Προς το περιεχόμενο

Ο πόνος μου με το Linux. Βοήθεια;

Snolly

Προτεινόμενες αναρτήσεις

@Snollygoster:

Κατ' αρχάς κάνε boot με ένα liveCD, δώσε `fdisk -l' και δες ποιο είναι το root partition. Εφ' όσον έχεις 3 δίσκους και δεν είναι το sda2, θα είναι ή το sdb2 ή το sdc2.

Στη συνέχεια καν'το mount: π.χ.

>
mkdir /disk
mount /dev/sdb2 /disk

Αν είχες βάλει το /boot σε χωριστό partition, τότε πρέπει να το κάνεις και αυτό mount, π.χ.:

>
mount /dev/sdb1 /disk/boot

Μπαίνεις μέσα στο /disk και δίνεις:

>
cd /disk
chroot . /bin/bash

Πλέον βρίσκεσαι μέσα στο σύστημά σου. Πρέπει να αλλάξεις 2 πράγματα:

• Στο /boot/grub/menu.lst πρέπει να βρεις τη γραμμή που bootάρει τον πυρήνα και να βεβαιωθείς ότι λέει root=/dev/sdx2 δίπλα στον πυρήνα. Αν δεν το λέει άλλαξέ το ή προσθεσέ το, π.χ.
    >
    kernel /vmlinuz-2.6.16-hardened-r11 root=/dev/hda6

• Στο /etc/fstab άλλαξε όλα τα sday σε sdxy, όπου sdx ο δίσκος σου

Μετά από αυτό θα bootάρει

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επεισόδιο 2ο:

Δε θυμάμαι να έχω παιδευτεί στη ζωή μου τόσο πολύ χωρίς να έχω λόγο να το κάνω. Σαν να κηνυγάω γκόμενα μου φάνηκε που μετά από λίγο καιρό δεν ξέρεις γιατί το κάνεις. Αν και στην άκρη του μυαλού σου θες κι εσύ να γ@μήσεις...

Πάμε στο θέμα. Είχα ένα 6.06 Ubuntu το οποίο κολούσε κατά το booting του DVD. Ποτέ δεν κατάφερα να μπώ είτε σε desktop είτε σε κονσόλα με το Ubuntu. Πήρα την απόφαση να σβήσω το SuSe και να πάω σε Kubuntu Edge όπως πρότειναν κι άλλα παιδιά πιο πάνω.

Τα ίδια... Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu δεν κάνουν καν boot από το CD στις περισσότερες νέες ASUS Mobos. Βρωμάνε τα φόρουμς από ερωτήσεις και γκρίνια. Με το που διαλέγεις τι εγκατάσταση να κάνει στο μενού του Boot και πατήσεις enter κολλάει. Μετά από καμιά ώρα διάβασμα και πειραματισμό είδα πως αν βάλεις την εντολή irqpoll στη γραμμή του boot μπορεί να ξεκινήσει.

Η γραμμή όπως είναι από default σεταρισμένη τελειώνει με -- (δυο παύλες). Αν προστεθεί το irqpoll δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει να σβηστούν οι 2 παύλες και να μπει το irqpoll. Τότε το live cd ξεκινάει και βρίσκομαι επιτέλους στο desktop με τα γραφικά να ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ. Μιλάμε να κουνάω ένα παράθυρο και να αφήνει τρελλό φάντασμα πίσω, το δε scrolling στον Konqueror απελπισία. Α! Το τι κάνει το irqpoll δεν έμαθα ποτέ.

Ξεκινάμε λοιπόν την εγκατάσταση με όλους τους δίσκους επάνω για να μην ξαναέχουμε τα ίδια με πριν (βλέπε o.p.). Βλέπει όλους τους δίσκους 4 SATA και 1 PATA και βλέπω πως αυτός που είχε το SuSe που θέλω να σβήσω και να βάλω kubuntu είναι ο sdd.

Πάμε λοιπόν manual partition, 1 swap, 1 root, 1 home. Που θα μπει o GRUB; (hd0) με τις παρενθέσεις προτείνει ο installer. Βλέπω εγώ hd0 και χέστηκα πάνω μου. Εκεί είναι τα Vista. Όχι του λέω και το αλλάζω σε (sdd). Περιμένω μισή ώρα για το installation - failed to install grub μου λέει.

