Snolly Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Καλησπέρα σε όλους/ες. Προσπαθώ εδώ και κάποια χρόνια χωρίς να το έχω πάρει 100% απόφαση να ασχοληθώ με τον θαυμαστό κόσμο του Linux χωρίς να φανατίζομαι με λειτουργικά συστήματα (εκτός από το OS X που δεν είμαι φανατισμένος αλλά είμαι ερωτευμένος). Όσες απόπερες έχω κάνει ήταν τραγικές, πάντα θα συναντούσα κάποιο εμπόδιο που δεν θα κατάφερνα να ξεπεράσω ή θα με κούραζε τόσο πολύ που η απόδοση χρόνος μου/αποτέλεσμα μου φαινόταν αρνητική. Η πρότελευταία μου προσπάθεια ήταν το Ubuntu 6.1 αν θυμάμαι καλά την έκδοση (προ τριμήνου) και εκεί μου βγήκε η ψυχή αλλά ποτέ δεν κατόρθωσα να έχω τη σωστή ανάλυση στην ευρυγώνια οθόνη μου κι ας είχα καταφέρει να εγκαταστήσω σωστά την κάρτα γραφικών μου. Μάταια όλα, με κούρασε και το έσβησα μετά από ατελειώτα tutorials και αναζητήσεις σε forums. Η τελευταία μου εμπειρία ήταν η προχθεσινή με το SuSe 10.1. Αυτό δεν μπούταρε καν παρά για να εγκατασταθεί (κολλούσε) και ξεκόλλησε μόνο όταν ξεκίνησα με no acpi... Σημειώστε πως είχα κατεβάσει την x64 έκδοση του. Μπήκε τελικά και ήμουν αποφασισμένος όχι μόνο να κάνω τα πάντα να λειτουργήσουν αλλά να εγκαταστήσω και το περίφημο XGL. Μπήκα λοιπόν, λάθος ανάλυση χωρίς OpenGL. Ακολουθώ οδηγίες από εδώ http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=166685 και νομίζω πως κατάφερα να εγκαταστήσω του οδηγούς της ATI. Ανάλυση σωστή είχα, το test με τα γρανάζια είχε πολλά πολλά fps περί τα 9000+ αλλά η εντολή 3Ddiag --dri μου έλεγε πως δεν έχω εγκαταστήσει τον driver μέσω yast ή sax (δε θυμάμαι τώρα) και στο YaST->Hardware->Graphics Card & Monitor το 3D acceleration ΔΕΝ ήταν ενεργοποιημένο. Δοκίμασα και ξαναδοκίμασε συμβουλευόμενος άλλες οδηγίες και forums αλλά φευ. Αν ενεργοποιούσα το XGL έβλεπα διαφανή τα παράθυρα και κάποια μικρά εφέ αλλά το πλαίσιο των παραθύρων με τον τίτλο και τα minimize / close controls έλειπε σε όποια εφαρμογή και να άνοιγα. Μέχρι εκεί ή ώρα είχε πάει 3 και το άφησα για κάποια άλλη στιγμή. ΕΧΩ 3 λειτουργικά στον υπολογιστή - Βασικό το χακεμένο μου OS X και μόλις χθες τα Vista RTM. Έχω την ΙΔΙΟΤΡΟΠΙΑ να αποσυνδέω όλους μου τους δίσκους και να αφήνω μόνο έναν όταν εγκαθιστώ ένα λειτουργικό. Δεν μου αρέσει που τα Windows επιμένουν να γράψουν το bootsector τους σε όποιον δίσκο θεωρούν "πρώτο" ανεξάρτητα με το που θα τα εγκαταστήσω και δεν μου αρέσει να έχω bootloaders όπως ο GRUB κλπ. Θέλω ανεξάρτητες εγκαταστάσεις στα λειτουργικά μου και διαλέγω που θα μπώ από το boot menu του BIOS. Έτσι αν θέλω να σβήσω ή αν χαλάσει κάποιο δεν θα ανησυχώ για τα υπόλοιπα. Έλα μου όμως που όταν συνέδεσα όλους τους δίσκους αφού ήταν εγκατεστημένα όλα τα λειτουργικά μου (που όπως είπαμε έβαλα ένα ένα) το OS X είδε τους δίσκους χωρίς να γκρινιάξει, τα Vista έιδαν τους δίσκους χωρίς να γκρινιάξουν αλλά το SuSe έπαψε να μπορεί να ξεκινήσει... Το γιατί δεν το γνωρίζω σε κάποιο sda που ψάχνει κατά το boot χαλιέται... Λάβετε υπόψην πως κάθε OS είναι στον δικό του δίσκο. Κανένα δεν μοιράζεται partitions με κάποιο άλλο. ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ: Πως μπορώ να επαναφέρω το SuSe ή αν μπορώ να το ξαναεγκαταστήσω έχοντας συνδεδεμένους τους δίσκους χωρίς αυτό να μου τους ΑΓΓΙΞΕΙ. Να πειράξει μόνο τους δίσκους που θα του πω εγώ. Γίνεται; Αν ναι σας παρακαλώ πείτε μου πως. Τρέμω στην ιδέα πως μπορεί να μου κάνει corrupt το OS X που με τόσο κόπο έχω στήσει (για τα Vista χέστηκα). Επίσης: Αν καταφέρω και το βάλω έχοντας τους άλλους δίσκους επάνω, μπορεί κανεις να φανταστεί τι κάνω λάθος με το OpenGL και το XGL; Συγγνώμη για την μακρυγορία αλλά τόσα χρόνια εδώ μέσα σας νοιώθω δικούς μου ανθρώπους και είπα να πω τον πόνο μου. Ευχαριστώ, Snolly Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
