Προς το περιεχόμενο

Logitech Cordless Desktop LX 710 Laser


Papajohn

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Logitech Cordless Desktop LX 710 Laser

12587.jpg

http://www.logitech.com/index.cfm/products/details/US/EN,CRID=2162,CONTENTID=12118#Features

Καλησπέρα,

Πριν από δύο μέρες αγόρασα το παραπάνω σετ από πληκτρολόγιο και ποντίκι, προς αντικατάσταση ενός απλού πληκτρολογίου ΙΒΜ και ενός οπτικού Microsoft Explorer 3. Μετά από μια πρόχειρη έρευνα αγοράς κατέληξα στο εν λόγω set Logitech με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά (περισσότερα στο παραπάνω link):

-Ασύρματο ποντίκι/πληκτρολόγιο

-Πολλά προγραμματιζόμενα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο

-Laser ποντίκι με πλήκτρα back/next, επίσης προγραμματιζόμενα, και ροδέλα που υποστηρίζει οριζόντιο scrolling.

-Δέκτης χωρίς πρόσθετα καλώδια, σαν usb stick.

 

Ας αρχίσουμε την περιγραφή…

1. Πληκτρολόγιο

Βασικό χαρακτηριστικό του πληκτρολογίου είναι τα πολλά extra πλήκτρα που διαθέτει. Αυτά χωρίζονται σε 3 ομάδες.

Η πρώτη ομάδα διαθέτει 10 πλήκτρα στα δύο πλάγια άκρα του πληκτρολογίου, 5 και 5, με τα πρώτα 5 να είναι αφιερωμένα σε λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας και τα υπόλοιπα 5 σε λειτουργίες χειρισμού media players. Έχουμε δηλαδή κουμπιά rotate image, zoom in/out image, restore image zoom to 100%, launch image processing app αλλά και πλήκτρο εκκίνησης του media player, shuffle, play/pause & next/back. Τα πλήκτρα αυτά έχουν σχεδόν πλήρη διαδρομή σαν τα κανονικά πλήκτρα και είναι αρκετά βολικά τοποθετημένα. Στην αρχή ενδέχεται να πατηθούν μερικές φορές κατά λάθος με το πλάι του χεριού αλλά συνηθίζονται εύκολα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως τα πλήκτρα δουλεύουν άνετα με οποιαδήποτε εφαρμογή και αν δοκίμασα και έχουν στιγμιαία απόκριση. Τα δε zoom παίζουν μέχρι και στον …browser!

Η δεύτερη ομάδα είναι τα F keys. Ευτυχώς δεν υπάρχει το άθλιο F lock κουμπί της MS. Όλα τα πλήκτρα είναι by default f locked. Όταν θες να ενεργοποιήσεις την ειδική λειτουργία πατάς το F πλήκτρο σε συνδυασμό με το πλήκτρο FN που βρίσκεται μεταξύ του δεξί set alt-ctrl, πράγμα πολύ πρακτικό κατά τη γνώμη μου. Οι default λειτουργίες των πλήκτρων αυτών είναι η εκκίνηση προγραμμάτων όπως το word, calc excel αλλά και το save, print. Τα F9-F12 δεν έχουν προεπιλεγμένη λειτουργία. Τα F keys δεν είναι πλήκτρα πλήρους διαδρομής. Παρόλα αυτά είναι βολικά στο πάτημα και συνεισφέρουν στις μικρότερες τελικές διαστάσεις του πληκτρολογίου.

Τέλος, η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει, στο πάνω κεντρικό μέρος, τα πλήκτρα search, mail και voip που ξεκινούν αντίστοιχες εφαρμογές καθώς και τα πολύ εύχρηστα mute, vol up, vol down. Και αυτά έχουν μικρή διαδρομή.

Στα βασικά πλήκτρα τώρα το πληκτρολόγιο είναι «ευθύ» χωρίς της χαζές «καμπούρες» των αντίστοιχων ΜS. Επίσης παρατηρούμε την ευπρόσδεκτη (σχεδόν) κατάργηση του πλήκτρου properties των πρώτων win keyboards και την ενσωμάτωση ενός vista style win key. Τα πλήκτρα είναι αρκετά αθόρυβα, με ωραία αίσθηση στο πάτημα. Η διάταξη τους είναι η κλασική US ενώ τα πλήκτρα δεν έχουν τυπωμένους ελληνικούς χαρακτήρες. Το πληκτρολόγιο έχει ένα μη αποσπώμενο rubber rest για τα χέρια που δεν μπορώ όμως να προβλέψω την μακροβιότητα του. Μια αξιοσημείωτη έλλειψη είναι η καράγηση (σχεδόν) όλων των leds. Έτσι δεν μπορείς να ξέρεις αν είσαι caps locked η num locked! Ευτυχώς, το software της Logitech σε ενημερώνει με μεγάλα πράσινα γράμματα πάνω από την toolbar των xp όταν πατιέται το num/caps lock και το πρόβλημα αντιμετωπίζεται κάπως. Αμφιλεγόμενη όμως απόφαση η αφαίρεση των LEDs, ακόμα και αν έχει θετικό αντίκτυπο στην διάρκεια της μπαταρίας (την οποία δεν έχω προλάβει να ελέγξω σε 3 μέρες…-παίρνει 2 κοινές ΑΑ). Το μονο led που έχει απομείνει είναι η ένδειξη της μπαταρίας! Ω ναι, υπάρχει led που αν πατήσεις ένα ειδικό κουμπί (battery check) ελέγχει στιγμιαία αν η μπαταρία του είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα! Τέλος, στο πάνω δεξιά μέρος έχουμε και ένα κουμπί που by default κάνει stand by το pc αλλά εύκολα μετατρέπεται στο (για μένα επιθυμητό) shut down αποφεύγοντας το γνωστό αστείο: «για να το κλείσεις πρέπει πρώτα να πατήσεις start».