Διαβάζω το YABT εδώ και κάποιο documentation για τον GRUB. Καταλαβαίνω λοιπόν πως ο GRUB έχει άλλη αρίθμηση για τα drives. sdd λοιπόν ο δίσκος μου (hd3) συνεπώς. Πάμε πάλι μπάσιμο το dvd εγκατάσταση. Επιτυχώς! Έλα μου που στο restart can not mount partition error 17. Αρχίζω και παίζω με τις εντολές του GRUB.

root το ένα setup το τάδε. Κάποια από τις δοκιμές πέτυχε και μου δίνει μήνυμα επιτυχίας. Βέβαια στην επανεκκίνηση δεν το θυμόταν. Πάλι error 17. Διάβασα σε κάποιο forum πως αν bootάρεις με το menu του BIOS τότε κι ας είναι sdd ο δίσκος (η hd3) κατά το boot γίνεται hd0. Νεύρα πολλά. Λέω όχι ρε πούστη μου δεν θα τον αφήσω να βάλει τον Grub σε hd0 όταν ξέρω πως εκεί είναι το OS X.

Αποσυνδέω ΟΛΟΥΣ τους δίσκους και βάζω τον sdd συνδεσμολογικά να γίνει sda για να μην έχω πρόβλημα όταν ξανασυνδεθούν οι υπόλοιποι δίσκοι. Εγκαθιστώ kubuntu χωρίς άλλους δίσκους επάνω και το αφήνω να κάνει ό,τι θέλει. Χωρίς άγχος πια. Κλικ κλικ κλικ (και irqpoll) και τελειώνει επιτυχώς, είμαι πια στο linux. Μια χαρά.

Πάμε τώρα για drivers ΑΤΙ και XGL. Πρώτο wiki μου λέει να βάλω από τα repositories τους drivers της Ati αν είμαι αρχάριος γιατί είναι πιο εύκολο λέει. Δίνω τις 5-6 εντολές που μου λέει και κάνω restart.

Όλα ΟΚ και η ανάλυση της οθόνης μούρλια. Πάμε λέω για XGL. Αμ δε. Στο grlxinfo παίρνω MESA και όλοι λένε πως αυτοί είναι η μαπα drivers και πρέπει να βάλω αυτούς της ATI για να έχω OpenGL και συνεπώς να δουλέψει το XGL.

Πάμε... Μέθοδος 2... http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Dapper_Installation_Guide

Φτάνουμε εδώ:

sudo module-assistant prepare

και η εντολή δεν αναγνωρίζεται. Πάω να εγκαταστήσω το πακέτο από τα repos μου λέει δεν υπάρχει ή είναι obsolete.

Άντε πάλι διάβασμα και διάβασμα. Α λέει δεν έχεις ενεργοποιήσει τα universal repos. Πως το κάνω αυτό...; Δεν το έβρισκά. Σκάλισα σκάλισα το βρήκα. Μπήκε και το module-assistant....

Συνεχίζουμε 5-6 εντολές ακόμα και όντως παίρνω με glrxinfo το εξής χαρμόσυνο...

$ fglrxinfo

display: :0.0 screen: 0

OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.

OpenGL renderer string: RADEON 9700 Generic

OpenGL version string: 2.0.6065 (8.29.6)

Όλε λέω, βουρ για XGL

Εγκαθιστώ xgl-server κάνω και τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να ξεκινάει ο XGL κάθε φορά. Όλα καλά, επανεκκίνηση και ο KDE σέρνεται και κανένα εφέ... fglrxinfo πάλι...

mesa... γιατί mesa; πάλι mesa; Αφού είχε παίξει ο driver της Ati... H ώρα ήταν πάλι 3 και τώρα από τη δουλειά τα γράφω αυτά...

Δεν έχω καθαρό μυαλό για το πως θα το διορθώσω και κυρίως για το τί έχω πειράξει μέχρι τώρα μετά από τις τόσες εντολές και τόσα wiki/guides που ακολούθησα.

Αν για κάποιον έμπειρο είναι απλό το τι έχει συμβεί και το τι πρέπει να κάνω από εδώ και πέρα ας βοηθήσει. Μόλις γυρίσω σπίτι θα ασχοχληθώ πάλι. Θα το δω το ρημαδό XGL ο κόσμος να χαλάσει.

Αυτά...!

