toulinos Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Ναι αυτά υπάρχουν καθορισμένα στον κανονισμό (σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας) της πολυκατοικίας. Ειδικά για την αυτόνομη θέρμανση τα πάντα είναι γραμμένα στο προσάρτημα του κανονισμού (ξεχωριστό ένθετο) που λέγεται "μελέτη αυτονομίας" και το έχει γράψει ο μηχανολόγος που σας πέρασε τη θέρμανση όταν χτίστηκε το κτιριάκι σας. Όποιος θέλει να μάθει αν δικαίως χρεώνεται αυτά που χρεώνεται ας μου στείλει pm. Καλησπέρα vasso286, είσαι σχετικός/ή με μελέτες αυτόνομης θέρμανσης και τρόπους υπολογισμού κοινοχρήστων? Μένω σε πολυκατοικία 6 διαμερισμάτων και κατάφερα μετά από πολύ κόπο να αποκρυπτογραφήσω τον τύπο που αναφέρεται στον πίνακα του Μηχανολόγου. Έχουμε και εμείς πάγιο (δεν θυμάμαι τι ποσοστό) αλλά αυτό που μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση είναι ότι ο 1ος και ο 6ος έχουν διαφορετικό συντελεστή απωλειών πράγμα που σημαίνει ότι πολλαπλασιάζοντάς τον με το ποσό που προκύπτει από τον τύπο, μειώνει αισθητά το χρηματικό ποσό που θα καταβάλουν για τις ώρες τους και αντίστοιχα αυξάνεται στους μεσαίους ορόφους. Είναι αυτό νόμιμο? Θέλω να πω ότι αφού κάποιος επέλεξε να αγοράσει τον 6ο όροφο δεν ήξερε ότι θα θερμαίνεται πιο δύσκολα λόγο της ταράτσας? Γιατί πρέπει να το επομιζόμαστε οι υπόλοιποι? Δηλαδή το καλοκαίρι θα πρέπει να μου ζητάει να του πληρώνω το ρεύμα του επειδή ζεσταίνεται περισσότερο από εμάς? Επίσης ο 1ος που έχει ένα πολύ μικρό τμήμα ακάλυπτο (γιατί τμήμα είναι κλειστό γραράζ) γιατί έχει και αυτός τον ίδιο συντελεστή? Γενικά όπου έχω ρωτήσει αυτό δεν ισχύει και μου κάνει μεγάλη εντύπωση! Μπορώ να σου στείλω pm τον πίνακα να ρήξεις μια ματιά ? (αν τον βρω φυσικά!)
vasso286 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Καλησπέρα vasso286,είσαι σχετικός/ή με μελέτες αυτόνομης θέρμανσης και τρόπους υπολογισμού κοινοχρήστων? Μένω σε πολυκατοικία 6 διαμερισμάτων και κατάφερα μετά από πολύ κόπο να αποκρυπτογραφήσω τον τύπο που αναφέρεται στον πίνακα του Μηχανολόγου. Έχουμε και εμείς πάγιο (δεν θυμάμαι τι ποσοστό) αλλά αυτό που μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση είναι ότι ο 1ος και ο 6ος έχουν διαφορετικό συντελεστή απωλειών πράγμα που σημαίνει ότι πολλαπλασιάζοντάς τον με το ποσό που προκύπτει από τον τύπο, μειώνει αισθητά το χρηματικό ποσό που θα καταβάλουν για τις ώρες τους και αντίστοιχα αυξάνεται στους μεσαίους ορόφους. Είναι αυτό νόμιμο? Θέλω να πω ότι αφού κάποιος επέλεξε να αγοράσει τον 6ο όροφο δεν ήξερε ότι θα θερμαίνεται πιο δύσκολα λόγο της ταράτσας? Γιατί πρέπει να το επομιζόμαστε οι υπόλοιποι? Δηλαδή το καλοκαίρι θα πρέπει να μου ζητάει να του πληρώνω το ρεύμα του επειδή ζεσταίνεται περισσότερο από εμάς? Επίσης ο 1ος που έχει ένα πολύ μικρό τμήμα ακάλυπτο (γιατί τμήμα είναι κλειστό