Προς το περιεχόμενο

Suse Linux και Microsoft..


Manos-Sx

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τώρα πλέον είναι γεγονός.. η Microsoft αποφάσισε να συνεργαστεί με τον εχθρό ανοιχτού λογισμικού την Novell έτσι ώστε να συνηπάρχουν τα suse Linux Enterprise και τα windows ( κυρίος για επιχειρήσεις που ζητάνε Linux δίπλα στα windows ) στο ίδιο σύστημα και φυσικά θα πεσει πολύ χρήμα...!

Τι έχετε να πείτε για αυτό ρε παιδιά;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ας κάνουν ό,τι νομίζουν, όσο δεν παραβιάζουν τη GPL. Προσωπικά το SUSE ανέκαθεν στο θάψιμο το είχα, οπότε δε με ενοχλεί ιδιαίτερα όλη η ιστορία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Που το διάβασες αυτό; Και σε τι να συνεργαστούν δηλαδή; Πως να συνυπάρχουν τα δυο λειτουργικά;

 

το είχα διαβάσει στο site της novell και σήμερα το διάβασα και στο ram δεκεμβρίου.. Ναι ακριβώς θα συνεργαστούν για να συνυπάρχουν χώρις κανένα πρόβλημα.. θες να ακούσεις και πόσο χρήμα θα πέσει ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μου φάνηκε πολύ μυστήρια αυτή η συμφωνία και παρακολούθησα λίγο στην αρχή. Ένα βράδυ κάθησα κιόλας να δω την επίσημη εκδήλωση/ανακοίνωση, αλλά βαρέθηκα να ακούω τον Balmer να μιλάει για «interoperability» και το έκλεισα μετά από 5 λεπτά. :-)

 

Τί έχω καταλάβει.

 

Οι δεδηλωμένοι στόχοι της συμφωνίας είναι δύο:

  1. Καλύτερο interoperability μεταξύ των προϊόντων των μεν και των δε
  2. Συμφωνία να μην κάνουν αγωγές οι μεν στους πελάτες των δε για ευρεσιτεχνίες (ώστε να μην ανησυχούν οι πελάτες)

Το πρώτο δεν είναι πολύ πειστικό. Αν θέλει η MS interoperability, μπορεί να ανοίξει τις προδιαγραφές του NTFS, των δικτυακών πρωτοκόλλων, των κλειστών φορμάτ κλπ. Οι άλλοι όλα ανοιχτά τα έχουν. (Για τις προδιαγραφές και το interoperability, έχει ενδιαφέρον να βάλουμε στην εικόνα και το πρεσάρισμα από την ΕΕ τα δύο-τρία τελευταία χρόνια.)

 

Το δεύτερο είναι ύποπτο, δεδομένου ότι η MS δίνει πολύ περισσότερα λεφτά (440 εκατ. δολ.) απ' όσα παίρνει (40 εκατ. δολ.) Γιατί δίνει τόσα λεφτά στην Novell; Μία ερμηνεία είναι ότι ήθελαν απλά να γίνει λίγος ντόρος για τις ευρεσιτεχνίες (και να εισπράξουν και μια έμμεση ομολογία από την Novell), ώστε μετά να ξεκινήσει το FUD. Δύο εβδομάδες μετά ο Balmer δήλωσε ότι το Linux «uses our intellectual property» και ότι η MS ήθελε απλά να «get the appropriate economic return for our shareholders from our innovation», ερχόμενος να δώσει βάρος σ' αυτή την ερμηνεία. ~ Απώτερος στόχος, σύμφωνα με την ίδια ερμηνεία, είναι να φοβούνται οι εταιρίες να χρησιμοποιήσουν προϊόντα που δεν καλύπτονται από τέτοιες συμφωνίες μη αγωγών, ώστε η MS να κλείσει σιγά-σιγά στο μαντρί της το εταιρικό Linux.