coolman Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Το πιθανότερο είναι, μιας και ο δίσκος ήταν ο μοναδικός κατά την εγκατάσταση, το grub να τον είδε για /dev/sda και να έχει ρυθμίσει να βρει τον πυρήνα σε κάποιο partition του /dev/sda. Ελπίζω το grub να το έχεις βάλει με την default καθυστέρηση των 5 λεπτών. Όταν σου βγάλει το αρχικό μενού του θα πατίσεις e στο πληκτρολόγιο. Θα πας στην γραμμή που ξεκινά με την λέξη kernel και στο τμήμα που λέει root=/dev/sda1 θα δοκιμάσεις άλλα γράμματα b, c, e. π.χ. root=/dev/sdb1, root=/dev/sdc1 κ.όκ. Απότι κατάλαβα είσαι αρκετά έμπειρος οπότε δεν θα δυσκολευτείς με της οδηγίες του grub που δίνει στο κάτω μέρος της οθόνης όταν πατήσεις 'e'. Όταν βρεις το γράμμα που κερδίζει και το σύστημα σου μπουτάρει, θα ανοίξεις το /boot/grub/menu.lst και θα διορθώσεις το αναφερθέν τμήμα και είσαι έτοιμος . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
manosloumb Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Αν ενεργοποιούσα το XGL έβλεπα διαφανή τα παράθυρα και κάποια μικρά εφέ αλλά το πλαίσιο των παραθύρων με τον τίτλο και τα minimize / close controls έλειπε σε όποια εφαρμογή και να άνοιγα. Το ίδιο πράγμα έκανε και σε μένα μέχρι που κατάλαβα ότι πρέπει να ξαναδώσεις την εντολή : gnome-window-decorator & για να εμφανιστούν τα minimize/close Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
trustfm Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Meses akres h istoria tou snolly exei epanalhftei kai se mena me polles distro linux. Exana apeiro xrono gia na ri8misw mia blakeioula kai dustixws otan den eimai apodotikos se auto pou kanw ta pernw sto kranio . [etsi apla] . Ton teleutaio mhna ebala panw apo 5 disto kai epitelous brika mia sobarh [gia ta dika mou dedomena] mias kai toulaxiston mporesa na thn suneferw kai na thn ferw sta metra mou meta apo 7 meres. Gia mena h lush htan kubuntu. Oute h fedora mou eblepe swsta thn karta oute h suse 10.1 einai sobarh distro mias kai htan 1000 fores pio argh apo opoioadhpote allh distro [akoma kai me gnome]. Opote snolly apla gia mena katebase ena karo distro kai des poioa einai kaluterh gia to pc sou . [kai gia mena toulaxiston oxi den einai oles oi distro to idio ...] Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
chek2fire Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 παιδια δοκιμαστε kubuntu edgy μιλαμε για φοβερη δουλεια.εχω μεινει ενθουσιασμενος με την διανομη Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
trustfm Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 την ίδια distro λέμε Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