γραράζ) γιατί έχει και αυτός τον ίδιο συντελεστή? Γενικά όπου έχω ρωτήσει αυτό δεν ισχύει και μου κάνει μεγάλη εντύπωση! Μπορώ να σου στείλω pm τον πίνακα να ρήξεις μια ματιά ? (αν τον βρω φυσικά!) Ναι να μου το στείλεις. Γενικά να ξέρεις ότι τα διαμερίσματα με "ξέσκεπο ταβάνι" όπως ο 6ος σας ή με "πάτωμα στον αέρα" όπως ο 1ος σας έχουν ελάφρυνση και αυτό εξηγείται ως εξής: 1) Όταν ανάβεις το καλοριφέρ σου εσύ στον 2ο (ή 3ο-4ο-5ο) για μία ώρα, θα χρεωθείς στα κοινόχρηστα 1 ώρα και θα έχεις θερμανθεί για περίπου 55 λεπτά. 2) Όταν ανάβει το καλοριφέρ του ο Πίπης στον 1ο (ή 6ο) για μία ώρα, θα χρεωθεί στα κοινόχρηστα 1 ώρα ενώ θα έχει θερμανθεί για περίπου 40 λεπτά. Επομένως οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει τον συντελεστή απωλειών, ο οποίος διαφέρει από διαμέρισμα σε διαμέρισμα, ανάλογα με τη θέση του. Το ότι οι μεσαίοι όροφοι πληρώνούν παραπάνω δε σηναίνει ότι τον αποζημιώνουν γιατί ο 6ος είναι ανεμοδαρμένο ύψος, αλλά διότι αυτός θα το έχει περισσότερη ώρα αναμμένο για να ζεσταθεί για μία ώρα απ'ότι εσείς.
grigas Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 η λογική πίσω από τους διαφορετικούς συντελεστές είναι ότι δεν έχει σημασία το πόση ώρα έκαψες το καλοριφέρ, αλλά το πόση ώρα ζεστάθηκες. Αντιγράφω από το ΤΕΕ To πνεύμα που διέπει το Π.Δ. 27-9-85 είναι αυτό που αναφέρεται στην παράγραφο 1.2 του άρθρου 1: «Η Κεντρική Θέρμανση των κτηρίων της προηγούμενης περίπτωσης 1.1 (δηλαδή των κτηρίων που περιλαμβάνουν περισσότερες από μία, οριζόντιες ιδιοκτησίες) είναι κοινόχρηστο αγαθό και ο τρόπος κατανομής των δαπανών της στις επιμέρους ιδιοκτησίες γίνεται ως εξής ... » Ο προσδιορισμός «Κοινόχρηστο Αγαθό» σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση (με ή χωρίς αυτονομίες) όμοια – τυπικά – διαμερίσματα (ιδίου όγκου και της αυτής παράπλευρης εξωτερικής επιφάνειας) ενός κτηρίου, εάν λειτουργήσουν την εγκατάσταση Κεντρικής Θέρμανσης για το ίδιο χρονικό διάστημα (και στις αυτές εξωτερικές συνθήκες) πρέπει να καταβάλλουν το ίδιο ποσό, κατά την κατανομή της συνολικής δαπάνης Θέρμανσης, στις επιμέρους ιδιοκτησίες, ανεξαρτήτως της θέσης (ορόφου κ.λ.π.) της κάθε ιδιοκτησίας στο κτήριο.
voltage Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 το παγιο ειναι γραμμενο στα καταστατηκα της πολυκατοικιας αν ομως γινει συνελευση και παρθει αποφαση τοτε αλλαζει!
vasso286 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2008 το παγιο ειναι γραμμενο στα καταστατηκα της πολυκατοικιας αν ομως γινει συνελευση και παρθει αποφαση τοτε αλλαζει! Αλλάζει μόνο αν γίνει συνέλευση και υπάρξει παμψηφία δηλαδή το 100% των ιδιοκτητών είναι παρόντες και ψηφίσουν και υπογράψουν όλοι στο "ΝΑΙ". Για την αλλαγή στοιχείων του καταστατικού δεν ισχύει το 51% των παρόντων, δηλαδή το ποσοστό που χρειάζεται για να βάψετε την πολυκατοικία σας.