 

Στο επίπεδο του FUD αυτά είναι πολύ πιθανόν να αποδώσουν. Αλλά πέρα από κει τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πρώτον, οι ευρεσιτεχνίες λογισμικού δεν ισχύουν σε όλο τον κόσμο και, δεύτερον, αν ξεκινήσουν οι αγωγές, μπορεί να μπουν κι άλλοι μέσα με γερό οπλοστάσιο ευρεσιτεχνιών (IBM, Sun κλπ.). Αυτό δεν συμφέρει κανέναν, απ' ό,τι φαίνεται.

 

Επίσης, το κομμάτι αυτό της συμφωνίας ενδέχεται να παραβιάζει την GPLv2: χοντρά-χοντρά και απ' όσο έχω καταλάβει, δεν επιτρέπεται να αναδιανέμεις λογισμικό που είναι με άδεια GPL προσφέροντας τέτοια προστασία. Ο τύπος της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο επιχειρεί να παρακάμψει το θέμα, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο τί ισχύει. (Η GPLv3 λέγεται ότι (θα) είναι πιο αυστηρή και πιο ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα.)

 

Μια άλλη διάσταση είναι το .NET Framework και το Mono. Κάποιοι είπαν ότι η συμφωνία είναι και ένα κόλπο της MS για να προωθήσει την εξάπλωση του .NET μέσω του Mono. (Ένα πρόσθετο ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι ότι, περίπου μία εβδομάδα μετά, η Sun ανακοίνωσε ότι βγάζει την Java με άδεια GPLv2 ~ τέλειο timing!)

 

Γενικά, οι αντιδράσεις στη συμφωνία ήταν πολλές και πολλοί παράγοντες τοποθετήθηκαν δημόσια. Δύο αντιδράσεις που συγκράτησα:

Μια αναζήτηση microsoft+novell+patents βγάζει πολύ πράμα...

 

Αυτά έχω καταλάβει... :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ωραίος ο Eusebius.

Για τα λεφτά εγω διάβασα πως η Novell θα πάρει 240 εκατ.δολ για να αποκτήσει τις διανομές Suse η MS και θα σκάσει άλλα 108 η ΜS εκτ.δολ για τη χρήση ευρεσιτεχνιών της και η Novell θα δώσει 40 εκατ.δολ για ευρεσιτεχνίες. Επίσης οι μετοχές της Novell αυξήθηκαν 15% μετά την ανακοίνωση αυτή..!

Και μιας που το εμβαθύνουμε το θέμα: αυτή η απόφαση δεν πολυ άρεσε στις εταιρίες που παρέχουν υποστήριξη για διανομές Linux σε επιχειρήσεις ( π.χ Oracle + Sun ) Για να δούμε τι θα γίνει και με την gpl..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

[...] Για τα λεφτά εγω διάβασα πως η Novell θα πάρει 240 εκατ.δολ για να αποκτήσει τις διανομές Suse η MS [...]

 

Αν έχω καταλάβει καλά (δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά), τα 240 είναι για το παρακάτω:

 

Q. Does this mean that Microsoft will now sell Linux?

 

No. However, as part of this agreement, Microsoft and Novell want to ensure our joint customers have the opportunity to take advantage of the improved interoperability and customer indemnification enabled by this agreement. To help promote these new solutions, Microsoft has purchased a quantity of coupons from Novell that entitle the recipient to a 1-year subscription for maintenance and updates to SUSE Linux Enterprise Server. Microsoft will make these coupons available to joint customers who are interested in deploying virtualized Windows on SUSE Linux Enterprise Server, or virtualized SUSE Linux Enterprise Server on Windows.

 

For customers who have a significant Windows investment and want to add Linux to their IT infrastructure, Microsoft will recommend SUSE Linux Enterprise for Windows-Linux solutions.

 

Τα έντονα δικά μου. Πηγή: http://www.microsoft.com/interop/msnovellcollab/faq.mspx

 

Πολύ μπερδεμένα πράματα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...