε στη σύνταξη! Επίσης ο βασικός είναι όπως τα λές 816? ΑΛΛΑ κανένας δεν έχει μόνο σύνταξη αν είναι μηχανικός ΕΕ γιατι ΟΛΟΥΣ τους κλάδους τους παίρνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ!!! Αν είναι στο δημόσιο μηχανικός τότε μπορεί να γλυτώσει την ιατροφαρμακευτική και το Επικουρικό γιατί πολύ απλά υπογράφει Υπεύθυνη δήλωση και προσκομίζει χαρτιά οτι καλύπτεται απο άλλο φορέα που σημαίνει οτι θα πάρει και απο ΤΣΜΕΔΕ αλλα και απο τον άλλο φορέα. Άρα ένας νέος (>1993) έχει όλες τις παροχές του παλιού συν το ΕΙΠΡ που θα μπεί αυτόματα αν δε μπεί οικιοθελώς μόλις κλείσει τα 35 και περάσει 10ετία. Επίσης ενας παλιός δεν παίρνει τα φράγκα απο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ αλλά αποτον ΕΛΠΠ που μπορει να τον είχε διαλέξει στις 1.1.1979!!! Αυτό ονομάζαν τότε επικουρικό! Τώρα ενας παλιός έχει ΚΣ,ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ(1.1.07),Εφαπαξ,ΕΙΠΡ(πρώην ΕΛΠΠ εδώ είναι τα λεφτά),ΚΥΤ Το Επικουρικό είναι τώρα που θα εξισώσει τους παγιδευμένους στο παλιό 35αρηδες με αυτούς στο νέο ασφαλιστικό έτσι ώστε να εξισωθούν στα 3000Ε Μη κοντράρεις χάρην της αντιπαράθεσης. Να γίνω μηχανικός; χαχαχχααχχα 3πτυχία έχω (κ ΠΜ) και έχω κ ΤΣΜΕΔΕ. Αν κάποιος εδω μέσα έχει τη δύναμη να σε παραπληροφορήσει αυτός είμαι εγώ και ο παραπληροφορημένος θα είσαι εσύ. Πως αλλιως να το πω δε λέω μαλακίες... Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ να τα φτιάχνω αυτά που σου λέω... Απλάαααα.
grigas Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Να ρωτήσω και εγώ κάτι μιας και αν κατάλαβα καλά εργάζεσαι στο ΤΣΜΕΔΕ. Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας και πληρώνω κανονικά τις εισφορές μου. Είμαι κάτω την πενταετίας και 29 χρονών. Εδώ και ενάμιση χρόνο, παράλληλα με το γραφείο μου, εργάζομαι και σαν ωρομίσθιος καθηγητής σε ένα τεχνικό σχολείο (ΕΠΑΣ από φέτος) του ΟΑΕΔ. Εκεί μας κρατάνε προσωπικές εισφορές, ανεξάρτητα του πόσες ώρες δουλέψαμε το μήνα (δεν τηρούν το 650άρη). Αν και έχω επιλέξει προς το παρόν να μην γραφτώ στην ειδική προσαύξηση, ο ΟΑΕΔ μου κρατάει και το 55άρη της ειδικής προσαύξησης. Από το ΤΣΜΕΔΕ της Αθήνας μου είπαν ότι δικαιούμαι να μου επιστραφούν όσα χρήματα μου έχουν κρατήσει από τον ΟΑΕΔ σαν προσωπικές εισφορές. Έχουν περάσει 2μιση μήνες από τότε που έκανα την αίτηση και ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Any ideas για το τι ισχύει στην περίπτωσή μου??