lefi Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2008 καλημέρα.αυτό το 20% είναι καθορισμένο από κάποια νομοθεσία ή κανονισμό; το ρωτάω αυτό γιατί στην δικιά μας πολυκατοικία προσπαθούν να επιβάλουν πάγιο 35% αυθαίρετα. Ναι, υπάρχει νομοθεσία, ακριβής μάλιστα που βγήκε γύρω στο 1985, αν βρω το απόσπασμα θα το ποστάρω επακριβώς. Είδα ότι επάρχει απόσπασμα στο topic. Συμβουλεύεστε μόνο μηχανικούς και τον νόμο, τίποτα δεν είσαι υποχρεωμένος να το πληρώνεις "αφθαιίρετα"
eliask Δημοσ. 5 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2008 Καλημέρα σε όλους. Μπορείτε να με βοηθήσετε σε κάτι σχετικά με τα κοινόχρηστα και το λογαριασμό πετρελαίου. Εχω μετακόμίσει σε καινούργιο διαμέρισμα εδώ και περιπού 1 χρόνο και βλέπω μέγαλες διαφορές στην πληρωμη των κοινοχρήστων ειδικά στο Πετρέλαιο. Η πολυκάτοικία αποτέλειται από 7 διαμερίσματα ( 2 στο κάθε όροφο και 1 στο τέλευταίο ) Χθές ήρθάν τα κοινόχρηστα και για πολοστή φορά έιχα πάρα πολλές ώρες κατανάλωσης (53 αυτή τη φορά ) και κόστος μόνο για το πετρέλαιο 165 euros.Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως τα άλλα διαμερίσματα είχαν κατανάλωση αρκετά λιγότερες ώρες. Και μου κάνει εντύπωση γιατί εμείς 2 άτομα είμαστε και γυρνάμε στο σπίτι μετά τις 6 το απογεύμα και όλοι οι αλλοι έχουν και μικρά παιδιά ! Επίσης το θερμοστάτη πάντα τον βάζω στους 18-20 βάθμούς αλλά πάντα εγώ καίω περισσότερο. Είμαι στο 1 όροφο και πό κάτω έχω πυλωτή αλλά και ο διπλάνός μου στα ίδια είναι και είναι μάλιστα και στο βορείνο μέρος αλλά είχαμε αυτό το μήνα 20 ώρές διαφορά.Μπορείτε να μου εξηγήσετε πως βγάινουν τα κοινόχρηστα και έαν πρέπει να υπολόγιζέτε κάτι διαφορέτικό ? Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
lefi Δημοσ. 5 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2008 Οι ώρες κατανάλωσεις είναι ώρες κατανάλωσης, τι νόμος περιμένεις να υπάρχει απλά πήγαινε στον μετρητή ωρών και κοίτα εάν αληθεύουν τα νούμερα. Οι μετρητές δεν μηδενίζονται οπότε οι ώρες που πληρώνεις είναι οι ώρες που καταμετρήθηκαν μείον οι ώρες που είχαν καταμετρηθεί την προηγούμενη φορά. Και τα 2 νούμερα είναι υποχρεωμένος να στα παρέχει.
balux13 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2008 Κοιτα τον θερμοστατη σου. Παρε ενα θερμομετρο ψηφιακο η αναλογικο και δες αν συμφωνει με την ενδειξη του θερμοστατη. Αν οχι αλλαξε θερμοστατη. Πηγαινε αν ειναι δυνατον στον απο πανω σου και δες αν εχει τα ιδια σωματα με εσενα (διαστασεις κτλ). Ζητα απο τον μηχανικο την μελετη θερμανσης της πολυκατοικιας και μαζι του η με δικο σου μηχανολογο μηχανικο βρειτε τι φταει. Αν παντως εχει γινει πατατα στην μελετη κατανομης...
