springer Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΧΩ ΕΝΑ PC ME ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ 1 RAPTOR 36GB SYSTEM 2 X WESTERN DIGITAL 2500KS 3 X WESTERN DIGITAL 5000KS Και θελω να μου κανεται προτασεις για το πως μπορω να κανω τα δεδομενα να τρεχουν ποιο γρηγορα μεσα στο pc μου. Η αρχικη μου ιδεα ειναι να τους αφησω stand alone ολους και να αποθηκευω σε αυτους διαφορετικα δεδομενα αλλα παιζει και το raid τι πιστευεται. P.S. Υπαρχει κανεις που να εχει παρομοιο configuration?????
Ardov Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Ο ράπτορας είναι σαφώς πιο γρήγορος, σχεδόν διπλάσιο throughput απο τους κοινούς 7200rpm. Η πρόταση μου είναι η εξής. Άσε τον raptor μόνο του με το λειτουργικό και τα υπόλοιπα προγράμματα εγκατεστημένα σε αυτόν. Βάλε σε RAID 0 τους 2 WD 2500KS και σε αλλη μια συστοιχία RAID 0 τους υπόλοιπους μόνους τους. Αυτό γιατί, εαν για παράδειγμα έχεις 1 δισκο 100GB και εναν 160GB και μπούν σε RAID 0, η χωρητικότητα της συστοιχίας γίνεται αυτόματα 200 και όχι 260. Άρα έχε στο μυαλό σου : χωρητικότητα(συνόλου)= ν * χωρητικότητα(μικρότερου δίσκου) όπου ν το σύνολο των δίσκων στη συστοιχία Έχε επίσης υπ'όψιν οτι η συστοιχία RAID 0 προτείνεται για βελτίωση της απόδοσης αλλά όπως όλα στη ζωή έχει ενα μεγάλο τίμημα. Η αξιοπιστία της συστοιχίας μειώνεται στο μισό (για 2 δίσκους) σε σύγκριση με μια απλή διάταξη μεμονωμένων δίσκων. Αυτό γιατί το RAID 0 δημιουργεί ένα table of contents που αφορά όλους τους δίσκους και το σημαντικότερο, διαχειρίζεται τα δεδομένα ομοιόμορφα σε όλη τη συστοιχία με αποτέλεσμα εαν ενας δίσκος καταστραφεί, μετά δυστυχώς αχρηστεύεται όλη η συστοιχία. Για να προλάβω μερικούς, ναι υπάρχουν utilities που αποκαθιστούν τη συστοιχία αλλά τα δεδομένα που προκύπτουν είναι εσφαλμένα ή φθαρμένα οπότε δεν υπάρχει κάποια σίγουρη λύση εαν συμβεί το κακό. Απο εδώ και πέρα η απόφαση είναι δική σου. Η πιο εύκολη λύση είναι να τους βάλεις μεμονωμένους αλλά η πιο αποδοτική, να τους βάλεις σε RAID 0 με το αντίστοιχο τίμημα όπως προανέφερα. Όπως και να πράξεις πάντως, ο RAPTOR θα μείνει μόνος του και θα φιλοξενήσει το λειτουργικό γιατί είναι μέρα με τη νύχτα με τους άλλους απο άποψη ταχύτητας διαμεταγωγής και χρόνων αναζήτησης. Υ.Γ.: Συγνώμη που παρεμβαίνω έτσι αλλά ήδη την έχουμε σκοτώσει αρκετά την Ελληνική γλώσσα. Καλό θα ήταν να προσέχουμε πως γράφουμε. Εαν κάτι μας έχει μείνει απο το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, αυτό είναι η γλώσσα μας. Ο σωστός τίτλος έπρεπε να είναι: ΠΟΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤ<Ε ή ΑΙ> ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΑΞΗ UPDATE: Επειδή τώρα το είδα, αναφέρεις "...θέλω να μου κάνεται", εννοείς "κάνετε" και συνεπώς "ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ" . Συγνώμη και πάλι. Δεν έχω σκοπό να σε προσβάλλω αλλά να σε παρακινήσω να ξαναμελετήσεις λίγο τη βασική ορθογραφία της γλώσσας μας. Όλος αυτός ο τρόπος ζωής με τα αγγλικά ακόμα και στην τουαλέτα που πάμε, μας έχει κάνει να ξεχνάμε τα ελληνικά μας. Και ξαναλέω, δεν έχω σκοπό να θίξω ή να προσβάλλω, για να μην με παρεξηγήσετε.