NullScan Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Τα προβλήματά σου απ' ότι βλέπω λύνονται μέσες άκρες από τα παιδιά που μιλήσαν παραπάνω. Εγω με τη σειρά μου σαν κάπως παλιότερος χρήστης linux από σένα (από όσο έχω καταλάβει δεν έχεις κρατήσει μια εγκατάσταση ακόμα και να προσπαθήσεις να συμβιώσεις μαζί της για κάποιο σεβαστό χρονικό διάστημα) θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις γενικότερης φύσεως. Βλέπω μιά μανία τελευταία για χρήση διανομών όπως SUSE, Ubuntu, Fedora κλπ. Θα συμφωνήσω ότι είναι πολύ ελκυστική η ιδέα ενός unix συστήματος το οποίο εγκαθίσταται "μόνο του" και "σαν τα windows". Για νέους χρήστες ειδικά, ίσως να είναι και μονόδρομος. Επίσης "όπως και τα windows" έχουν όμορφα παραθυράτα προγράμματα για να διαχειρίζεσαι το σύστημά σου, τον grub τα services σου, για να βλέπεις τί processes τρέχουν και να αλλάζεις την ανάλυση της οθόνης σου. Λυπάμαι (καλά, μπορεί και να μην λυπάμαι ), αλλά το linux δεν είναι "σαν τα windows" και στην τελική αν θέλεις να αλλάξεις την ανάλυση της οθόνης σου θα πρέπει να καταλάβεις πώς δουλεύει ο X server σου. Αυτό κολάει με τις διανομές που ανέφερα στο ότι αυτές αναλαμβάνουν να "κρύψουν" το UNIX από τον χρήστη και να του πλασάρουν ένα placebo για windows-like σύστημα αλλά με UNIX το οποίο δεν αφήνει όμως ελεύθερο το OS να κάνει αυτό που (ξέρει να) κάνει! Και γι αυτό συχνά πυκνά (προσωπική εμπειρία) χρησιμοποιόντας την κονσόλα για να κάνει κανείς configure κάποιο SUSE που "κανονικά" γίνεται μέσω YaST, στην επόμενη προσπάθεια να το χρησιμοποιήσει δεν δούλευει τίποτα! Σε καμμία περίπτωση δεν κατακρίνω κανέναν για την διανομή που διαλέγει ούτε για τις ερωτήσεις που κάνει, κι εγώ με SUSE ξεκίνησα και έχω κάνει μερικές από τις πιό ηλίθιες ερωτήσεις που μπορεί κανείς να φανταστεί σε forums για linux και το θυμάμαι πολύ καλά! Τολμώ ακόμα να ομολογήσω πώς για ένα 4μηνο έτρεχα και ubuntu το οποίο κράζω! Συνοπτικά, αυτό που θέλω να πώ για να μην το κουράζω είναι το εξής: Τολμίστε να δοκιμάσετε μια πιό "advanced" διανομή linux, μια που να θέλει κονσόλα για configure, μια που να μην τα κάνει όλα μόνη της από την αρχή! Ειδικά για ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω με το σύστημά τους, όπως ακριβώς θέλει ο φίλος Snollygoster με το tri-boot κτλ, πιστεύω οτι επιβάλλεται. Θεωρώ για τον εαυτό μου οτι το στάδιο του "νέου" στο linux το έχω περάσει χωρίς να είμαι όμως και guru. Οι διανομές που με βοήθησαν να το κάνω αυτό ήταν το gentoo και το slack, και οι δυο θεωρούμενες κατ' εξοχήν δύσκολες διανομές. Μόλις ασχολήθηκα με αυτές κατάλαβα ότι τα SuSE και Mandrake που είχα μέχρι τότε δεν μου έιχαν διδάξει τίποτα. Δεν έχει νόημα να φτιάχνεται μόνο του το xgl γιατί στο τέλος τέλος, αν γίνεται αυτό, το μόνο που έχεις μάθει είναι πώς να εγκαθιστάς κάτι στο linux. Η φιλοσοφία του λειτουργικού είναι να ενθαρρύνει τους χρήστες να μάθουν πώς δουλεύει κάτι για να το χρησιμοποιήσουν, όχι να τους μάθει να πληκτρολογούν apt-get install x_super_duper_packet_here. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και αυτό που σου δίνει ευχαρίστηση όταν το πετύχεις. ΥΓ: Με αυτό το post ξαναλέω ότι δεν θέλω να τα χώσω/προσβάλλω/κατακρίνω κανέναν και τίποτα. Απλώς μιά άποψη για το όλο θέμα με αφορμή το πρόβλημα του original poster. Αν θεωρηθεί ότι βγαίνει πολύ off topic ή δεν συμβάλλει σε τίποτα στην κουβέντα παρακαλώ πολύ ας σβηστεί. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