epp67 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2008 Καλησπέρα σε όλους, Μένω στον τρίτο όροφο μιας 5όροφης πολυκατοικίας με 13 διαμερίσματα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι το εξής: Η διαχειρήστρια με ενημέρωσε ότι όσον αφορά τη θέρμανση δεν υπάρχει κάποιο πάγιο για τα διαμερίσματα για ποιο "σωστή κατανομή κοινοχρήστων". Το αποτέλεσμα είναι να πρέπει να πληρώσω για 32 ώρες που είχα ανοιχτή τη θέρμανση να πρέπει να πληρώσω 95€;;; Αυτό το έβγαλε ως εξής: Κάψαμε 335 ώρες, το πετρέλαιο κόστισε 980€ άρα με τη διαίρεση βγαίνει 2,9€ ανά ώρα.(οι τιμές είναι στο περίπου) Το διαμέρισμά μου είναι 60τμ και έχει 3 σώματα καλοριφέρ. Το διπλανό μου που είναι 115τμ και έχει περίπου 6 σώματα, θα πληρώσει το ίδιο! Δεν έχω δει κανονισμό πολυκατοικίας και δεν δέχομαι αυτή τη χρέωση. Μπορείτε να μου πείτε τι θα μπορούσα να κάνω? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
thodoras Δημοσ. 17 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2008 Τον θερμοστατη σε τι θερμοκρασια τον βαζεις??? Και περα απ αυτο πολυ μεγαλο ρολο παιζει και σε τι επιπεδα εχεις και τα σωματα! Αν τα εχεις ολα στο φουλ(ξερεις αυτο το στρογγυλο ρυθμιστη που εχει καθε σωμα πανω του) τοτε ειναι λογικο να σου βγαινει μεγαλο ποσο. Στο λεω γιατι κι εγω ειχε τυχει να εχω τον ενα μηνα 36 ωρες αυτονομιας με τους ρυθμιστες των σωματων στο φουλ και να μου βγαινει το πετρελαιο καπου 70 ευρω και τον αλλο μηνα παλι 36 ωρες αυτονομιας και τους ρυθμιστες στο μισο και να μου βγαινει 50 ευρω! 20 ευρω διαφορα για τις ιδιες ωρες! Χανεις βεβαια σε θερμανση αφου τα εχεις στο μισο τα σωματα,αλλα δεν ειναι και πολυ μεγαλη η διαφορα!
flo1 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2008 Nα ρωτησω μηπως ξερει κανενας? Νοικιαζω ενα διαμερισμα, με αυτοματη δερμανση και φυσικο αεριο. Τον ενα μηνα πληρωσα π.χ. 40 μοναδες θερμανσης, που εκαιγα, και τον αλλο, που δεν το ανοιξα ουτε μια φορα(αντε μπορει μια!) εχω 30 μοναδες θερμανσης!!! Γινεται αυτο το πραγμα????
epp67 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2008 Τον θερμοστατη σε τι θερμοκρασια τον βαζεις??? Και περα απ αυτο πολυ μεγαλο ρολο παιζει και σε τι επιπεδα εχεις και τα σωματα! Αν τα εχεις ολα στο φουλ(ξερεις αυτο το στρογγυλο ρυθμιστη που εχει καθε σωμα πανω του) τοτε ειναι λογικο να σου βγαινει μεγαλο ποσο. Στο λεω γιατι κι εγω ειχε τυχει να εχω τον ενα μηνα 36 ωρες αυτονομιας με τους ρυθμιστες των σωματων στο φουλ και να μου βγαινει το πετρελαιο καπου 70 ευρω και τον αλλο μηνα παλι 36 ωρες αυτονομιας και τους ρυθμιστες στο μισο και να μου βγαινει 50 ευρω! 20 ευρω διαφορα για τις ιδιες ωρες! Χανεις βεβαια σε θερμανση αφου τα εχεις στο μισο τα σωματα,αλλα δεν ειναι και πολυ μεγαλη η διαφορα! Thodora, Δεν είναι αυτό ακριβώς το θέμα μου. Ο θερμοστάτης είναι στο 18-19 και τα σώματα, ναι είναι στο full. Το θέμα είναι ότι η διαχειρήστρια, μοιράζει ισόποσα τη χρέωση/ώρα σε όλα τα διαμερίσματα, ανεξαρτήτως χιλιοστών. Δεν έχω θερμιδομετριτή αλλά ωρομετρητή. Άρα το πόσο θα πληρώσω, εξαρτάται από το πόσο πετρέλαιο έχει καταναλωθεί και τις ώρες που έκαψα. Δεν αναφέρονται πουθενά τα χιλιοστά του διαμερίσματος. Πόσο μάλλον θερμικές απώλειες ή θερμικός συντελεστής.