 

2. Ποντίκι

Το ποντίκι είναι ένα τυπικό laser ποντίκι. Διαθέτει πλήκτρα back/next, προγραμματιζόμενα, τοποθετημένα όμως σε αμφιλεγόμενη θέση. Αντι να βρίσκονται στον αντιχείρα είναι κάτω από την ροδέλα ενώ δεν είναι και τόσο ευχάριστα στο πάτημα (ευτυχώς δεν πατιούνται κατά λάθος)! Το ποντίκι είναι έτσι πλήρως συμμετρικό και άριστο για αριστερόχειρες, χάνει όμως αρκετά σε ευχρηστία καθώς ο αντίχειρας μένει αναξιοποίητος. Η ροδέλα τώρα είναι δυο κατευθύνσεων και λειτουργεί και ως κουμπί. Παρότι έχει άριστη αίσθηση στο scrolling, αποτυγχάνει οικτρά ως κουμπί. Συγκεκριμένα είναι πολύ δύσκολη στο πάτημα και ενδεχομένως όταν τελικά πατιέται σε αναγκάζει να γυρίσεις λίγο την ροδέλα ακούσια. Ελπίζω τουλάχιστον να είναι ανθεκτική. Το ποντίκι έχει επίσης ένα led ελέγχου της μπαταρίας ενώ στο κάτω μέρος ένα και ένα κουμπί On/off! Ευπρόσδεκτη προσθήκη αλλά παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί να μην έχει και το πληκτρολόγιο τέτοιο διακόπτη… Ως ποντίκι τώρα με εντυπωσίασε στην ακρίβειά του. Σε σχέση με το οπτικό intelli mouse explorer 3 που είχα είναι αισθητά καλύτερο, αιφνιδιάζοντάς με ευχάριστα.

 

3. Δέκτης

Η ειδοποιός διαφορά του εν λόγω σετ αφορά τον δέκτη του. Η παρακάτω φωτογραφία θα σας πείσει:

log02.jpg

Αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα σετ της αγοράς, το συγκεκριμένο δεν έχει υποχρεωτικά καλώδιο στο δέκτη του! Μιλάμε δηλαδή για το πρώτο πραγματικά cordless σετ πληκτρολογίου-ποντικιού της αγοράς για desktop, χωρις το μερικώς ασύρματο στυλ που επιβάλλει ο δέκτη να έρχεται ενσύρματα από το πίσω μέρος της μονάδας ως το γραφείο. Η μορφή λοιπόν του δέκτη κάνει το σετ είναι ιδανικό και για laptops. Παρόλα αυτά, η εμβέλεια του δέκτη είναι περιορισμένη. ʽΕτσι μη περιμένετε να συνδέσετε το stick στο πίσω μέρος της μονάδας και να πιάνει 100% στο γραφείο σας. Μπορεί να πιάσει, μπορεί και όχι. Οι λύσεις? Η πιο απλή, την οποία χρησιμοποιώ, είναι η σύνδεση του stick σε μπροστινή usb θύρα του κουτιού. Με τον τρόπο αυτό το σέτ πιάνει άνετα παντού μέσα στο δωμάτιό μου. Η δεύτερη είναι η πατροπαράδοτη. Το κουτί περιλαμβάνει μια ωραία επέκταση usb που καταλήγει σε μια βάση. Αν λοιπόν δεν έχετε διαθέσιμη μπροστινή θύρα usb τότε θα χρησιμοποιήσετε το καλώδιο και θα έχετε έναν κλασικό δέκτη.

log01.jpg

 

4. Γενικές Εντυπώσεις

Συνολικά, το σετ με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο, ειδικά αν λάβω υπόψη μου τις ανταγωνιστικές προτάσεις της MS. Μια λεπτομέρεια που μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν το ότι εχθές χρειάστηκε να συνδέσω το πληκτρολόγιο σε ένα παλιό pc επιπέδου Celeron 300Mhz για να κάνω ορισμένες αλλαγές στο BIOS. Το πληκτρολόγιο δούλεψε απροβλημάτιστα σαν ένα απλό PS2, ενώ εγώ κατευθυνόμουν προς την αποθήκη για να βρω το παλιό PS2 μου..! Τέλος, απ ότι διάβασα στη συσκευασία το σετ είναι «Vista Ready» (αν και δεν υπήρχαν Vista Drivers στη συσκευασία, μόνο 2000 και XP x86/x64) χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέχουμε πλέον στις αγορές μας.

 

5. Βαθμολογία

Πληκτρολόγιο: 9,5/10

Ποντίκι: 8,5/10

Γενικά: 9/10

Δημοσ.

Όντως, η εμφάνισή του είναι ένα πολύ σημαντικό +.

Η τιμή του είναι στα 80? στα γνωστα μαγαζια της αγοράς (Πλαίσιο, Multirama) ενώ σε ελληνικά internetικά μαγαζιά το βρήκα και 65? (skroutz it).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...