Λοιπον φιλε snolly με την δικια μου την P5LD2-V(στα ιδια ειμαστε,triple boot ;) και με 3 δισκους)Οταν κανεις βοοτ απο βιος με F8 ο grub βλεπει το δισκο απο τον οποιο φορτωνει σαν hd0,οποτε εσυ κανε το εξης...αν υπο8εσουμε οτι οη partition που 8ες να φορτωσεις ειναι η 2 βαλταν ξεκινησει ο grub πατωντας e(edit)το:

hd0,1 (το οποιο δεν ειναι που σου κανει εγκατασταση ο grub αλλα μια τροποποιηση προσωρινη του menu.lst)

root οπου βρισκεται (παιξε με sda,b,c)τελειωσες...

δοκιμασε και πες

ελπιζω να μην απαντησα πολυ αργα...

αν θες να εγκαταστησεις grub :πας με livecd κανεις mount την partition που 8ες ,φορτωνεις στο τερμιναλ /sbin/grub

και μεσα στο grub γραφεις root ( πατας το πληκτρο tab και σου δινει του διαθεσιμους δισκους,γραφεις το δισκο,κομμα παλι tab και εχεις τις διαθεσιμες partitions...επλεγεις και κλεινεις παρεν8εση

τελος δινεις setup (το δισκο που εβαλες πριν)

ετοιμος

μην μπερδευεις την ενδειξη δισκου στο setup του grub στον δισκο της επιλογης σου με το γεγονος οτι οταν επιλεγεις δισκο απο boot με F8 ο grub που φορτωνει βλεπει το δισκο σαν hd0 στις ΕΠΙΛΟΓΕΣ του /boot/grub/menu.lst του δισκου στον οποιο εχει εγκαταστα8ει

δηλ καλλιστα εσυ εκανες setup grub στο hd2 και το menu.lst για να πανε ολα καλα πρεπει ναχει hd0

Επισης>πρεπει να εχεις υποψιν και το /etc/fstab και να το διορ8ωσεις αναλογα...μη λεει πχ /dev/sda2 και πρεπει να ειναι /dev/sb2 ασ πουμε....

ελπιζω να βοηθησα

monizw pws o Mac4all ta leei swsta snolly !

H alh8eia einai oti egw snolly den exw kanei enable to xgl [beagle mou fenete legete to pateto] kai eixa problhmata me ta drivers ths nvidia alla bazontas tous BETA drivers ths nvidia to susthma petaei kai exei kai 3d acceleration enw prin me tous official stable drivers ta paixnidia me 3d epitaxunseis den mou paizan opws to penguin racer kai ta loipa . 8a sou protina na mhn bgiazese kai na pas laou laou opws phga egw . Dhladh : DEFAULT drvers (egw ebala nv drivers standard arxika) meta skalise kai bale stadiaka ta periferiaka sou . Egw ebala wifi prwto meta ebala camera support meta ebala thn irda. Hxo eixa . meta skalisa kai eftiaxa kalutera thn nvidia bazontas tous official drivers meta ebala tous beta drivers gia na exw game support . Mhn bgiazese ... Epishs se ka8e programma/driver pou ebaza ekana ena mini howto diko mou sthn dikia mou periptwsh giua na to exw . Etsi twra exw ena susthma fiseki kai an 8elw na kanw update / format apla exw ola ta how to sta metra mou . Exasa 7 meres alla twra einai ola under control !

Ta katafera me to xgl.

1. Den xerw pws na valw ellhniko keyboard layout.

2. Den exw hxo me thn Sound Blaster Live! External 24-bit

Me auto

aplay -l

pairnw auto

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****

card 1: External [sB Live! 24-bit External], device 0: USB Audio [uSB Audio]

Subdevices: 1/1

Subdevice #0: subdevice #0

ara exei egkatastathei h karta alla me auto : alsamixer

pairnw auto... ti paizei?

alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device

Episis pws vazw kai alla efe sto beryl?

Χεχε, συγνώμη το έγραψα βιαστικα :oops:.

Για το ελληνικό keyboart layout. Θα ανοίξεις το αρχείο /etc/X11/xorg.conf και θα βρείς το την γραμμή που λεει Section "input Device". Ανάμεσα στην γραμμή αυτή και την γραμμή EndSection θα φροντίσεις να υπάρχουν οι τρείς γραμμές που σου γράφω. Σε εμένα π.χ. είναι

>
Section "InputDevice"
   Identifier     "Generic Keyboard"
   Driver         "kbd"
   Option         "CoreKeyboard"
   Option         "XkbRules" "xorg"
   Option         "XkbModel" "pc104"
   Option         "XkbLayout" "us,el"
   Option         "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
EndSection

Snolly tsekare

http://www.ubuntuforums.org/

Kai gia paketa :

http://packages.ubuntu.com

sxetika me thn glwssa k->system settings->regional and language>keyboard layout -> bale ellhnika .