DIGITHEOS Δημοσ. 17 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2008 ποτε μα ποτε σε μια πολυκατοικια με αυτονομη θερμανση δεν πρεπει να βγαινει ετσι μπακαλικα η χρεωση γιατι αλλη καταναλωση εχει η γκαρσονιερα , αλλη το διαμερισμα που ειναι πανω απο την πυλωτη γιατι εχει απωλειες απο κατω ,αλλη αυτο που ειναι στον πεμπτο και απο πανω ειναι η ταρατσα ,και αλλη αυτο που ειναι στον τριτο και ζεσταινεται και απο τον τεταρτο και απο τον δευτερο και εν πασει περιπτωσει αν δεν το λεει ο κανονισμος ρωτα ενα μηχανικο ,υπαρχει ενας τυπος (μαθηματικος) ο οποιος πολλαπλασιαζει τα διαφορα μεγεθη (ωρες,χιλιοστα,οροφος,κλπ.)και με καποιο τροπο βγαζει την καταναλωση δικαια για το καθε διαμερισμα .οπως επισης να ξερεις υπαρχει και το 15-20% παγιας καταναλωσης το οποιο χρεωνονται ανεξαρτητα ολα τα διαμερισματα το οποιο ειναι απωλειες της κεντρικης στηλης ,το πετρελαιο που καιγεται οταν πρωτοαναβει ο καυστηρας και μεχρι να φτασει την επιθυμιτη θερμοκρασια ο λεβητας για να γυρισει τα νερα κλπ.φιλικα
epp67 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2008 ποτε μα ποτε σε μια πολυκατοικια με αυτονομη θερμανση δεν πρεπει να βγαινει ετσι μπακαλικα η χρεωση γιατι αλλη καταναλωση εχει η γκαρσονιερα , αλλη το διαμερισμα που ειναι πανω απο την πυλωτη γιατι εχει απωλειες απο κατω ,αλλη αυτο που ειναι στον πεμπτο και απο πανω ειναι η ταρατσα ,και αλλη αυτο που ειναι στον τριτο και ζεσταινεται και απο τον τεταρτο και απο τον δευτερο και εν πασει περιπτωσει αν δεν το λεει ο κανονισμος ρωτα ενα μηχανικο ,υπαρχει ενας τυπος (μαθηματικος) ο οποιος πολλαπλασιαζει τα διαφορα μεγεθη (ωρες,χιλιοστα,οροφος,κλπ.)και με καποιο τροπο βγαζει την καταναλωση δικαια για το καθε διαμερισμα .οπως επισης να ξερεις υπαρχει και το 15-20% παγιας καταναλωσης το οποιο χρεωνονται ανεξαρτητα ολα τα διαμερισματα το οποιο ειναι απωλειες της κεντρικης στηλης ,το πετρελαιο που καιγεται οταν πρωτοαναβει ο καυστηρας και μεχρι να φτασει την επιθυμιτη θερμοκρασια ο λεβητας για να γυρισει τα νερα κλπ.φιλικα Αυτό ακριβώς της είπα και εγώ χθες. Η απάντησή της ήταν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος που βγαίνει το πετρέλαιο τόσα χρόνια για 1 διαμέρισμα. Και εγώ της είπα ότι αυτό το διαμέρισμα ΔΕΝ θα πληρώσει 95ε για 32 ώρες θέρμανσης. Η κορυφαία απάντηση? "Να μην πληρώσεις. Θα σου κόψω το πετρέλαιο από τον λέβητα και να χρησιμοποιείς air-condition". Μπορεί να το κάνει αυτό?Εγώ θα ζητήσω τα χιλιοστά και τις απώλειες από τον μηχανηκό και θα της πληρώσω αυτά που μου αναλογούν και ας κάνει ότι νομίζει. Καμία άλλη πρόταση?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα