Προς το περιεχόμενο

To PC του...1999 πώς ήταν

TNT-STM

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
oxi file mou ypirxe..

i ALTEC paliotera..edine etimo systima PIII 550 me onboard VGA kai mia mitriki super mini..

me 135 WATT! to exo sta xeria mou.. mou emeine apo ena filo..

Έχεις δίκιο.

Τώρα θυμήθηκα μια ιστορία από γνωστό μου που δούλευε στη B.C. και μου είχε πει ότι μια εποχή (εποχή των Ρ-ΙΙΙ) πουλάγανε έτοιμα συστήματα με τροφοδοτικά 150W. Μάλιστα το τροφοδοτικό έγραφε επάνω 150W MAX!

Μου τα λεγε και είχα σαλτάρει :-D

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Εγώ αγόρασα το 1993 Intel 486 στα 33MHz με 4MB, 390.000 + 150.000 οθόνη

15άρα flat!!! = 540.000. Tώρα πόσο κάνει; Kαι μετά στα 100MHz! Αλλά στο διάστημα αυτό βγήκαν τα Windows, το OFFICE, οι επεξεργασίες φωτο και video. Τώρα τουλάχιστον την επόμενη 10ετία τι άλλο να βγει;

Πιστεύω ένα PC με 6300 το πολύ 6400 (core 2) θα κρατήσει τώρα πολλά χρόνια αφού καλύπτει άνετα και τις βαριές δουλειές με video editing και photos.

Γιατί να κάνει κάποιος αλλαγή μετά απο 5 χρόνια; Να δώσει ας πούμε άλλα 1000 ευρώ; (εκτός αν κοστίζουν τότε πολύ λίγο).

Για παιχνίδια ας πάρει μια κονσόλα με 300 ευρώ... όσο κάνει μονο μια πολύ καλή κάρτα γραφικών.

Δημοσ.

Αν ήξερα τι θα βγει τα επόμενα 10 χρόνια, δε θα καθόμουν εδώ να σου μιλάω. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι... θα βγει! Τα ίδια ακριβώς λέγαμε όταν εμείς είχαμε Spectrum και βγήκε η Amiga, τα ίδια όταν πρωτοείδα ένα NeXTcube (και πολλά περισσότερα), τα ίδια όταν πήρα τον 386 μου κάπου στο '90, τα ίδια όταν βγήκε ο πρώτος Pentium, ομοίως όταν είδα έναν Alpha AXP να τρέχει Windows NT κτλ κτλ κτλ.

Αντίστοιχα, βγήκε το Photon Paint (για Amiga), το NeXTstep (λειτουργικό σύστημα, τα ΝΤ/2000/XP έχουν αντιγράψει ΠΟΛΛΑ από αυτό), το ray-tracing και τα Windows 3.1, το mp3 encoding, το multitasking, DVD playback, DVD encoding, 3D design και έπειτα 3D animation, true colour processing... να συνεχίσω;

Σε πληροφορώ πως όλοι στην IT industry έχουν ολόκληρο τμήμα που ασχολείται με τα λεγόμενα "killer apps", δηλαδή ψάχνουν να βρουν το "κάτι" που θα κάνει τον κόσμο να αγοράσει νέο hardware/software. Αυτή τη στιγμή, είναι το high-definition video (blue-ray / HD-DVD). Να είσαι σίγουρος πως δε δίνουν τόσα λεφτά τσάμπα... κάτι θα βρουν για να καταστήσουν το τωρινό hardware ανεπαρκές.

Δημοσ.

Και εγώ το 1999 είχα πάρει:

PIII 450Mhz

Intel 440BX2

Voodoo 3

Soundblaster 64

Seagate 8.4

CD-Rom Samsung 40x

Philips 17 CRT

PSU 230Watt

Γύρω στις 500.000 δρχ.

Έχεις δίκιο.

Τώρα θυμήθηκα μια ιστορία από γνωστό μου που δούλευε στη B.C. και μου είχε πει ότι μια εποχή (εποχή των Ρ-ΙΙΙ) πουλάγανε έτοιμα συστήματα με τροφοδοτικά 150W. Μάλιστα το τροφοδοτικό έγραφε επάνω 150W MAX!

Μου τα λεγε και είχα σαλτάρει :-D

Πιστεύω πως συνηθίζουμε πολλές φορές να υπερβάλλουμε όσον αφορά την ισχύ των του τροφοδοτικού που χρειαζόμαστε.

Τα 150W πιστεύω πως ήταν αρκετά για ένα τέτοιο σύστημα.