Twra mporeis na baleis shortcut gia na kaneis toggle apo ellhnika se agglika kai antistrofa . Pas sto

k->system settings->kayboard and mouse->keyboard shortcuts ,shitch to next keyboard layout , ekei exei ws toggle shortcut to ctrl-alt-k pou einai polu blakeia. bale ws ennalaktiko shortcut to Alt-0 (alternative shortcut) . an 8es shortcut me alt shift opws ta win den ginete etsi kai prepei na kaneis thn epembash mou sou lene pio panw alla kat eme kane mia paraxwrhsh ... egw exw alt-0 kai douleuei apsoga...

O hxos se mena mou epe3e me thnmia opote den thn epsa3a kai polu ... gia des sto ubuntuforums.

Tip epeidh 8a spasteis pou den 8a paizoun ta mp3 kai ta avi 3ilwse opws eisai auth thn ahdia to amarok kai to kaffeine kai bale vlc - mplayer - xine - xmms.

O vlc einai oti prepei gia na akous radio apo to internet ka8wskai na blepeis erga me ellhnikous upotitlous.

To xine einai polu kalos dvd player (moiazei me windvd)

O mplayer erxete me polla pareklomena opws mencoder opote sou sunistw na ton baleis mias kai paizei polla formats To xmms einai ftusto to winamp me uposthrixh streaming/mp3

Auta sta grafw giati out of the box to ubuntu den parexei thn paramikrh uposthrixh gia closed formats. Yposthrizei ogg gia audio kai theora gia video. meta to xaos ...

Xrhsoimopoihse to adept manager gia na kaneis ayta ta updates unisntalls. Epishs paixe me to apt get.

TElika ti ebales kubuntu - ubuntu ... ?

Eida oti exeis problhma me thn karta hxou sou

des edw :

http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=124086&highlight=Sound+Blaster+Live%21

kai edw

http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=75955&highlight=Sound+Blaster+Live%21

are mpougiaka, epestrepsa na kozarw to insomnia kai se petyxainw fatsa-karta 1o page sto linux forum.

Me ekanes na 3anakanw register.

Afou ta legame kai sto aberdeen, tote den isoun diate8eimenos, isoun poly windowzas.

Lepon, asxoleise me ta pc sobara, kaneis coding. Peta to ubuntu apo to para8yro. Den einai gia sobarous xristes.

Einai sigoura to poio easy ktl apo ola ta distro pou exw dokimasei, alla den einai hard-core, kai prepei na mpeis hardcore giati etsi sou aresei afaik.

Sou to'xa pei kai palia. Bale to slack, fae tin patata stin mapa.

Kolympa 1-2 bdomades. 8a pnigeis 2-3 fores, pare emena i ton kyrillo tilefwno i mporoume na milisoume apo irc ktl.

Meta apo ligo kairo ka8e problima 8a einai alli mia eukairia na deis pws akribws douleuei kai to linux kai o ypologistis sou.

Ta automated crap einai gia aplous users.

Auta. Giwrgos Ntampitzias (divx an 3exnas to onoma, exeis to phone mou...)

EDIT: ante, stin teliki mporeis na protimiseis to 8eiko opensource community tou debian enanti tou hardgorilla. Edw kanw paso :P

Ωπ τι κάνεις εσύ ρε ψυχή;

Τα έχουμε πει και θα τα ξαναπούμε χίλιες φορές, γι αυτό είμαστε εδώ για να σκαλίζουμε τα σκατά (το linux :P) και να βρωμάνε.

Αρνούμαι πια να αποκαλούμαι windowzas είμαι Mac Fanboy all the way τώρα πια.

Εκεί είναι το θέμα george, με το που κάνει boot το slackware και βλέπω εκείνα τα κονσολιάρικα νομίζω πως είμαι στο 1986. Και έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε. Δικαιούμαι να είναι τα πράγματα πιο απλά.

Anyway ψήνεσαι να μου κάνεις ιδιαίτερα; Δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω αδερφέ.

Ελπίζω να είσαι καλά, πάρε κανένα τηλέφωνο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...