Acid-Burn Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 File kala soy eipe o Ardov...O Raptor stantar 8a paei gia leitourgiko systhma kai gia ta loipa programmata... Apo kei kai pera egw 8a sou elega na kaneis Raid 0 tous 2 250rhdes ( opws sou eipe hdh kai o ardov ) kai ekei na apo8hkeueis dedomena pou de se "xalaei" kai para polu an xa8oun...Px tainies ktl... Toys 3x500 egw 8a sou proteina na toys kaneis Raid 5 etsi wste na exeis thn taxuthta toy Raid 0 alla kai thn epipleon a3iopistia afou to Raid 5 sou dinei thn dunatothta na anakthseis ta dedomena sou apo ton sklhro pou ta epai3e (otan sumbei kati)....profanws an xalasoyn 2 apo tous 3 sklhrous taytoxrona de mporeis na to kaneis auto..( alla mou fainetai ligo trabhgmeno...tautoxrona na xalasoun 2!!!!)..To meion bebaia twra einai oti 8a exeis 1TB wfelimo xwro anti gia 1,5 epeidh ta 500 GB apo ta 1,5TB 8a xrhsimopoioyntai gia na apo8hkeusei dedomena etsi wste na einai dunath h anakthsh.. Elpizw na boh8hsa... Kalh epituxia...
Ardov Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Πολύ σωστή η άποψη για το RAID 5 απο το φίλο μας. Μου διέφυγε εντελώς απο το μυαλό. Ίσως γιατί οι περισσότερες μητρικές δεν το υποστηρίζουν. Τώρα όμως είδα στην υπογραφή σου ότι έχεις την ASUS M2N32 SLI DELUXE. Άρα υποστηρζει RAID 5. (ήθελα να ήξερα πού ταξιδεύει πάλι το μυαλό μου και δεν βλέπω τα ουσιώδη ........ )
konstantin Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Προταση μου 1 RAPTOR 36GB SYSTEM για VISTA 2 X WESTERN DIGITAL 2500KS 3 X WESTERN DIGITAL 5000KS και οι δυο για XP μπορεις να τρεχεις και τα δυο συστηματα αλλα σε ξεχωριστους δισκους (ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΙΣΚΟ) Επειδη τα VISTA ειναι σε πειραματικο σταδιο δηλ τρεχουν καλα? τρεχουν 32bites εφαρμογες? κλπ....κλπ Οποτε εχεις προβλημα θα το γυρνας στα XP. Αρα VISTA για παιχνιδομηχανη και XP για εφαρμογες προς το παρον. Μπορεις επισης να ενεργοποιεiς τους δισκους κατ επιλογη η μεσω bios εαν το υποστηριζει η μεσω εξωτερικων διακοπτων απο τον πυργο το ιδιο ισχυει και για CD-DVD οταν εχεις πολλες συστοιχιες (HOOK-UNHOOK) καλη τυχη
billpeppas Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Πολύ σωστή η άποψη για το RAID 5 απο το φίλο μας. Μου διέφυγε εντελώς απο το μυαλό. Ίσως γιατί οι περισσότερες μητρικές δεν το υποστηρίζουν. Τώρα όμως είδα στην υπογραφή σου ότι έχεις την ASUS M2N32 SLI DELUXE. Άρα υποστηρζει RAID 5. (ήθελα να ήξερα πού ταξιδεύει πάλι το μυαλό μου και δεν βλέπω τα ουσιώδη ........ ) Μην βιάζεσαι, γιατί όποιος βιάζεται σκοντάφτει λένε. Και έχουν δίκιο. Σε ότι μητρική desktop βρίσκεις RAID 5 support, είναι Software Raid 5 στην ουσία, αφού δεν έχουν τον ενσωματωμένο επεξεργαστή που διαχειρίζεται/υπολογίζει τα parity data/bits ούτε offload proc. Με απλά λόγια, στήνοντας RAID 5 σε κάποια από τα onboard RAID 5 Support Chipsets ( όπως τα ICH της Intel, τα nFORCE της nVIDIA ) έχεις χάλια επιδόσεις. Στο READ εκεί που σε RAID 0 με τους ίδιους δίσκους έχεις 160MB/s έχεις 100ΜΒ/s στο RAID 5. Αλλά η μεγαλύτερη πίκρα είναι στο Write. Εκεί που έχεις 140+ MB/s write στο RAID 0 στο RAID 5 έχεις 20-25MB/s. Και 4ο δίσκο να βάλεις στο RAID 5 σου, πάλι δεν θα περάσεις τα 25MB/s [ κάτι σαν wall να πούμε από τους processor-less controllers ]
Acid-Burn Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Auto den to h3era gia ton RAID 5 support chipsets... Opote mporei an 8elei na kanei RAID 5 na parei enan RAID controller 3exwristo etsi?Tote de 8a exei auto to problhma...An kanw la8os dior8wste me...Bebaia to 8ema einai an 8elei na dwsei lefta gia enan controller..An de 8elei kanei 2 raid 0 kai exei thn kaluterh dunath taxuthta eis baros bebaia ths a3iopistias...
estenough Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 εγώ αυτό που είδα στο δικό μου mb (Asus A8R32-mvp deluxe) είναι οτι όταν βάλω δίσκο στο ίδιο κανάλι με τον boot (boot raptor 74 GB), η διαμεταγωγή στον άλλο δίσκο είναι χάλια. Ακόμα και όταν γράφω dvd ο buffer στο dvdr όλο ανεβοκατεβαίνει σαν τρελός. ο αλλος δίσκος είναι ενας WD 320GB /16 MB cache SATA II. αντιθέτως απο ένα WD 160GB /8 MB cache SATA II, που έχω στο άλλο κανάλι όλα ήταν οκ. Απο την στιγμή που έβαλα και τον 320 στο 2ο κανάλι (σ'αυτό δλδ που έχω και τον 160) το πρόβλημα λύθηκε. Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι στο κανάλι που είναι ο boot δίσκος, ή μόνος του να είναι ή raid με ένα ίδιο. (βέβαια δεν έχω raid στο pc μου, αλλά ευελπιστώ να αποκτήσω σύντομα)
dimitris74 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 ti akrivos kaneis me tosa gb sto pc sou? giati prosopika tha estina ena raid tous mikrous, to leitourgiko ston sata kai tous allous xima gia asfaleia dedomenon
springer Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2006 Ευχαριστω πολυ παιδια και συγνωμη για τα ελληνικα μου. Το μηχανημα αυτη την στιγμη ειναι για να κανει τα παντα απλα στο μελλον θα γινει ενας Media Server για ολη την οικογενεια. Θα πεσουν περιπου 8 PC επανω που ανα πασα ωρα και στιγμη θα τραβανε μουσικη και βιντεο απο μεσα. Για αυτο και τα 2 TB. Βεβαια αυτο που πιστευω οτι τελικα θα κανω ειναι να τους κρατησω ολους stand alone γιατι λογο δουλειας χρειαζομαι των ενα 2500ks για Documents μονο δικο μου οποτε και θα στηθει ετσι για να κανω συγχρονισμο με το laptop.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.