Εγώ σήμερα έχω AMD Sempron 2800+, Radeon 9250, σκληρό και DVD-RW με τροφοδοτικό 300W noname, και δουλεύει αψογα πολλές μέρες συνεχόμενα λόγω DSL.

Δημοσ.

Τοτε φίλε μου...Σημερινά λεφτά, τρέχα γύρευε δηλαδή...:-D

Συμφωνώ για το τροφοδοτικό...Απλά με αυτά τα ..."overclokia" δεν ξέρω τι γίνεται..Τσιτάρεις τόσο τον επεξεργαστή που ίσως με τα σημερινά δεδομένα, ένα 500αρι (πραγματικο) τροφοδοτικό το χρειάζεσαι...

Δημοσ.
Τοτε φίλε μου...Σημερινά λεφτά, τρέχα γύρευε δηλαδή...:-D

Συμφωνώ για το τροφοδοτικό...Απλά με αυτά τα ..."overclokia" δεν ξέρω τι γίνεται..Τσιτάρεις τόσο τον επεξεργαστή που ίσως με τα σημερινά δεδομένα, ένα 500αρι (πραγματικο) τροφοδοτικό το χρειάζεσαι...

Πράγματι, για κάποιον που ασχολείται με overclocking και κατέχει κάποια ισχυρή κάρτα γραφικών και έχει φορτώσει τον υπολογιστή με πολλές συσκευές (σκληρούς δίσκους, IDE devices κλπ.), το δυνατό τροφοδοτικό είναι απαραίτητο.

Αλλά πάντα υπάρχουν ορισμένοι που υπερβάλλουν και τρέχουν να αγοράσουν τροφοδοτικά των 800W :D

Δημοσ.
Αρα..εμείς τι κάνουμε...? Ακολουθούμε σαν πρόβατα...?:(

Εν ολίγοις... ναι!

Εκτός εάν, όπως προείπα, δεν παρασύρεσαι από τη 'μόδα', γνωρίζεις πολύ καλά τι θες να κάνεις με τον υπολογιστή σου, και πράττεις αναλόγως.

Παράδειγμα: θυμάμαι το '89 διάβαζα στο Pixel (το δημοφιλέστερο περιοδικό υπολογιστών τότε) για την πρώτη true-colour 24-bit κάρτα γραφικών. Πρόσεξε: απλά 24-bit χρώμα, ούτε acceleration ούτε τίποτα! Τιμή: 2-3 εκατομμύρια δραχμές (ΤΟΤΕ).

Η (ορθή) εκτίμηση του συντάκτη τότε ήταν πως κάρτες γραφικών τέτοιες χρειάζονται μόνο σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με γραφικά.

Σήμερα, μπορείς να φανταστείς υπολογιστή με κάρτα γραφικών 16-bit ή 8-bit; Κι όμως, αν απλά δουλεύεις word, excel, internet κτλ, μια χαρά την κάνεις τη δουλειά σου. Απλά, θα βλέπεις τις εικόνες στον browser με λίγο (ή περισσότερο) dithering.

Τότε, μια κάρτα γραφικών κόστιζε μερικά εκατομμύρια. Τώρα, μπορείς να βρεις μια κάρτα γραφικών έτους ή διετίας με 30-40 ευρώ. Παλιότερη μπορεί και να στη χαρίσουν. Αν δεν έχεις ανάγκη (έστω και ψυχαγωγική) μια X1900, μπορείς μια χαρά να κάνεις τη δουλειά σου με μια ΑΤΙ 7200 ή 9200 (ή κάτι ανάλογο, τέλος πάντων), τις οποίες πλέον βρίσκεις μεταχειρισμένες για ψίχουλα. Ακόμα πιο παλιές κάρτες τις... πετάνε!

Η κατάσταση όμως, διαμορφώνεται εκ των έξω. Περιοδικά, websites, ολόκληρος ο μηχανισμός ενημέρωσης προβάλλει το νέο, το ταχύτερο, το ακριβότερο. Έστω κι αν η χρησιμότητά του είναι μηδενική.

Αυτός είναι και ο λόγος που σταμάτησα να αγοράζω περιοδικά (ειδικότερα RAM). Με εκνεύριζαν οι διθύραμβοι για τα νέα προϊόντα, οι ατάκες του στυλ "μα, ακόμα εκεί βρίσκεστε;", "καιρός λοιπόν, για μια γενναία αναβάθμιση", "πως μπορεί να δουλέυει κάποιος ακόμα με το xxxx hardware" και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Τελικά, το αν ακολουθούμε σαν πρόβατα, είναι στο χέρι μας. Αυτή τη στιγμή, γράφω από έναν Athlon XP 2600+ με 2GB RAM και μια ATI 9600 Pro. Όχι, δεν πρόκειται να τον αλλάξω, διότι δεν υπάρχει λόγος. Παιχνίδια δεν παίζω εδώ και 6 χρόνια περίπου, τα Visual Studio, Protel, Dreamweaver, PaintShop Pro τρέχουν μια χαρά στο υπάρχον hardware, οπότε;

Αν κάποια στιγμή έχω λεφτά και τίποτα καλύτερο να τα κάνω, θα βρω καμμιά μεταχειρισμένη πλατφόρμα socket 939 και θα αναβαθμιστώ. Αν.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός. :)

Δημοσ.

Φίλε Spock,

Έγινες ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΤΑΤΟΣ και σε ενημερώνω ότι ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ο μόνος. Είμαστε πολλοί, ο καθένας με τις ιδιαιτερότητες, τα χούγια του καλύτερα.

Αλήθεια, μήπως είσαι πραγματικά από τον πλανήτη Vulcan;

[ Vulcans are a humanoid species in the fictional Star Trek universe who reside on the planet Vulcan and are noted for their attempt to live by reason and logic, with no interference from emotion ] [ http://en.wikipedia.org ]

Γιατί και εγώ, ως φανατικός του Rock Festival και οπαδός της SANTAs, εκεί γεννήθηκα... Μήπως έπινες και εσύ τον καφέ σου στη Αλλότρια και σε πείραξε ή μήπως φταίει και για σένα ο Δημόκριτος; :-)

Δημοσ.
Πιστεύω πως συνηθίζουμε πολλές φορές να υπερβάλλουμε όσον αφορά την ισχύ των του τροφοδοτικού που χρειαζόμαστε.

Τα 150W πιστεύω πως ήταν αρκετά για ένα τέτοιο σύστημα.

Δεν είναι η ισχύς που με πείραξε αλλά το γεγονός ότι έβαζαν ότι πιο φτηνιάρικο υπήρχε (χωρίς ανάλογη μείωση στο κόστος του υπολογιστή).

Δημοσ.

μην ξεχνάμε τις multimedia χρήσεις ενός pc όπως την δημιουργία DVD ή mp3... ένα καινούργιο μηχάνημα πετάει στην συμπίεση DivX, mp3 κλπ...ακόμα και το να δείς φωτογραφίες όταν οι αναλύσεις έχουν φτάσει τα 8mpixel πόση ώρα θέλει ενα παλιό pc ακόμα και για να τις φορτώσει πόσο μάλλον (οπως αναφερθηκε) να τις επεξεργαστείς...κλπ κλπ

Δημοσ.

Γενικά κι εγώ στα προηγούμενα posts αυτό λέω: αν δεν τον πειράζει κάποιον να κάνει 2 λεπτά το PC να ανοίξει μια εικόνα, μπορεί και με P2-400. Από την άλλη, γι αυτόν ακριβώς το λόγο έχω 2GB στο PC μου.

@chiossif: κι εγώ είμαι από τα γεννοφάσκια μου Αγία, εννοείται πως έπινα τον καφέ μου στην Αλλότρια και ακόμα εκει γύρω τον πίνω! Τώρα, δεν ξέρω αν για τα φρύδια και τα μυτερά αυτιά φταίει ο Vulcan ή αν μικρός έπεσα στη μαρμίτα με το Στρόντιο (βλέπε Δημόκριτος) :P

Μια φορά, τα λεφτά δε θα μου τα φάνε ο Bill και η παρέα του

Δημοσ.

Σκέψου μόνο οτι 10 Γίγα έχει βγει CD!! 500 ghz που λες ο επαιξεργαστής, σκέψου οτι η Ram εχει φτάσει κοντα 2 φορες πανω!!!!! Μια κεντρική μοναδα τεσπα ΚΛΑΣΕΙΣ ανώτερη δεν θα κάνει πάνω απο 400 Ε!! Δεν αξιζει πιστευω να τον κρατησεις. Πριν ενα μηνα παράτησα στην αποθήκη την παλια μου κεντρικη μοναδα στα 1000ghz...kai 256 Ram... ουτε ο γερος μου δεν την ηθελε!! Τι να τρεξεις με τοσο αργο Η/Υ? Τεσπα... συγχαριτηρια για την υπομονή σου!!!

Δημοσ.

Mhz..Gia na min ksodeutei kai adika o filos mas...:-D

To asteio einai pws..auth tin stigmh, katebazw mp3 apo idiokthto server, mia tainia apo torrent, exw anoixto ena site me full xrhsh macromedia flash player, milaw me ena filaraki mesw skype kai grafw kai edw...

Mallon poly sklhro gia na pe8anei....:mrgreen:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...