gdevil Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Δεν κοντράρω καθόλου χάριν της αντιπαράθεσης. Τι είδους σχέση έχεις με το ΤΣΜΕΔΕ δεν με αφορά. Ούτε τους νόμους διαβάζεις καλά, ούτε τις απαντήσεις μου. Και εγώ σου απάντησα με στοιχεία αλλά εσύ επιμένεις να επικαλείσαι ότι κατέχεις την εξ αποκαλύψεως αλήθεια. Για να κλείνουμε: Σύνταξη=βασική+επικουρική+ειδική προσαύξηση= 816+163,2+1085=2064,2? Η επικουρική ορίζεται από τον 2048/1992 στο 20% της βασικής. Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί (δλδ μετά την 1/1/93) δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώνουν ΕΛΠΠ. Κέρδισαν την δυνατότητα να πληρώνουν (και να εισπράτουν στην σύνταξη) δικαστικά, γιαυτό και δημιουργήθηκε η ειδική προσαύξηση. Διάβασε τον ν.2048/1992 και τον ν. 3518/2006 προσεκτικά. Εγώ κλείνω την συμμετοχή μου στο παρόν τόπικ εδώ.
Ather Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Δεν κοντράρω καθόλου χάριν της αντιπαράθεσης. Τι είδους σχέση έχεις με το ΤΣΜΕΔΕ δεν με αφορά. Ούτε τους νόμους διαβάζεις καλά, ούτε τις απαντήσεις μου. Και εγώ σου απάντησα με στοιχεία αλλά εσύ επιμένεις να επικαλείσαι ότι κατέχεις την εξ αποκαλύψεως αλήθεια. Για να κλείνουμε: Σύνταξη=βασική+επικουρική+ειδική προσαύξηση= 816+163,2+1085=2064,2� Η επικουρική ορίζεται από τον 2048/1992 στο 20% της βασικής. Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί (δλδ μετά την 1/1/93) δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώνουν ΕΛΠΠ. Κέρδισαν την δυνατότητα να πληρώνουν (και να εισπράτουν στην σύνταξη) δικαστικά, γιαυτό και δημιουργήθηκε η ειδική προσαύξηση. Διάβασε τον ν.2048/1992 και τον ν. 3518/2006 προσεκτικά. Εγώ κλείνω την συμμετοχή μου στο παρόν τόπικ εδώ. Καταρχάς δικαστήριο είχε γίνει για τις χαμηλές συντάξεις και το δικαστήριο τους δικαίωσε με ποσό βασικής 2200 αν θυμάμαι καλά. Μετά το κράτος πέρασε νόμο σχετικά με την ειδική προσαύξηση όπου δίνει τη βασική και 1,33*βασική ως μέγιστο. Να σημειώσω ότι η Ειδική Προσαύξηση δεν είναι επικουρική αλλά θεωρείται μέρος της Βασικής άσχετο που η χρηματοδότηση είναι μονομερής ενώ δεν προβλέπει τίποτα για τη σύνταξη των νέων ασφαλισμένων. Το άθροισμα είναι 1920? άρα εδώ συμφωνώ με gdevil. Κάτι άλλο είναι ότι στο νέο νομοσχέδιο έχουν αφαιρέσει την Ειδική Προσαύξηση (έτσι το ερμηνεύω εγώ) και δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας σε νομικούς και γιατρούς! @Kabamaru ...Αν είναι στο δημόσιο μηχανικός τότε μπορεί να γλυτώσει την ιατροφαρμακευτική και το Επικουρικό γιατί πολύ απλά υπογράφει Υπεύθυνη δήλωση και προσκομίζει χαρτιά οτι καλύπτεται απο άλλο φορέα που σημαίνει οτι θα πάρει και απο ΤΣΜΕΔΕ αλλα και απο τον άλλο φορέα.... ισχύει μόνο για τους παλιούς οι καινούριοι πληρώνουν ιατροφαρμακευτική η μόνη εξαίρεση είναι όταν πηγαίνουν στο στρατό που απαλλάσονται από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αν θες βέβαια μπορείς να πληρώσεις ΚΑΙ τις δύο. ...Άρα ένας νέος (>1993) έχει όλες τις παροχές του παλιού συν το ΕΙΠΡ που θα μπεί αυτόματα αν δε μπεί οικιοθελώς μόλις κλείσει τα 35 και περάσει 10ετία... το να περάσει τα 35 αρκεί ...Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ να τα φτιάχνω αυτά που σου λέω... αν ισχύει αυτό τότε θέλω μία σύνταξη 3000? τι πρέπει να κάνω;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.