doomx Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 To apotelesma einai oti gia na ruthmiseis kati, pairnei polu perissoteri ora se sxesi me alla sustimata. Kai nai, etsi tha matheis arkivos pos douleuei kati, alla de exoume oloi tin epithumia na mathoume ta panta piso apo to *nix. Ekei ego apogoiteutika polles fores, setup to ipod sto ubuntu...trello xasimo xronou. USB printing to idio. Einai gegonos oti to *nix thelei polu xrono gia kathumerini xrisi. Kai emena prosopika de mou kanei, giati den exo toso xrono. Auto pou mou arese san dianomi polu itan ubuntu (giati apla einai eukolotero gia kathymerini xrisi) kai debian+xfce (auto exo sto katevastiri mou!). /end off topic Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Snolly Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Μέλος Share Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Δυστυχώς δεν είναι ο GRUB γιατί το bootάρισμα ξεκινάει αλλά κάπου στη μέση πέρνω αυτό: loading reiserfs waiting for device dev/sda2 to appear...........not found -- exiting to /bin/sh $ και κρεμάει εκεί... Με λίγο googling είδα πως αυτό γίνεται αν προσθέσεις δίσκους ή αλλάξεις τη διάταξή τους αλλά κανείς δεν αναφέρει πως διορθώνεται... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
capthookb Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 O grub είναι, 100%. Πρέπει να διορθώσεις το /boot/grub/menu.lst να ανταποκρίνεται στο ανάλογο σκληρό δίσκο και partition στο οποίο βρίσκεται το Suse όταν έχεις συνδεδεμένους όλους τους σκληρούς δίσκους. Δες το topic του apoikos http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=116210 για βοηθηθείς περισσότερο. Αν δεν τα καταφέρεις πες μας τα περιεχόμενα του menu.lst καθώς και τη διαμόρφωση των σκληρών σου (πως έχουν συνδεθεί δηλαδή) και τις κατατμήσεις τους. Για να δεις τα περιεχόμενα του /boot/grub/menu.lst μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα live cd, όπως το SystemRescueCD Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
coolman Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2006 Προφανώς θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις και στο /etc/fstab. Αν έχεις βάλει το πρόγραμμα εγκατάστασης να κάνει μόνο του τα partitions τότε είναι πολύ πιθανό να σου έχει φτιάξει άλλο partiton για /boot, άλλο για / και άλλο για /home. Στο /etc/fstab δηλώνεται ποίο partition θα γίνει mount σε ποιο φάκελο. και έχει καταχωρίσεις κάπως έτσι: > /dev/sda1 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1 Η δύσκολη είναι να κάνεις boot με κάποιο live cd και να το διορθώσεις. Η εύκολη είναι να ξανακάνεις εγκατάσταση το λειτουργικό με τους δίσκους όλους επάνω, και να ορίσεις το grub να μην μπει στο master boot record αλλά στην αρχή του boot partition. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Snolly Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2006 Μέλος Share Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2006 O grub είναι, 100%. Πρέπει να διορθώσεις το /boot/grub/menu.lst να ανταποκρίνεται στο ανάλογο σκληρό δίσκο και partition στο οποίο βρίσκεται το Suse όταν έχεις συνδεδεμένους όλους τους σκληρούς δίσκους. Δες το topic του apoikos http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=116210 για βοηθηθείς περισσότερο. Αν δεν τα καταφέρεις πες μας τα περιεχόμενα του menu.lst καθώς και τη διαμόρφωση των σκληρών σου (πως έχουν συνδεθεί δηλαδή) και τις κατατμήσεις τους. Για να δεις τα περιεχόμενα του /boot/grub/menu.lst μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα live cd, όπως το SystemRescueCD Διάβασα το topic του αποίκος αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μπω ξανά έστω και σε κονσόλα για να κάνω τις τυχον διορθώσεις: - Το cd που μου προτείνεις δεν το δοκίμασα ακόμα γιατί κατεβάζω kubuntu. - Το dvd εγκατάστασης του SuSe δεν μπορεί να με βάλει στην κονσόλα - κολλάει αν δώσω εντολή rescue system όπως κολλάει και αν παω να κάνω boot κανονικά. - Ο μόνος τρόπος για να μπω στο σύστημα είναι να αποσυνδέσω όλους τους δίσκους και να αφήσω μόνο αυτόν του linux αλλά και πάλι τότε δεν θα ξέρω ποιό όνομα θα έχειθ αφού ξανασυνδέσω τους υπόλοιπους! Λεω να κάνω αυτό που μου λένε τα παιδιά πιο πάνω... Να δοκιμάσω καμιά 10ρια distros για να δω αν κάποια την αγαπήσω. Παρ' όλ' αυτά επειδή έχω μουλαρώσει θα ήθελα να λύσω το πρόβλημά μου με το SuSe γι' αυτό αν υπάρχει ιδέα ρίχτε. Προφανώς θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις και στο /etc/fstab. Αν έχεις βάλει το πρόγραμμα εγκατάστασης να κάνει μόνο του τα partitions τότε είναι πολύ πιθανό να σου έχει φτιάξει άλλο partiton για /boot, άλλο για / και άλλο για /home. Στο /etc/fstab δηλώνεται ποίο partition θα γίνει mount σε ποιο φάκελο. και έχει καταχωρίσεις κάπως έτσι: > /dev/sda1 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1 Η δύσκολη είναι να κάνεις boot με κάποιο live cd και να το διορθώσεις. Η εύκολη είναι να ξανακάνεις εγκατάσταση το λειτουργικό με τους δίσκους όλους επάνω, και να ορίσεις το grub να μην μπει στο master boot record αλλά στην αρχή του boot partition. Αν μπώ με το live cd του Ununtu ας πούμε μπορώ να διορθώσω το SuSe; Και που θα ξέρω τελικά ποιο όνομα έχει ο δίσκος μου sda, sdb κλπ κλπ; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iceman79 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2006 Ισως λιγο ασχετο αλλα υπαρχει κατι για τελειως αρχαριους για linux δηλαδη κατι που να ξεκινα απο κονσολα πχ. εντολες, τον τροπο που αριθμουνται τα drives, τα περιεχομενα και το ειδος των φακελων του συστηματος κτλ Δηλαδη να ξεκινα απο πολυ χαμηλα. :> Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
coolman Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2006 Υποθέτω ότι παίζεις με το grub όταν κάνεις boot όπως σου είπα στο πρώτο μήνυμα. Το ίδιο γράμμα που διορθώνεις στο grub ισχύει για όλο το partition. Μπορείς να μπουτάρεις με Ubuntu και να διορθώσεις το Suse. Όσο είσαι με το live cd δώσε σε μία κονσόλα > fdisk -l και βάλε εδώ τα αποτελέσματα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Bspus Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2006 Share Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2006 Ισως λιγο ασχετο αλλα υπαρχει κατι για τελειως αρχαριους για linux δηλαδη κατι που να ξεκινα απο κονσολα πχ. εντολες, τον τροπο που αριθμουνται τα drives, τα περιεχομενα και το ειδος των φακελων του συστηματος κτλΔηλαδη να ξεκινα απο πολυ χαμηλα. :> Ενας πολυ καλος τροπος κατα τη γνωμη μου να κανεις την αρχη, οχι μονο με linux αλλα με οποιαδηποτε τεχνολογια σε ενδιαφερει ειναι το λεγομενο Computer Based Training http://www.linuxcbt.com/ Προτεινω το classic edition για αρχη. Ειναι λιγο παλιο (2003 - Redhat 9) αλλα ειναι το καλυτερο που ξερω http://www.cbtnuggets.com/ Εδω εχει τα παντα (και Linux) και με πολυ καλης γενικα ποιοτητας υλικου Πιστευω οτι δεν θα εχεις ιδιαιτερο προβλημα να τα βρεις Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.